0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте, за първи път пускам тема и ако това не е мястото се извинявам, нека Модераторите я преместят.

Имам допълнително здравно осигуряване към Токуда, на картата ми пише, че съм на обем Екстра, който включва:
Извънболнична медицинска помощ,
Болнична медицинска помощ,
Възстановяване на разходи.
До сега всички процедури в Надежда съм си ги самофинансирала, никога не съм се възползвала от услугите на въпросния Фонд, в който се осигурявам. Случи ми се докато чаках на касата в Надежда, момичето преди мен искаше да и издадат фактура, която да представи, но тя беше в друг частен фонд и се сетих, чеможе би и аз мога да се възползвам от моя.
Сега ми предстоят големи разходи за имунологични изследвания и вливания на Октагам, който е много скъп и ще съм много благодарна, ако някое момиче, което се осигурява в Токуда, а посещава друга ин витро клиника, ми обясни какво трябва да направя, има ли точно определени реквизити, които трябва да се включат във фактурата, въобще всякаква информация по въпроса ще ми бъде от полза.
*
Здравей slanceto2,

Аз не съм осигурена в Токуда, но т.к. съм доста запозната с работата за здравните фондове ще си позволя да ти отговоря.
Като за начало какъвто и да ти е здравния пакет, дори и да е максималния за даден фонд, почти сигурно е че инвитро процедура е изключено по общи условия. Досега знам само един фонд, който предложи да финансира такава процедура на клиентите си, но се касаеше за индивидуална ексклузивна оферта към определена корпоративна група и си беше изрично договорено! Затова като за начало прочети общите и специалните условия по договора си и виж дали се покриват такива разходи.
Относно клиниката - това, че фонда е на Токуда не би следвало да означава, че имат договор само с Токуда (а и така да е, трябва да си наясно че Виена Ин витро център е в Токуда, но не е собственост/част от Токуда...). Трябва да провериш в списъка на заведения, с които имате договор дали имат договор с болница Надежда, защото е доста вероятно да е така.
Относно документите: Зависи какъв тип договор имат с конкретната болница (в твоя случай Надежда). Договорът може да е "абонаментен" и тогава само с картата си да ползваш услугите им или да не е и да трябва да си платиш сама, след което те ти издават документ за медицински преглед/медицинска услуга и фактура и ти кандидатстваш пред фонда за възстановяване на разходи.
Важно е да знаеш, че ако инвитро не се покрива по твоя договор, то никакви изследвания, лекарства и прегледи няма да ти бъдат заплатени. Заплащат се такива само свързани с покрито заболяване от фонда. Например: Имаш ендокринологично заболяване и ти правят изследвания на хормони и ти изписват лекарства. Ако отидеш на ендокринолог и той ти ги назначи и в документите пише, че ти ги назначава защото имаш такова заболяване би следвало да платят и прегледа и изследванията и лекарствата. Ако обаче на прегледа е отбелязано, че лечението е във връзка с АРТ, то няма да платят нищо. Това важи и за АГ прегледи и изследвания, имунологични и т.н.... :)
Моят съвет е ако имате координатор във фонда да се обадиш и да попиташ дали към твоя договор се покрива дадено изследване ако е по медицински показания (без да споменаваш АРТ) и после да видиш кое може да ти се изпише от лекар-специалист :)
Относно лекарствата - фондовете обичайно имат лимит, който не е много висок, така че провери и това колко е. Важното е, че ако ти поемат лекарството и да не ти стигне лимита все някаква част ще покрие, така че дано да го поемат. Ако пък не стане, то поне използвай лимита за други съпътстващи лекарства към процедурата (аз например използвах моя за Утрогестан, Естрофем, Но-шпа и магнезии след като забременях...).
Надявам се да помогнах и да ме разбра. Ако имаш други въпроси ще се радвам да помогна :)
Mousyt, много благодаря за подробната информация. В общите условия на Токуда фонд изрично пише, че ин витро не се покрива. Но аз вече съм с положителен тест и всъщност тези имунолигични изследвания и вливания се налагат с цел опазване на бременността. Чета, че освен фактура искат и амбулаторен лист, в който лекаря подробно е описал прегледа и т.н., а в Надежда никога не дават такива неща, там дават само едно картонче, в което пише колко дължиш за прегледа, всичко друго си го водят при тях в електронен вариант.
*
Обичайно не е наложително да е точно Амбулаторен лист в смисъла му на бланка, а документ за извършен преглед. Тоест, дори на бял лист хартия да ти разпечатат нещо от системата им (съмнявам се да не могат), важното е да съдържа информация за естеството на прегледа, лекаря, датата, диагнозата, изписано лечение (подробно - лекарство, доза, дни лечение,...). Отделно трябва рецепта, на която също да пише подробно лекарствата, дата, трите ти имена и възраст, лекар, печат. После в аптеката ти слагат печат на рецептата, че е изпълнена (не всички фондове държат на това, но в повечето аптекти го правят като видят че си с фонд, така че не е голяма драма) и искаш фактура за закупените лекарства, която е на твое име с твоето ЕГН и пак да описани всяко лекарство на отделен ред по брой опаковки и цена. Този пакет документи се изпраща на фонда.
Повечето лекари не им се занимава да пишат такива детайли и дори да ти изпишат лекарства рядко ги слагат в амбулаторния лист и това се явява проблема. Аз обаче помолих лекарката ми от ЖК да ми ги напише горните лекарства, защото така или иначе и тя ми казваше да ги пия, бидейки в течение с процедурата и така си ги възстанових :)
*
Момичета може ли да направите повечко разяснения.
Темата е чудесна и смятам, че много момичета биха се възползвали от възможността да финансират, ако не процедурата, то бременността си. Преди време разглеждах оферти на ДЗИ, но останах с убеждение, че няма особен смисъл от здравното застраховане. Но тогава мислех за АРТ, не и за бременност /до която за съжаление все още не съм стигнала/. Благодаря Ви предварително.
Аз така и нищо не направих по въпроса, исках от имунолозите да ми дадат нещо като амбулаторен лист, за да го представя пред фонда, те ми казаха, че д-р Персенска трябва да ми го издаде, а аз след 2 дни трябваше да направя вливането на Октагама, нямах час за Персенска. Та си платих 1000 лв. И аз ще съм благодарна, ако се включат момичета, които са минали по този път, че цените са ужасно високи, така и така работодателя ни плаща немалко пари за това допълнително осигуряване, поне да може да се ползва.
*
slanceto2,

все някъде трябва да имаш документ какво точно покрива този фонд.

Аз също имам такова от фирмата, в която работя, и всяка година и ни пращат един документ с общите условия.
При нас покриват прегледите по време на бременност и разни кръвни изследвания - което все пак си е нещо.
Аз си ползвам редовно картата, но обикновено ходя в клиника, която работи директно с фонда, и така не събирам документи.

Аз също имам изписано вливане на Интралипид, ноо като се зачетох в покритието на фонда - нашето е определена сума - реших да си го използвам при една евентуална бременност за по-редовни прегледи, например.

Все за нещо ще ти влезе в употреба  :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: