0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бременност и трансметил
« -: Март 11, 2017, 21:02:16 pm »
Момичета в 8ма г.с. съм, много повръщах и ме приеха в болница. Там се установи, че най-вероятно от стимулацията се е получило "омазняване на черния дроб" или нещо подобно.
Пуснаха ми кръвен тест АСАТ и АЛАС, при допустими реф.стойности от 0-31 и за двете, резултатите ми бяха АСАТ- 51 U/I;
Алат - 88 U/I.

Изписаха ми таблетки Трансметил 500мг. за 20 дни 3x1 . Чета опаковката и на други места и пише, че не е препоръчително да се пие от бременни особенно в първото тримесечие. Вярвам на лекарите и го приемам, но все пак моля ви, някой ако има някакво мнение за прием на това лекарство по време на своята бременност да сподели.
Притеснявам се за бебчетата :(

« Последна редакция: Март 11, 2017, 21:10:51 pm от anita_ »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Бременност и трансметил
« Отговор #1 -: Март 11, 2017, 22:05:34 pm »
Анита, не знам коя опаковка на лекарството четеш, на българската изрично пише, че може да се приема по време на бременност.

"Този лекарствен продукт се прилага и за лечение на жлъчен застой в черния дроб по време на бремен­ност."

Също така в официалната информация за лекарствения продукт е посочено терапевтично приложение именно "Лечение на интрахепатална холестаза по време на бременност".

Какво пише на "други места" не мога да коментирам.
Лекувай се, без лечение заболяването е опасно - и за жената, и за бременността.



"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Бременност и трансметил
« Отговор #2 -: Март 11, 2017, 22:34:46 pm »
Чета опаковката, която е в хапчетата. Пише че в последно тримесечие няма противопоказания, но това не е така в първо тримесечие. Както казах вярвам на лекарите и не се съмнявам в лечението, приемам хапчетата. Просто толко дълго чаках бебчетата, че сега предпочитам да питам за мнения на хора, които може вече да са минали по този път, с подобно диагностициране.
Вашато мнение е от значение за мен също, така че ви благодаря искрено за отговора, вече не съм толко притеснена.
Благодаря ви :)

http://prikachi.com/images.php?images/956/9063956I.jpg
« Последна редакция: Март 11, 2017, 22:37:45 pm от anita_ »
*
Re: Бременност и трансметил
« Отговор #3 -: Март 11, 2017, 23:27:40 pm »
Здравей, Анита!
Както пише в листовката " ако е наложително", при теб е наложително.
Приемай хапчетата както са ти ги изписали и прави контроли на нивата на АСАТ и АЛАТ.
Аз също развих интрахепатална холестаза на бременността и пих освен Трансметил също и Урзофалк. Това се случи към 30г.с.
Успяхме да ги вкараме в норми, а бебчето ни се роди в 35г.с.
Ако имаш възможност, консултирай се с доц.Големанов - гастроентеролог - ИСУЛ София.
Пожелавам ти лека бременност и сладки,здрави бебчета на термин!


*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Бременност и трансметил
« Отговор #4 -: Март 11, 2017, 23:36:06 pm »
Хм, и в това, което си прикачила като снимка, не пише такова нещо. Съзнанието ти го интерпретира по странен начин, а всъщност никъде не пише, че има противопоказания да се приема от бременни в първи триместър. Пише буквално "Препоръчва се Трансметил да се прилага в първите три месеца на бре­менността само, ако това е абсолютно необходимо." Правописната грешка си им я оставям, макар да се изкушавам да я поправя. :) Това е стандартно предупреждение на всички лекарства и целта му е бременните да не се самолекуват. В твоя случай е абсолютно необходимо.

Моята сърдечна препоръка е да не четеш какво пише на листовките на лекарствата (в огромния процент от случаите те са безобразно написани), както и да не си пълниш главата с глупости, защото не си помагаш. Разбираемо е при дълго чакана бременност да си по-тревожна и това се опитват да направят лекарите - да спасят бременността ти. В противен случай, без лечение, рисковете са доста неприятни. Разбира се, можеш да обсъдиш дали няма друго лечение, лично на мен не ми е известно да има друг препарат, обратно, другите лекарства (напр. урзофалк) са противопоказани в ранните срокове на бременността. Просто ти развиваш заболяването твърде рано, обичайно то се проявява в трети триместър.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Бременност и трансметил
« Отговор #5 -: Март 12, 2017, 00:37:13 am »
 :o Много благодаря! Спазвам всичко стриктно както ми е казано, не си позволявам да се самолекувам или да спирам медикаменти, които са ми предписани.
Още веднъж огромно благодаря!
Re: Бременност и трансметил
« Отговор #6 -: Април 23, 2017, 03:24:32 am »
Момичета здравейте!
Извинявам се предварително, че отварям пак темата.

Вече 2ри месец пия трансметил 3х1 на ден и стойностите на Асат малко паднаха към (45 U/I), но АЛАТ не мърда от 88 U/I - 90 U/I при реф.стойности от 0-31 U/I и за двете.
Гастроентроложката вече не знае какво да ми каже, пусна ми изследвания на жлъчни киселини в Германия, но са в норма. Каза да продължавам с трансметила.

Притеснявам се много за приема на трансметил толкова продължително време. Опасявам се за бебчетата да не влия на развитието им. Някакви съвети?
Попитах и лекарката от ЖК, нищо не каза по въпроса, само вдигна рамене и смъмри гастроентроложката....