0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте,
първо се извинявам, че отварям нова тема, но вече съм толкова объркана, че дори не знам в коя да пиша или по- точно кои.Ако прецените преместете ме някъде.

Започвам с това, че ми писна вече да скачам от лекар на лекар и вече честно казано не вярвам на никой. Остана ми само да търся вашите съвети и да си назначавам сама изследвания. При мен проблемът е хормонален, но вече не знам как да се справя с него. Доста от хормоните вкарах в норма, но остават още проблеми и съм в задънена улица. Четох, четох и ми трябва малко помощ и информация, ако някой желае да ми обясни някои неща.

При мен проблеми имах с висок пролактин, пия от година и половина Достинекс и леко по леко го вкарах в норма, тъй като по едно време пък падна доста и беше под долна граница. Периодически го изследвам, за да съм сигурна дали е в норма.

ЛХ и ФСХ са ми в норма, като съотношение ЛХ ми е по ниско от ФСХ , което доколкото съм запозната не е толкова проблем, по- скоро обратното е проблем. Доколкото четох ЛХ е по ниско зарази ниско тегло, а аз съм с поднормено.

Естрадиола ми е нисък. Тук пак доколкото знае се влияе от теглото.

АМХ ми е перфектен.

Прогестерон изследвах само първия път и беше висок, но това се дължеше на предписван Дуфастон няколко месеца от един генеколог преди да потърся клиника по репродуктивно здраве.

ТСХ ми беше в норма , но за забременяване се искаше да е по ниско, за което пия минимална доза Еутирокс и съм го свалила.

ТАТ и МАТ са ми в норма

Тестостеронът ми е висок , така е от началото и не знам какво да правя с него.

Това са хормоните които съм изследвала до сега. За тестостерона първо ме караха да пия Диане 35 3 месеца , нямаше резултат. След това ме подкараха на Метфогамма от която ми беше много зле и смениха с Глокофаж. Тези дни ми стана много, много зле от глюкофажа, получих и болки в стомаха и го спрях. Зачудих се какво става и се питам дали изобщо ми е подходящо лечението. Рових се и търсих информация за инсулиновата резистентност и се оказа, че всички които пият лекарствата са минали изследване преди това , но мен никой не ме е изследвал и си ми изписват хапчета наизуст. Та имам няколко въпроса:

За да почна отначало мисля , че трябва да се разбере от къде идва проблема с тестостерона, така че бихте ли ми казали какво да изследвам за да се установи защо е висок? Така ще знам и кои лекарства ще са подходящи , а не да играем на тото и да се правя на опитен заек.

Доколкото четох хормоните които се свързват с тестостерона са:
Андростендион
DHEAS - дехидроепиандростерон
free ( свободен) тестостерон
17 ОН прогестерон
AKTX - адренокортикотропен хормон
SHBG - свързващ половия хормон глобулин

Бихте ли ми обяснили тези хормони какви са, по какъв начин могат да влияят на тестостерона, къде ( в Плевен) мога да ги изследвам и има ли значение кога и как ще се изследват, някакви условия преди вземането на кръв? Изобщо какви изследвания да пусна, за да разбера от къде идва проблема с тестостерона? Нещо пропускам ли?
Също така да си направя глюкозотолерантен тест , за да видя дали имам тая инсулинова резистентност и дали трябва да пия тези хапчета с които ме тъпчат, защото вече доста се съмнявам след като имам големи ядове с тях. От месеци се опитвам да ги пия и не става и не става. Започвала съм ги с ниски и постепенно увеличаващи дози, сменяла съм едно с друго като заместител, но не става. Сега след тази криза която получих категорично отказах да ги пия без изследвания.
 При мен говорят за поликистоза, но не съм напълно на ясно с нещата. Оплакванията ми са:
Поднормено тегло, нямам акне, имам леко окосмяване мъжки тип, Менструацията ми е редовна на 28-29 дни , но е супер оскъдна по ден и половина максимум до 2 дни с кафяво зацапване. Преди да преживея един стрес от който се получиха всички хормонални проблеми менструацията ми беше по 5-6 дни обилна. Сега оскъдната мисля се дължи точно на високия тестостерон. От високия пролактин си имам фиброаденом на едната гърда. От ехографските прегледи е установено , че нямам многото малки фоликули по които се съди за поликистозата, при мен си нараства доминантен фоликул, но не отделя яйцеклетка и става на киста която с менструацията се изчиства или другият вариант е фоликула директно да се превърне в жълто тяло и да претърпи обратно развитие. Май това се наричаше ЛУФ синдром. Накрая записвам резултатите от изследванията ми как са варирали:

04.05.2013 - 4 ден
Е2 30,4 ( 40,7-220,4)
ФСХ 7,9 ( 4,5-11)
ЛХ 6,3 ( 1,7-13,3)
АМХ 9,11 ( при което трябва да е повече от 0,7)
 
20.05.2013- 20 ден
Пролактин 57 ( 4,1-28,9)
Прогестерон 27 ( 0,37-18,4)
Тестостерон 2,65 ( 0,31-1,94)
ТСХ 3,098 ( 0,4-6,0)

20.07.2013- 21 ден
Пролактин 1,3 ( 4,1-28,9)
Тестостерон 2,75 (0,31-1,94)

09.09.2013 - 18 ден
Пролактин 2,6 ( 4,1-28,9)

08.10.2013 - 18 ден
Пролактин 2,5 ( 4,1-28,9)

08.01.2014 - 23 ден
Пролактин 10 ( 4,1-28,9)

Тук се готвехме за инсеминация бях на клостил и някакви други за повишаване на естрадиола, Всичко приключи поради ранен пик на ЛХ:

13.01.2014-3 ден
Е2 27,1 ( 40,7-220,4)
ЛХ 6,3 ( 1,7-13,3)

18.01.2014- 8 ден когато спряха всичко и стопирахме инсеминацията
Е2 339,8 ( 40,7-220,4) - това е ниско спрямо 4 фоликула които направих от стимулацията, референтните са за един фоликул на обикновен цикъл
ЛХ 12,4 ( 1,7-13,3)

10.03.2014- 22 ден
Пролактин 15 ( 4,1-28,9)
Тестостерон 2,42 ( 0,31-1,94)

21.03.2014 -4 ден
ТСХ 2,21 ( 0,27-4,2) това е спадането от еутирокса
МАТ 24,89 ( до 34)
ТАТ 16,82 ( до 115)

04.06.2014 - 20 ден
Пролактин 13,5 ( 4,1-28,9)
Тестостерон 3,17 ( 0,31-1,94)

Интересното е последното изследване на тестостерона, защото го правих след 2 месечен прием на метфогамма. Трябваше да пия по 3 таблетки от 500 мг дневно , но понеже ми беше много лошо съм пила по 1 или 2 таблетки дневно, което ако трябваше да ми действат хапчетата въпреки по малката доза която съм пила би трябвало ако не се оправя тестостерона то поне да не се покачва , а той въпреки това се беше покачил повече от преди. Преди се въртях около 2 и нещо , а след хапчетата се повиши на 3 и нещо.
Извинявам се за дългия пост , но все пак исках да опиша всичко, за да може да ми отговорите на въпросите и да ми дадете насоки какво да правя от тук нататък. Предварително благодаря.


Желанието поражда вяра,
вярата поражда надежда,
надеждата дава сили да погледнем реалноста
в очите и да се борим за своето щастие.
Здравей, нещата са много сложни и комплексни и според мен е непосилна задача за човек без медицинско образование. Аз ти препоръчвам да си намериш добър ендокринолог + добър АГ специалист в областта на репродуктивните проблеми. Споменаваш Плевен, предполагам знаеш за: http://ivfpleven.com . Моят ендокринолог е Д-р Начев (София) и съм доволна от него, но честно казано не съм имала друг :) На мен ми направи всички нужни изследвания и до момента мисля, че лечението ми е адекватно, но и случаят ми не е толкова заплетен. Дано да имаш късмет да попаднеш на правилните лекари, но не се отказвай да търсиш!
*
Здравей! :) Не мога да ти дам съвет какво точно да изследваш, подкрепям предходното изказване за специалистите и ще вметна, че имам братовчедка, която имаше проблеми с цикъла и при нея започна да е оскъден и по един ден, както и хормонални проблеми и се установи, че се дължаха на поднормено тегло. Започна да напълнява и я следеше и ендокринолог и в момента всичко се нормализира. Нейния лекар е в Пловдив.
*
Здравейте,
момичета благодаря за коментарите. За клиниката знам, даже знам и за другата в Плевен, но вече минах от там и не се връщам повече в тях, в едната ми казаха , че имам запушени тръби и хидросалпингс от един ехографски преглед, след което с помоща на момичетата тук и информацията им разбрах какво да правя и направих цветна снимка на която се оказа, че тръбите ми са си добре и няма нищо подобно та след като ме юркаха да ми режат тръбите и да правя ин витро няма да ми стъпи крака там. В другата клиника пък ме размотават вече близо 2 години и ми писна да си губя времето с тъпчене на лекарства без доказани изследвания. Надявам се разбирате защо отново търся помощ тук, защото веднъж ми помогнаха когато бях паникьосана от запушените тръби, а вече не виждам как да имам доверие на лекарите.

Надявам се някой да може да ми обясни тези хормони които писах какви са и как по точно се свързват с тестостерона,какво точно да изследвам за да разбера от къде се появява проблемния тестостерон за да може да има адекватно лечение.
Като цяло повечето неща съм вкарала в норма и остана тестостерона, написах всички изследвания и подробности, защото в повечето случай следват коментари а това изследвала ли си, а това имаш ли, нямаш ли и затова превантивно написах информацията за да се знае какво съм направила, кое ми е било проблем и съм преодоляла.
Желанието поражда вяра,
вярата поражда надежда,
надеждата дава сили да погледнем реалноста
в очите и да се борим за своето щастие.
*
забравих да кажа , че поднорменото ми тегло не е вследствие отслабване или рязко отслабване, винаги съм била така, а менструацията ми е била по продължителна и обилна, така че категорично не е от теглото станала оскъдна. От както изживях стреса ми беше спрял цикъла 2 месеца преди години от там почнаха и хормоналните проблеми и след това вече беше все оскъден. Най- вероятно е в следствие на тестостерона
Желанието поражда вяра,
вярата поражда надежда,
надеждата дава сили да погледнем реалноста
в очите и да се борим за своето щастие.
*
evm123, разбирам разочарованието ти след лошия опит в някои клиники. Но не мисля, че със съвети от форума можеш да се самолекуваш. Нужен ти е лекар в специализирана клиника, който да подходи към теб и партньора ти комплексно.

Правили ли сте спемограма в клиника с оценка на морфологията?

Имаш изследвания само в две клиники. Хубаво щеше да е да не ти се налага да сменяш нито клиниката, нито лекарите, но за жалост това се случва често. Това сигурно означава повече време за път и чакане, повече трудности при планирането на прегледи и процедури и осигуряването на свободни дни от работа.

Но не се отказвай, има добри лекари, които могат да ви помогнат. Опитай да намериш повече вяра. Разпитай в темите на конкретни клиники, преди да направиш избор. Прецени броя и репутацията на лекарите във всяка клиника, чакането за първични и последващи прегледи, проучи подхода при случаи като твоя... Много неща можеш да провериш предварително, за да си по-уверена в избора си.

Късмет в следващите стъпки и горе главата!
*
Спермограми имаме няколко има известни проблеми там, но това е друга тема. В момента най- важно е регулирането на тестостерона ми, отдностно мъжа ми там най- лесно можем да прескочим проблема му с инсеминация, за това съм го оставила на заден план. Искам да стигна до овулация пък после ще му мисля дали да го мъча с лечения или направо инсеминация. За клиниките знам , че ме очакват пътувания и вече съм се насочила на къде ще ме отвее вятъра, но докато се чака и така или иначе като отида знам , че проблема е тестостерона и ще се хванат за него, за това искам предварително да се подготвя като събера информация за въпросните хормони и дали не пропускам някой които да е свързан с тестостерона и да отида най-малкото да си ги пусна в някоя лаборатория и да видя от къде идва проблема. След това с изследванията ще отида при нов лекар за да ми каже какво следва, какви лекарства и така нататък. Също като разбера кои хормони да пусна ще си направя и глюкозотолератнтния тест.
Желанието поражда вяра,
вярата поражда надежда,
надеждата дава сили да погледнем реалноста
в очите и да се борим за своето щастие.
*
Здравей Evm, искрено ти съчувствам за обърканото състияние, в което се намираш. Хормоналните смущения са доста сложни за лечение и имам чувството, че в БГ има недостиг на качествени специалисти в областта.Щом вече две години не ти помагат в клиниката, където се лекуваш, смени я. Не си губи времето и парите. За съжеление не мога да ти препоръчам добър ендокринолог, но ти пожелавам възможно най-бързо да откриеш правилните лекари!
*
Благодаря ти Кати
Желанието поражда вяра,
вярата поражда надежда,
надеждата дава сили да погледнем реалноста
в очите и да се борим за своето щастие.