0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Объркана съм от лекари и диагнози
« -: Август 24, 2017, 19:04:30 pm »
Здравейте, отдавна се канех да напиша темата, но някак си се примирих с всичко, което се случва и приех съдбата си, но в живота ми настъпи промяна и се питам има начин да променя нещата. Та историята е следната:

2015г. януари месец ме оперираха от киста на щитовидна. Никога съм нямала промяна в хотмоите на щитовидната. Хванах го съвсем инцидентно при напипване. Изследванията ми бяха перфектни. Всичко в норма и така до днес. Никога не съм имала превишаване или спад под границите.
Същата година. Септември ми дойде след 45 дневен цикъл. Притесних се и това ме отведе в кабинета на една гинеколожка , която не желая да видя и до днес. Изчаках я да приключи разговора си (30 мин) от който стана ясно, че я съдят за лекарска небрежност(грешка/ неадекватност и аз не знам как да го кажа). Обясних и за какво става на въпрос и ,че преди това съм нямала никакви притеснения.(Точно ми беше свършило) Видя ме на вагинален видеозон (след като чаках отново 10 мин ,гола, тъй като тя имаше да проведе още един разговор с медицинската и сестра) и веднага отсече, че не мога да си имам деца, че няма да мога, започна да повишава тон. Да ми вика, че нямам овулация и няма да имам. Даде ми амбулаторен лист, подписах, каза ми какви хапчета трябва да пия, за да ми го предизвика отново и това беше. Нито обяснение какво се случва нито нищо. Дори не знаех, че имам проблем.
Беше ми изписала "Оргаментрил 3 дни 2Х2 и контр пр и изсл - 5ден отм." (взето от амбулаторния дословно). Пих каквото трябваше по схемата и веднага след приключването им ми дойде и пуснах изследванията.Естествено се наложи да отида втори път до кабинета и, където отново бях навикана и хвърлена отново в паника, че аз съм виновна за състоянието си.
TSH 1,47  референтни  0.27-4.2
Prolactin  238.5 референтни  102-496
LH  3.27   референтни  фол. 2,4-12,6    ов.ф.14-95,6   лут.   1,0-11,4 постменупауза 7,7-58,5
FSH  7,31 референтни  фол. 3.5-12.5    ов.ф.4.7-21.5   лут.   1.7-7.7
Testosteron 0.271 референтни  0.058-0.476
След като получих изследванията така и не отидох повече при нея. По някакъв начин (аз си знам какъв) приех съдбата си, че само ще гледам чуждите, без правото някой ден да имам свои. 
Основната диагноза, която е на амбулаторния е вторична олигоменорея. В графа обективно състояние е вписано " матка 34/50, енд 8мм Х, Анд - относително микрополикистични....

Много вода изтече оттогава, с много хора разговарях , някой от тях лекари, други минали по трудния път към асистирана репродукция(или и аз не знам как точно да го кажа- изстрадали хора) и всички ме убеждаваха, че с един вагинален видеозон и то точно в момент, когато ми е свършил цикъла, не може да се каже с точност дали има или няма овулация, както ми беше казано, че има нужда от много повече изследвания и то не само от един месец.Много от тах (лекари) изтълкуваха думата "относителна", като знак "да си вържеш гащите", за да не мога да я осъдя. Много хора ми обясняваха, че въпреки ПК може пак да се износи здраво бебче.

От скоро все повече навлиза темата за бебе между мен и приятелят ми. Предупредих го за това, но той като , че ли е повече мечтател от мен. Аз си забраних да мечтая в тази посока от тогава. Не желая да вярвам в несъществуващи неща. Но като ,че ли за момент и аз допуснах мисълта в главата си и предния месец се сдобих с тестове за овулация от ибей. Изчетох малко за тях и се впуснах да правя с единствената идея дали ще излезе заветната втора черта. В два / три теста излезна бледа втора черта, но не толкова силна, колкто трябва да бъде и то през предполагаемите дни за овулация. После разбрах, че може би съм пишкала по-често от колкото трябва. Този месец ще засичам пак. Вече с малко повече информация. Решила съм септември месец да посетя и друг гинеколог. Страх , не страх от присъдата, която ще ми каже.

Благодаря на всички, които изчетоха фермана ми. Интересувам се има ли и други момичета в моето състояние? Изследвания, добри специалисти, които да могат да ми кажат какво се случва ? Не оспорвам компетентността на гинеколожката и професионалните и компетенции, но ей така да кажеш нещо толкова сериозно.... Не знам, объркана съм. Да вярвам ли, че може и при мен да се случи чудо? Ако някой има дори и предположение , ще се радвам да прочета коментарите ви.

П.С.: Приказвам графика с цикли
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Объркана съм от лекари и диагнози
« Отговор #1 -: Август 24, 2017, 19:35:00 pm »
Ралица, здравей! Добре дошла при нас, пожелавам ти бързо да се пренесеш в бременната тема. :)

Изследванията ти са с минала давност, така че това, което сега ти предстои, са няколко неща. Да се ориентираш към репродуктивен специалист, за да те прегледа, да ти назначи нови изследвания, за да се оцени здравословното ти състояние в момента. Това става с преглед, хормонални изследвания в определени дни от менструалния цикъл, фоликулометрия, както и спермограма при мъжа ти. При добра организация това отнема около 2 месеца. След което ще знаеш имаш или нямаш репродуктивни проблеми, ако имаш, колко сериозни са те и как могат да се излекуват или преодолеят.

Има списък на медицинските центрова у нас на началната страница на сайта, виж го и си харесай някой център близо до тебе.

Като приятелски съвет - хората днес не обичат да четат дълги истории. Аз ги чета, но съм от старото поколение. :) Затова, ако искаш да получиш съвет, пиши по-кратко и избягвай неща, които не са от значение - напр. че си чакала за преглед или че лекарят е провеждал телефонен разговор.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Объркана съм от лекари и диагнози
« Отговор #2 -: Август 24, 2017, 19:50:02 pm »
Много благодаря за бързия и точен отговор. Приемам забележката.
Разбирам, че са с изтекъл срок изследванията, просто искам да знам толкова ли са притеснителни към онзи момент. Нищо не им разбирам.
Нови изследвания- септември. Сега ми предстои пътуване и не мога.
*
Re: Объркана съм от лекари и диагнози
« Отговор #3 -: Август 24, 2017, 20:01:50 pm »
Аз не виждам нищо притеснително в тези хоромнални изследвания, но мнението на Мели е съвсем точно. Подкрепям.
Re: Объркана съм от лекари и диагнози
« Отговор #4 -: Август 24, 2017, 20:05:43 pm »
Благодаря ви момичета. Давате ми някаква надеждица да тръгнем да се борим. Бях загубила всякаква надежда, че някой ден ще си имам дете. Един преглед ме беше сринал тотално. Не послях да отида повече на специалист, а се затворих като мида в черупката си с идеята, че нещата са много зле. Може би не съм попаднала на човека (гинеколога)
*
Re: Объркана съм от лекари и диагнози
« Отговор #5 -: Август 25, 2017, 08:29:38 am »
ralica_, добре си дошла и дано скоро да се похвалиш със заветните две чертички :)
Подкрепям Мели!
Сега първо се отпусни и почини, а септември се ориентирай към репродуктивен специалист.
Ако искаш кажи от кой град си, за да те ориентираме.
Успех!


Re: Объркана съм от лекари и диагнози
« Отговор #6 -: Август 25, 2017, 08:55:35 am »
От Стара Загора съм. Ще се радвам на предложения
*
Re: Объркана съм от лекари и диагнози
« Отговор #7 -: Август 25, 2017, 09:47:19 am »
Ха, така - и аз  :D
Ние ходим при д-р Даскалов и д-р Даскалова /Мели/  в Пловдив :D
Тук, в Зарата - не съм доволна от никой и не само аз-де!
Можеш да пишеш на Мели и да си запазите час за след ваканцията ви.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Объркана съм от лекари и диагнози
« Отговор #8 -: Август 25, 2017, 15:42:31 pm »
щом сте от Стара Загора, наесен си уговаряш час за първичен преглед при д-р Васил Даскалов от ЦРЗ "Д-р Даскалов" в Пловдив и отивате с половинката. И почвате отначало. На най-доброто място в региона.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Объркана съм от лекари и диагнози
« Отговор #9 -: Август 27, 2017, 15:33:06 pm »
Ралица, аз бих отишла при д-р Стефанов в Стара Загора, но часовете вървят с месеци напред. Ако решиш да го посетиш, по-добре се обади за час от сега. Успех!
Re: Объркана съм от лекари и диагнози
« Отговор #10 -: Януари 02, 2018, 13:50:11 pm »
Отдавна не бях писала, но ето резултатите, след посещение:
Според гинеколог всичко е наред. Няма кисти, изследванията са наред, цитонамазка - отлична, тестове за овулация- има овулация. Уж всичко наред, но този месец ми дойде навреме. Отначало много оскъдно и се усъмних. Пуснах, на своя глава , хормоните на щитовидната и изненада

                     
     TSH       3.65       mlU/L    0.27 - 4.20   
     FT4       20.99       pmol /l    12.0 - 22.0

Време ли е пак за лекари?
Казаха ми, че това се коригирало и с хранене. Иначе казано увеличаване на йода и намаляване на теглото (вярно е, че последно време от нерви качих). Други ми казаха, че се увеличава приема на Еутирокса с 25 (сега съм на 100).
Търся мнение дали да търся ендокринолог при положение, че са в референтни стойности
*
Re: Объркана съм от лекари и диагнози
« Отговор #11 -: Януари 02, 2018, 15:02:22 pm »
Да търси се ендокринолог.Ако се цели забременяване е хубаво ТСХ да е под 2.Колкото до храненето, увеличаване на йода е много спорен начин на лечение на щитовидната жлеза и аз лично не бих се наела да давам подобни съвети.За хранене, спиране на глутен под всякаква форма, намаляване на въглехидратите максимално, ограничаване на млечни поне в началото.Аз лично дори само със спиране на глутена повлиях много добре на щитовидната и закрепих хормона в един добри стойности, че дори леко свалих дозата.

Re: Объркана съм от лекари и диагнози
« Отговор #12 -: Януари 02, 2018, 15:22:37 pm »
Благодаря за съвета. Наистина се чудих доста. Ще си запазя час, а дотогава смятам да приема съвета за храненето. И на мен ми сториха странни съветите за йода, а повишаването на дозата на своя глава не ми се струва никак разумно