0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,

В момента тече стимулацията ми за инвитро и тъй като ми е за първи път търся информация как може да се увеличи шанса за успех - какво да се прави или да не се прави, хранителен режим и тн. Не намерих такава тема, затова пускам нова.

Например, намерих инфо в чуждестранните инвитро сайтове за яденето на ананас около трансфера за подобряване на шанса за имплантация.

Пише и че авокадото е много подходящо за повишаване на качеството на яйцеклетките.

Прочетох нещо и за белтъчна диета или протеинови шейкове за ограничаване на ефекта от евентуална хиперстимулация.

Какъв е вашият опит?
« Последна редакция: Февруари 06, 2016, 23:49:29 pm от Mirracles »
За успешна бременност е  сложно, там решава природата.
Моят опит миналата година в Надежда - направих 6 сеанса акупунктура.Успешен трансфер на един ембрион и последвала бременност до 3-ти месец.Четох преди да реша и пишеше че увеличава шанса с 14 %.За мен при трансфер на 1 ембрион и да последва бременност е голям успех.Сега очаквам нов опит до 2-3 месеца и пак смятам да се подложа на акупунктура.Лесно я понесох, макар че ми слагаха по 15-20 игли, почти не се усеща болка.На мен ми ги слагаха на корема и в долната част на краката на около 15-20 см над глезените.Надявам се този път да имам по-голям успех и всичко да е наред.
 

Златен дъжд,

Съжалявам за това, което ти се е наложило да преживееш.
Пожелавам ти успех при следващия опит и щастлива развръзка!
И аз ще кажа това което съм чела в чужди сайтове. Дори и да не дава 100 % гаранция няма да навреди.
- пиене на много вода по 2 л на ден
- гледайте краката да са ви винаги топли ( не ги загрявайте допълнително, чорапки са достатъчни);
- ядене на пилешко месо;
- ядена на ананас;
- пое 4- 5 дена лежене, ставане само в краен случай;
- след това смях и положителни емоции.
И аз ще кажа това което съм чела в чужди сайтове. Дори и да не дава 100 % гаранция няма да навреди.
- пиене на много вода по 2 л на ден
- гледайте краката да са ви винаги топли ( не ги загрявайте допълнително, чорапки са достатъчни);
- ядене на пилешко месо;
- ядена на ананас;
- пое 4- 5 дена лежене, ставане само в краен случай;
- след това смях и положителни емоции.

Ще коментирам само някои неща, затова ги подчертах. С другите априори съм съгласна.
 - пилешко - чудесно месо, полезно и нетлъсто, но само ако е домашно. У нас, а и навсякъде в "цивилизования" свят, пилешкото (и телешкото) са много натъпкани с хормони, антибиотици и други вредни неща. В момент след трансфер на тялото едва ли му трябва точно това. Предлагам да си направим био ферма и там да прекарваме дните след трансфер  :D
- за ананаса сме коментирали много, общо взето е в сферата на градските легенди, но се твърди, че е полезен само до 3-4 ден след ЕТ, но не и нататък
- лежането, ако става дума за динамична дама, ще навреди много повече, отколкото да помогне. Правете нещата както ги чувствате, но не се насилвайте да лежите
- смехът и положителните емоции са в основата на успеха.

Много късмет, мили момичета!

Здравейте момичета,

След като първият ми опит завърши безславно преди пункцията, защото се разболях от бронхит (бързо развило се усложнение на грипна инфекция) и се наложи да се прекрати процедурата, мога да споделя и още нещо в тази връзка.

От споделеното и от други момичета, оставам с впечатление, че самата стимулация понякога води до отслабване на имунитета и често момичетата се оплакват, че започва да ги боли гърло непосредствено дните преди пункция. Поради изисквания, свързани с упойката е много важно да сте здрави и да нямате температура и/или кашлица в деня на пункцията. В ретроспекция си отбелязвам, че зимата не е най-добрия период за инвитро процедура, поради опасността от грипна зараза. При положение, че евентуалната имплантация на ембриона е "пробив" в имунната система, не знам дали е подходящо да се стимулира с медикаменти имунната система в такъв момент, за да не би да се попречи на евентуална имплантация.

По темата за храненето, това, което си отбелязвам от прочетеното в нета и изпробвано от мен:
- подходяща храна по време на стимулация - повече белтъчини, по възможност ограничаване на солта и захарта, защото помага срещу задържането на течности и е по-леко на корема.
- за качествени яйцеклетки - авокадо, рибешки омеги, студенопресован зехтин;
- ананас, който се разделя на 5 колелца и се яде по едно колелце от деня преди трансфера и 4 дена след това (надявам се да го изпробвам следващия път)
*
Едва ли ще ви помогна с това, което ще напиша, ама да си кажа :)
Имам три опита, три регистрирани бременности (две живи и здрави деца).
Нито веднъж не съм си променяла начина на живот, не спрях да ходя на работа, не смених храните... (всеки път правих процедурите ей-така, между другото), а ананас дори не съм и вкусвала  :lol:
Лично мнение, разбира се, но колкото по-малко товарите психиката си, толкова по-добре  :)



*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
момичетата съобщават за какви ли не симптоми преди-около-след процедурата. не бих заложила твърде много на такива сведения. от дългогодишния ми опит с пациентски сведения, вкл. и личните ми такива, определено съм на мнение, че много от жените са склонни да се взират прекалено в себе си и да си внушават успешно какви ли не признаци и симптоми, както и да приписват съвсем несвързани усещания на процедурата, медикаментите и др.
най-добре е за такива неща да се пита лекаря.

не съм чела никога за връзка между стимулация с полови хормони и отслабване на имунитет. това, че сте се разболели от обичайната за сезона вирусна инфекция на горните дихателни пътища, изобщо не означава, че тя е следствие от стимулацията. но действително, пролетта е най-подходящото време - дори и в чисто историческо-физиологичен план (ама че дума изковах, но исках да кажа, че всички животни се размножават напролет).

не се вторачвайте и не се втелявайте, това най-много допринася за стабилността на психиката.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
И аз да споделя малко: Не съм променяла нищо в диетата си или режима на живот, нито преди, нито веднага след трансфера. Вярно  е, че преди самия трансфер  пих доста дълго коензим Кю10, естрофем и витамин Е (поне 8 месеца), не знам дали тези неща са помогнали?...В деня на трансфера пътувахме на обратно 500 км и на следващия ден си бях на работа ( 10 часов работен ден) и работата ми е много динамична.
Факт, след трансфера на 2 ембриона на 5-ти ден, единия вече рита яко и дай боже да се роди живо и здраво! :)
Мисля, че всичко е просто късмет и каквото природата и  съдбата ни е отредила. Ние можем да и помогнем малко, но не мисля, че зависи от ядене на специална храна или нещо подобно....Е ако, по принцип се храните нездравословно, има цигари и много алкохол....не чакайте чудото скоро...знам, че звучи прекалено моралистко, но е истина.
Стана доста дълго, сори:)
Добро утро,

Тази тема неусетно се превърна в отражение на старата тема дали можеш да повлияеш на шансовете си за естествено забременяване или не. Разбира се най-много "обичам" да ми казват "успокой се, не се затормозявай и ще се получи".Разбира се, опитът и преживяванията на жените са различни. Но ако можеше да ми се получи с успокояване и без никакви промени, нямаше да пиша в този сайт или да се кахъря защо не се получава. Хората имат различна психика и потребности. Ако на един му помага едно, на друг помага друго. Ако още веднъж някоя мама, която вече дундурка бебето си ми каже да се успокоя и нищо да не променям, ще избухна! Не искам никого да обидя, просто ми е писнало да ми препоръчват нещо, което не работи при мен, просто защото е проработило при друг. Когато вече си си решил проблема е много лесно да се успокояваш. На мен пък ми помага да ангажирам съзнанието си с малки промени, които може да нямат пряко отношение към успеха, но ми дават малко повече спокойствие от бездействието.
И все пак от 3 години отпити за бебе, невероятен стрес,  лутане по клиники, ние успяхме едва когато се успокоих и намерих своя д-р. Преди него бях ходила в още две клиники, но все гледах с недоверие, със страх от провал. Пожелавам успех на всички :)
Хрисани,

Минали сме и през лутането и търсенето на подходящия лекар, минали сме и през стреса на това да приемеш, че е време за АРТ и тн и това безспорно са важни моменти. Темата, която отворих тук е за споделяне на опит за подобряване на шанса за успех на самата процедура. Аз бях безкрайно щастлива и спокойна през цялата си стимулация. Ако внезапно не ме беше хванал ужасен грип с усложнения сигурно и до края щях да съм спокойна. Може и да е случайно съвпадение, но не съм единствената, която се разболява непосредствено преди пункцията. Аз не бях боледувала от повече от 2 години. Ако спокойствието беше най-важно в случая, аз щях да получа 6 за спокойствие.
*
Аз си мисля, че разболяването по време на процедури се дължи предимно на стреса покрай самата процедура, който води до срив в имунитета и от там до разни вирусни и бактериални инфекции, които по друго време не биха се появили.
Иначе за подобряване на шансовете нищо не мога да кажа - аз като един абсолютно здравословно живеещ човек, който пие всеки ден по една шепа добавки в продължение на повече от година не бих казала, че шансовете ми са се увеличили. От друга страна няма как да знам без добавките и здравословния живот в какво състояние щях да съм - можеше да съм вече в критическа с още 50 проблема на главата. Така че няма смисъл да се спори по този въпрос. Човек трябва да прави каквото зависи от него и каквото му е по силите, иначе после има да се чуди ако беше направил едно дали щеше да стане второто. Лично аз като живеех нездравословно бях по-здрава от сега  :lol: ако щете ми вярвайте, но тогава бях и по-млада. Плюс това за успокоението - в началото когато не знаех за проблемите си вярвах, че ще стане от раз защото цикъла си ми беше редовен, нямах никакви проблеми. Обаче не стана - нито първия, нито втория, нито петия месец въпреки спокойствието и блаженото ми невежество. Така че успокоението в никакъв случай не е гаранция за успех, даже напротив - да имаш здравословни проблеми и да се отдаваш на бездействие и успокоение за мен е по-вредно от това да се "стресираш" защото стреса е естествена част от живота и обикновено при една здрава психика води до мобилизиране, организиране с цел справяне с проблема. Сори за дългото обяснение, надявам се да е било и разбираемо  :wink:


Носи в душата си зелено дърво и пееща птичка навярно ще долети
*
Според мен няма 2 еднакви човешки тела и всичко е много индивидуално. Толкова гени и комплекс от фактори като местоживеене, стрес, кръвна група и други влияят върху това колко ефективно работи тялото, че едва ли има еднаква рецепта за всички.

Абсолютно несъгласна съм с мнения, че нищо не трябва да се променя, кое е това нищо?! Че ако някой няма здравословни проблеми, няма стерилитет или не е губил бебета --> то наистина няма кво да променя, ама да си говорим, че трябва да се седи и да се чака, без да се правят усилия и да се търси причина и промяна е НЕсериозно.

Аз по време на моите инвитро процедури летях със самолет и ходех на работа (динамична и активна) и пиех само фолиева киселина, без никакви други допълнителни добавки или витамини -->бременност нямаше.


С първите две бременности (които загубих) бях много активна, ходех по 20 км на ден в парк + почивните дни имах други активни занимания.

И двата пъти летях със самолет 8-9 часови полети...

Сега лежа от деня на положителния тест и нищо не правя (освен да се притеснявам естествено) + добавките, които съм коментирала в други теми.

Засега съм доволна от резултата, но аз боря имунологичен проблем, а всяка активност е свързана с активизиране на иммунната система и циркулация на НК клетки в кръвта. Та аз предпочитам моите да са в застой.

Ако нямах имунологичен проблем, бях забременяла и родила преди 13 години (когато за първи път започнахме с опитите), сигурно и маратон щях да бягам, докато съм бременна, щото и такива бременни има...

Гаранция за успех няма, но трябва да се пробват различни варианти, а не да се тъпче на едно място...

Успех на всички пробващи... И на всички бременни. Успехът идва с раждане на живо и здраво бебе, а не с виждане на положителен тест... Дано всички успеем да сбъднем мечтите си!
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Ако сега можех да върна времето, когато опитвах да забременея с и без АРТ, бих започнала редовно да правя йога.

Удаде ми се възможност да правя йога веднъж седмично по един час в продължение на 4-5 месеца между двете ми бремнности. Никога не съм се чувствала по-добре физически и умствено. Аз съм много скептична за ползата от източни изкуства и техники, но йогата ме порази с незабавния си ефект. Здрав сън, здраво и силно тяло, спокойствие, лесна концентрация и подредени чекмеджета в главата - това никога и нищо друго не ми го е носило в пакет, и то трайно. 
Ако още веднъж някоя мама, която вече дундурка бебето си ми каже да се успокоя и нищо да не променям, ще избухна! Не искам никого да обидя, просто ми е писнало да ми препоръчват нещо, което не работи при мен, просто защото е проработило при друг. Когато вече си си решил проблема е много лесно да се успокояваш.

 :bighug:

Пиша от позицията на човек, който не си е решил проблема. И на мен ми е любимо да се успокоя  :lol:

Разболяването обикновено настъпва след ову, заради това, че имунната система ни прави по-малко строги към външни обекти (в това число и бременност). Понякога се случва и разболяване по време на стимлацията, но по-вероятно е наистина да е от стреса.
При имунологични проблеми и завишени НК клетки съм абсолютно убедена, че едното успокояване няма как да помогне...Ако някоя храна или добавка е доказано, че неутрализира действието на НК клетките, абсолютно това само може да бъде положително за процедурата. Докторът ми назначава едно лечение, но ако аз мога да ям или да не ям определени храни, със сигурност това няма как да навреди на самата процедура. При мен има доказано завишено действие на НК клетки и исках също да добавя, че ни е забранено след процедура да правим *екс, защото попадането на сперматозоиди също може да активира НК клетките.....

Сега след поредния си неуспех, започвам да съм скептична към лечението, което лекарят ми предписа... Дълбоко в себе си усещам, че нещо липсваше в това лечение...За съжаление с интралипиди, антибиотик и витамин Е не се получи последният ми опит...Ще направя всичко възможно следващият път, ще изчета всичко ще взимам добавки, ще ям пак ананас, но честно казано няма да се успокоя никога, дори да видя положителен тест...Напротив ще се стресирам още повече...Но поне ще съм направила една крачка напред...
Тази тема е интересна, защото някои видове стерилитет предполагат по-специален начин на живот...
Наиистина много зависи от това какви са причините за стерилитета и е много индивидуално поведението на всеки организъм дори при сходни проблеми.
По темата за падането на имунитета, коментирала съм го с док. Наистина има такава теория, че тъй като потенциалната имплантация е пробив в имунитета, организмът по време на стимулация се готви като пада имунитета и създава по-благоприятна среда да се осъществи бременност. И тъй като това не е точна наука, различните организми го проявяват в различна степен.
Когато е на лице имунологичен проблем обаче, нещата стоят по съвсем друг начин. Съжалявам за неуспеха ти, Loriane и ти пожелавам скорошна щастлива развръзка!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
При имунологични проблеми и завишени НК клетки съм абсолютно убедена, че едното успокояване няма как да помогне...

а защо си така абсолютно убедена? твърде много репродуктивни специалисти от цял свят не вярват изобщо в "имунологичните проблеми и завишените НК клетки" като причина за репродуктивните неуспехи. това е още спорна и недоказана теория.

По темата за падането на имунитета, коментирала съм го с док. Наистина има такава теория, че тъй като потенциалната имплантация е пробив в имунитета, организмът по време на стимулация се готви като пада имунитета и създава по-благоприятна среда да се осъществи бременност.

това ми звучи изключително спекулативно и ненаучно. по тая логика всички жени трябва да се разболяват по време на овулация, защото организмът се подготвя за бременност. много са специфични механизмите, по които имунната система на бременната жена не отхвърля чуждото тяло (имплантирания зародиш), но това не означава, че бременните са имунокомпрометирани. ако твоят имунитет пада по време на стимулация, то този на бременните би трябвало да е под нулата и да мрат като мухи... :)

аз разбирам много добре и стреса, в който се озовават някои от вас, и нуждата да правят нещо, за да се чувстват по-спокойни и уверени, че не са пропуснали нещо, което да ги изведе до успеха... но истината е, че в огромния процент от случаите единичната инвитро процедура завършва с неуспех. около 70% от отделно взетите опити не успяват. независимо дали пиете хапчета от сушени жаби или не. и не защото лекарят е пропуснал нещо. да, скъпо е, на всички ни се иска да стане от първия път, но шансът не е на наша страна - точно както не е на страната и на една жена, която прави секс без предпазни средства в рамките на 1 месечен цикъл.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Jam аз говоря за себе си от моя личен опит (и успехи и неуспехи съм имала...). Не съм специалист,  а и не знаех, че толкова много специалисти отричат това като причина за стерилитет. Аз вярвам, защото най-накрая се "появи" някакво обяснение за моя неуспех...