0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Въпрос (за спермограма - мод.)?
« -: Септември 01, 2015, 13:12:11 pm »
Здравйте! Аз съм на 24 години и водя редовен полов живот. В близките 1-2 години обаче не планувам да имам деца, но въпреки това бих желал да си направя спермограма в клиника по репродуктивна медицина. Поразрових се в мрежата и се спрях на клиниката на Щерев в София. Може ли по-запознатите от вас да ми кажат каква сума трябва да си приготвя, защото като гледам ценоразписа не мога да разбера на какво трябва да се подложа?  http://shterevhospital.com/consultations/wp-content/uploads/sites/5/2015/05/%D0%A6%D0%95%D0%9D%D0%98.pdf
Каква е цената? Цената само за изследването ли е? После трябва ли да намеря някой лекар, който да ми разтълкува резултатите? На него трябва ли да заплатя нещо... или всичко е включено към цената на изследването?

П.С.П.
Аз бих желал да ми се направи някаква стандартна спермограма, а не разширена, защото ще се подложа на изследването само от любопитство. Освен въпросите, които съм задал по-горе, то бих искал да разбера дали изследването е напълно анонимно? Резултатите пращат ли се на личния лекар? Питам, защото моята майка ми е личен лекар и ако разбере, че съм се подложил на подобно изследване, то ще последват купища въпроси, които биха ме подлудили.
« Последна редакция: Септември 01, 2015, 14:19:24 pm от Елфи »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпрос (за спермограма - мод.)?
« Отговор #1 -: Септември 01, 2015, 15:26:52 pm »
Първо искам да те поздравя сърдечно за рашението ти да се изследваш ПРЕДИ да решиш да имаш деца. Изключително правилно поведение и отношение към собственото си здраве.

Изследването е анонимно, т.е. е между пациента и клиниката. Резултатите не излизат навън - нямаме нито право, нито задължение да ги споделяме с когото и да било. Изключения правят някои заразни болести, за които сме длъжни да подаваме информация да РЗИ, а те от своя страна са длъжни да уведомят личния лекар на пациента. Но спермограмата не е изследване, което да води до задължително съобщаване.

За цените ми е трудно да те ориентирам, може би е най-добре да се обадиш по телефона и да попитащ какви са вариантите. Цената обичайно е само за изследването. Ако всички резултатите са в норма и нямаш някакви други здравословни оплаквания, няма да е нужно някой да те консултира. В обратния случай ще трябва да намериш лекар за консултация и да заплатиш за това.

Поздрав! :)

P.S. Ако аз ти бях майка, щях да се гордея с тебе и определено нямаше да ти задавам въпроси.  :oops:


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу