0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,

Бременна съм в 6 г.с., с Хашимото и еутиреоидизъм, т.е. хипофункцията ми е преминала в нормално състояние на щ.хормони от вече 2 години и не пия хапче. Бихте ли коментирали следните резултати:

ТСХ -1,49 при реф гран. /0,34 - 5,5/, но реално за първия триместър ТСХ трябва да е под 2,5
ФТ4 - 8,80 - при реф.гран. /7,85-14,40/.

Ендокринологът ми малко се учуди, води се от добрите в Пловдив, но каза, че нямам нужда от еутирокс. За мен едно е ясно, че плодът си консумира от ФТ4. То си ми е в норма, ама все пак се чудя има ли някаква опасност от нещо...
Благодаря на отзовалите си...
Моят ендокринолог свърза ниското фт 4 с и нелогичното съоъношение с тсх  с нисъкък и белтък и албумин в кръвта.Но аз си пия л тироксин и си следя през цялата бременност хормоните на щитовидната жлеза.Съветвам те и ти да го правиш на 30 дни и да ходиш с резултатите при ендокринолога за да не изпуснете нещата от контрол.
Благодаря ти за отговора. Какво значи нисък албумин в кръвта? Ти изследвала ли си нещо в тази връзка? ФТ4 в долната половина от нормите при нормално ТСХ създава ли опасност за плода? Аз не пия нищо в момента, защото няма нужда, днес така ми каза ендокринологът. Мисля да потърся и второ мнение, но по принцип не съм навита да пия еутиркос или л-тироксин просто ей така. Веднъж се отървах от това хапче и сега пак да го пия, ако на практика няма нужда, не виждам особен смисъл. Честно казано преди години като го пиех, в началото, докато свикна, направо се стресирах сутрин, просто се будех още в 4 часа, сакън да не го пропусна. И после като се взех в ръце, постепенно го изхвърлих за броени месеци, просто с корекция в храната. Освен това, снабдяването на всеки един орган от тялото, в тома число щ.ж., с изкуствен хормон я прави мързелива и естествено тя самата при прием на хапче почва да произвежда и по-малко.
Ох, шъ съ сбъркам, успях да прочета, че ниското ниво на албумин можело да бъде предизвикано от високо ниво на алфафетопротеини, а пък това можело да значи спина бифида... не че е задължително де...
Не ми е казвал да има опасност за бебето. Но пия лекарството,защото  с напредване на бременносттадване на бременноста се очаква тсх да се повишава.Недей да четеш от тук от там на парче,а реши дали ще се довериш на този лекар или ще потърсиш и друго мнение.Но във всички случаи те съветва да правиш контролата на двата хормона през30 дни и да показваш резултатите на ендокринолог.
Dokolkoto znam, kum 12ta sedmica plodut  ima ve4e sobstvena 6tit. Jleza, i ne se nujdae ot  mai4inite hormoni.  No vse pak...ne iskam davam suveti.

от модератор: пиши на кирилица или използвай Кредор: http://www.kredor.com/lat2bg/
Доколкото знам, към 12та седмица плодът има вече собствена 6тит. Жлеза, и не се нуждае от майчините хормони. Но все пак...не искам давам съвети.
« Последна редакция: Юни 18, 2014, 22:34:30 pm от marsi »
Да, точно така, и на мен това ми каза еднокринологът вчера, че първите месеци е най-важно щитовидният хормон да е в норма, защото после плодът си има своя щитовидна жлеза и вероятно ползва по-малка част от майчините щитовидни хормони.