0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Януарска тема :)
« Отговор #40 -: Януари 10, 2015, 23:23:57 pm »
Здрасти :)

Вени, Мише, стискам палци и на двете ви бързо да отминат драмите със зъбите и да няма нови такива.
Вени, като е с пълна упойка поне ще могат да направят възможно най-много зъби. Знам, че те е страх! И мен ме е страх от пълната упойка доста. :(

Ние сме в една безконечна драма с трета сливица от месеци. Щяхме да я вадим три седмици подред, и все не успяваме - кога СУЕ-то високо, кога доктора не бил на смяна. Смених лекаря и сега ще видим какво ни чака! Надявам се на някакво чудо и да не се налага да се вади (въпреки, че казаха че сливицата е много голяма и много пречи).

Значи всички имаме притеснения относно тази пуста агресия. То е ясно, че светът е такъв в момента. Но, някак ми се иска поне в детска възраст да не се нараняват едно друго. Дечицата са си отражение на възрастните и като ни гледат ние как се държим, копират. Направо ми е страшно накъде отиваме, наистина! Децата са прекрасни, ни в този изнервен свят, много бързо стават агресори, ако имат предпоставки. Този зор за съревнование, да имат най-хубавите играчки, да получават всичко първи и да са все отгоре, не е особено здравословен според мен. Освен това, някои родители, като че ли бъркат даването на свобода с пълната липса на възпитание и слободията. Моето дете не е най-послушното. Аз съм правила и ще правя много грешки във възпитанието. Но, постоянно говоря, говоря, и пак говоря. Когато нагруби някого, или не си дава играчките, настоявам да се извини и да сподели. Мисля си, че това е начинът да се научи.
  :bighug: :bighug:
« Последна редакция: Януари 10, 2015, 23:28:03 pm от Раши »


*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Януарска тема :)
« Отговор #41 -: Януари 10, 2015, 23:43:53 pm »
Попитаха ме, защо не сме мили с ФЛОУРНА паста за зъби след втората година. Обясних, че е отречено в Бг.

грешка!

не е отречено в Бг, отречено е в бг-мамма. има огромна разлика...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Януарска тема :)
« Отговор #42 -: Януари 11, 2015, 18:14:51 pm »
Попитаха ме, защо не сме мили с ФЛОУРНА паста за зъби след втората година. Обясних, че е отречено в Бг.

грешка!

не е отречено в Бг, отречено е в бг-мамма. има огромна разлика...
Допитвала съм се поне до няколко детски зъболекари и всички бяхя отрекли флуорната паста. На лекциите за бременни още ни предупреждаваха. После поръчвах и търсих специално с ксиляметазолин като аналог на флуора. Бг мама не виждам защо я намесваш.
[/url][/url]
*
Re: Януарска тема :)
« Отговор #43 -: Януари 11, 2015, 23:36:08 pm »
Не знам кои лекари си посещавала, че така генерализираш.
Моят опит е скромен, от 6 години все при един и същ лекар ходим, ама пък доцент, дето обучава детските зъболекари.
Та доц. Маркова още на година и половина ми каза да мия с флуорна паста. И че дори да глътне цялото зрънце паста, няма как да навреди, защото е в минимално количество, съобразено с възрастта.
Та явно канадци и българи са на една вълна.
 
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Януарска тема :)
« Отговор #44 -: Януари 12, 2015, 00:49:05 am »
намесвам я бг-мамма, Вени, защото и аз самата там бях чела купища мнения и линкове към сайтове (предимно чужбински), дето обясняваха колко е вреден флуорът за децата и как никакъв флуор по никакъв начин.

та и аз, подведена от четено в интернет,  купувах на 3-4 годишното си дете безфлуорна немска паста Ненедент, дето се води за деца до 2 годинки, а после като се озовахме при доц.Маркова - детската зъболекарка - и се оказа, че сме с 3 кариеса, веднага стана ясно къде е грешката. жената си каза ясно и категорично - флуорна паста!

и между другото, в България няма детска безфлуорна паста, освен вносните бебешки пасти на Ненедент и може би на Чико.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Януарска тема :)
« Отговор #45 -: Януари 12, 2015, 01:00:39 am »
Е да де, аз Нанедент купувах, после поръчвах от Ай херб. Но наистина разпитвах, още лятото като стана ясно с колко кариеса сме за 6 месеца. Дори до някакви доценти по детска стоматология в Пловдив се обаждаха моите зъболекарки, преди да почнат първия кариес, защото исках наведнъж с пълна упойка. Та и той беше казал безфлуорна паста, електричка и след всяко ядене парче ябълка.

Другото, което се оказа моя грешка бяха бананите. Често слагам за закуска или в училище им раздават и се оказа, че те са много лош вариант за деца с такива зъбки. Защото полепват по зъбите и въглехидратите в тях разрушават емайла.

За бебето ме предупредиха още от първия зъб флуорна паста, с моята наследственост. И ме питаха що така...ми щото...гледат ме все едно идвам от Алжир, само дет арабчетата тук са с по-здрави зъби.
[/url][/url]
Re: Януарска тема :)
« Отговор #46 -: Януари 12, 2015, 09:24:44 am »

jasmin_veni , моят зъболекар ми каза, че не само трябва да мием с флуорна паста, ами е хубаво да давам и допълнително флуор до 18 годишна възраст :). Бях питала за Мия. Обяснението му беше, че нашата вода не е богата на флуор и в никакъв случай не ни е в повече, даже напротив.
<br />[link=http:
*
Re: Януарска тема :)
« Отговор #47 -: Януари 12, 2015, 09:48:31 am »
мда, понякога от много четене файда няма. Аз си признавам, че именно поради липса на такава наследственост, имам много здрави зъби, не съм се интересувала и за децата. Просто като купувах паста гледам годините и факт, след 2 г. възраст тя си е с флуор, допълнително не съм давала, защото педиатръката ни каза, че няма нужда, доверих й се. Сега далеч не вярвам, че щото видиш ли си мият зъбите с флоурна паста са им здрава.
Така че Вени, и аз не мисля, че има за какво да се обвиняваш, доста често нещата не зависят от нас. Ти си направила всичко възможно, шапка ти свалям, сега като те чета, аз за 50% от нещата даже не съм се замисляла :oops:

здрава и лека седмица пожелавам! :)
Re: Януарска тема :)
« Отговор #48 -: Януари 12, 2015, 11:08:10 am »
Изумена съм ! Купувам също безфлуорна паста за дребната, но четейки ви се замислям сериозно дали  постъпвам правилно.
*

    Eille

  • *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
Re: Януарска тема :)
« Отговор #49 -: Януари 12, 2015, 12:26:43 pm »
Аз пък им мия зъбите с нашата паста - слагам малко повече от едно оризово зрънце :oops:


*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Януарска тема :)
« Отговор #50 -: Януари 12, 2015, 14:07:18 pm »
Хубава тема отворихте  и ме замислихте . Аз купувам основно Веледа  ,  а тя е без Флуор , ползваше и една немска LR , пак безфлуорна. Купувах  тях  , защото са уж с натурален произход ,а  и обича да похапва паста  :D , но отивам за флуорна.

А ел . четките - препоръчват ли се  за нашата възраст ?  Наскоро малкия  видя приятелско дете с такава и каза ,че иска  да купим ? За ел. четките  в ДМ имате ли мнения , че са по- евтини  в сравнение с OralB i други  ?


Re: Януарска тема :)
« Отговор #51 -: Януари 12, 2015, 16:54:37 pm »
Нашата електричка е микроимпулсна, Демек четка отгоре-надолу, не в кръг и уж била по-добра. Майка си и баща си струваше, купихме само една+три глави и всеки си има своя глава.

Иначе като цяло тук предимството е, че се откриват кариесите преди да са се показали на повърхността. И бях изумена като ми казаха, че те принципно така си се развиват и докато се покаже петно на емайла, работата вече заминала. И хич не се притесняват да правят зъбни снимки, увиват детето в олово и снимат. И мен се наложи да ме снимат, ама за реакцията им като ми видяха мостовете и коронките ще си замълча. Че дадох вноската за една Тойота за зъболечение :(


Трета тема да отворя, за кашлящи деца. Имахме много проблеми с кашлици, уж не е болен, ама   кашля сухо като легне. Та един ден, забравихме да вдигнем Т в стаята му и детето спа на 17 градуса и увито в завивката си цяла нощ и не кашля. Сега държим макс на 18-20 градуса докато сме будни и заспиваме на 17 всичките. Спяха и сополи и кашлици и пресъхнали гърла. Аз в началото им се смеех тукашните като ми обясняваха, че 20 градуса да държиш не било бон за санте, ама..прави са явно.
[/url][/url]
*
Re: Януарска тема :)
« Отговор #52 -: Януари 12, 2015, 18:08:50 pm »
ама за реакцията им като ми видяха мостовете и коронките ще си замълча. Че дадох вноската за една Тойота за зъболечение :(

Сега държим макс на 18-20 градуса докато сме будни и заспиваме на 17 всичките. Спяха и сополи и кашлици и пресъхнали гърла.

С майка ми е същото - отваря си устата, и колкото да се опитват да не зяпнат от смайване, не им се удава. А е обиколила всички светила в Плевен, всеки зъболекар с престиж и най-скъпа техника. Тя ли нещо не попада на правилния човек, калпаво ли работят, вече не знам. Знам само, че като им се моли да й направят почистване на зъбната плака трето лято поред, ама не с лазер, ами на ръка с инструменти, отказват или не могат или други дивотии.

Аз заради новороденото бебе вдигнах температурата на 20 градуса, иначе денем и нощем сме на 17-18. С тънки пижами и дебели завивки се спи идеално.

Тазгодишните противогрипни ваксини в Щатите не покриват щама, който в момента върлува тук и работата е страшна.  :(  Личната лекарка не смогва с пациентите си. Една 37-годишна колежка на мъжа ми почина от усложнения на грипа пред няколко дни. Всяка година има жертви, но като се случи на познат човек, е още по-плашещо.
Re: Януарска тема :)
« Отговор #53 -: Януари 12, 2015, 18:24:59 pm »
а ти в кой щат си?

Досега спорихме по темата с моята приятелка. Вече не ми се занимава да споря. Едни стандарти тук и там, истината по средата.

Истината е, че и аз пазех Ники от кашлящи и болни деца, тук едва ли не със зелен сопол си ходят на училище и пак излизат накрая по-здрави от моето, дет му треперя денонощно. Истината е, че племенниците ми, дето виждат баня веднъж седмично, миене на зъби пак така и имат алергия към белтъка на кравето мляко, и въпреки това ги тъпчат с продукти със...съмнителен произход, пак излизат по-здрави от моето дете накрая.

Накрая ще стана веган и ще ходя да живея на Полярния кръг целогодишно, ще гледам децата в мечи кожи и ще пея мантри при температура. Може пък да има ефект :lol:
[/url][/url]
Re: Януарска тема :)
« Отговор #54 -: Януари 13, 2015, 09:12:24 am »
И в Швейцария никой не спира децата от градини заради сополи и кашлици. Въпрос на нагласа и отношение към понятието за болест. Аз също не считам хремата за болест. Преценявам според случая. Все пак си познавам децата и знам кога се разболяват наистина и кога е просто някаква си хрема. Не ги тъпча излишно с лекарства. Завиждам на хората дето могат да оцеляват на студено. Аз през седмицата дето се задържаха минус 15-17 гардусови температури, щях да умра от студ вкъщи. През цялото време ми беше адски студено. А като ми е студено нито мога да заспя, нито нищо. Климатикът ни е до температури от минус 15, но при тях реално не може да затопли кой знае колко. Създадена съм за топли страни, това е положението. :) Жегата никога не ми е пречила, но студът ми е огромен проблем.
<br />[link=http:
*
Re: Януарска тема :)
« Отговор #55 -: Януари 13, 2015, 09:31:35 am »
Аз също не мога да спя на топло. В къщи е около 21-23 градуса, но в спалнята е не повече от 19. За съжаление в детската дори и нищо да не включвам не пада под 20, защото комшийте от страни, долу и горе топлят целодневно, явно. Но пък децата спят с по една тънка пижмка и олекотена тънка завивка.
Иначе и аз предпочитам топлите сезони, на зимата само снега й обичам :)
Re: Януарска тема :)
« Отговор #56 -: Януари 13, 2015, 09:39:51 am »
StefiZ, да се разменим за зимния сезон?  :wink:Аз ако не включа отопление в детската стая, температурата е не повече от 10-11 градуса.
<br />[link=http:
*
Re: Януарска тема :)
« Отговор #57 -: Януари 13, 2015, 09:46:17 am »
ай лелеее, много студено бре :lol:
нашия апартамент като цяло е много топъл. ако не включваме никакво отопление е около 18 градуса. Сега около коледа и НГ ни нямаше 2 седмици, съответно бях изключила всички радиатори и като се прибрахме термометъра в хола показваше 18 градуса.
Но някак като се пусне отопление дори и с 1-2 градуса да се вдигне температура се осеща по друг начин, не че не можем да виреем и на 18 де. :)
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Януарска тема :)
« Отговор #58 -: Януари 13, 2015, 13:52:27 pm »

meshko106 ,същата съм като теб -вечно ми е  студено -   вкъщи трябва да ми е поне 23-24 през деня , за да се чувствам комфортно , иначе ставам неадекватна , както описваш и ти . Опитвам на по-студено - но не мога , направо замръзвам . С много топлото нямам проблеми :)  . Колежките ми  -с по една блуза , аз с пуловер  , бодита , чорапогащник и на мен пак ми студено .

Даже наскоро мислех да пусна питане  на какво може да се дължи  -щитовидната жлеза я следим и контролираме ТСХ . Не е до каляване от детски години , защото  със сестра ми еднакво сме отглеждани ,а  тя вирее прекрасно  и на 18 градуса , а  аз обличам якето. Нещо с хормоните дали не е  , че докато кърмех  и първата година след раждането  ми се струва , че не бях така зиморничава .
Гледам да не изнежвам малкия  , той си ходи по блуза и без чорапогащник  и все му е топло . Даже персонала в градината в чудо се беше видял  в опити да  го накарат да облече суитчър  -отказва  и запрята ръкавите даже.


 


Re: Януарска тема :)
« Отговор #59 -: Януари 13, 2015, 14:29:46 pm »
nimika, при мен най-вероятно се касае за лошо оросяване, защото имам студени ръце и крака дори в случаите, когато реално не ми е студено. Явор също е със студени крайници като мен, а Мия в другата крайност. На нея винаги е топло. Зимата редовно ходи вкъщи по къси ръкави, навън разкопчана, без шапка. Като беше по-малка много се борех с нея за обличане през зимата, сега вече по-малко. Приех идеята, че вероятно усещането й за студ наистина е много по-различно от моето и наистина може да не й е студено. Иначе преди да забременя пиех гинко билоба за оросяването. Та може пак да си взема. Имаше полза.
<br />[link=http: