0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте! Имам нисък прогестерон и вече около година се тъпча с дуфастон за да имам цикъл. Реших да приемам и масло от вечерна иглика. Така забременях, но плодът спря да се развива след 6-тата седмица. Докторите ми казаха, че причината не е била за това че имам хормонален дисбаланс. Страх ме е от друг такъв резултат и сега искам да предприема билколечение.
  Знаете ли билки, които са помогнали при подобен проблем? :(
*
Прогестерон се изследва на 7 дена след доказана овулация с тестове или фоликулометрия. Ти кога го изследва на кой ден, и какви други изследвания си правила. Най добре потърси репродуктивен специалист и не си назначавай сама лечение, билките понякога могат и да бъдат опасни освен полезни. Най добре потърси репродуктивен специалист  :bighug:
Изследвам го на 21 ден от менструациата. Всичко при мен започна със зацапване (кафяво) около 14 ден на цикъла.  И  така започнах да  изследвам ЖПХ и хормони на щитовидната. Всичко е в норми, без прогестерона. Първо бях на дуфастон 3 месеца и хормона влезе в норми. Но имах една менструация без дуфастон и след това отново спря да ми идва ако не го предизвикам с препарата.
 :) Природата е най-добрия лечител
*
:) Природата е най-добрия лечител

Природата ... в какъв смисъл?

Ако някои знае билки, които са му помогнали. :). Аз сега взимам мака на прах от една седмица, но ако някой знае нещо друго, моля да сподели!
*
Напълно съм съгласна с казаното по-горе, че дисбаланса е следствие от някакъв "проблем" в динамиката на организма. За нещастие обаче, традиционната медицина третира симптома и не търси първопричината.

След като е пробвано "традиционно" лечение и то БЕЗ успех, напълно е редно да се запитаме, до кога ще третираме симптома и кога ще адресираме проблема?!

Моят опит с репродуктивните специалисти в България е от преди 12-13 години и сега може да са се променили нещата, но тогава никой НЕ препоръчваше билки, добавки, диета, здравословен режим и подобни, а се разчиташе главно на химикали и традиционни фармацевтични медикаменти.

На запад в репродуктивните клиники имат по-разчупен и нетрадиционен подход. Пак се залага на традиционните лекарства (никой не е против тях, включително и аз), но изключително се залага и на добавки и промяна в начина на живот.

Тъй като тук никой не пожела да даде съвет, ще си позволя да коментирам и да препоръчам информация, която съм прочела на сайтовете на чуждестранни репродуктивни клиника (репродукцията не съществува само в БГ и със сигурност не е измислена в БГ) или лично съм получила от репродуктивните специалисти, с които съм се консултирала в чужбина.

Първо, за да е нисък прогестерона, значи естрогенът доминира и трябва него да "намалим", което от своя страна ще доведе до дигане на прогестерона.

Малко е като кръвната захар --> колкото повече захар ядем, толкова повече хапчета трябва да изгълтахме, за да неутрализираме ефекта. Спрем ли захарта, малко по малко нещата се балансират и дозата хапчета намалява.

Та за намаляне на естрогенът е необходимо да се съблюдава приемът на храни, засилващи естрогенът. Такива са млечните продукти, месото, кафе, и храни и напитки съхранявани или опаковани в пластмасови или найлонови опаковки съдържащи бисфенол а.

Естрогенът се "разгражда" в черния дроб, така че е редно да се изследва черен дроб (може да има някакво затормозяване там и от това да идва проблемът). Също свързана с черния дроб и детоксификацията на организма е и генната мутация mthfr, която се изследва в генетичния пакет тромбофилия. Ако там се окаже проблемът, значи от там трябва да се започне...

Комплексни са нещата и не можем да очакваме, ако проблемът е в черния дроб (невъзможност да "разгради" естрогена), да се тъпчем с противозачатъчни и да чакаме да се увеличи прогестеронът...

Та след като сме изследвали черен дроб и сме пуснали генетичните мутации за теомбофилия, след като сме "ограничили" егтеогенната храна, можем да приемаме и следните добавки, за подпомагане на организма да преработи естрогена и да произведе прогестерон:

Витамин Б6 --> спомага черния дроб в "разграждането" на естрогена...

Витамин С -->доказано помага за увеличаване на прогестеронът.

Храни богати на цинк и магнезий, или съответните под формата на витамини.

Билка Витекс (билкови хапчета от тази билка) също се препоръчват.

Най-добре е традиционната медицина да е съчетана с правилен начин на живот, здравословно хранене и адекватен прием на витамини и добавки. Иначе се получава като със захарта, както горе казах --> да се тъпчем със захар (естеоген) и да чакаме нормалната медицина да реши проблема е доста несериозно...

Успех, Криста!

бел. мод. - Изписването на лекарства и техните дозировки се прави само и единствено от дипломиран лекар

« Последна редакция: Март 15, 2016, 08:53:19 am от magi_st »
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Благодаря ти, Макияки! Много ценно и подробно обяснение на проблема. Никои до сега не ми беше разяснил така нещата. В повечето случаи лекарите действат локално, а не комплексно. А дори и да ги знаят тези неща и ти ги споменат в разговора, след това не назначават изследвания.  Сега ще спра месото (ще се помъча да спазвам Великденския пост) , взимам витамини и ще пусна изследването което ми каза на черния дроб.  :)
*
Точно защото нещата са много комплексни и трябват подробни изследвания е хубаво да се отиде при специалист, а не да се дават така съвети в интернет.Да нямам против да се промени начина на живот, но лечение, добавки и всичко друго трябва да се изпише от лекар.

Маки, ще те помоля в момента в който покажеш докторската си диплома и предявиш желание да консултираш тук, тогава да даваш толкова пространствени мнения за лечение.

*
Точно защото нещата са много комплексни и трябват подробни изследвания е хубаво да се отиде при специалист, а не да се дават така съвети в интернет.Да нямам против да се промени начина на живот, но лечение, добавки и всичко друго трябва да се изпише от лекар.

Маки, ще те помоля в момента в който покажеш докторската си диплома и предявиш желание да консултираш тук, тогава да даваш толкова пространствени мнения за лечение.

Абсолютно подкрепям мнението ти Маги. Ще ми се да добавя не само докторска диплома, а и по съответната специалност да видим.

Интернета е хубаво нещо, ама нали все пак колкото и да четем там доктори няма да станем та ..... всичко с мярка, иначе големи бели стават.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Съжалявам, ако съм засегнала дипломираните лекари, но никога НЕ съм, нито пък бих си позволила да коментирам или изписвам лекарства и добавки, за които се изисква докторска диплома.

Лекарствата са такива, които се делят на "със рецепта" и "без рецепта". Тези, за които толкова се засегнахте са от типа "без рецепта" и дозата е описана подробно на опаковката на витамина  :lol: не съм си я измислила аз  :D

В темата за въпроси към специалист не съм давала съвети, тук е тема за билки?

Нека не забравяме, че не е необходимо да имаме лекарска диплома, за да си бъдем полезни.Хубав и усмихнат ден на всички  :balk_5:


« Последна редакция: Март 15, 2016, 16:50:40 pm от makiyaki »
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!