0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Антинукклеарни антитела АNA титър
« -: Октомври 01, 2016, 12:18:52 pm »
Здравейте, извинявам се ако вече има тема по моя проблем но съм толкова изплашена и не можех да намеря. Предстои ми ин витро процедура,  с мъжки фактор сме. Направих си имунологични излседвания, при което се установи че ANA e със стойност 1:160 титър. За съжаление изследванията ги взе съпруга ми и нямах възможност да попитам доктора за какво става на върпос. Инфото от интернет само още повече ме стресира. Моля ви за малко разяснение, на резулата, и това как се отразява на ин витрото, вообще какво показва този резултат. За съжаление съм доста стресирана и притеснена от тези резултати. Благодаря предварително.
 :(  :( :(
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Антинукклеарни антитела АNA титър
« Отговор #1 -: Октомври 01, 2016, 17:48:00 pm »
Здравей, Василена!

Това изследване все още нищо конкретно не означава, а само, че имаш завишени ANA (не много над нормата, ако нормата в тази лаборатория е 1:80). Завишението на ANA може да се дължи на множество фактори - от сериозни автоимунни заболявания до безобидна вирусна инфекция. Това, което можеш да направиш, е да разговаряш с лекаря, назначил изследването, защото той знае какво конкретно е имал предвид и как да го интерпретира. Също така е добре да разпиташ дали имаш фамилна обремененост, т.е. дали някой от твоите роднини има автоимунно заболяване. Групата автоимунни заболявания е голяма и включва ревматоиден артрит и системен лупус еритематодес, както и някои по-редки болести, като синдром на Сьогрен, склеродермия, полимиозит, смесена колагеноза и други. И последно, добре е да направиш изследвания и да видиш дали нямаш и други антитела.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Антинукклеарни антитела АNA титър
« Отговор #2 -: Октомври 02, 2016, 10:23:22 am »
Благодаря за отговора ви, другите изследвани са NК клетки,анти фосфолипиден скрининг   IgG  IgM са в норма, скоро ще се срещна с лекаря и ще ми обясни. Благодаря че ме успокоихте :)