0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

СПКЯ и Клостилбегит
« -: Декември 19, 2014, 13:03:26 pm »
Здравейте..Момиче на 21 год съм..От 7 месеца правим опити за бебе за сега безуспешно...Преди 10 дена бях на лекар видя ме на ехограф защото ми закъснявше и веднага заключи поликистозни яйчници и ме прати на ендокринолог изследвахме пролактин и щитовидни хормони бяха идеални и на другия ден при гинеколога..Каза че на 5 Януари ще пусне полови хормони и моя като направи спермотрама да идем..Направихме я и Понеделник отидахме...Лекарката вика-спермата на момчето е качествена и силни,жена с нормална овулация би я хванало от 1 път..ти имаш праблемна овулация,или нямаш такава..щом с идеална сперма и пролактин 337 не можеш да хванеш...Изписа от 5 до 9 ден от мензиса Клостилбигит...и от 11 ден Утрогестан вагинално тъй като се изтънявала лигавицата и ако евентуално съм хванела,да не го загубя...Според вас нормално ли е да ми го изпишат при такива обсотоятелства ...някой да даде мнение за това лекарство..Каза ми да ида на 5.01за да ми пусне хормоните...ще ми дойде до ден два,а ме е страх да почвам това лекарство,но с желанието си за бебе нямам избор..Дайте съвет моля ви
Живота е хубав!
*
Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #1 -: Декември 19, 2014, 15:17:09 pm »
Здравей  :)
Клостилбегит се назначава след направен тест за проходимост на тръбите ( цветна снимка) и след направени изследвания на половите хормони.

Необходимите изследвания, които трябва да се направят при теб са:
1. Между 2-5 ден от кървенето: FSH, LH, E2, Prolaktin.
2. Седем дни след доказана с фоликулометрия овулация - Прогестерон;
3. Без значение от деня на месечния цикъл - TSH, ft4, TAT,MAT (щитовидна жлеза)
4. Цветна снимка ( около 10-12 ден от месечния цикъл)
5. Микробиология на влагалищен секрет ( прави се задължително преди цветната снимка)
6. Цитонамазка

Повторение на спермограмата - задължително направена в клиника по репродуктивно здраве, а не в обикновена лаборатория.

Едва след като направите тези изследвания, може да преминете към стимулация с Клостилбегит или друго подобно лекарство.

Желая ти успех  :)
Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #2 -: Декември 19, 2014, 22:26:53 pm »
Изследвали сме Пролактина 337 и щитовидните -те са в норма...Спермограмата е правена в добра лаборатория в Бургас-Лина..нямаме много пари да ходим по репродуктивни клиники..
Живота е хубав!
*
Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #3 -: Декември 19, 2014, 22:56:26 pm »
Моят съвет е да пиеш клостилбегит без цветна снимка.
Освен това трябва да те наблюдават на ехограф как растат фоликулите.

Ако не вярвате в чудеса вероятно сте забравили,че всеки от нас е чудо!
*
Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #4 -: Декември 19, 2014, 23:18:20 pm »
Бебка, спермограмата, правена в лаборатория (пък било то и най-добрата) не е достоверна, защото там не работят достатъчно квалифицирани специалисти, за да направят спермалния анализ. В резултат на което слагат нереални цифри, много завишени и мъжът ти едва ли не става за донор. Много често, това, за съжаление, не отговаря на истината. Една спермограма в репродуктивна клиника струва 30 лева (моля, поправете ме, ако греша), но дава невероятно много информация и затова е едно от първите изследвания, които се правят. Ако мъжът няма сперматозоиди или показателите му са много влошени, каквото и да пие или да изследва жената, няма никакъв смисъл. Пробвайте по естествен път още известно време! Събирайте полека-лека пари и дано да не ви потрябват за клиники, а за екскурзия. Като се тръгне по този път, да, скъпо е, но има начини и различни видове подпомагане (общински програми, Зачатие също помага, за някои неща има направления от личния лекар, ако се стигне до ин витро има фонд, който поема три процедури).

Успех и се вслушай в съветите, които ти даваме тук! Правим го, защото наистина искаме да ти помогнем. А и вече сме минали по този път. Не си мисли, че няма момичета, чиито мъже са правили спермограми по лаборатории и после с години отказват да се изследват, защото веднъж са им изкарали супер резултати. И така се губи ценно време, в което двойката, особено жената страда.

Керита, да не би да имаш предвид момичето да НЕ пие клостил без цветна снимка?

*
Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #5 -: Февруари 22, 2015, 18:40:44 pm »
Изследвали сме Пролактина 337 и щитовидните -те са в норма...Спермограмата е правена в добра лаборатория в Бургас-Лина..нямаме много пари да ходим по репродуктивни клиники..
Пробвай при този доктор ако не стане мини на репродуктивен специалист.
Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #6 -: Септември 08, 2015, 15:15:46 pm »
Здравейте мами искам да попитам някой знае ли кога  настъпва ови при клостилбегит от 3ти до 12ти ден на цикала. На кои ден след спирането на хапчетата трябва да се очаква ови
« Последна редакция: Септември 08, 2015, 16:12:13 pm от anitoooyyy »
*
Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #7 -: Септември 09, 2015, 01:29:27 am »
Здравейте мами искам да попитам някой знае ли кога  настъпва ови при клостилбегит от 3ти до 12ти ден на цикала. На кои ден след спирането на хапчетата трябва да се очаква ови
anitoooyyy, редно е да се направи УЗ проследяване на фоликулите.
Правилният подход при стимулация (включително с Клостилбегит) е ехографско проследяване на фоликулите до овулация (заедно с изследване на хормони), също УЗ след О. за да се установи дали се е спукал доминатният фоликул (може да са и повече от един).
При стимулация е възможно овулацията да е изместена сравнено с фертилните дни при спонтанен цикъл, така че кой може със сигурност да каже кога ще настъпи О.
Освен развитието на фоликулите се проследява също дебелина на лигавицата.

Лекар ли ти назначи Клостила, не бях чела досега за такава схема (прием за 10 дни)? Обикновено се изписва за 5 дни, по колко таблетки на ден приемаш?


п.п. Ето една статия от библиотеката на Зачатие, предполагам ще ти бъде полезна:
Стимулиране на овулацията с Клостилбегит
« Последна редакция: Септември 09, 2015, 01:46:02 am от marsi »

Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #8 -: Септември 10, 2015, 16:58:10 pm »
Да лекарят ми го исписа по едно на ден първо ми исписа да ги пия 5ет дни и на 5тя ден да съм при него на прегледа имах 8фуликола в десния яичник и 12 в левия и ми каза да испия и другите 5хапчета
*
Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #9 -: Септември 10, 2015, 20:49:18 pm »
anitoooyyy, добре е, че има проследяване от лекар. Не знам дали имате уговорка за преглед след приключване на таблетките, ако не си запиши час за УЗ, за да може по размера на фоликулите (евентулно изследване на хормони) лекарят да определи кои са предполагаемите дни за овулация.
Дано това да е успешният ти цикъл!  :)
« Последна редакция: Септември 10, 2015, 21:40:38 pm от marsi »

Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #10 -: Септември 10, 2015, 22:50:33 pm »
Ами имахме уговорка да утида но аз не успвх да утида днес е 4ден от както съм спряла хапчетата. Можели да си запиша час за следвашата седмица смисал ако утида тогава дали няма да е късно. А и още нещо аз съм с нередовен цикал и пия дуфастон за да ми доиде а от днес почнах пак да го пия това проблем ли е.
*
Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #11 -: Септември 10, 2015, 23:27:36 pm »
Приемът на Дуфастон трябва да започне след доказана овулация.
Важно е да има ехографско проследяване на доминантния фоликул до овулация, защото в противен случай прогестероновият медикамент (в случая Дуфастон) може да потисне О. (ако фоликулът не е достигнал нужния размер).
Прегледът след О. би трябвало да е в първите дни след овулацията, за да се види дали действително се е спукал доминантният фоликул/и (има маркери, по които се съди за отминалата овулация- липсващият доминантен ф., освободена течност от спукването на фоликула) и едва тогава се започва с прогестероновата терапия. За прегледа след седмица- не мога да преценя, но може би ще е добре да отидеш .....
На 5-ти ден фоликулите са били доста, но няма как да знаем от тях колко доминантни са се оформили и какви са били размерите им преди да започнеш Дуфастона, остава да се надяваме, че има овулирали преди началото на приема му.

Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #12 -: Септември 11, 2015, 14:12:27 pm »
Marsi благодаря ти мн за одговорите но имам още един вапрос какво ще рече да са овулирали преди почването на приема на дуфасто. Дали е имало овулация ли или нещо друго. Малко не съм мн на ясно с тези неща благодаря ти предварително мила.☺
*
Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #13 -: Септември 11, 2015, 15:12:20 pm »
Овулирали преди приема на Дуфастон означава, че фоликулите са се пукнали(овулирали), и яйцеклетките са излезли от тях.След това вече може да се почне прима на Дуфастон.Дали е имало овулация, може да се каже само ако се ходи през няколко дни на прегледи и се проследява нарастването на фоликулите.Така като се отиде след предполагаемата овулация, се вижда че тях ги няма, предполага се овулация и се започва прием на прогестеронов препарат.

*
Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #14 -: Септември 11, 2015, 15:17:55 pm »
По време на овулацията доминантният фоликул (при стимулация може да са повече от един) се спуква и освобождава яйцеклетката, тогава тя може да бъде оплодена. На мястото на спукания фоликул се образува капсулка (така нареченото жълто тяло), която произвежда прогестерон. Във връзка с конкретния случай и по преценка на лекаря в тази фаза от цикъла наречена лутеална (фазата след О. до следващата менструация) може да бъде назначен синтетичен прогестерон (Дуфастон, Утрогестан ...). Ако се започне прием на прогестерон преди фоликулът да достигне нужния размер, това може да потисне овулацията (спукването му).

Когато съм правила стимулация с Клостилбегит, схемата за проследяване в общи линии е била такава: преглед на 2-ри ден от МЦ, уточняване приемът на Клостил (за колко дни и по колко таблетки на ден), след приключването им още 1-2 УЗ прегледа с изследване на Естрадиол (по нивото на този хормон и размера на фоликулите се съди за това дали има вече зряла яйцеклетка и дали наближава времето за овулация. Аз посещавах репродуктивна клиника и затова следващата стъпка беше пункция на яйцеклетките и оплождането им в лабораторни условия. А след пункцията започва приемът на Дуфастон или Утрогестан.
Но при спонтанните опити за забременяване, на последния УЗ преглед лекарят трябва да определи кои са очакваните дни за овулация (времето за активни опити), след това УЗ преглед, за да се провери дали фоликулът се е спукал и тогава вече Дуфастона.


п.п. Маги, писали сме едновременно
« Последна редакция: Септември 11, 2015, 15:23:32 pm от marsi »

Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #15 -: Септември 11, 2015, 15:22:54 pm »
Благодар ти! Аз съм чела че когато има овулация има и болки в яичниците както премен е така и освен болките имам чуството че са някак напрегнати или са подути нещо такова до сега никога не съм усещала нищо такова.☺
*
Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #16 -: Септември 11, 2015, 15:35:36 pm »
Да, често около овулация има такива симптоми (напрежение, болка, придърпване, пробождане, и т.н.), но при стимулация е възможно доста преди овулацията да се появят такива усещания, защото нарастват повече фоликули (не е като при спонтанен цикъл) и всички тези симптоми (или някои от тях) може да ги има преди овулация, по време на О., че и след това.
Затова при стимулация не може да се разчита на всички тези методи за определяне на О. в домашни условия (болезненост, цервикална слуз, базална температура, и т.н.), трябва проследяване с вагинален ехограф.

Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #17 -: Септември 11, 2015, 15:46:24 pm »
Благодаря ви много момичета помогнахте ми много.
Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #18 -: Септември 24, 2015, 09:47:01 am »
Здравейте момичета незнам каде да си задам вапроса и за това го задавам тук. Искам да попитам при прием на дуфастон 3 по 1 10дни вазможно ли е да ми закаснява вече 3ти ден. Или може да има и бременност защото стана седмица и половина много ме болят гардите леко са подути и от време на време ми се гади. Апетита ми се увеличи и постоянно търся сладко.
*
Re: СПКЯ и Клостилбегит
« Отговор #19 -: Септември 26, 2015, 16:19:23 pm »
anitoooyyy за да разбереш дали си бременна или не при положение че имаш съмнение, най добре направи един тест, а за да си най сигурна направи кръвен Бета ЧХГ след като имаш и закъсненение, само така ще разбереш :wink: