0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Привет!  :)

След претърпяна операция на варикоцеле 3-та степен моят любим и аз очакваме положителни резултати от предстоящата спермограма, а, дай Боже, и спонтанна бременност, без да се налагат инсеминации и пр. спомагащи забременяването процедури.

 - Има ли сред вас дами с оперирани от варикоцеле мъже?

 - Колко време след операцията се възстановяваше любимият ви, имаше ли подобрение на качеството на спермата или последваха усложнения?

 - Наложи ли се да приема витамини, антиоксиданти, "бърканици" на д-р Кацаров или други лекарства?

 - И, разбира се, най-важният въпрос - кога за първи път видяхте дългочаканата втора чертичка?

Ще се радвам, ако се включат повече дами, на които им предстои или вече са преминали през всичко това. Както знаем, варикоцелето е широко разпространено сред съвременните мъже и темата е болезнено актуална, уви.

Сърдечни поздрави на всички
*
Re: Забременяване след оперирано варикоцеле
« Отговор #1 -: Ноември 20, 2014, 20:49:07 pm »
Всичко опира до два фактора. Първо, времето, с което разполагате: на колко години си и колко още сте склонни да чакате и опитвате? Второ, има ли проблеми и при теб, които допълнително намаляват шанса за спонтанно забременяване?

Аз търсих същата информация преди години, когато оперираха мъжа ми от варикоцеле. Погледни в тази тема - ако ти се чета, там ще намериш много истории с различна развръзка. Не успях да забременея спонтанно след операцията, въпреки значимо подобрение в показателите 10 месеца по-късно. Направихме последна стимулирана инсеминация без успех и решихме повече да не чакаме. Бях на 37. Първата ми процедура с оплождане ин витро и икси беше успешна - от нея имам син на три години. 4 години след операцията обаче забременях спонтанно.

Нямам еднозначен отговор дали операцията е довела до втората бременност, но категорично помогна да се случи първата. Мъжът ми нито е по-млад, нито живее по-здравословно, за да има добри спермални показатели толкова години по-късно.

Съветвам те да не подценявате и омаловажавате възможни проблеми при теб. Въпреки варкоцелето като главен заподозрян, нужно е да изследваш овулация, проходимост на тръбите, яйчников резерв,  репродуктивни хормони, щитовидна жлеза, лигавица на матката. Това се прави в рамките на 2-3 месеца.



Re: Забременяване след оперирано варикоцеле
« Отговор #2 -: Ноември 20, 2014, 23:01:00 pm »
Цигу, напълно съм съгласна с препоръката да обърна по-голямо внимание на моето състояние. Аз съм на 28 години, а той на 31. Преди година правихме спермограма, преглед при андролог, а за мен базални хормони и рутинен гинекологичен преглед, цитонамзка. При мен всичко беше в норма. Това не значи, че не се налага да се проверя по-задълбочено година по-късно! Нито едно усилие не е напразно! Благодаря за мнението и съвета  :wink:  И все пак, остава надежда и за допълнително помощ в ситуацията, какъвто е случаят с теб.

И така, всичко по реда си - първо с контролна спермограма, а междувременно и активизиране от моя страна с изследванията. Напред с вяра, любов и ум!  :D
Re: Забременяване след оперирано варикоцеле
« Отговор #3 -: Декември 23, 2014, 12:15:29 pm »
И аз да попитам - колко време е оптималният препоръчителен период между операцията и инвитро - процедурата (или икси)?

След 4 стимулирани неуспешни опита, личният лекар на мъжа ми го изпраща при андролог с мнение, че има варикоцеле трета степен. Аз съм съгласна, много е видимо. След като прочетох за варикоцелето и поразгледах снимки, ми иде да се застрелям,че не съм сусъмнила по-рано. Но все пак, не съм лекар. Някой от тълпата репродуктивни доктори все трябваше да го прати на андролог, но...
*
Re: Забременяване след оперирано варикоцеле
« Отговор #4 -: Януари 20, 2015, 17:06:58 pm »
Heaven_New, смята се, че до около една година след операцията е възможно подобрение в сперматогенезата и оттам по-добри показатели и шансове за успешно ин витро/иски.

И си много права - при проблеми със спермограмата е трябвало да ви пратят на уролог. Това повтаря и препоъчва непрекъснато д-р Мели Даскалова: Да се търсят причините за лошите спермални показатели, преди да се прибегне до процедури.

Re: Забременяване след оперирано варикоцеле
« Отговор #5 -: Януари 21, 2015, 11:27:43 am »
Според мен по-правилно е при проблеми със спермограмата да се търси лекар специализирал освен Урология и Андрология. Преди време имах болки и тежест в десния тестис. Отидох при уролог д-р Николай Милушев който забележете какво ми изписа "Веналот депо" тъй като вените в десния ми тестис били тръгнали да се разширяват... Тогава се отказах от него и отидох за първи път при д-р Милен Кацаров. Тогава той ми обясни, че не може да става дума за разширени вени в десния тестис. Каза ми, че това е проблем идващ от кръста и след 1 седмица медикаментозно лечение болката изчезна.
Ако имате проблеми със спермограмата аз лично го препоръчвам от опит. Човекът преди да предприеме каквото и да било прави обстоен преглед и изследвания и чак след това казва какво лечение е необходимо, да не говорим че не е от тези които гледат да ти вземат само парите и им е писнало да се занимават.