0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Как избрах клиника
« -: Април 21, 2015, 16:20:23 pm »
Първият въпрос, който всеки, тръгнал да се бори със стерилитета си задава е "коя клиника/кой лекар да избера".
Провокирана от множеството запитвания от познати и на съобщения /тук и във ФБ/, реших да разкажа как точно избрах на коя клиника да стана пациентка.
Ще се въздържа от споменаване на имена, въпреки, че по-запознатите ще разпознаят главните герои...
Известно време след втората извънматочна бременност /едната тръба ми беше запазена, с пластика/ си дадох сметка, че имам нужда от репродуктивен специалист. Имах направени цветна снимка и лапароскопия, време беше да избера клиника.
2007г - вече бях част от Зачатие, и форума и сдружението. Бях присъствала и на Деня на Репродуктивното здраве, така, че имах представа, дори лични впечатления от някои от водещите лекари в България.

Първото в което бях сигурна е, че клиниката ще бъде в София /там живея/. По това време мои познати избраха лекари във Варна, в Солун, търсеха квартири, пътуваха... Реших, че това няма да си го причиня.

Първата клиника, в която си записах час, беше една от "най-препоръчваните" по форумите. Тогава там не се записваха часове за следващата година, но пак не ставаше "от днес за утре". Отидох на прегледа с пълна папка  - изследвания, епикризи. Погледнаха ги “отгоре-отгоре” /поне така ми се стори на мен/. Прегледаха ме, разпитваха ме. Накрая заключението беше “първо трябва да направим още една лапароскопия при нас!” Ама защо, нали ми е правена вече само преди няколко месеца? Не разбирах обясненията им, в главата ми се въртеше мисълта “ето, първо искат да ми вземат още няколкостотин лева за да съм им пациентка”…Излязох от прегледа разочарована и решена, че това не е моето място.

Отидох във втората клиника, коята си бях избрала. Докторът – супер сериозен. Разгледа подробно папката с изследванията в пълно мълчание. Прегледа ме и категорично отсече “класически случай за инвитро”!  “Ама поне нова цветна снимка не смятате ли,че трябва да направим?” “Няма смисъл!” Опитвах се да си събера мислите, имах толкова въпроси, ама доктора мнооого мълчалив, бе! Направо се спекох. Защо на прегледите не присъстваше ембриоложката им, тя толкова ми е симпатична. Излизайки оттам осъзнавах, че доктора е професионалист, давах си сметка, че е прав, но пък толкова ми беше трудна комуникацията с него…

В третата клиника, която бях набелязала не отидох. Някак не можех да преглътна изказването на собственика й в едно телевизионно предаване, че “инвитрото е лайфстайл”. Чувствах се някак обидена от думите му…

Остана още един лекар от списъка, който си бях направила. Мненията за него по форумите бяха по-скоро негативни. Отидох малко като “на инат”. Да видя – какво, аджеба, не му харесват? Признавам, че материалната база, която видях, малко ми се разминаваше от представите ми за модерна клиника. /това в момента вече не е така/. Но пък доктора ме спечели – още на второто изречение се чусвствах сякаш съм на среща със стар съученик.
Досещате се вече, че станах пациентка на последната от изброените клиники. Естествено,че не съжалявам – резултатите и от трите опита инвитро там са положителни- един мисед и две прекрасни деца.

Може би очаквате, че ще почна да ви убеждавам колко е велик този доктор. Ами не, няма да го направя. Сега, от позицията на времето, си давам сметка, че нищо лошо всъщност не видях от другите клиники, които посетих.  Аз обаче избрах този, с когото се чувствах най-спокойна, този, на кого просто повярвах. Доверието, което имаме на лекаря си всъщност е първата крачка към успеха.
Съвета ми към всички, които сега тръгват по пътя – не се доверявайте на “една приятелка ми препоръча”, или “прочетох във фейсбук…” Посетете поне двама, ако трябва и повече, но се уверете, че сте намерили СВОЯ лекар.

Ще помоля всички останали, които искат да споделят как избраха клиниката – да не превръщаме темата в реклама и антиреклама на клиниките и лекарите.



*
Re: Как избрах клиника
« Отговор #1 -: Април 21, 2015, 17:20:38 pm »
Ценна отправна точка за мен беше дали клиниката прилага при мен стандартния набор от изследвания в обозрим период от време. От Зачатие вече знаех, че за един-два месеца се отхвърлят изследванията на хормони и проходимост на тръби, спермограма, и проследяване на овулацията. Това ми предложиха, това и направиха и установиха проблема при нас много бързо. Последователността на процедурите също беше както е редно, от по-лесни и щадящи до по-сложни. Не ни пришпориха към оплождане ин витро веднага. Отделихме доста време за лечение на мъжа ми, но това се оказа изключително важно за успеха ни с две последвали бременности.

Друг критерий ми беше близко местонахождение.
Направих процедура със стимулация по дълъг протокол и оплождане ин витро и икси посред зима. Случи се тежка зима с много снеговалеж и беше много по-лесно и просто да съм наблизо, за да ме следят по време на стимулацията, а после да съм на повикване за трансфера. За един преглед ходих до клиниката пеша - толкова сняг беше навалял, че до вечерта не успяха да разчистят пътищата. Който не е достатъчно близо до клиниката си в подобна ситуация трябва да е подготвен да прекара седмица-две на хотел в същия град.

Друг критерий за мен беше успеваемостта. В САЩ данните се събират, обработват и публикуват от независима организация така, че да може да се сравняват. Конкретно ме интересуваше колко процедури се правят годишно с двойки с нашия проблем, което също се обявява.

Може би на последно място се водих по мнения и коментари на пациенти за клиниката и конкретни лекари. Достатъчно ми беше да прочета положителни оценки, истории с достатъчно факти и обосновани мнения. Общата оценка на лекарите беше много висока - около 4.5 от 5 възможни точки. Но винаги съм се водила по отношението на лекаря конкретно към мен и мъжа ми и нашия проблем.
*
Re: Как избрах клиника
« Отговор #2 -: Април 21, 2015, 17:39:32 pm »
Адмирации за темата Nedda - според мен е много необходима и полезна, защото именно това е първата стъпка: "Как да изберем на кого да се доверим и по какви критерии?"

Аз (ние) - не стигнахме до ин витро, бременността ми беше спонтанна и до днес не знам защо и как се случи, след близо 5 години опити преди това и без някакви намеси особени, но това го казвам "в полза на статистиката". Бих останала при същия лекар и ако бяха установени проблеми, налагаше се лечение и преминаване към "тежката артилерия".

Аз съм от пациентите "улучили от първи опит" къде и при кого, за което огромна заслуга имат момичетата от "Зачатие". Когато се регистрирах тук (началото на януари 2010) и се "тръшнах" (буквално) какъв ми е проблемът - получих много адекватни и бързи отговори на всичките си въпроси. Давам си сметка към момента, че препоръчаните ми тогава клиники и специалисти - ми бяха препоръчани, не само на база професионални умения на работещите там, а момичетата много бързо си дадоха сметка и за темперамента ми (нетърпелива, капризна, недоверчива) и ме насочиха към лекари, които могат "да ме спечелят И с отношение", без да се прави и грам компромис с "качеството". Казано с други думи - спестиха ми може би месеци разкарване и "проучване на терен", именно защото опитът им позволява да преценят доста добре, към кого да насочат всеки нов потребител с проблем тук, взимайки предвид и чисто медицинските неща и чисто човешките (така да го кажем).
Споделям това, като пример, че когато питаме много, слушаме и пак питаме каквото не ни е ясно - дори форумът може да се окаже достатъчен за правилния избор на лекар/клиника и то от раз.  :D Разбира се, момичетата тогава ме попитаха откъде съм, за да ми препоръчат опции, които да не ме товарят излишно с пътуване и разходи, като разбира се ми споделиха и за всички други (на по-голямо разстояние от моя град, в случай че...) Винаги ще им бъда признателна за това, че открих своя лекар, благодарение на тях и "Зачатие"!

При първото ни посещение - останах с едно главно впечатление, което мога да обобщя с израза: "много професионална отношение". Чакаха ни целият екип, моят лекар ни представи всичките му членове, обясни ни кой с какво се занимава точно, всички бяха усмихнати и любезни. След което ни дадоха да попълним едни обемни "въпросници", в които и "майчиното си мляко" изпях, което също ми направи добро впечатление тогава. А именно, че лекарят ми иска да има възможно най-пълна картина, кое и защо и на какво може да се дължи то и преди да се пристъпва към конкретни действия - да се изяснят, потвърдят, отхвърлят всякакви възможни причини бебе да не става, че тогава чак да правим нещо. Търпеливо се отговори на всичките ми въпроси (дори и "глупави" - в смисъл от позицията на сегашният ми опит и знания по темата), без гримаса, досада, припряно отношение. Посочи ми се какъв е алгоритъмът, за да изясним какво и защо, стъпка по стъпка, което ме успокои много, понеже вече имах яснота какво следва да се прави, кога и как. Много важен за мен момент също. Като цяло ме завладя усещането, че този човек знае идеално какво и защо прави и съм в сигурни ръце вече и все някак, каквото и да е - той ще намери решението.
Въпреки, че съм наистина адски нетърпелива и заявих, че "Няма проблем да правим ин витро амен-амен на другия ден още, само да стане и то бързо"  :lol:, отношението си остана все така професионално и МЕДИЦИНСКО, а не "търговско". Оцених го още тогава и това беше една от най-главните причини да се доверя. И не сгреших. Оттам нататък, (при нас конкретно) всичко се случи много бързо, много добре, имах една прекрасна и перфектно проследена бременност, приказно (не преувеличавам) раждане и към днешна дата един здрав, щур и лъчезарен резултат видим в подписа ми.

На всички, които тепърва ще избират - пожелавам такъв бърз и лесен избор и най-вече толкова бърз и щастлив резултат от него!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!