0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Мъж съм и ми предстои да потъна в деветте кръга на ада за лелеяното от нас бебе в клиника по репродуктивно здраве. При мен е налице първото страшно лабораторно изследване - липса на сперматозоиди. Предстои второ контролно изследване и диагноза - вероятно азоспермия. Още от самото начало в очите ми се набиват много лъжи и твърде богат бизнес. И за да не бъда голословен, ето малко подробности:
1. Първа лъжа - клиниките по репродуктивно здраве всъщност са клиники за репродуктивно болни хора. Защо е това лъжливо име, не знам.
2. Втора лъжа - всъщност голямата част от клиниките по репродуктивно здраве са само за женско репродуктивно здраве. Те не разполагат със специалисти по мъжко репродуктивно здраве - Андролози.
3. Трета лъжа - цени. Всъщност част от клиниките са публикували доста сериозен ценоразпис, но от този ценоразпис пациента нищо не може да разбере, тъй като не знае в голямата си част кое какво означава. Ако Вашият лекар е словоохотлив - може и да разберете нещо. Ако не е - жална Ви майка.
4. Четвърта лъжа - информирано съгласие. Всеки от нас подписва Декларация за информирано съгласие. Всъщност никои от нас не знае нищо и не разбира почти нищо. Научава няколко нови медицински термини, които не знае какво означават и го пускат по нанадолното.
5. Пета лъжа - ясни и коректни условия. Всъщност лекаря, съобразно ограниченията на своята съвест, Ви назначава огромен брой изследвания, плащате огромна сума пари, следват нови изследвания, нови пари, а окончателната диагноза се отдалечава все повече и повече. Започват някакви лечения и колкото повече лекарства пиете и колкото повече изследвания правите, толкова повече виждате, че няма смисъл. Накрая в добрия случаи биопсията и инвитрото са задължителни. В лошия -донорска сперма и толкоз.

Ето и деветте кръга на ада след първото негативно изследване:
1. Първи кръг - търсене на информация в интернет, пълно объркване на целия Ви живот и контролно второ изследване. Всъщност достоверна информация в интернет няма. Всички клиники са публикували една и съща доста кратка и суха информация, която не Ви дава никаква реална информация. Има малко информация по форумите и то от препатили пациенти. Следва пълно объркване, рухване на Вашите цели и мечти и контролно изследване. В главата Ви е пълен хаус, страх, притеснения и отчаяние. Депресията Ви е сигурна.
2. Втори кръг - търсене на андролог. Лекарят на жена ви Ви препоръчва някои. Вие ровите по интернет и стигате до някое светило. Записвате си час за след седмица - две. Започват огромните притеснения и депресия. В мозъка Ви е пълен хаос.
3. Трети кръг - първо посещение при лекаря - преглед и назначаване на изследвания. На този преглед се чувствате хем като идиот, хем като прокажно болен, хем като полумъж, защото не може да направите бебе на жена си. Но по тези въпроси нито един лекар не се замисля. За лекаря това е просто работа и не му пука за Вас. Ако обяснява - може да получите малко реална информация. Ако не обяснява - от първото посещение ще получите още една доза депресия и назначени изследвания. Финансовите затруднения започват, защото изследванията са твърде скъпи, а осещенията при лекаря не се плащат от Здравната каса.
4. Четвърти кръг - неограничен брой посещения при лекаря за четене на старите изследвания и назначаване на нови. Нови депресивни порции и ново плащане на пари. Ако лекаря е коректен, ще Ви назначи само нужни изследвания, но на порции, за да си осигури все пак повече посещения. И той семейство храни, я. Ако е недобросъвестен, ще Ви назначи всичко, за което се сети и ще прибере комисионните от лабораторията /изследванията се правят задължително в избрана от лекаря лаборатория и в никоя друга. Това е закон/. Биопсията е задължителна, защото от нея се изкарват най-много пари.
5.Пети кръг - след като лекаря е изсмукал всички възможни пари от Вас, Ви поставя диагноза.и започва лечение. Преписват Ви една група скъпи лекарства, които е възможно да Ви разпоредят от коя аптека да купите. Сещате се за комисионната, нали. Пиете лекарствата да кажем три месеца. Правят Ви изследвания, нови лекарства, ново пиене, ново изследване и така в продължение на няколко години.
6. Шести кръг - окончателна диагноза и указание, че трябва инвитро процедура с биопсия на мъжа задължително. Ако все още имате пари, плащате и започвате. Ако нямате пари, подавате документи в в държавния фонд и чакате половин - една година. И да получите пари от фонда, все пак ще трябва да доплатите две - пет хиляди в зависимост от процедурата. Трябват заеми или просене на пари от близките със съответното унижение.
7. Седми кръг - процедури инвитро. Този кръг започва с двумесечно пиене на хапчета и стимулации. Във великия ден лягате със съпругата си на операционната маса, бият Ви упоиките и след няколко часа първият опит е осъществен. Една седмица се възстановявате от операциите. Разбира се, поне месец не работите. Пари вече няма. Може да си загубите и работата. Но пък може да имате най-сетне ДЕТЕ. Чакате още седмица и правят на жена Ви изследвания за бременност. Разочарованието е огромно. Обикновено платените опити от държавата са неуспешни. Защо ли е така? Следва втори опит - и пак така. Болки, разочарования, страдания и прочие.
8. Осми кръг - държавата вече не плаща. Вие нямате пари. От къде да намерите пари за поредния опит. Имате кредити към банки. Бързите кредити не пускат толкова пари. Пък и лихвата е непосилна. Събирате от близки и приятели. Страдате. Живота Ви е тотално съсипан. С огромна мъка събирате пари за последния опит. Надежда вече почти няма. Отчаяни сте.
9. Девети кръг - последен опит. Нямате вече надежда, нямате пари, нямате работа, но имате огромни дългове. Лягате на операционната без надежда. След две седмици отивате на лекар и о чудо, жена Ви е бременна. Летите от щастие до вкъщи. На следващия ден обаче идва реалността - няма пари, няма работа, звънят Ви разни събирачи на вземания, частният съдя изпълнител Ви е лепнал съобщение, че следващата седмица ще опише за публична продан жилището Ви. Твърде вероятно е Вашето дете да живее, обречено на бедност и мизерия, а Вие да не доживеете да го отгледате. И ако най-накрая намерите някои истински лекар, Ваш близък приятел, и го попитате какво е всичко това, той ще Ви каже това, което ни каза на нас един истински лекар преди пет години, когато му показах едно огромно тесте изследвания на съпругата ми с тежка диагноза: "Момче, всичко е бизнес".

Уважаеми братя по съдба, ето няколко съвета от мен, за да не станете жертва на този твърде жесток бизнес:
1. Върнете си живота. Не изоставяйте нито една от своите мечти и цели. Намерете лаборатория, в която сам пуснете своето изследване. Не бързаите. Възстановете нормалното си психическо състояние. Дайте изследването при максимално спокойно състояние и при максимално висока възбуда, за да бъдете сигурни в резултата.
2. Постарайте се да намерите здрави връзки и сериозни препоръки към добър специалист. Ако някои влиятелен човек - за предпочитане лекар, застане зад Вас, вероятността да Ви пуснат по нанадолното е значително по-малка. Да, в България всичко е връзки и Вие трябва да сте наясно с това. По този начин ще получите бърза диагноза на минимална цена.
3. Потърсете потвърждение на диагнозата в чужбина. На пръв поглед звучи скъпо, но като сметнете цялото ограбване, на което ще бъдете подложени до деветия кръг на ада, ще си бъде направо безценица.
4. По-добрият вариант е чуждият лекар да предпише лечението Ви и да си купите лекарствата от чужбина. Просто лекарствата, които се продават в България са хем по нискокачествени  и неефективни, хем наборът е доста по малоброен. Осигурете си качествени лекарства от чужбина.
5. Направете процедурата ин витро в чужбина. Например в Турция една процедура ин витро струва около 10 000 лева. Всички семейства, които са правили ин витро в Турция споделят, че се е получило още първия път и то при много нисък шанс по нашите стандарти. Като капак на всичко в турската клиника Ви осигуряват и преводач.

Ако някои може да даде допълнителни съвети или оценки на казаното от мен, нека пише тук, за да споделим своя опит и тревоги.
*
С едно нещо твърдо не съм съгласна. В никакъв случай НЕ правете изследвания в кварталните лаборатории! Там не работи обучен персонал, който да може да прави спермограми. В резултат на това мъжете биват изкарвани годни за разплод и никоя жена не е в състояние да ги накара да повторят изследването в следващите години. Само в репродуктивна клиника.
Нашият случай не беше като Вашия, въпреки че пак мъжки стерилитет.
В България има добри специалисти, има и Фонд за асистирана репродукция. Вие все още не правили процедура, а вече обяснявате колко ще трябва да се доплаща. Сигурен ли сте? Преди години, когато забременях за първи път, нямаше дори Фонд. В днешно време също има двойки, за които няма финансиране, например ако жената се нуждае от донорска яйцеклетка. Не унивайте преди да сте започнали! Ако нямате доверие на клиниката, лекаря, сменете ги!
За това, за което съм най-съгласна, е, че доколкото съм чувала от д-р Даскалова, в България не се обучават андролози. Просто няма такава специалност в университета. Предполагам, че и самата тя ще се включи.
Не се отчайвайте! Имаме двойки тук, които се радват на деца въпреки диагнозата азооспермия.

Успех!

Никога не съм твърдял, че трябва да си правите изследвания в квартални лаборатории. Това е глупост. И не парите са най-големия проблем. Големият проблем е в психиката, а от там следват останалите проблеми, в това число финансовите. При нас, след първото изследване, започна кошмара в семейството ни. Живота ни започна да рухва. Не съм в състояние да работя. Не знаем до къде ще стигнем по пътя, по който сме поели. Може би ще рухнем още в началото. Може би някъде по пътя. Вероятността да стигнем до края е малка и това го знаем и двамата. Ако оцелеем по този път без големи поражения върху нас, ще бъде чудо, но не вярвам в това. Вече нищо не ни радва. Нищо не ни носи утеха. И двамата се ужасяваме от мисълта, че нашето дете може би ще бъде направено в епроветка. Още повече ни ужасява мисълта, че е възможно нашето дете да носи генетичния материал на някои непознат пикльо, който е отишъл да дари сперма, за да има пари за следващия купон. Живота ни сега е низ от опити да си върнем живота и тежки психологически кризи и страдание. Това не е първата тежка диагноза в живота ми. Вероятно няма да бъде и последната. Имал съм и по-тежки диагнози. Например по време на тежка операция от опериращия хирург, цитирам: "Няма смисъл от операцията. Той е за моргата". Но тази е най-страшната. Тази диагноза е по-страшна за мен от смъртта. Това докторите не могат да го разберат. За тях ще бъда поредния пациент, от който трябва да се изсмучат максимално много пари. За тях това е просто бизнес. Вечер, когато си лягам, искам да не се събудя на следващия ден. Но за съжаление се събуждам и се връщам в реалния живот и отново ме връхлита болката. Не искам повече да ме боли. Искам всичко да свърши. Но то няма да свърши. Пътя сега започва. Вероятно ще падна някъде по него. И дано да падна по-бързо, за да свърши всичко.
Писна ми от лъжите, които ни заливат отвсякъде. Свещениците ни лъжат, че имало божия справедливост. Глупости. Цял живот съм се опитвал и съм помагал според силите си на страдащите. А сега станах един от страдащите. В същото време тези, които продават дрогата на децата, за които се борим да ги създадем, не страдат. Те имат деца, които след години ще поемат бизнеса на родителите си и ще продават дрога на вашите внуци.
Политиците ни лъжат, че работят за хората. Лъжат ни, че държавата нямала пари за социални нужди. Глупости. Тях ги интересуват само парите. В държавата ни има много пари, но главната цел на политиците е да ги откраднат. И ги крадат успешно.
Докторите твърдят, че тяхната цел е да помагат на нас болните. Глупости. За тях сме просто парче месо и източник на охолен живот. Погледнете ценоразписа на всяка една болница и ще разберете истината. Едно посещение - 55 лева. Двадесет пациента на ден осигуряват 1000 лева доход и разбира се 200 лева ДДС за държавата. За месеца това са 20 000 лева доход и 4 000 ДДС за държавата. Ако докторите наистина са хуманни, щяха да вземат толкова, колкото са им необходими, за да живеят нормален живот, а държавата нямаше да прибира ДДС от нас болните хора.
Държавата твърди, че плаща инвитро процедурите. Глупости и това всеки от Вас го знае. Доплащането за едно инвитро е 2-3000 лева. А останалите 5 000 лева идват от ДДС-то, което държавата е прибрала преди това от Вас или от другите болни хора като вас. Държавата не ви дава нищо. Тя просто ви връща малка част от това, което вече е прибрала от вас и от другите като вас и то заради това, че сте болен. Една болница като Пирогов например годишно получава над 50 000 000 лева от вашите здравни вноски. От тези милиони 10 000 000  отиват към държавата за ДДС. От десетте милиона държавата дава 50 000 за инвитро процедури. Два милиона от десетте ще бъдат откраднати. Още три милиона ще бъдат прахосани за глупости. Четири милиона ще отидат да се хранят държавните бюрократи. 950 000 ще отидат, за да се направи нещо и за хората. Следователно от парите, които държавата е прибрала заради това, че сме болни, за нас ще отидат само 50 000 лева.
Всичко е една жалка лъжа. Не искам да живея повече в тази лъжа. Не искам да бъда повече жертва на тази жестока машина за трупане на пари, наречена здравеопазване. Не искам повече да съм парче месо и кости. Проклети да са всички, които ни лъжат. Дано утре не се събудя. Дано падна в началото на пътя и всичко да свърши. Живея само защото ако падна аз, ще падне и жена ми. Тя е прекрасен човек с прекрасна душа и добро сърце и се обичаме безгранично. Най-тъжното е, че аз няма да мога да й дам щастието, което тя напълно заслужава. Жесток живот и жестока съдба. Запомнете, колкото сте по-дори, толкова повече ще страдате. Станете жестоки, правете зло, тровете децата на другите, ограбвайте бедните и накрая жестокия бог ще ви даде ДЕТЕ!!! Повече няма да пиша в този или в друг форум. И това е глупост. Повече няма да върша добро, пък дано и на мен жестокия бог ми даде ДЕТЕ!!!
*
Аз мисля, че първо трябва да намерите вътрешен мир и спокойствие.Всеки един от нас е минавал през момент на отрицание и омраза, но живеейки с това не си помагате.Направете си план, решете какво искате и на каква цена.Приемете, че детето ви ще е ин витро, защото това за вас изглежда е голям проблем.И най-вече разберете, че това, че имате репродуктивен проблем не ви прави по-малко мъж, по-слаб, по-негоден!Напротив, това че ще успеете да са справите, че ще се подкрепяте, че успявате да преминете през всичко ви прави силен.Мъж не е този който ще направи 10 деца от раз, мъж е този който ще възпита 10 човечета да са умни, мислещи и съвестни.Този който е до жена си в трудните моменти, който не го е страх да сготви или измие чиниите.

Така че господине, първо решете проблемите вътре във себе си!Ако не го направите това, няма да направите нищо!Личен опит!

Подкрепям Маги в изказването.Има добри психолози,обърнете се към тях.Те ще ви помогнат да намерите вътрешния мир и да минете по пътя възможно най -уравновесено.Казвам го от личен опит.Какво означава ужас от това,че детето ми ще бъде направено "в епроветка"?Все пак имате този шанс,колкото и минимален да е.Или репликата с донорския матерял от пикьото,който искал да има пари за следващия купон?!Запознат ли сте въобще как става донорството в България?И какво значение има генетичния материал?Преди да правите каквото и да е било се обърнете към себе си и се опитайте да разберете дали найстина искате дете и сте готов за него или просто тръгвате по пътя ,защото така трябва,защото съпругата ви го заслужава.На това дете му трябва здрави родители,здрав дух-здраво тяло,ако истински желаете дете начина, по който ще постигнете целта си няма значение.Не сте първия с тази диагноза или подобна.
*
Очевидно е, че човекът има проблеми и иска да излее натрупания негативизъм някъде.
Черногледството не помага. Закопава още повече. Още нещо - решението на проблема не винаги е вън от нас, колкото и да ни се иска някой друг да ни е виновен.
В България има добри специалисти. Просто трябва да имаш късмет да попаднеш на тях.
Заключвам темата, докато не е станало още по-грозно. Визирам последните изречения на потребителя Demon, които аз няма да трия.