0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте,
За пръв път пиша тук и ще е дълго, това което ще напиша, за което предварително се извинявам...
Имам две планирани бременности, като и двете забременях буквално от раз, но втората бременност приключи в девети месец преди близо 8 месеца, след планово секцио (второ) с фатален край за бебето по неизяснена причина за случилото се.
След два месеца опити за бебе (такова не се получи), но пък се оказа, че имам полип в матката, който премахнах миналия месец и също поради болка в едната гърда, посещение на мамолог и последвал тест на прогестерона между 23-25 ден по заръка на АГ, след доказана само с тест овулация на 22ри ден (по принцип ми е късна овулацията), ми бе предписан утрогестан от 16ти ден на цикъла (10 дни по две, перорално), който всеки момент трябва да ми дойде (по принцип ми идва на минимум 35 дни винаги).
Та въпроса ми е, понеже ако не забременея идните 3-4 месеца, няма да имам повече тази възможност по независещи от мен причини, а чета, че прогестероновите препарати подтискат овулацията при прием преди началото й, бихте ли споделили вашия опит по въпроса?

Предварително благодаря!

P.S. Прикачвам резултатът от изследването на прогестерона
« Последна редакция: Януари 13, 2017, 08:18:27 am от marsi »
*
Здравей, Vistal, много съжалявам за това, което се е случило!
След овулация нивото на прогестерона се повишава постепенно и би трябвало да се изследва на 7 ден след О. (конкретно за този месец на 29 ден от МЦ). Според мен си изследвала рано хормона и е логично стойността да е ниска.
 Утрогестанът би трябвало да приемаш след овулация, в твоя случай от 23 ден или по-късно дори, тъй като казваш, че цикълът е 35 дни или повече, така че най-добре овулацията да се проверява всеки месец чрез УЗ последяване или тестове за О.
При стандартен 28 дневен цикъл с О. около 14-15 ден, е логично прогестероновият медикамент да се приеме от 16-ден, но ти имаш по-късна овулация.

Къде живееш в момента, извън България ли си?
« Последна редакция: Януари 12, 2017, 09:39:13 am от marsi »

*
Marsi, благодаря за отговора!
В България съм, но по погрешка съм публикувала темата в "опити за забременяване и арт в чужбина" вместо в темата "опити за забременяване".
Днес ми дойде нещо като цикъл май (37ми ден), но е странно такова, не знам дали защото съм след оперативна хистероскопия (направена на 12.12.2016).
Имам още един въпрос обаче, удачно ли е изобщо да почвам терапия с утрогестан на фона на това, че е правен теста по-рано (на 2ри ден след O.) или с оглед на факта, че получения резултат е доста нисък (10 при стойности за лут.. фаза 5.82-75.9), или вероятно пак ще е нисък на 7 ден след O., въпроса може би е по-скоро колко нисък, или си навръзвам и аз факти, които имат нужда отново от потвърждение...
*
Ако приемем, че тестът за овулация е отчел коректно и действително овулацията е била на 22 ден от МЦ, то тази стойност на прогестерона 2 дни след О. не ни носи никаква информация.

След овулация на мястото на спукания фоликул се образува така нареченото жълто тяло (corpus luteum), което синтезира прогестерон. На диаграмата по-долу се вижда как се повишава нивото на прогестерона след О. (зелената графика), целта е да се отчетат максималните нива на този хормон, затова препоръчително е изследването да е на 7-ми ден след доказана овулация. При 28 дневен цикъл максималните нива на прогестерона се очаква да са около 21 ден от цикъла, както е посочено в диаграмата, но в твоя случай овулацията е по-късно. Според мен не би трябвало да се взима предвид това изследване, а да се провери още веднъж в следващ цикъл. Възможно е да се окаже, че нивата на прогестерона в лутеална фаза са добри, след като изследването се направи коректно.

Според мен най-добре би било да направиш консултация при репродуктивен специалист и той да прецени кои са необходимите изследвания във вашия случай. Посещението при специалист в репродуктивен център не означава непременно подготовка за ин витро, а да се направят в кратък срок необходимите изследвания и да получиш компетентно мнение на специалист, тъй като в нормалните АГ-кабинети лекарите често нямат тази подготовка и опит.
Напиши от кой град си или поне регион в страната, възможно е да се включат още момичета с насоки и препоръка за конкретен специалист.

« Последна редакция: Януари 12, 2017, 20:32:20 pm от marsi »

*
Премахнах прикачения файл, защото съдържаше лични данни.
Бъдете внимателни с публикуването на такава информация.
Съветвам ви, преди да публикувате, да закривате тази част.
Vistal, ако не успееш сама, можеш да ми пишеш - аз ще го направя и ще закача наново файла с изследванията.
*
Marsi, много благодаря за подробната информация!
В София съм аз, но мисля, че знам точно към кой специалист да се обърна по въпроса, даже мислех за него тези дни, лошото е, че при него всеки път се чака много за час...
Просто идеята, че два пъти забременявам без проблемно и точно сега, когато няма време само спънка след спънка усложняват много нещата, явно случилото се си казва думата.

Елфи, благодаря, изобщо не съобразих, добре, че следите за тези неща!
*
Да, често повечко се чака при добрите специалисти. Добре е, че вече си се насочила, пиши след прегледа.

Днес ми дойде нещо като цикъл май (37ми ден), но е странно такова, не знам дали защото съм след оперативна хистероскопия (направена на 12.12.2016).
Такава манипулация обикновено дава отражение върху следващия цикъл. Правила съм две хистероскопии, имах зацапване в някои дни след интервенцията, а следващият цикъл беше оскъден.

*
Записаха ми час, чак за след месец инаше свободен, само се притеснявам, до тогава, ако прогестерона ми е наистина толкова нисък и взема, че забременея този месец някак, дали няма да стане проблем като не съм почнала приема на утрогестан.
Много "ако-та" стават, но в един момент човек вече не знае какво да мисли...