0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ранна менопауза ли е?
« -: Ноември 14, 2017, 14:14:35 pm »
Объркана съм и вече... притеснена. Три години след като родих цикълът ми се скъси - често идваше, стана обилен, получих много обилно кървене и отидох на лекар. Предписа ми Ясмин. Започнах хапчетата,  нещата се подредиха. Цикълът ми точен, почти оскъден. Всяка година ходя на преглед без да имам оплаквания и питам: - Да спра ли хапчетата? Не, до 39-40 може, нали не пушиш!?
Станах на 40, споделих с една приятелка за Я и тя ме нахока: - Леле, как може да ги пиеш?! Ти си ... и така нататък.
Лятото имах възможност да посетя една гинеколожка (в друг град), която ми каза: - Не са те лекували правилно, пускаха ли ти изследвания преди Я? Как решиха, че проблеми с цикъла се оправят с противозачатъчни!?
Тя ме посъветва да спра хапчетата и след втория нормален цикъл да пусна изследвания. Да се свържа с лекар и той да ми обясни как да постъпя.
Бях стресната и почнаха едни съмнения.
Спрях Я м. септември, цикълът ми септември и октомври беше ок, но ноемврийския го няма?
Посетих лекаря, при когото си ходя, без много подробности той каза: Предизвикваш с Дуфастон и почваш Я пак.
Потърсих друго мнение, отидох нахъсана и спокойна: Яйчниковият Ви резерв е намалял, щом не искате Я, предизвиквайте си цикъла с Дуфастон! Правете почивка Х месеца, и после пак. Онемях, дори не се възпротивих. Излязох от кабинета като… попарена.
Сядам и чета и за Я, и за Д. Акълът ми не го побира!? Как да постъпя? Страничните ефекти ми идват в повече. Никой не ми обясни, това така, това онака.
Разрових в интернет - чета за витамини, минерали, билки. Разбрах – организмът ми се е объркал от Я (следвал е чужди правила), трябва му време. Дори  оставам с убеждението, че с незнанието и доверието си към лекаря ми съм си навредила необратимо.
Проверих за изследванията, скъпи са, а и нали някой трябва да ги разчете! Да ме насочи.
Е, първо трябва да ми се появи менструацията. Ако я предизвикам с хапчета, изследванията ще са неточни, нали? Как смятате Я или Д да пия? Няма ли друг начин? Менопаузата ли следва?
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Ранна менопауза ли е?
« Отговор #1 -: Ноември 14, 2017, 15:22:09 pm »
не мисля, че нещо си увредила непоправимо с пиене на противозачатъчни :)

витамини, билки и добавки в момента за нищо не са ти нужни. това, което ти е нужно, е един читав гинеколог. 

по принцип, цикъл се предизвиква с дуфастон, но е редно да ти го предпише гинеколог след преглед и оценка на състоянието.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Ранна менопауза ли е?
« Отговор #2 -: Ноември 14, 2017, 16:01:26 pm »
Здравей, Ania77!

Не знам откъде се е появило в публичното пространство това убеждение, че приемът на противозачатъчни може по някакъв начин да навреди на организма и да предизвика намаление на яйчниковия резерв, като е точно обратното. Поставянето на яйчника в покой има включително и онкологични ползи, т.е. намалява риска от рак на яйчника.

Неправилните менструални кръвотечения, естествено, изискват уточняване чрез изследвания. Не зная какво точно са ти препоръчали, но като цяло на се много скъпи - няколко хормона, гинекологичен преглед, цитонамазка, микробиология. Разбира се, гинеколог трябва да ти каже кога, кое и как.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Ранна менопауза ли е?
« Отговор #3 -: Ноември 15, 2017, 10:31:35 am »
Ами, описала съм подробно - лекар ми предписа и Дуфастона и Ясмина, не съм ги прочела в нета, не ми е казано за тях от познат.
Притесняват ме страничните ефекти и факта, че кръвното ми от известно време не е ОК - което беше обяснено на лекарите.
До преди 2-3 години ми се казваше, че Ясмин се пие до 35 год., но понеже не пуша и нямам разширени вени (което аз не знам дали е така) - може до 39-40г., а сега ми се казва: Пий още 2-3 години.
Писах, за да се ориентирам:
Ако си предизвикам цикъла с Дуфастон (както лекарите ме съветват) - няма ли изследванията да не са точни? (Друг е въпроса, че според тях изследвания на са нужни.)
Кое е по-безопасно - бъдещо регулиране с Ясмин (още 2-3 год.) или предизвикване всеки месец с Дуфастон (Х месеца и почивка Y месеца)? И защо да пия Я и Д продължително, какво ще ми се случи ако не ги пия? Нима всички жени на 40 и над 40г. пият Я и Д?
Не искам да споря с никого, просто нямам знания и търся, човек, който да ми разясни, обясни!
Относно изследванията - 5-6 хормона и цена на един 15 лв. според мен не е малко + ХХ за прегледа. А пък за цитонамазка - никой за нея не ми е и споменал.

Re: Ранна менопауза ли е?
« Отговор #4 -: Ноември 15, 2017, 11:16:18 am »
Дуфастона най-вероятно ти е изписан еднократно за предизвикване.Относно изследванията има пакети в лабораториите и може да излезе на много приемливи цени.За ПАП теста се прави поне веднъж годишно,от известно време го има и в пакета на ЗК,взимаш направление от ЛЛ за гинеколог и на прегледа си искаш.За Ясмината не мога да ти дам съвет,но е добре да си направиш изследвания преди да продължиш с каквото и да е.Мели ти е писала ,че изследванията се правят в определен ден на цикъла,така че трябва да намериш гинеколог,който да ти каже в кой ден какво да пуснеш,не да си даваш парите на вятъра
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Ранна менопауза ли е?
« Отговор #5 -: Ноември 15, 2017, 11:20:18 am »
И аз това се опитвам да направя - да ти помогна да разбереш нещата, които не разбираш.

А те са следните - не слушай приятелката, която "тя ме нахока: - Леле, как може да ги пиеш?! Ти си ... и така нататък." Намери си гинеколог, на когото да вярваш, и следвай неговите указания. Прави си всяка година цитонамазка - това е онкопрофилактично. Съчувствам ти искрено за лошото финансово положение, щом не можеш да отделиш примерно 150-200 лв. за здравето си, не зная как да ти помогна, може би да потърсиш помощ от роднини? Ако си здравно осигурена, можеш да направиш някои неща през касата - да поискаш направление он личния лекар за гинеколог и за ендокринолог, преглед при гинеколог, цитонамазка и микробиология от вагинален секрет, както и преглед при ендокринолог, ултразвуково изследване на щитовидна жлеза и някои хормони.

На въпросите ти какво да пиеш или да не пиеш, аз няма как да ти дам съвет, а ако някой друг тук ти даде, ще го изтрия, защото при нас е забрнено да се дават съвети за лечение или за отказ от лечние. И така е правилно, не е редно в интернет да се дават такива съвети.

По отношение на менопаузата - предполагам знаеш, че това е нормалното състояние на женския организъм, с годините яйчниковият ни резерв се изчерпва, менструациите се разреждат, стават неправилни и след време спират. След което възникват множество здравословни рискове - напр. от високо кръвно налягане, остеопороза - чупливост на костите, сърдечно-съдови рискове и т.н.

Въпрос на избор е как да преминем през този период. Има принципно два подхода - да не правим нищо, т.е. да оставим нещата на природата или да правим нещо. Моят личен избор, ако това ще ти помогне някак, е бил следният - 25 години съм приемала противозачатъчни - с контрацептивна и с регулираща функция, след което дуфастон - докато отреагирам с менструация, след което съм преминала на ХЗТ (хормонзаместителна терапия). Има ползи и рискове и при двата подхода.

Приемът на дуфастон е безрисков, резултатите от изследванията ще са достоверни, ако си предизвикала менструацията с него. Не всички жени влизат толкова рано в менопауза, ако изобщо говорим при тебе за менопауза, защото ти все още не си наясно с положението си. Затова и не всички приемат противозачатъчни, прогестерон или ХЗТ.

Ако имаш още въпроси, не се притеснявай да питаш. :)

P.S. Писали сме едновременно с bebeshok0326, тя е права, не се бях сетила, че има и пакетни изследвания в някои лаборатории.
« Последна редакция: Ноември 15, 2017, 11:22:30 am от Мели »


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Ранна менопауза ли е?
« Отговор #6 -: Ноември 15, 2017, 15:17:00 pm »
Благодаря за написаното.
bebeshok0326 Дуфастона ми беше предписан с цел предизвикване на цикъла (5 дни по 2т.) и след това от 15 до 24 ден на цикъла в продължение на няколко месеца, следвани от няколко месеца почивка, за да не пия Ясмина.
Това за пакетите в лабораториите - проверено, така е.

Мели - Взех направление от ЛЛ, за да посетя единия лекар, според който трябва да си почна Ясмина отново и нямам нужда от изследвания. При втория лекар ходих без направление. Той предложи Дуфастона за предизвикване и после по горната схема. Също не каза нищо за изследвания.
Ултразвуково изследване на щитовидна жлеза ми правиха - преди по-малко от месец, тъй като имах ускорен пулс и вдигах кръвно, а ЛЛ каза, че е от нерви. На своя глава се консултирах с кардиолог - пуснах  хемоглобин, левкоцити, кръвна захар, креатинин и др. разни и пуснах и TSH, което беше 0,673 (0,270-4,25).
Искам да видя правилно ли съм разбрала - след приема на Д за 5 дни и наличие на менструация мога да направя изследванията, просто трябва да намеря друг лекар, който да ми разчете резултатите. 
*Ако съм се запътила към менопаузата мога да си седя и нищо да не правя, а мога и да коригирам с Д и да мисля за ХЗТ.
*Ако е друго - лекарят казва какво е!
Сега просто трябва да намеря човека - лекаря.
Мели - благодаря!
*
Re: Ранна менопауза ли е?
« Отговор #7 -: Ноември 15, 2017, 15:21:02 pm »
Аниа, ТСХ е ниско, препоръчвам да пуснеш и другите хормони на щитовидната.Реално е в граници, но не е оптимално, ниско е.

Полови хормони се пускат на 2-5 ден от началото на месечния цикъл(кървенето).


*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Ранна менопауза ли е?
« Отговор #8 -: Ноември 15, 2017, 16:02:33 pm »
Да, Аниа, правилно си ме разбрала. Вече имаш един откирт проблем, този с щитовидната жлеза, според мен се съсредоточи върху него - защото ако имаш хипертироидизъм, т.е. щитовидната жлеза отделя малко повече хормони, това може да е причина за нередовната менструация, високото кръвно, сърцебиенето, нервност и т.н. Аз бих уточнила този проблем преди всичко останало. Което означава направление от ЛЛ за ендокринолог и това, което ти написах преди - преглед при ендокринолог, ултразвуково изследване на щитовидна жлеза и някои хормони. Не е супер спешно, можеш да кажеш на ЛЛ, че в началото на месеца ще ти е нужно такова направление, за да е подготвен. Обикновено направленията свършват в края на месеца ...


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Ранна менопауза ли е?
« Отговор #9 -: Ноември 16, 2017, 16:05:57 pm »
Здравейте, снощи прочетох написаното и дори да не е спешно, реших да действам - така или иначе М никаква я няма, поне тези да пусна. Ето и резултата:
TSH 0.926 \0.55-4.78
fT4 1.07    \0.89-1.76
TAT <20    \<40
MAT 37.8   \35.
Ранна менопауза ли е?
« Отговор #10 -: Ноември 20, 2017, 21:18:03 pm »
Днес пуснах и тези хормони, ще се радвам да чуя мнение:
LH- 9.50 Фол.фаза (1.1-12)
FSH- 9.97 Фол.фаза (3.5-12.5)
Testosteron- 1.17 Жени (0.21-2.84)
Estradiol- 1232 Фол.фаза (46-607)
DHEA-S 218 (60.9-337)