0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте, пиша за да попитам дали някой има някой информация за случай като моя. Аз живея в чуждбина, но редовно посещавам Бъгария и имам възможност да ползвам здравна каса. Искаме с партньора ми да опитаме ин витро оплождане, тъй като аз съм на 41 и естественото оплпждане е с малки шансове. Правих всички изследвания по здравна каса в чужбина, Англия, но ин витро не се покрива ако един от партньорите има дете от предишна връзка, което е в нашия случай. Сумата, която трябва да платим е огромна, и нямаме такава възможност, а и време да събираме. Въпросът ми е дали може да кандидатстваме по касата в България и дали може да използваме изследванията правени в Англия, пълни изследвания и дори покрита операция за премахване на миома на матката. Благодарим предварително!
Според мен трябва да отидеш с всичките си изследвания в някоя от клиниките които работят с Фонда и те да ти изготвят документите. Винаги съществува възможността да поискат да повторят някои изследвания или да направят други, нови. Едва ли ще стане много бързо. Не съм в течение сега с каква скорост вървят одобряванията от Фонда. Преди беше около година. Предполагам ще се включат момичета по-запознати. Да са ти платени здравните осигуровки.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Здравей, KeitiG!

За да кандидатстваш за финансиране към Център за асистирана репродукция (ЦАР), трябва да си български гражданин (само ти, няма изисквания за партньора), както и да отговаряте на условията на правилника на ЦАР. Няма изисквания да сте платили в България здравните осигуровки, ЦАР е структура към Министерството на здравеопазването и се финансира по различен начин, не от НЗОК. Изискванията за документацията, доказваща необходимост от ин витро оплождане, са различни в зависимост от фактора, по който кандидатствате. Ако ми кажеш кое налага ин витро оплождане, ще ти кажа конкретно какви документи се изискват. Със сигурност спермограмата (една при наличие на женски фактори и минимум 2 при кандидастване с мъжки фактор) трябва да е от България, изискването е лечебното заведение да има регистрация по чл. 131, ал 1 от Закона за здравето. При тебе основен момент ще е яйчниковия резерв, репективно нивото на ФСХ (измерено на трети ден от менстраулния цикъл), тъй като ЦАР не финансира жени с намален яйчников резерв.



"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Ноември месец на 2014 година ми искаха платени здравни осигуровки в Бг.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Имаше кратък период, в който ФАР беше към НЗОК и тогава се искаха платени осигуровки.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Здравейте, благодаря за отговорите и се извинявам, че чак сега отговарям. Информацията ми е много полезна, и въпреки това не знам точно какви стъпки да предприема. С партньора ми правихме изследвания цяла година, и от две години опитваме забременяване по естествен път. Изследванията показаха миома и през лятото ми правиха операция в Англия. За съжаление бяха загубили изследванията за броя на яйцеклетките, и минала седмица пуснаха нови изследвания. По принцип всички останали изследвания са добри, освен наличие на малка останал миома (казват, че засега тя не е проблем) , и на партньора ми спремогенезата показа съвсем леко отклонение, но и тя се смята от лекарите тук, че е в рамките на нормата. Причината да търся изкуствено оплождане е опасението, че нямам много време (особено ако кандидатстването отнема година), тъй като съм на 41. За съжаление в Англия не финансират IVF ако единият от партньорите вече е имал деца, както е нашият случай (партньорът ми има деца от предишна връзка). Таксата за IVF е близо 5000 лири, и нямаме тези пари. Аз се чувствам като наказана, и въпреки, че внасям вноски тук от порядъка на 400 лири на месец, и нямам право на безплатно лечение. Но след като имам всички изследвания, не знам дали е нужно да ги правя отново - но бих платила в рамките на възможното, особено ако не се налага да плащам и български осигуровки. Благодаря отново!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
А в Англия какво предлагат? Като финансиране и като медицински процедури?

Аз мога да ти кажа в България как се процедира, а ти си помисли кое е най-доброто за вас и в коя от двете държави да правите изследванията и процедурите.

За ЦАР - нямате право да кандидатствате, ако нямате медицински причини, за да пристъпите към ин витро оплождане, съответно да получите финансиране. Евентуално по мъжки фактор, ако отклоненията в сперматогенезата съответстват на изискванията на ЦАР. Дали е така мога да ти отговоря, ако ми изпратиш резултатите от спермалния анализ. В този случай изискването е спермограмите (2 на брой) да са направени в български центрове по репродуктивно здраве. Не виждам да си написала някъде какво е състоянието на маточните тръби, това трябва да се провери.

По отношение на начините за постигане на бременност, при относително добра спермограма, проходими тръби и запазен яйчников резерв, може да се предложи вътрематочна инсеминация. Тази процедура е по-евтина, а ако не се получи бременност при 4 инсеминации, ще имате право на финансиране от ЦАР с неизяснен стерилитет.

Питай, ако не е ясно. :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Благодаря отново за отговора. Изследванията ми тук са по здравна каса и ги правиха в три различни болници (дори едни се загубиха!). Затова нямам цялото досие, трябва да платя, за да го получа (за което нямам против по принцип). Професорът, който се занимава с моя случай е много некомуникативен, и не ми обясни нищо, освен, че няма сериозна причина за стерилитет и можем да опитваме по нормален начин още. Ако решим ин витро, мога да започна процедура когато поискам срещу заплащане 4000 + лири. Друго не ми предложи, и не ми предписа никакви лекарства, не ми каза за алтернативи. Аз мога да поискам изследванията и да ви пратя подробности, но това ще отнеме малко време. Междувременно търся информация какво и как мога в България - аз съм в София началото на януари, до 13ти, искам да започна процедура и ако се налагат нови изследвания. Ако е възможно да ви видя за консултация, това би било чудесно!