0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    teddy_music

  • **
  • 86
  • Благодаря Ви д-р Минев!
Извинявам се, ако някъде има тема по въпроса, но аз не можах да открия.
Може би трябва да си задам въпроса към педиатър, но и така да е, дано някой да ми отговори адекватно.
Детето ми е на 2 месеца / както се вижда и от подписа/, храни се с адаптирано мляко още от начало.
Започнах с Хип и досега не съм го сменяла.
Въпросът ми е за дозировката на самото мляко спрямо неговите килограми.
На кутията има посочена дозировка, която е:
от 7-ма до 8-ма седмица - 5 хранения по 170 мл
от 3-ти до 4 -ти месец- 5 по 200 мл
Сега той е малко след 2-рия месец, роди се 4 кг и още от начало казаха /педиатърката/ да му даваме по повече, защото е по- голям. Сега е 6.700, 61 см. Колко трябва да му давам на хранене при това тегло и ръст? Знам, че е по-голям от размерите за двумесечно, но се чудя с кое трябва да се съобразя - с кг и ръста му или с това което пише на кутията? По принцип си е едро бебе,защото и ние сме си едрички. Генът му е такъв искам да кажа. По всички изчетени неща в нета пише, че трябва да се дава по формулата - възрастта по 10 + 100, т.е. трябва да му давам по 120 на хранене.
Само че досега съм му давала 6 по 170, което мисля, че е много, но той се чувства добре след храненията и издържа 3 до 3 и половина часа между тях. Не повръща почти или много рядко по съвсем малко. Притеснявам се да не му се разшири стомахчето прекалено много и после да си създам повече проблеми. Често казано сега незнам коя доза трябва да спазвам. На кутията това от 3-ти месец може би трябва да значи от започнат 3 месец, защото няма обозначен от втори до трети. Ако някой дава друго АМ или това в същата възраст, да ми каже дали са аналогични количествата и за другите млека. Педиатърката нищо не ми каза по колко да му давам засега и затова чета по кутията.
Отделно се притеснявам от този бърз растеж да не си докараме и рахит, въпреки че за него давам по 2 капки Диавит на ден.
Най-вече ме интересува колко трябва да му давам при тези кг, за да му е достатъчно и същевременно да не му се разшири стомахчето?
Вярвам, че ще има просветени по въпроса.
А ако трябва да пиша в темата за педиатъра, ще си задам въпроса там.
Благодаря предварително!

„Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници“
Сега е 6.700, 61 см. Колко трябва да му давам на хранене при това тегло и ръст? Знам, че е по-голям от размерите за двумесечно, но се чудя с кое трябва да се съобразя - с кг и ръста му или с това което пише на кутията?
....
Само че досега съм му давала 6 по 170, което мисля, че е много, но той се чувства добре след храненията и издържа 3 до 3 и половина часа между тях.
Теди, без да съм специалист си мисля, че наистина му даваш доста. Но от друга страна бебето те води само спрямо това, което изяжда и колко бързо огладнява след това.

От опит знам, че това, което пише на кутията на АМ не съвпада с това, което казват педиатрите.

Моето дете е на 3 месеца и половина и като мерки е почти като твоето (62 см и 6800 кг). Ние даваме Аптамил обикновеното. Изяжда на денонощие по 750 мл. (на всяко хранене различно количество, но максимумът е 135 мл, но яде по 7 пъти на денонощие).

Чувала съм че правилото е месеците на детето с единица отпред и нула отзад - т.е. ако бебето е на 4 месеца, то 140 мл. Това обаче не е максима, точно защото бебчетата са различни.
*
Аз мисля, че добре го храниш. Първо ако е на кърма няма да знаеш дали яде 120 или 220 и второ ти представяш ли си да му намалиш дажбата или пък просто той да има нужда и да не му дадеш? Вероятно ще стане нервен и ще си създадеш главоболия. Най-важно според мен е да се спазват пропорциите вода/АМ, другото някак ще се нареди.
*
Теди, обикновено на кутиите пише по-голямо количество като принцип. Едно бебе обаче на на 2 месеца може да е както 6.700, така и 3.300 (наполовина), така че тази доза не може да е универсална, защото тези две бебта не може да се задоволяат с еднакви количества АМ. Мисля също, че западните "стандарти" са ранно намаляване броя хранения за сметка на количеството. Между другото аз и сега ( вече 6,5 месеца) не съм достигнала да давам 200 мл. на хранене, въпреки че също Нора ми върви по-едра. Смятам, че не съм сгрешила, защото и кръвните изследвания са много добри и детето си набавя всичко необходимо. Води се от детето си основно. Апропо, педиатърката ми казваше повечко да давам по предния месец, но не я послушах. Аз на твое място бих задържала количеството на млякото до когато бебето ми позволи. При нас имаше бурен растеж между 3 и 4ти месец - тогава така направих след като видях килограмите при консултацията. Също бих те посъветала да поискаш направление за ортопед от педиатърката , за твое успокоение да я види в предвид бързия растеж. Така направих аз. В никакъв случай не става въпрос за притеснение, превенция просто.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Това с разширеното стомахче са митове, дето бг педиатри ги разправят (според мен). Никъде другаде не съм го чувала това нещо.
Погледнах опаковката на млякото на ХИП. За възрастта на твоето дете се препоръчва на нея по 1000 мл мляко на ден, а ти даваш 1020 мл. Ако си толкова притеснена, можеш да опиташ през деня няколко пъти с по-малко количество, и да видиш как ще реагира детето. Синът ми също беше сравнително едър (на тегло) и пиеше по-големи количества мляко. А сега е на 5 г. и в никакъв случай не е дебел. Точно на средата е по ръст и кг (ние с баща му сме по-скоро нормални като телосложение).

Съгласна съм с тези, които казват да се ориентираш по бебето, а не по опаковката.  Аз започнах да давам 130мл на 2,5месеца и давах по толкова до 4,5месеца. това искаше детето. 140 мл почти несъм давала. направо минахме на 150 мл. понякога ги изяжда, друг път не.
 Ще добавя, че бебето ми не се роди дребно; и сега не е. Нито пък е слаботелесно.