0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #40 -: Юли 15, 2016, 21:51:29 pm »
....
Авалон, и аз мечтая вече за август да я гледа баба и.Ще ми излезе през носа това гледане, много я глези свекървата.....
Ох, Маги, болната ми тема  :).
В чудо се виждам с баба им....  значи идва за 2-3 дни и правила, които сме изграждали месеци, за тези дни се забравят от децата, започва се едно глезене, започват да хленчат за всякакви глупости.......

Това е майка ми, не е човек, който да не познавам  :), но явно сме много различни като подход към децата. Тя е изключително добър и всеотдаен човек, който обаче обърква дисциплината, защото една забележка не може да им направи, едно категорично "не" не може да каже, за да са наясно децата, че независимо от всички игри, шеги, песнички, и т.н., правилата си стоят. Аз също играя с тях, пеем песни, рисуваме, и много други ежедневни занимания, но като кажа примерно "хайде, време е за сън", тръгват веднага. Появи ли се баба, се започва едно лигавене, всичко с уговорки, често с рев .....
Като си тръгне ми трябват няколко дни да си върна нормалните взаимоотношения с децата.
« Последна редакция: Юли 15, 2016, 23:51:44 pm от marsi »

*
Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #41 -: Юли 15, 2016, 23:45:50 pm »
Момичета, едно е да стои изправено едно дете, като се държи за нещо или по-нататък и без опора. Друго е да се опитва да ходи или вие да го държите и да го водите да ходи. За първото моите деца го можеха към 7 месеца. За второто категорично е твърде рано. Да, има деца, които прохождат на 9-10 месеца, но те се държат сами за мебелите. Никой не ги води за ръце, за да прохождат. Моите започнаха да ходят на 13 и 17 месеца, като първото искаше на около годинка да го държим, за да го ходи. За второто не помня точно, но голямо държане и водене падна по нейно желание. Проходи късно, но без да пада. Но със сигурност не е било преди да стане на година.
Без да се обиждате искам да ви разкажа една случка. Бяхме във Велинград преди няколко месеца. В детския кът баба, която влачи бебе, за да ходи. Буквално влачи. Питах я деликатно дали не я боли кръстът. Ами, с двойна дископатия била, ама внучето на 8 месеца искало да ходи. Аз пък защо ли не забелязах да иска да ходи?! Не пълзяло, де. Стана ми странно. Как ще иска да ходи, като още не можеше да стои право без опора. Просто на бабата са й дали задача или тя сама си е втълпила, че бебето иска да ходи. На мен то не ми се видя готово.

*
Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #42 -: Юли 16, 2016, 00:17:00 am »
За комари ползвам Чико, предпочитам репелента естествено.
Маги, сигурно състезание по блеене можем да си направим, ама аз си счупих крака на входната врата буквално  :lol:
Благодаря за Арниката, ще взема и от този Спасител.
Блу, моят син проходи преди да пропълзи, не особено рано де, около 1г. Никога не е обичал/искал водене за ръка и сега е стрела, а бабите са големи ентусиасти, надали са я карали да го води  :D
*
Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #43 -: Юли 16, 2016, 02:15:43 am »
М-и, знам, че има деца, които изобщо не пълзят преди да проходят. Но ми се вижда прекалено рано осеммесечно да го държа за две ръце, за да ходело, а то да гъне крака. Просто не мисля, че е готово. Но както виждаш, правят го хората. Детето си е тяхно. Аз отговарям само за моите две и не бих го направила, както споделих вече.

*
Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #44 -: Юли 16, 2016, 04:26:08 am »
На сестра ми и двете деца проходиха рано, но не са водени за ръце. Сами се изправяха по мебелите и се придвижваха така. Моника аз лично не съм я водила за ръце, на вън сядахме на пейка и тя почваше да я обикаля държейки се за нея. Бабите са друга бира. Но и част от майките са доста амбициозни.

*
Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #45 -: Юли 16, 2016, 08:28:17 am »
Стоека, тоя Спасител голяма работа! Отворих да го търся и да му видя състава, ми то и крем и гел има, та тоя гел пише, че и за ухапване от насекоми става. То има доста продукти Спасител, а аз дори не бях го чувала.
*
Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #46 -: Юли 16, 2016, 09:41:35 am »
Да м-и, , снощи на площадката Мария чешеше пъпки и същата рускиня, я мацна с това за ухапване и днес сутринта помен няма от раздразнено. А и то името му е такова Спасатель :)
И аз не го бях чувала, та ето една ползва от детски площадки, няма само да се оплаквам. Жената вчера ми обесняеаше как били на почивка и как си тръгвали тези дни. Точно навреме да ми каже за кремчето :)
*
Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #47 -: Юли 17, 2016, 12:41:36 pm »
Мами, помагайте, че пак се вкарах в някакъв филм  8O

Малкият за две седмици е качил почти 1 кг и е пораснал 2,5 см и док кача, че това е малко над нормата и да увеличим вит. Д на 4 капки. Обаче на опаковката пише: за бебета под 1 г. да не се надвишава 1000 IU, една капка е 400 IU, значи сега приема по 1600 IU. Не знам дали не е много?
От друга страна, четох, че първите симптоми на рахит са неспокоен сън и стряскане от най-малкия звук, обилно потене при сън и сучене, окапване на косичката отзад на темето. Никола има всички тези симптоми налице!
Направо ще се побъркам...
Май много чета в интернет!

Иначе пък е много активен, не е някое отпуснато бебе, опитва вече  и глава да държи, като изпъне крачета не мога да го съблека ( с характер е! ).
Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #48 -: Юли 17, 2016, 13:16:57 pm »
Vilia, и нашият растеше с такива темпове, но ние сме много високи с мъжа ми и педиатърката каза, че за нея е ОК този темп. Искаше да увеличи вит. Д, но ние бяхме с много малка фонтанела и дори ни го спря, въпреки  риссъа от рахит и , че е зимно бебе. Ти си го наблюдавай, ако трябва пак си го заведи на преглед. Нашият не се  е потил, но сега в тези жеги има периоди, в които е вир вода... Лично аз не бих давала толкова вит. Д, особено , ако пие и АМ /там също има определено количство/.
*
Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #49 -: Юли 17, 2016, 14:59:22 pm »
Момичета, както казва Мели - не си обменяйте диагнозите и леченията. Особено когато става дума за деца, бих добавила аз.
В листовката на почти всеки лекарствен препарат (да не кажа абсолютно всеки), е упоменат обичайният прием от него какъв следва да бъде като количество, ОСВЕН АКО лекар не е предписал друго. Педиатърът знае с какво се храни бебето, та може да се сети, че в АМ (ако то яде това) също има вит. Д. Също така, за да прецени, че дете Х е потенциално застрашено от рахит - не се ориентира само по височина/кг. на определена възраст, а и по други белези и те при едно дете може да са налични, а при друго да липсват. При всички случаи - разхитът е тежко състояние, което трудно се овладява и може да остави трайни белези. Ако някой се съмнява в подобна преценка на педиатъра си - нека потърси второ и трето мнение, преди да предприема някакви действия, или да не предприема съответно. Но не и на своя глава, при недостатъчно ниво на компетентност и с нет-а за консултант - да взима такива решения.
Имайте предвид също така, че при малките бебета - често се наблюдават периоди на т.нар. "скок в растежа". Обикновено изглеждат точно така - лавинообразно качване на тегло в кратък период, увеличен апетит... ама костната система - не може да се развие паралелно с бързо натрупаната телесна маса и затова педиатрите препоръчват едно, или друго за даден период, според конкретното състояние на бебето. Това не е прецедент, точно напротив. Една от причините децата до годинка, да се следят всеки месец на ДК е именно динамичното им развитие в този период и "хващането навреме" я на нисък хемоглобин, я на тръгващ рахит и др. типични за тази възраст.

Само без паника ;)

П.П. И тук и в други теми, често се случва лекар да изпише някакъв препарат в определена дозировка и период на прием и като се прочете листовката на същия: "Аууууу, ама то пише....". Лекарите много добре знаят какво пише в листовката, освен това знаят какво е активното вещество, как точно действа и колко от него и за колко време трябва да приема техният пациент с проблем Х. Не ги мислете за такива малоумници де.  :lol: Да не говорим, че у нас всяко новородено приема вит.Д, по колко такива минават през ръцете на един педиатър за годините му практика си представете вие, ама този същия - ще вземе да ви каже да дадете на бебето си вит.Д в опасно количество за него? Щото не е чел листовката? Вярва ли ви се? Аз например пиех по 10табл. Неофолик-мета на ДЕН, като бременна, толкова ми изписа моят лекар, след като със съответен тест се установи, че по-трудно усвоявам ФК. В листовката на тази ФК пише, че обичайният прием е по 2 табл. дневно., което не означава, че в моя случай точно, ако го бях пила така - нямаше синът ми да се роди със спина бифида, щото мама умее да чете листовки нали...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #50 -: Юли 17, 2016, 15:17:35 pm »
Абсолютно съгласна с Jbrul (както винаги) :wink: и Алек имаше такъв период и той пи повече вит. Д ,нищо му няма :) та слушайте си докторите :lol:
*
Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #51 -: Юли 17, 2016, 15:57:48 pm »
А пък на около 2-3 месеца на всичките им пада косата, където лежат.

*
Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #52 -: Юли 17, 2016, 16:57:28 pm »
При по-наддаващите бебета често се увеличава вит. Д. Имам позната, която дава по 12 капки на бебето. Педиатърът наистина си знае работата.
Стоека, добре че и положителни неща откриваш по площадките  :lol:
Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #53 -: Юли 17, 2016, 17:44:39 pm »
Ами така е било винаги... все има съмнения. Аз лично вече имам такива спрямо изписваните витамини и добавки, особено на вит. Д, след като се оказа, че основната причина за операцията на малкия е именно приемът му. Така , че на НАШЕТО дете му има нещо и затова споделяма МОЕТО мнение.
Но и аз бих казала при съмнения каквито и да са били, трябва консултация с лекари и то, ако трябва повече от един. За всяко нещо си има специалисти, Слава Богу
*
Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #54 -: Юли 17, 2016, 18:23:43 pm »
bonbolini, няма нужда от настръхване и повишаване на тон с капс.

Писалите нагоре казахме 2 простички неща - при съмнения в компетенциите на лекар, диагноза, назначено лечение - просто се търсят още мнения. Не в нет-а, форума и сред хора нямащи нужната компетентност по такива въпроси. Второ - случката не е прецедент, напротив и както споделиха други майка - така е било и при техните деца. Ама как било при твоето, моето, трето, пето - нищо не значи, за детето на потребителката с чуденките за нейното си бебе.

Както и сама казваш - в тези ситуации - консултации с повечко лекари, ако трябва и специфични тестове за едно и друго, за да не се поема никакъв риск. просто не ми се ще да паникьосваме "пресни майки" с разни апокалипсиси, или личните ни случаи. Те баш затова са лични все пак.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #55 -: Юли 17, 2016, 18:42:57 pm »
Jbrul, не настръхвам. Няма за какво. Просто отбелязвам с големи букви моето мнение за моето дете, както ти споделяш за твоето и другите майки - за техните. Не налагам и никога не бих налагала мое мнение. А още повече след изпитанията с моето момче мога само да съветвам - консултации с поне 2ма специалисти, особено за по- сериозни съмнения и състояния.
*
Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #56 -: Юли 17, 2016, 19:23:57 pm »
Разбрахме се bonbolini :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #57 -: Юли 18, 2016, 17:07:11 pm »
За бабите...не знам дали защото Катето е второ дете и не е родено в Бг и съответно не я е виждала, но държанието спрямо нея е различно, отколкото към Ники. Отказва да я гледа, съответно сме си в нас, всички планове паднаха мои за лятото, пренебрежителна е, говори й гадно, кара й се, че мрънка 8O и плаче 8O 8O, вчера 5 часа памперс не й беше сменяла. сега имаме гости от Бг и сме с тях една седмица, но аз лично съм много разочарована от бабата. Е, гледа я за по един-два часа, но бая скъпо ми излезоха за това лято тия часове. И аз и мъжът ми сме разочаровани и тъжни.
много е гадно да гледаш различно отношение към двете деца, а Ники толкова я обича.
[/url][/url]
*
Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #58 -: Юли 18, 2016, 17:12:17 pm »
Здравейте!

Това за мазилата при ухапано от комари и при рани ми беше много полезно. Аз мазах ухапаното с Фенистил и при нас помогна. Ожулено мажа с алое гел, но не пречи да включа и друго в "аптечката".

По темата с тръшкане, търчане и отскубване и аз имам случки, но няма смисъл да припявам на екшъна  :lol:. Доволна съм, че поне не е по 2  :). Моите лека-полека свикнаха да ходят с мен за ръка, да пресичаме улицата за ръка, да ходим по тротоара, а не по платното. Но си беше зор. Пак съм нащрек обаче. Просто девойката ми е вироглава и по нейни си причини винаги започва да се тръшка, когато си тръгваме от площадката, когато пресичаме, дори когато излизаме на разходка. Един от най-работещите трикове ми беше да я хвана през кръста, като агне (все още не тежи толкова), в другата ръка държа младежа и след 3-4 метра тя вече иска да ме хване за ръката. Явно й се е виждало по-малкото зло  :D. При нея работи системата на китайската капка - бавно и упорито се набиват правилата. Понякога и с натиск  :).

Не знам дали вирусите са мутирали до някакви упорити и неизтребими гадини, но ние вече си ги влачим на влакче. Тръгнахме от "крак, ръка, уста", минахме през болницата с бронхит, мама се тръшна, както никога през живота си, на легло. Уж хрема, уж лека кашлица, пък цял месец не можем да се отървем. През август яслата ни е в ремонт, та тогава се надявам да мръднем извън София, на по-чисто.

За бабите - да, по-добре глезеща баба, отколкото безразлична.
*
Re: Вече юли е, хайде на море!
« Отговор #59 -: Юли 18, 2016, 18:56:16 pm »
Jbrul, благодаря за обстойния отговор за пореден път, и на всички останали, определено ме успокоихте.

Jbrul, аз не очаквам тук компетентно медицинско мнение, по скоро нещо като съвет или успокоение. По принцип имам доверие на док, но все още се опознаваме и затова понякога изпитвам съмнения. А и аз съм си голяма паника. Докато бях бременна от това четене в интернет щях да подлудя ММ. Док му каза, да ми изключва сутрин нета, че да минавал спокойни деня :) Май и сега ще трябва...

По въпроса за бабите, аз пък ще кажа: по-добре някаква баба, отколкото изобщо никаква, пък била тя разглезваща или безразлична. Ама всеки си знае :) Няма как техните методи на възпитание да съвпадат с нашите :) но все пак сме се влюбили и живеем с резултат от техните методи....  :wink: