0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Yordanovva

Ранна менопауза
« -: Септември 05, 2014, 12:52:32 pm »
Здравейте,
Обръщам се към вас поради един мн сериозен проблем.
На 30 съм и нямам деца все още, защото не срещам моя човек.
Но не за това ви пиша. Проблема е следният: винаги преди цикъл 15 дена имам болки в гърдите. Сега обаче нямам болки и се чудя дали ще ми дойде. Ако не ми дойде възможно ли е да влизам в менопаузата.
Моля ви помогнете ми защото ще умря от мъка.
Благодаря ви предварително.
*
Re: Ранна менопауза
« Отговор #1 -: Септември 05, 2014, 14:01:02 pm »
Yordanovva, защо веднага реши, че навлизаш в менопауза, може да има и други причини за закъснението на цикъла. Това че липсва чувствителността в гърдите, не означава непременно, че цикълът няма да дойде. Колко дни е закъснението? Твоят цикъл с каква продължителност е обикновено, редовен ли е? Правила ли си някакви изследвания досега, проверка на хормони или други ..... ?

*
Re: Ранна менопауза
« Отговор #2 -: Септември 05, 2014, 14:48:01 pm »
Да допълня и аз казаното от marsi - ако говорим за преждевременно изчерпан яйчников резерв, той се доказва с изследвания и няма смисъл сама да се вкарваш в такива притеснения. Най-добре си намери добър лекар и с него обсъди нещата, той най-малко трябва да ти пусне хормонални изследвания за твое успокоение, а вече отделно ако чак толкова искаш и имаш излишни пари - питай го какви изследвания да си направиш за яйчниковия резерв. Ако не - тук има много писано по темата и ще помагаме.


Носи в душата си зелено дърво и пееща птичка навярно ще долети
*

    Yordanovva

Re: Ранна менопауза
« Отговор #3 -: Септември 05, 2014, 15:29:10 pm »
Здравейте момичета,
По принцип цикълът ми е редовен имала съм понякога 3,4 дни закъснение, но това мисля, че е нормално. Чакам да ми дойде след 10 дни /дано дойде/ , но ме притеснява, че нямам напрежение в гърдите, което до сега винаги съм имала.
*
Re: Ранна менопауза
« Отговор #4 -: Септември 05, 2014, 16:24:23 pm »
Аз какво да кажа като никога досега не съм имала болки в гърдите, а този месец по време на овулация изобщо не можех да ги пипна? Специално женското тяло се променя динамично под въздействие на хормоните, не може да си правиш изводи и да си поставяш диагнози по различни симптоми или липсата им. За мен най-сигурно е да си направиш изследване, всичко друго са догадки и предположения, но според мен излишно ще се притесняваш 2 седмици. Да не говорим, че от стрес и притеснения току виж наистина ти закъснее, на мен ми се е случвало


Носи в душата си зелено дърво и пееща птичка навярно ще долети
*

    Yordanovva

Re: Ранна менопауза
« Отговор #5 -: Септември 05, 2014, 16:31:06 pm »
Благодаря ви малко се поуспокоих.  Дано всичко да е наред   :)
*
Re: Ранна менопауза
« Отговор #6 -: Септември 05, 2014, 17:00:50 pm »
Yordanovva, симптома който описваш не е показателен. Възможно е примерно да има ановулаторен цикъл и заради промяна в хормоните, да имаш различно усещане, но може и всичко да си е наред, въпреки променените усещания. Принципно се смята за нормално да има 1-2 ановулаторни цикъла за година. За твое спокойствие, може да се консултираш със специалист и да направиш някои основни изследвания. Хормони на 3 ден от МЦ и проследяване на фоликулите до овулация (има ли доминантен фоликул, спуква ли се, т.е. настъпва ли спонтанна овулация ....... ). Ако споделиш откъде си, може някое момиче да се включи с препоръка за лекар.  Пак казвам, това не означава, че имаш проблеми, но базисни изследвания може да си направиш.  :) 

*

    Yordanovva

Re: Ранна менопауза
« Отговор #7 -: Септември 05, 2014, 19:36:27 pm »
О София съм. По принцип ходя редовно на гинеколог и си правя нужните изследвания винаги са били добри. Ходя в Шейново при Гагова, но ако имате някакви препоръки относно добър лекар в тази област ще се радвам да дадете координати.
Поздрави!
*
Re: Ранна менопауза
« Отговор #8 -: Септември 05, 2014, 19:51:17 pm »
Здравейте момичета :)
Извинявам се на авторката, че използвам темата й, както и за въпроса ми, който може да сметнете за глупав. Искам да попитам дали има наследственост при преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв? Баба ми по бащина линия е имала цикъл до 30 г., племенничката й е имала същия проблем, та се зачудих за това.
*

    Yordanovva

Re: Ранна менопауза
« Отговор #9 -: Септември 05, 2014, 21:03:19 pm »
Не нямам наследствена обремененост относно ранна менопауза всичките са до 55 години и от рода на баща ми и от майка ми.
*

    Yordanovva

Re: Ранна менопауза
« Отговор #10 -: Септември 05, 2014, 21:21:56 pm »
Искам да ви попитам и още нещо какво ановулаторен цикъл?
*
Re: Ранна менопауза
« Отговор #11 -: Септември 05, 2014, 21:55:45 pm »
Аз не казах, че имаш, а се интересувам да ли има фактор наследственост по принцип  :wink: За себе си се интересувам :) А ановуларен цикъл е такъв, при който не е настъпила овулация (поне така мисля, че беше)
*
Re: Ранна менопауза
« Отговор #12 -: Септември 05, 2014, 23:25:30 pm »
Yordanovva, овулацията е процесът, при който доминантният фоликул се спуква, освобождава узрялата яйцеклетка и тя може да бъде оплодена. Цикъл, в който не е настъпила овулация е ановулаторен, като причините за това могат да са различни. В тази статия от библиотеката на Зачатие, ще намериш информация за месечния цикъл и овулацията http://zachatie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=682:--&catid=177.

*
Re: Ранна менопауза
« Отговор #13 -: Септември 06, 2014, 14:29:44 pm »
Баба ми по бащина линия е имала цикъл до 30 г.

по бащина линия мисля че не се отразява
по майчина линия по-скоро може да има някакво значение, но не съм сигурна доколко са надеждни изследванията и статистиките
Re: Ранна менопауза
« Отговор #14 -: Септември 09, 2014, 12:53:32 pm »
Баба ми по бащина линия е имала цикъл до 30 г.

по бащина линия мисля че не се отразява
по майчина линия по-скоро може да има някакво значение, но не съм сигурна доколко са надеждни изследванията и статистиките

Не знам за бащина линия, но по майчина определено е лош прогностичен фактор. Аз отдавна се шашкам, защото майка ми влезе в критическа на 44 и на 46 вече нямаше цикъл. Пия витекс агнус кастус, масло от вечерна иглика, див ям, червена детелина. Не непрекъснато, но през определено време.
*
Re: Ранна менопауза
« Отговор #15 -: Септември 09, 2014, 16:45:38 pm »
По майчина, изобщо не се тревожа. Баба ми е имала цикъл до 58 годишна. Майка ми от 3-4 г. е с един яйчник (и той доста "орязан"), на 48 е и още няма изгледи за влизане в менопаузата. Леля ми и прабабите ми са имали също дълго време. Единствено опасенията ми са заради баба ми по бащина линия. Аз догодина живот и здраве ще стана на 30. Когато бях при репродуктивен специалист (имахме проблем със забременяването - 3 неуспешни години) му споменах за този фактор, понеже при мен цикъла е предимно ановуларен, а и ми идва много рядко, но той нищо не каза, а до изследване на ЯР не се стигна, пуснах само едни хормони 3 ден от цикъла (FSH, LH, prolaktin i E2) и прогестерон на 21-ви и понеже клиниката лятото не прави инвитро, а беше м. май, д-ра ме посъветва да пробвам 3м. с Клостилбегит (HSG - беше наред) и за наш късмет още първия месец забременях и така и не изследвахме друго. Напоследък обаче все по-често мисля за преждевременно ИЯР, защото ни се иска да имаме поне още едно детенце и затова започнах да се ровя.
Re: Ранна менопауза
« Отговор #16 -: Септември 10, 2014, 13:55:35 pm »
имам нужда от съвет и помощ цикъла ми закъснява вече осем дни правих тест за бременност отрицателен  на какво може да се дължи гинеколожката ми не си вдига телефона мн съм притеснена
*
Re: Ранна менопауза
« Отговор #17 -: Септември 10, 2014, 14:34:23 pm »
buba77, може да има различни причини, най-добре е да отидеш на преглед.
Уринните тестове за бременност не винаги отчитат коректно, категоричен отговор дали има бременност ще ти даде кръвен тест, ако имаш възможност. Но при един преглед с вагинален УЗ, предполагам ще се види плодно сакче, ако има бременност (обикновено седмица- десетина дни след закъснение, сакчето вече се вижда). Но освен евентуална бременност може и друга да е причината, няма смисъл да гадаем и да се тревожиш предварително, може да е била по-късна овулацията в този цикъл и оттам забавянето, но може да е и друго, отиди на преглед.