0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Проследяване на зрителните функции е важна част от грижата за доброто здраве на Вашето подрастващо дете.

НОВОРОДЕНИТЕ
Когато Вашето бебе се появи на "бял свят", неговите очи са недоразвити. Бебето може да различи формата на своята майка и може да направи разлика между светлина и тъмнина, но способността за фокусиране все още не се е развила. Новородените реагират най-добре на обекти, които са разположени на около 30 см, а най-силно ги привличат ярко оцветени и много контрастни обекти. Характерно за тях е, че зрителното поле достига 90%.

3 МЕСЕЦА
На тримесечна възраст бебетата развиват координацията между двете очи. Това им позволява да възприемат образи в дълбочина и да изучат пространствените отношения между предметите. В тази възраст повечето бебета са способни да проследят движещ се обект. Цветовете и детайлите в движение впечатляват бебетата повече и способстват развитието на зрението им. Те започват да посягат за играчки в полето на зрението си.

3 ДО 6 МЕСЕЦА
Когато бебето е на възраст между 3 и 6 месеца, ретината в окото вече е добре развита. Зрителната острота е достатъчно добра, за да им позволи различаването на малки детайли. Възприятието за дълбочина продължава да се развива.

6 МЕСЕЦА
На 6 месечна възраст очната ябълка на Вашето бебе  е около 2/3 от размера на възрастното око. На тази възраст и двете очи работят заедно и възприятието за дълбочина продължава развитието си.

1 ГОДИНА
На 1 година се развива координацията между очите и ръцете и може да се усъвършенства чрез игри, включващи посочване, хващане, хвърляне и поставяне.

ОТ 2 ДО 5 ГОДИНИ
В предучилищна възраст обикновено децата обичат да рисуват и разглеждат картинки. Книжки с илюстровани приказки могат както да ангажират вниманието на детето, така и да помогнат за усъвършенстване координацията между зрение и слух.
Добре е да имате предвид и помните, че с напредването в училище размерът на шрифтовете в учебниците ще намалява.  Също така малките ще започнат да използват "черната дъска" и/или компютър за някои задачи.

ПРОБЛЕМИ НА ЗРЕНИЕТО
Без професионален щателен преглед някои основни зрителни промени и проблеми могат да не бъдат констатирани навреме.

РИСКОВИ ФАКТОРИ ЗА ЗРЕНИЕТО
Това са само някои от рисковите фактори, които могат да увеличат шансовете Вашето дете да има проблеми със зрението:
-  инфекции по време на бременността;
-  сърдечно-съдови заболявания при бебетата;
- всякакви проблеми свързани с отклонения в структурата на очите на детето по рождение;
- генетична обремененост;
- проблеми със слуха;
- преждевременно родени деца;
- травми на очите от всякакъв характер.
Без добро зрение способността на детето да се учи и разбира света около себе си намалява значително. Тъй като много зрителни увреждания започват в най-ранна възраст, ранното диагностициране и правилната грижа са ключът към осигуряване на успех и независимост на Вашето дете за цял живот.
Подсигурете ранното диагностициране на зрителни проблеми на Вашето дете като запазите час за качествен преглед при висококвалифициран офталмолог поне веднъж годишно. Ако забележите някои от следните проблеми между ежегодните прегледи веднага сигнализирайте Вашия офталмолог:
- често търкане на очите или премигване;
- често главоболие;
- закриване и/или пресвиване на едното око;
- трудно или твърде кратко задържане на вниманието;
- нежелание за четене или поставяне на материалите за четене прекалено близо до очите;
- кривене на едното или двете очи;
- виждане на двоен образ;
- твърде често изтърваване на реда по време на четене и писане;
- затруднения при по-продължително четене (умора).

Автор: Доц. д-р Тошо Митов дм Очна клиника "Света Петка", Варна
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    sami

  • *****
  • 1148
  • Обожавам малките ми куклички!!!!!!!
Re: Здраве и безопасност за детските очи
« Отговор #1 -: Март 31, 2015, 00:12:37 am »
Здравейте мили момичета!
Как отминаха още няколко години без да ви пша?
Дано всички да сте добре!
Видях интересна тема за здравето на детските очи.
И понеже едната ми дъщеричка вече една година носи очила,реших да си позволя да ви дам един съвет :wink:
До колкото знам на две годинки трябва детето да се прегледа от очен лекар.Аз за съжаление не съм ги водила моите момичета.Преди година ги заведох и се оказа че едната има проблем от три годишна възраст.А сега са на осем.Много голям диоптър,и малко астигматизъм.Ако не бяхме сложили точните очила,имаше опастност да получи изкривяване,кривогледство.Слава Богу вървим много добре!
Така че мили мамита,не чакайте,един преглед когато трябва е добре да се направи!Знаете че колкото по-рано се установи проблема,толкова по големи са шансовете да се оправи!


http://www.zdravei.bg/videos/id_6940/title_v
torija-rojden-den/http://bg-mamma.com/ticker/69256