0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Второ бебе - как да се подготвим?
« -: Февруари 23, 2015, 14:36:26 pm »
В нашето семейство с трепет и вълнение чакаме сбъдването на втората ни мечта. Малкият двугодишен Мони след около месец ще стане батко, ще си има малко братче :)

Моля споделете някои изпитани хитрини за този толкова щастлив, но и малко плашещ, период от живота в едно семейство.

Ние досега се фокусираме върху баткото, но естествено и мнения за татко и мама ще се добре дошли.

За баткото досега се опитваме да подготвим някои неща предварително, за да не се чувства изместен от бебето - отказахме го от количката, за да може бебето да я ползва, свиква да ходи на гости на бабите, някои дневни занимания ги прави само с единия от родителите (баня, разходка след обед, приспиване). Освен това четем книжки и говорим за бебето в корема. Опитахме се и да го запишем на ясла, но там не потръгнаха нещата по здравословни причини. Сега свиква с почасови занимания и детегледачка.



   La vita è bella
*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #1 -: Февруари 23, 2015, 15:10:44 pm »
Руми, някъде бях чела, че като дойде бебето (като се роди), да донесе подарък за баткото. Може и обратното - Мони да нарисува нещо за бебето. :-)
Друго, което бях чела, че като голямото дете дойде да види бебето за пръв път (в болницата), малкото да е нахранено, доволно и спящо и не в ръцете на майката. Така детето щяло само да реши дали първо да отиде да се гушне при майка си или ще види бебето.
Според мен е важно да имаш помощ, защото с две малки деца си е невъзможно. Но както гледам, вие вече сте се организирали.

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #2 -: Февруари 23, 2015, 15:26:38 pm »
Руми :hug2:, прекрасни вълнения, толкова спомени нахлуха в съзнанието ми...

От изключителна важност е да имаш помощ, поне първоначално!
Нека Мони има с кого да се занимава и играе, да ходи на разходка.
И при нас не се получи с яслата, опитахме, но минусите бяха повече.
Имаше един момент в който гледах две болни дечица, защото щом той
си донесеше нещо у дома и тя точно три дни след него, задължително.

Прекрасни моменти ви предстоят, води се по сърцето, то никога няма да те подведе!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #3 -: Февруари 23, 2015, 15:34:30 pm »
Руми, мислете отсега кой къде и как ще спи. Всякакви промени са маневри, които изискват внимателно планиране и време, иначе голямото дете може да възроптае. Ние месеци преди раждането прехвърлихме Марко от малко на голямо легло в неговата стая като за "пораснало, голямо момче", но сега той ни разбива съня, не новороденото. Просто при нас ревността се прояви при спането.
*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #4 -: Февруари 23, 2015, 16:34:31 pm »
Руми, аз съм леко на по-различно мнение по някой въпроси, а именно, че не оставях Деси на никой друг освен с мен и баща си. Нашите баби работеха, гледачка не сме имали, а на ясла не ходеше, за да не зарази бебето предвид, че беше с проблем и предстояха доста изследвания.
След 2-те седмици бащинство се гледахме тричките, включвах я във всички дейности, да носи памперси, да изхвърля мръсни, да си "играе" с бебето, много съвестно й дрънчеше с дрънкалки на главата :lol: На разходка си ходехме трите или с количката или със слинг, бях я научила да се държи за количката и да не пуска докато не влезем в парка или някоя градинка. И никога не й се карах да пази тишина докато бебето спи или поради други причини свързани с малката. Логиката ми беше, че бебето може да заспи след 1 час отново, но тя ако се настрои срещу бебето ще е мнооого трудно.
като я кърмех Деси сядаше до мен с някоя кукла, пъхаше я под блузката и тя кърмеше и така :lol:
Виж за спането съм съгласна с Цигу, но ние я бяхме отделили още на 1г., т.е. доста преди да забременея, така че не се е чувствала застрашена от бебето и заемане на нейното място в спалнята до мама.
Отделно, което вие сте направили, й казахме още в самото начало, че ще имаме бебе и тя упорито й пеше с цяло гръло, защото все пак е в корема и не чува :lol: Дори я беше кръстила - Пипи й казваше. А когато сведохме имената до 4-5 които харесваме с баща й я попитахме кое избира и тя избра Ели. Разбира се, тя няма спомен от това, но тогава беше много горда, а и сега, когато им разказваме. :)
« Последна редакция: Февруари 23, 2015, 16:45:22 pm от StefiZ »
*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #5 -: Февруари 23, 2015, 16:44:03 pm »
Марко спи сам в стаята си от 1.5-годишна възраст. Аз имах предвид, че му взехме легълцето, за да спи в него бебето. А Марко получи голямо легло. Но сега иска да спи с нас, защото бебето е прилепено до нашето легло и той се чувства самотен/изоставен.

Стефка е много права за шума, и аз спазвам това правило. Вторите деца май свикват да спят при всякакви условия и шумът не е проблем, дори е неочаквано предимство.

Мен не ме тревожат битовите уредби, това е кратък период и децата минават през толкова промени, че нищо не е задълго и постоянн. Аз се чудя как да създам хубава връзка и обич между децата отсега. С моя брат никога не съм се разбирала добре. Донякъде виня майка ми, че ми е възлагала задачи неподохдящи за малко дете.
« Последна редакция: Февруари 23, 2015, 16:47:32 pm от цигу »
*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #6 -: Февруари 23, 2015, 16:47:02 pm »
Цигу, вашата разлика е малко по-голяма, нормално е да има по-различни усещания. :)

Цигу, незнам каква ви е разликата с брат ви, но при малка такава, трудно може да се получи това с възлагането на задачи неподходящи за възрастта. В момента както са моите едната на 8 г. , другата на 6 г. и доста по организирана ми е трудно да възлагам каквото и да е на "каката" :lol:
Но като цяло е така, много е трудно и едва ли има универсален начин и подход, който да възприемеш и да си сигурна, че те ще станат близки. За мен всичко е в примера на семейството, ние сме навсякъде заедно, те не са се делили никога, с изключение на 4 дни миналата година когато сестра й беше на зелено училище. Винаги се опитвам да съм обективна, когато са направили някоя беля. Разбира се и разговорите с тях са задължителни, нот това става в малко по-късна възраст, като запончат да разбират.
Абе сложно е, няма писани правила, за съжаление, всеки си намира начина и се надява да е правилния такъв :)
« Последна редакция: Февруари 23, 2015, 17:06:22 pm от StefiZ »
*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #7 -: Февруари 23, 2015, 21:44:43 pm »
Руми, някъде бях чела, че като дойде бебето (като се роди), да донесе подарък за баткото. .....

Точно това ме посъветва да направя анестезиоложката в болницата.
Сама нямаше да се сетя, но го направих и ефекта беше много добър. Когато баткото дойде в болницата да ни види, бебето си беше в креватчето, баткото ме гушна първо мен, получи си подаръка, после малко страхливо поогледа бебо, после започна да го целува по крачетата и да му се радва.
Предварително бяхме говорили, че бебето може да се целува само по крачетата и по главичката отстрани и го спазваме.
След изписването беше голяма еуфория и няколко дни трябваше да сме постоянно нащрек, защото баткото искаше по всяко време да го гушка, целува, да играе с бебето. Не сме се карали, спокойно обяснявахме какво може и какво не. Опитваме да обръщаме достатъчно внимание на баткото, за да не се чувства пренебрегнат заради бебето. Помага да го преобличам, къпем го заедно, сменяме заедно памперси, мажем дупето с кремче заедно и т.н. За сега се получава, няма ревност, има голяма любов от страна на баткото и често казва на бебето, че много го обича.


*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #8 -: Февруари 23, 2015, 22:22:47 pm »
Благодаря за ценните идеи :)

Мони сега целува доста мечешки, явно ще трябва само до крачетата да го ограничим него :)
Подарък сме предвидили - даже сме го купили и скрили надлежно.
Мисля си и за занимание на Мони, докато аз кърмя. Чудех се дали да не му взема играчка бебе с шише. Да сяда до мен и да си храни бебето. Другият вариант е кутия с интересни играчки.

От опита до момента с Мони мисля, че точно сънят му ще пострада. Като ходеше на ясла единствено по проблемите със съня се разбираше, че нещо го тревожи. Той спи от раждането в неговата кошарка, от година в неговата стая сам. Определено не е готов за голямо легло, така че кошарката си остава негова. Бебето ще спи в друга кошарка, но в нашата спалня. Кошарката на бебето е сгъваема и засега планът е да я разгънем чак като се роди бебето. Дали ще помогне ако я разгънем предварително, за да свиква Мони, че бебето ще спи при нас?

Нощният сън всъщност е единственият битов въпрос, който ме притеснява. На таткото също не му се отразяват добре нощните ставания. Става с огромно желание, но се вижда, че му е много трудно. Струва ми се, че ще е по-добре да му поверя бебето, защото баткото е много по-изнервящ, пищящ и придирчив. А аз като цяло нощем съм по-спокойна и издържам на мрънкане.

mgstra, как успявате да къпете обличате и т.н. бебето заедно с баткото? Той се качва на стол и гледа как действате на повивалника ли? Аз все още не смея да качвам Мони на стол и да върша нещо друго ангажиращо. Страх ме е да не падне, въпреки че вече слуша, внимава и не се хвърля сам.

Стефи, това, че не разделяте децата, е интересна гледна точка. Засега планираме да оставяме баткото при бабите за по седмица на всеки два месеца. Това докато бебето поотрасне, че и него да можем да оставяме. Бабите обаче после с два броя дали ще се справят...

И на мен много ми се иска децата да са близки и задружни. На мен много ми липсваше тази близост с брат ми (той е с 6 години по-голям). Мисля, че точно аз като съм се появила на този свят, нещо се е объркало в нашето семейство и доведе до развода на нашите по-късно. Дано не повтарям грешките на моите родители  :crossfingers:



   La vita è bella
*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #9 -: Февруари 23, 2015, 22:46:43 pm »
Аз все още къпя бебето под чучура на душа. Мишо влиза в банята, държи ми хавлийката на бебето, слага ми от измивания гел и с това свършва помощта в банята.
По време на обличането стои до мен и ми подава дрешките, кремчето. Но аз поливам на спалнята и не се налага да се катери някъде.
За леглото, предварително го бяхме подготвили и му обяснявахме, че там ще спи бебето и трябва да е близо до мама, защото то ще е много малко и докато порасте, има нужда от помощта на мама.
В началото, когато кърчмех, Мишо стоеше до мен и гледаше, после вече не му правеше впечатление и си отиваше в неговата стая да си играе.
В първите дни и на Мишо целувките и пръгръдките бяха мечешки и затова много внимавахме. Сега вече не е така, по-внимателен е, а и по-нарядко го целува и гушка. Сега иска да се борят  :lol: и аз позволявам, като слагам бебето върху баткото, а той пада на леглото, бебето отгоре. Това е борбата и е голяма радост.


*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #10 -: Февруари 24, 2015, 09:03:25 am »
Руми, кошарката (сгъваема) и количката Деси и татко й сглобиха като влязох в болницата да раждам, двамата заедно, има много забавни снимки от процеса :lol:
Тя също си спеше в нейната - дървената, а бебето в платнена. След това преместихме и платнената в детската стая и така си откараха до 6-та година на Деси, когато вече не се събираше в кошарата, та им направихме детска стая с големи легла :lol:

Не си вкарвай излишни тревоги сега, нищо няма да се обърка, ти си толкова спокоен човек и мисля че ще се справиш перфектно :D
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #11 -: Февруари 24, 2015, 09:34:49 am »
Няма да забравя какво ми каза Мия като се прибрахме вкъщи с бебето: Гушна се до мен и ми каза:" Мамо, благодаря ти, че си дойде". В седмицата, в която раждах, тя се разболя и не можа да дойде в болницата. Въпреки, че е доста по-голяма, знаеше предварително, говорихме много през цялото време на бремеността за бебето, тя си изживя страхотна криза и мисля, че това е неизбежно. При нея се изрази в срив на имунната система -от едно изключително здраво дете, се превърна в непрекъснато боледуваща. За няколко месеца боледува толкова, колкото не беше боледувала за 6 години. Няколко дни след като бебето вече беше вкъщи искаше да го връщаме обратно, като беше на 1 месец даже го удари. Иначе баща й се стараеше да я обгрижва много през цялото време, дори не целуваше бебето пред нея, за да не се дразни. Майка ми също много я гледаше, но реално тя го прие като нещо различно чак когато Явор започна повече да се движи самостоятелно, когато започна да лази и тя видя, че е отделно човече. Сега много се обичат, той беше страхотно привързан към нея от самото начало, а на нея й трябваше време. Иначе откъм битов план, нея я преместихме да спи в нашата спалня, аз с бебето в детската стая, а таткото в хола. Така всички успяват да се наспят, особено като се имат предвид среднощните занимания на Явор. :)
<br />[link=http:
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #12 -: Февруари 24, 2015, 10:08:20 am »
при нас разликата е по-голяма (4г. и 8м.) ,което от една страна е плюс,но от друга е голям минус.
 Не сме имали специални подготовки ,само преместихме баткото в детската стая 3 месеца ,преди раждането на бебето ,за да  не се почувства като изгонен след това.Аз си ги гледах сама ,не съм викала баби,а таткото не е ползвал тези 15 дни ,но пък работата му позволява да е достатъчно време у нас ,за да напазарува поне и посвърши нещо от къщната работа.Баткото ходеше на градина,само Декември-Януари беше у нас.Не съм имала трудност в гледането -баткото беше голям,помагаше -носи памперси,дрешки,каквото го помоля.
 При нас малкото тормози голямото и ни е голям проблем това.Никола много обича брат си ,постоянно пита за него ,като го няма .Ако му дам нещо за ядене,пита дали има и за Георги.Обаче заедно ли са ,през повечето време е голяма драма.Никола сам в нас е душица -добричко детенце,играе си, слуша.Дойде ли си Георги -радва му се малко и после започват драмите.Никола иска всичко,с което играе брат му -каквото и да вземе Георги,Никола пищи и го иска .Бие брат си ,сяда му на корема и скача ,а Георги е душица и не смее нито да го удари,нито да го бутне и се разревава и ни вика да му помогнем. :(Имат и общи игри,в които много се забавляват заедно ,но в повечето случаи дребното издевателства над брат си.                                                                                  Винаги съм считала за неправилно да се делят децата и да се пращат всяко при различна баба.Обаче вече 2 пъти сме го практикували и ние ,именно заради Никола и неговите изпълнения.Надявам се ,като поотрасне още малко ,да се променят нещата .
<br />
*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #13 -: Февруари 24, 2015, 12:39:06 pm »
z22, ей така бяхме и аз със сестра ми.Любов огромна и голям тормоз.Сега се чуваме по няколко пъти на ден :) В пубертета нещата се наместват, преди това яко бой(много се биехме двете, разликата ни е 4г и 1 месец).

*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #14 -: Февруари 24, 2015, 14:33:56 pm »
Е, момичета, недейте с лошо, де! Кажете как хубаво си играят децата!  :D

*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #15 -: Февруари 24, 2015, 15:24:49 pm »
абе играят си те, ама се и бият хахаха
и ние с брат ми се биехме денонощно, той е 3.8 г. по-голям, и ако трябва да съм точна аз го дразнех, а той ме биеше :lol:

моите не се бият, Елена бие Деси :lol:
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #16 -: Февруари 24, 2015, 16:41:29 pm »
Здравейте, момичета!
Аз много отдавна не съм се появяла тук, но ето сега директно нахлувам в темата "си"!
Виждам, че и други майчета, които познавам макар и виртуално вече имат второ детенце, да са ви живи и здрави, радвам ви се много! Колко бързо лети времето...
Дано се наредя и аз пак на опашката, днес ми беше ЕТ. :bighug:

*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #17 -: Февруари 24, 2015, 20:38:22 pm »
rumyanau, моите са с 1г. и 3 м. разлика, подготовка никога не сме правили, още повече, че лежах и в болница 2 месеца преди да се роди малкия. Бях си планирала помощ от майка ми за първия месец, но Стефан се роди един месец по рано и така се стекоха обстоятелствата, че остана и още един месец в болницата и отпуската на майка ми свърши, така че от самото начало си ги гледах сама. Двамата спяха при нас, всеки в собствената си кошара. Ели ходеше на ясла, носеше болести, макар и малко защото беше пролет, но пък Стефан изкара на 5 месеца варицела покрай сестра си (една от любимите ми снимки, Ели цялата в пъпки, гушнала Стефан :)). Драма не е имало от страна на Ели, тя е душица и му даваше и собствените си биберони  :lol:. Него не съм го кърмила и двамата по това време бяха със шишета и така, буди се единия, буди се другия, термоса и дозаторите заредени и така, докато Ели стана на 2 и спря да се буди нощем.
Сега драмите са по големи, Стефан тормози кака си и са като куче и котка, но има и моменти в които си играят и без да се карат, най-вече, когато Ели играе на Стефан по свирката  :lol:. Но ако нея я няма я търси и пита за нея, и определено е по кротък нея като я няма. На мен ми е голяма драма, че постоянно се карат, защото с брат ми никога не сме се държали така един с друг (разликат ни е 2г. 5м.) и като цяло ми е терсене, ама както казах това си е моя драма...


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #18 -: Февруари 24, 2015, 22:44:00 pm »
Благодаря за споделеното, момичета :) Може би наистина няма нужда от задълбаване в темата, те децата са толкова непредвидими :) Да сме живи и здрави само :)

Мишле, добре дошла и стискам силно палци   :crossfingers:



   La vita è bella
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #19 -: Февруари 25, 2015, 01:26:02 am »
Здравейте, момичета!
Аз много отдавна не съм се появяла тук, но ето сега директно нахлувам в темата "си"!
Виждам, че и други майчета, които познавам макар и виртуално вече имат второ детенце, да са ви живи и здрави, радвам ви се много! Колко бързо лети времето...
Дано се наредя и аз пак на опашката, днес ми беше ЕТ. :bighug:

Така се радвам да те видя :bighug:

Аз ви чета с интерес, ще ми е интересно как ще приеме Ники сестра си. Засега ме пазари да спи при него, пък друг път ми вика, че ако плаче ще му пречи. За дневния сън може да е при него, басинета е с колелца, лесно се мести.
Като цяло е много горд, че ще става батко, въпреки, че стана свидетел на някои изказвания на свеки, по повод как племенника е приел бебето и как го отнася той, колко лоши са станали майка му и баща му и как само бебето обичат, него го изблъскват. Но прекратихме разговорите по скайпа и забрави...надявам се.
Освен това му обещахме Оптимус Прайм да му донесе бебето. Той си я нарича по име, миличкия, много е сладък :) Заделил е един динозавър за нея :)

Защото искаше да я кръстим Динозавър, но не му се отвори парашута  :lol:
[/url][/url]