0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Хематолог за бременем стара загора
« -: Ноември 10, 2017, 20:23:56 pm »
Здравейте, момичета!
Трябва ми хубав хематолог в Стара Загора, защото сьм с отриц.резус-фактор, мьжьт ми е с положителен и вече сьм в 8 г.с. Преди 4 години имах мист аборт и кюртаж след него, но не ми сложиха иммуноглобулин след това( Никой не ми каза, че трябва, хем ги предупредил за различните ни резуси :(
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Хематолог за бременем стара загора
« Отговор #2 -: Ноември 10, 2017, 21:41:54 pm »
Здравей, cveto4ek1!

С този проблем у нас се занимават предимно акушер-гинеколозите и по-рядко специалистите по трансфузионна хематология. Това, което по наредба трябва да се направи при тебе, е следното:

- определяне на кръвните групи от системата АВО
- Rh (D) антиген
- антиеритроцитни антитела

Това се прави на всички бременни жени при регистриране на бременността (10 - 16 гестационна седмица) , а при АВО кръвногрупова несъвместимост между бременната и биологичния баща се проследява количеството (титър) на анти-А и анти-В антителата; изследването се извършва в периода от 10 до 16 гестационна седмица и от 28 до 36 гестационна седмица.

Според националната програма "Майчино здравеопазване" към НЗОК наблюдение върху протичането на бременност с риск, каквато е твоята, поради кръвно групова несъвместимост с биологичния баща (по АБО или Резус), за което ти се полага:
- Една допълнителна ехография 28-32 г.с.
- Изследване за алоеритроантитела чрез аглутинационен или ензимен метод или индиректен антиглобулинов (Coombs) тест с поливалентен антиглобулинов серум
- 9-12 г.с. – при бременни с предшествуващи спонтанни аборти, мъртвораждания, раждания на деца с хемолитична болест на новороденото поради изоимунизация, в случаи на установени антитела при предш. бременности, при предстоящи инвазивни пренатални изследвания
- 17-20 г.с – на бременни с необременена акушерска анамнеза и отрицателен Резус фактор
- 26-28 г.с. – на бременни с отрицателен Резус фактор, на които при първото изследване не са открити антитела

В Стара Загора най-добър съвет можеш да получиш от специалистите в кръвопреливен център.

Ако се наложи по-сериозна помощ, следене на антителата по време на бременност и кордоцентеза и/или хемотрансфузия, ще те насоча към колеги, които се занимават с това.

Успех! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу