0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Помощ.. азооспермия
« -: Август 29, 2017, 22:17:06 pm »
Здравейте! Моля ви за съвет от Варна съм. След 2г опити за бебе се оказа,че приятелят ми е с диагноза азооспермия.. Въпросът ми е дали биопсията само е решение да се разбере дали има всъщност някъде сперматозоиди. Хормоналните са ок 3 спермограми с еднакви резултати за жалост и само за биопсия ни говорят и не знаем как да постъпим,ако има някой от Варна моля за помощ!
Re: Помощ.. азооспермия
« Отговор #1 -: Август 30, 2017, 10:29:54 am »
Необходимо е да разберете причината. Това е състояние, не диагноза. Диагнозата е важна, защото азооспермията може да е резултат на няколко неща:
- обструкция
- генетичен фактор
- хормонални проблеми
- инфекции и травми
- тежка степен на варикоцеле или друго заболяване
Има тема в подфорума за азооспермия - прочети я, различни описани са случаи с различни причини и много от тях с положителен резултат и собствени деца.
С биопсията може да се види състоянието на сперматогенезата и има ли такава изобщо. На едно с биопсията на нас ни правиха оперативна диагностика на каналите и се установи обструкция. В някои случаи е възможна пластика, в нашият - не.
Честно да призная, изумявам се как е възможно при сегашното ниво на информираност и достъп до информация, след две години опити да се стигне до спермограма?!! Това не е упрек в никакъв случай към вас, а към лекарите, към които сте се обърнали.
Пиша го, защото ние направихме спермограма на петия месец, констатацията беше азооспермия. В продължение на почти година правихме изследвания и документи към НЗОК и на втората година (от идеята за бебе) имахме късмета опитът ни ИКСИ да е успешен и имаме близнаци.
За Варна не съм в течение с кой екип андролози работи д-р Александров. Но определено ви трябва консултация с андролог с точно такъв опит. Д-р Кацаров София е много добър избор, вече може би има и други специалисти, просто аз не съм актуализирала инфото си и нямам личен опит с тях.
Обърнете се към клиниката по медицинска генетика в Майчин дом София - да ви насочат къде във Варна може да направите изследвания или къде могат да вземат проби и да ги транспортират към тях. Генетичният анализ е много важен в случая - обикновено се прави кариотип, изследване за микроделеции на Y хромозомата, бих препоръчала и муковисцидоза.
Ако не сте се ориентирали към клиника по репродуктивна медицина - направете го. Това не е от компетенциите на гинеколози, необходим е комплексен подход.
Освен търсенето на причините при партньора, е добре да проследявате и положението при вас - проходимост на тръби, хормони, микробиология.
« Последна редакция: Август 30, 2017, 10:33:36 am от *vera »
Re: Помощ.. азооспермия
« Отговор #2 -: Август 30, 2017, 21:01:03 pm »
Благодаря много за изчерпателния отговор. Там е проблемът,че във Варна няма андролози и не ни обръщат внимание много ще ни е трудно за София,но май там трябва...
Re: Помощ.. азооспермия
« Отговор #3 -: Август 31, 2017, 18:22:49 pm »
Не съм съгласна, че няма специалисти във Варна. Надявам се да пишат и други момичета или ти от старите теми да се ориентираш като имена.
Не очаквай гинеколози, които не са специализирани в репродуктивна медицина да ви обърнат внимание. Единственото качествено нещо е да са откровени с вас и да признаят, че случаят не е за тях.
Ние имахме късмет да попадне на откровен лекар, който ни насочи директно да се обърнем към клиника. А клиники във Варна има. И в Тутракан има. Потърси.
Re: Помощ.. азооспермия
« Отговор #4 -: Август 31, 2017, 22:13:04 pm »
Ако има някой доволен от Варна моля да пише,защото аз не намирам ..
Re: Помощ.. азооспермия
« Отговор #5 -: Август 31, 2017, 22:14:09 pm »
И ние ходим само в клиники за репрудоктивна
Re: Помощ.. азооспермия
« Отговор #6 -: Август 31, 2017, 22:43:01 pm »
Това е добре. На първо време се сещам само за Cygnus . Дано да не греша
Re: Помощ.. азооспермия
« Отговор #7 -: Август 31, 2017, 23:32:27 pm »
????
Re: Помощ.. азооспермия
« Отговор #8 -: Ноември 08, 2017, 09:09:03 am »
Здравейте! Искам да ви споделя една хубава новина  :lol: направихме биопсия и се оказа,че имаме плувци :P запушени канали има така че надежда има вярвайте всичко ще е наред :* успех!!!
*
Re: Помощ.. азооспермия
« Отговор #9 -: Ноември 08, 2017, 12:44:39 pm »
Браво, това е много хубаво.Сега остава да имате успешна процедура.Ще стискам палци!

Re: Помощ.. азооспермия
« Отговор #10 -: Ноември 08, 2017, 17:33:25 pm »
Благодарим! 😋
Re: Помощ.. азооспермия
« Отговор #11 -: Октомври 04, 2018, 00:44:34 am »
 Здравейте-виждам че темата отдавна не е активна,но имам нужда да споделя с някой това ,което ни се случва.Значи ние сме с тежък мъжки фактор,миналата година направихме неуспешен опит инвитро(икси).Предварително се извинявам ,че не използвам точната терминология и данни от иследванията,но в момента не са при мен и съм много притеснена.При него имаше малко читав материал-около 1 500 000 годни сперматозоиди-диагноза олигоастенотератозооспермиия,но все пак достатъчно за икси.Този опит си го финансирахме сами и след като се оказа неуспешен, междувременно решихме юли месец отново да действаме,този пътсата с удобрение от касата,направихме всички изледвания и тъкмо ,когато дойде ред не спермограмата -ужассс-азоспермия.Не мога да ви опиша ужаса,който изживяхме,всички ми отговарят ,че не е странно на въпроса ми -защо от декември месец така се е получило,тогава поне имахме някакъв шанс, всеки казва ;ама то и тогава нищо не сте имали;то не е толкова голяма влошаването,просто вече няма:(((втора спермограма същия резултат.По препоръка на моят лекар направихме преглед при доктор ЛАЗАРОВ-иследванията на fh и тестостерон ,които той назначи бяха почти в норма,леки отклонения само при тестостерона,но според него били обнадеждаващи за наличие на спермогенеза при насрочена от него биопсия и речено сторено:направена биопсия на 10.09.
След чакане почти месец на резултатите-доктор Лазаров днес ми съобщи ,че резултатите са лоши-няма нищо:(Направо каза донор:((та наистина ми е странно -декември месец -вярно малко налице ,но все пак нещо,а сега вече никой:(Забравих,да спомена ,че мъжкия стерилитет при нас е вследствие на прекаран крипторхизъм и две операции като малък>Мноого съм отчаяна и объркана,загубихме много време ,аз съм на 37 години,така че май май да се насочваме към донор,да не губим още ценно време:(((Моля ви за мнение и някакъв съвет