0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Скъпи приятели, както вече знаете, тази година сдружение "Зачатие" организира за десети пореден път  най-мащабното събитие за двойките с репродуктивни проблеми в страната - Деня на репродуктивното здраве, което ще се проведе в град Банско на 6 юни 2015 г.

Мотото на тазгодишното издание e "Дългият път към мечтата", а основна тема – „Неизясненият стерилитет”.

Традиционно това събитие ще предостави възможност за групови беседи по предварително определени теми, в които ще се включат пациенти и специалисти от различни области на медицината. Беседите ще бъдат организирани по следните основни теми:

1. Неизясненият стерилитет - проблеми и решения
2. Повтарящите се неуспехи в IVF - има ли изход?

За онези от вас, които няма да могат да посетят Деня на репродуктивното здраве на 6 юни в Банско, но се интересуват от темата за неизяснения стерилитет и имат въпроси към водещите специалисти по репродуктивна медицина, даваме възможност да зададете своите въпроси тук  - в тази тема. Ние ще ги зададем на специалистите в Банско, ще запишем техните отговори и ще публикуваме тази информация след събитието на сайта на Зачатие.

Очакваме вашите въпроси в тази тема!
Аз имам въпрос
Аз имам въпрос

Тук е мястото да го зададеш  :D
Здравейте, моя въпрос е следния: каква може да е причината за настъпване на биохимична бременност след инвитро? След такъв неуспех трябва ли да се пуснат някакви допълнителни изследвания, или има ли препоръки да се направи нещо за да не се допусне следващ провал? Информация ако е нужна за нас- ние сме с тубарен фактор, хормони в норма, спермограма-отлична. И още един въпрос- при последната пункция имах извадени 13 яйцеклетки, а накрая трансферирахме само 2 хубави бластоцита. Каква може да е причината за такъв резултат? Предварително ви благодаря....
Моите въпроси:

1.Неизяснен стерилитет, няма открити нито женски, нито мъжки фактор, спонтанно забременяване, последвано от спонтанен аборт в 6 г.с.
 В последствие 6 години липсва имплантация - 5 неуспешни инвитро опити, включително 2 с донорски яйцеклетки поради възрастта на жената и намален яйчников резерв. Какво трябва да се опита?

2. Кога една двойка трябва да спре да опитва с асисистирана репродукция и да се обърне към осиновяване?

Току що видях, че не ми е постнало целия текст....моят въпрос е следният:  7 години опити за бебешок, диагноза неизяснен стерилитет. Хормони абсолютно в нормата, матка и тръби ок, кариотип ок, никакви вагинални инфекции, овулация на 14 ден от цикъла, потвърдено от мониторажи и тест овулация clearblu.  Цикъл 28 дни. Спермиограма на кандидат таткото - ок. Една инсеминация съм правила без резултат. бих искала да попитам къде тогава е проблемът? Има ли изобщо такъв или просто не мога да имам деца? Какви са шансовете да забременея след толкова години празни опити? (  аз съм на 33, той на 40 с детенце от предишна връзка) Благодаря!
*

    naskomimi

  • ****
  • 1024
  • "Това, което Бог е събрал, човек да не раздели!"
Здравейте! Включвам се и аз.
Нашето семейство е с диагноза "неизяснен стерилитет" от повече от 8 години. Въпреки че няма ясно установена причина /единствено у мен - ВНКХ, която ме увериха, че не е толкова от значение за невъзможността да забременея, приемам вечер 1/2 таблетка преднизолон F/, все си мисля, че не сме все още неизяснен стерилитет, тъй като има още много неща, които не сме изследвали и има нужда да се направят.
Като цяло сме направили предварителните кръвни изследвания, определени от лекар, занимаващ се с репродуктивни проблеми, спермограма - в нормите,2 пъти цветна снимка без никакви нагъвания, сраствания и запушвания. 4 неуспешни инсеминации, винаги на спукан фоликул и с дебела лигавица. Един опит на естествен цикъл на два прекрасни, без фрагментации бластоциста, но уви...
Имплантация през живота си не съм имала явно...След неуспешния опит - отново хормони, имунологични, кариотип - всичко ок. Леки отклонения на ТСХ /малко над 2.5, но с коригиране на еутирокс/ и ИР с висок инсулин и прием на метфогамма 500. Биопсия - имунологична и микробиологична този месец - всичко е ок.
Предстои ми първия опит по фонда по дълъг протокол. Чудя се има ли още какво друго да се направи - има ли какво друго да изследвам предварително, за да сме сигурни, че вече нищо не зависи от нас? Чета и получавам мнения за кросмач тестове, хидротубация, лапароскопия/тези неща, които не са ми правени/....имам ли нужда от нещо допълнително като изследвания преди опита ми?


"Най-мощната сила на света - вярата" Майка Тереза
Здравейте!
Със съпруга ми правим опити за бебче от година. Всичко уж все ми е наред, а все не става. Изследванията на хормоните не са ми в норма в момента и го отдавам на това и на това, че до сега не ми е предписвано адекватно лечение., тъй като в последствие се указва, че изследванията ми не са правени в момента който трябва. И така.... това са последните изследвания, които са направени по график:

НА 20ден от МЦ:
TSH - 2.95      реф. ст. 0.34-2.50
TAT - 1.2         реф. ст. N<4
MAT - 113.2       реф. ст. N<9
Progesterone 0.59 реф. ст. Фолик.фаза-0.31-1.52, лутеална фаза-5.16-18.56
Анти-овариални антитела 5.04 N<10
Анти-спермални антитела 40.97 N<=60
IgG i IgA - отрицателни

На 4ти ден от МЦ

FSH 5.50                реф. ст. ф.3.5-12.5; Ов. 4.7-21.5; Лут-1.7-7.7
LH 10.75                реф. ст. ф 2.4-12.6; Ов. 14-95.6; Лут-1-11.4
Естрадиол 240.4   реф. ст. ф. 90.1-716; Ов.243-1509; Лут. 147-958
тестостерон 2.16   ж 0.2-2.90
пролактин 753.9    ж. 72-511

Inhibin B - 99.03 pg/mL   реф. ст-т 40.00 - 200.0
(Изследванията не съм си ги назначавала сама, но за съжаление имам записан час чак след месец)
Съпруга ми също си прави изследвания, които са в норма - спермограма, кръв и всичко останало.
Цикалът ми е нередовен от дете и как как този месец пак закъсня, но след три отрицателни теста няма как да има нещо за съжаление. Приемах ДУФАСТОН 5 дни по 2 таблетки дневно и обикновено ми идва след 2 дни, този път след 5 и течението беше много много слабо само за два дни. Бих искала да ми дадете съвет как да действам от тук нататък.
Благодаря Ви предварителнои желая на всички да видят мечтаните от всички две чертички!
Привет, natalcheto!
Ако не посещавате с мъжа ти репродуктивна клиника е добре да го направите.
Освен хормонални изследвания, първоначалните изследвания при проблеми с нормалното забременяване е и цветна снимка или лапароскопия за да се провери проходимостта на тръбите.
От тези хормонални изследвания се вижда, че Пролактинът ти е висок и трябва да се разбере дали е така наистина(да повториш изследването при спазване на всички условия) и да се коригира. С висок пролактин не можеш да забременееш, но може да има грешка в резултата.
Ако всичко друго е е наред, е добре да се проследи на ехограф поне един цикъл-как растат фолкикулите и да ли се пукат.
Успех!
Много Ви благодаря alia_alia!
Тези изследвания ги направихме в КИРМ Плевен, но малко ме притесняват, а следващият ни записан час е чак след 30тина дни, затова реших да попитам и Вас.
Отново много Ви благодаря за отговора и приятен ден!
Нещо няма отговори.....
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
elena1982,

Екипът излезе в лятна ваканция и още не сме обработили стенограмата от дискусията.

Но конкретно за Вашия случай мога да напиша по памет онова, което беше коментирано от специалистите. Зададохме въпроса какво да прави двойка, при която са направени всички изследвания, но не е открит проблем, а забременяване не се постига в рамките на дълъг период от време. Разсъжденията на специалистите бяха в 2 основни посоки:

1. Че е вероятно нещо от задължителния пакет изследвания все пак да е пропуснато или да не е извършено по достоверен и надежден начин. Конкретна оценка може да се направи само след преглед на документацията.
2. Че трябва да се пристъпи към използване на лечение чрез методите на асистираната репродукция - 2-3 инсеминации (една не е достатъчна), последвани от инвитро, тъй като тези методи дават допълнителна информация за протичането на репродуктивните процеси при конкретната двойка. Според възрастта на двойката, някои от специалистите препоръчаха да се пристъпи директно към инвитро.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Здравейте! Ние от скоро ходим в клиника по репр. медицина, но опитваме от 3-4 години, без резултат.
Направили сме всички необх. кръвни изследвания - показатели в норма (хормони и обща кръвна картина). Генетични изследвания в норма. Имунология, както следва:
90.84 - NK клетки
Общи Т-лимфоцити   60.68   %   67 ÷ 76
NK клетки   19.29      9 ÷ 15
Ly   17.82   %   
Mo   2.94   %   
Gr   77.42   %   
Остана без коментар от лекаря, засега.
Спермограмата ни е ОК.
Цикълът ми е средно 31 дни. Не сме правили фоликуметрия все още, но при няколко случайни прегледа се установи овулация (малко късна наистина).
Проблем, който сама забелязвам е липсата, или поне рядкото наличие на цервикална слуз, което не съм обсъждала с лекаря. Бихте ли препоръчали да се използва Пре-сийд? Би ли имало полза от него?
Искам да уточня, че съм на 33г., партньорът е на 37. Все още не мислим за АРТ, защото съм с 2 миоми от външна страна на матката, които биха се повлияли зле от стимулация.
Говорили сме с 2-ма доста изтъкнати специалисти, но никой не даде (пък било то и като предположение) някаква диагноза.
Моля, ако някой има каквито и да било идеи, да помага.
Благодаря!  :oops:
Здравейте! Ние от скоро ходим в клиника по репр. медицина, но опитваме от 3-4 години, без резултат.
Направили сме всички необх. кръвни изследвания - показатели в норма (хормони и обща кръвна картина). Генетични изследвания в норма. Имунология, както следва:
90.84 - NK клетки
Общи Т-лимфоцити   60.68   %   67 ÷ 76
NK клетки   19.29      9 ÷ 15
Ly   17.82   %   
Mo   2.94   %   
Gr   77.42   %   
Остана без коментар от лекаря, засега.
Спермограмата ни е ОК.
Цикълът ми е средно 31 дни. Не сме правили фоликуметрия все още, но при няколко случайни прегледа се установи овулация (малко късна наистина).
Проблем, който сама забелязвам е липсата, или поне рядкото наличие на цервикална слуз, което не съм обсъждала с лекаря. Бихте ли препоръчали да се използва Пре-сийд? Би ли имало полза от него?
Искам да уточня, че съм на 33г., партньорът е на 37. Все още не мислим за АРТ, защото съм с 2 миоми от външна страна на матката, които биха се повлияли зле от стимулация.
Говорили сме с 2-ма доста изтъкнати специалисти, но никой не даде (пък било то и като предположение) някаква диагноза.
Моля, ако някой има каквито и да било идеи, да помага.
Благодаря!  :oops:
Здравей, и аз правих имунология преди месец, моите Нк клетки също са завишени но не колкото твоите моите са 37%
Ly-27.64
Mo-4.48
Gr-56.40
T-лимфоцити-47.47
В понеделник ще ходя на имунолог са видим какво се прави в моя случай, но аз много четох за тия Нк клерки и имам малко тъп въпрос, ако насилствено намаляваме тяхната активност, не намалявме ли шанса на организма да се бори с лоши заболявания, понеже нали са си естествени клетки и всеки ги има..
Аз не исля, че някой "обслужва" тази тема...
И аз имам много въпроси, нищо не разбирам за тези НК клетки, Т лимфоцити, ГР МР....
И колкото и да чета пак не мога да си го обясня. А пари за имунолог в момента нямам, тъй че...
..да за балост никой не поглежда като цяло май в тези твмички а ръкмо те ми бяха много полезни, на мен ми казаха че 30 лв е консултацията с имунолог и затова реших са отида докато са ми пресни изследванията...лично ное изтеглихме заем за изследванията..но каквото такова..аамо да сме здрави и да се реши проблема ни..
Така си е. Това е най - важното. Аз за тези НК клетки се успокоявам, че в този момент съм се борила с инфекция и за това са били завишени. Ако дойде момента да правя АРТ, ще обърна по - сериозно внимание, ако резултата отново е лош ;)
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Тази тема е активна преди ежегодното събитие на сдружение Зачатие - Ден на репродуктивното здраве. Заключвам я, когато решим къде и как ще се провежда ДРЗ 2016 г., ще пуснем нова тема. :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу