0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Месеца на ДРЗ и на децата -слънчева юнска тема
« Отговор #40 -: Юни 29, 2015, 13:55:08 pm »
Здравей, може би по-подходящ за детето ще е детски психотерапевт. Ориентирайте се към Варна или ресурсния център в града, в който се намирате. Не винаги липсата на комуникация е признак за някакво заболяване. Може да се дължи на някаква травма или трудна адаптация в детска градина. Със сигурност е добре да се направи консултация.
Детето само вербално ли отказва да общува или по принцип страни от хора, дори най-близките?
П.П. Ето сайта на Фамилиен Център Варна. Предполагам, че за вашия случай ще е най-добре да разговаряте с Адрияна Аспарухова http://www.familencentar.com/ekip.php
« Последна редакция: Юни 29, 2015, 14:03:27 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
Re: Месеца на ДРЗ и на децата -слънчева юнска тема
« Отговор #41 -: Юни 29, 2015, 15:38:09 pm »
Много благодаря, Синеочка!
Проблемът може да е и че са сравнително изолирани през голяма част от времето.
Не мога да кажа какъв е точно проблемът, защото рядко виждам детето, но според мен родителите имат вина. Дано проблемът да може да се разреши с терапия и консултации.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Месеца на ДРЗ и на децата -слънчева юнска тема
« Отговор #42 -: Юни 29, 2015, 16:10:53 pm »
не съм чувала за такова нещо, като детски психотерапевт. при проблеми с късно проговаряне е необходима оценка от логопед и детски психиатър, който специализира по тази част.

изолацията не е причина за липса на комуникация.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Месеца на ДРЗ и на децата -слънчева юнска тема
« Отговор #43 -: Юни 29, 2015, 16:27:20 pm »
Има и такова "животно". Обикновено това са детски психолози, специализирали психотерапия. Водят се и двете детски психолог и психотерапевт ( Гергана Кехайова от Пловдив , Наталия Тодорова - София, Адрияна Аспарухова - Варна и др.)
Доколкото разбрах тук не става въпрос за късно проговаряне, а за липса на желае за общуване. Така или иначе е добре, че родителите имат желание да изяснят проблема.
Желая ви успех , alia_alia и се надявам да не е нещо сериозно.
« Последна редакция: Юни 29, 2015, 16:37:37 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Месеца на ДРЗ и на децата -слънчева юнска тема
« Отговор #44 -: Юни 29, 2015, 20:47:28 pm »
alia_alia, защо родителите ще търсят помощ в България, ако живеят постоянно в Англия? Една-две срещи с какъвто и да било специалист няма да има никаква полза.

Ако има проблем, интервенцията е комплексна, с хора от различни сфери, и организирана на много нива в административно отношение. Снежа от форума може да потвърди как е в България, аз категорично го твърдя за САЩ.

Ако детето има нужда от помощ, да я търсят там, където живеят. В Англия е по-вероятно да получат аедкватна грижа.
Re: Месеца на ДРЗ и на децата -слънчева юнска тема
« Отговор #45 -: Юни 30, 2015, 10:49:32 am »
В Англия имат някакви срещи със специалисти, но търсят може би още едно мнение.

Детето е 1 месец по-голямо от моята дъщеря и сравнявам поведението на двете. Като бяха бебета- племенницата ми имаше по-рано и по-голям интерес към предмети, към играчки. Занимаваше се повече и си мислех, че дъщеря ми е назад. По-късно детето започна да се опитва да казва"мама", когато майка й забременя и повече почиваше и я оставяше да гледа филмчета, хранеше я с песнички, говореше й доста малко, и т.н.Аз мисля, че това е грешка.Тогава детето спря да се опитва да говори. Миналото лято като си идваха,  аз разговарях спокойно с дъщеря ми на различни теми, а тя не дори казваше като е гладна или иска вода.
На 3-годишния й рожден ден, не успях да й задържа вниманието за да й подаря подаръка. :( Сега ходи на детска градина и се опитва да казва думи, но явно проблемът се задълбочава, щом родителите са решили да се консултират и с други специалисти. Мисля, че не поддържа често и контакт с очи, което мисля, че е неприятен симптом.
*
Re: Месеца на ДРЗ и на децата -слънчева юнска тема
« Отговор #46 -: Юни 30, 2015, 16:49:31 pm »
Момченцето на моя приятелка е точно на възрастта на Марко и има проблем от спектъра на аутизма. Малко преди да навърши годинка започна да проявява странности (да не докосва много храни и предмети, да не понася никакво общуване с непознати), забави развитие по отношение на грубата и фината моторика. И аз така сравнявах моето и другото дете, но е погрешно да се търси причината за проблема само в нещо направено или несвършено от родителите.

Детето на приятелката ми го подложиха на обстойни изследвания, които на тази възраст са срещи и игра с цел излагане на детето на определен вид ситуации, за да се проследят реакциите му и да се оцени развитието му във всяка област. Специалистите бяха поне трима - психолог, логопед и диетолог, доколкото си спомням - и работиха в екип при поставянето на диагнозата и после при работата с детето в продължение на 2 години. Щатът Пенсилвания има много добра програма, която финансира тези изследвания и терапията за всички деца с подобни проблеми, без оглед на дохода на семейството или наличната медицинска застраховка. След тригодишна възраст децата преминават в друга програма, защото вече са нужни друг тип занимания, логистика и специалисти.

Много сериозна работа свършиха с момченцето и подобрението му е невероятно. Приятелката ми е споделяла, че ползата е най-голяма, ако интервенцията е комплексна и отрано.

Надявам се родителите да подходят разумно и да намерят добра грижа за момиченцето!

Аз имам личен опит с тази програма, защото главата на Стела се оказа сплескана заради схванат мускул на вратлето и на два месеца педиатърът препоръча преглед. Физиотерапията щеше да е най-добра, ако се назначи през тази програма, но за целта дойде у дома делегация от трима души. Направиха обстоен преглед на тримесечното бебе, който беше по-прост, защото е малко детето. Обясниха, че ако е схванат мускулът, детето гледа само в една посока, а оттам може да настъпят смущения в зрението, слуха, мускулния тонус... И действително детето все правеше дъга с цялото тяло само надясно. Деликатно, но обстойно оцениха условията у дома и семейната среда, за да отхвърлят насилие над бебето като рисков фактор. Написаха ми доклад от 10 страници с резултатите. Стела получи обща оценка от над 90% за покриване на критериите за развитие за възрастта си; нужна беше оценка от 70%, за да й назначат терапия.
« Последна редакция: Юни 30, 2015, 17:00:06 pm от цигу »
*
Re: Месеца на ДРЗ и на децата -слънчева юнска тема
« Отговор #47 -: Юни 30, 2015, 23:17:02 pm »
Цигу, ще разкажеш ли, моля те, за главичката на Стела в темата за най-малките? Теди има подобен проблем и ми е интересно как се подхожда в САЩ...



   La vita è bella