0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

"Косъмна" киста
« -: Ноември 25, 2014, 23:16:22 pm »
Здравейте,

Не намерих по-подходящ раздел за тази тема, извинявам се ако е на грешното място  :oops:

Вчера ми поставиха диагноза триходермална киста, като за това "чудо" почти нищо не се намира в Google за България, а из чужбинските медицински справочници намерих информация, че се среща между 5-10% от населението, като при 2% от тях се стига до рак.

При 90% от случаите тази киста била на главата, затова я наричам "косъмна", даже прегледах няколко клипчета как се маха от главата  :D

Моята е на крака, от вътрешната страна на бедрото, много близко до свивката, но за момента все още си остава "косъмна" киста и засега няма общо с бартолиновата жлеза. Гъбична инфекция също била изключена.

На някого поставяли ли са му такава диагноза ? Евентуално да споделите как е протелко лечението ? Според Вас достатъчно ли е посещение(я) при дерматолог или е желателно и на гинеколог да се мине ?

Аз лично само на дерматолог ходих, защото разсъждавам, че щом е на кожата си е за кожен лекар, но от друга страна, където и да чета за кисти, "топчета" в този участък на тялото, навсякъде съветът е да се посети гинеколог, а не дерматолог.

Най-странното за мен беше, че ми обясниха, че главната причина за тази киста, е че ям много сладко както и неправилен хранитележ режим като цяло. Стопанисвам си какви ли не вече кисти, самоназначавам си сама какви ли не хормонални изследвания, защото обикновено ме пращат само на най-общите, които биха имали някаква връзка със съответната киста. Последните резултати бяха кристални направо, според няколко доктора. И макар това, всякакви кисти си отглеждам с неясен произход на главната причина за появяването им. Последно даже и TAT и MAT си пуснах - всичко нормално в нормите.
Замислих се, че това е 1-вият доктор, който ми говори за захар, а не през малко доктори съм минала и то в различни области. Замислих се и че досега всеки ме праща да си изследвам хормоните, а при тях изглежда да няма проблеми последно време (около 2 г.). Аз ям наистина много сладко, това е от малкото неща, които мога да ям и освен кариеси друго си мисля, че не ми става, но явно е крайно време вече да си пусна изследване за захарта и изобщо пълна кръвна картина. А напоследък много нашумяха тестове за хранителен интолеранс, мисля и един такъв да си направя.  :D

Притеснява ме, че болките са ужасно силни, седене/стоене/лежане/изобщо всякакво помръдване, дишане дори, води до непоносима болка , защото размерът на кистата като че ли се увеличава с часове. Не мога да спя от болка, последните 2 дни обаче дремвам за по 2-3 часа, защото явно организмът ми вече не издържа без сън. Обясниха ми, че тече възпалителен процес и е нормално да ме боли, но обезболяващи хапчета не са ми предписани. :( Единствено ми предписаха някакъв кортикостероиден крем за локално приложение, от който или направих алергия или са ми излязли още 6 кисти, надявам се да е алергия, утре ще ходя на преглед отново. (Аз се надявах и от подкожен косъм да е, ноо ...  :( )

Идва ми да се наблъскам с големи дози Аулин с надеждата, че болката ще поотшуми поне малко, но заради крема не е препоръчително  :(  :(  :(
*
Re: "Косъмна" киста
« Отговор #1 -: Декември 18, 2014, 17:15:39 pm »
Здравей!
За съжаление не мога да ти помогна с информация за този вид киста.
Потърси още едно лекарско мнение - на дерматолог и гинеколог. Поискай да ти назначат изследвания.

Освен ТАТ и МАТ е трябвало да пуснеш ТСХ и ФТ4.
Защо си самоназначаваш изследвания, какви проблеми имаш?
*

    sev0402

  • **
  • 102
  • Вярата в сбъдването на мечтите ни прави по силни!
Re: "Косъмна" киста
« Отговор #2 -: Декември 18, 2014, 20:58:55 pm »
На мен ми се е случвало няколко пъти.Изхода е хирург защото последния път ме препратиха от АГ то цепнаха ми го с пълна упойка,слагат дренаж да се изчисти хубаво и после почваш да се питаш защо си търпяла тази болка толкова време.Може да опиташ и с марля напоена с ихтиол,би трябвало да ти помогне,като я сменяш през няколко часа.
Не се отказвайте от мечтите си!