0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
МОЛА хидратидоза
« -: Март 03, 2014, 15:38:31 pm »
   Здравейте, момичета!
Подобна на тази тема видях от 2007г и искрено се надявам да е така, защото няма случаи на гроздовидна бременност.

   Декември забременях съвсем ненадейно. Десетина дни след имплантацията започна кървене. Докторите доста рано се усъмниха, че има проблем. ЧХГто в 4та седмица беше 25000. Последва кюртаж и потвърждение на МОЛА хидратидоза-частична.
  ЧХГ след кюртажа не падяше. Направиха ми едно вливане на метотрексат и понеже 7 дни след него нивата на ЧХГ отново растяха, ми направиха хистероскопия. На 5 ден от хистерото ЧХГ беше паднало на 1900, на 10тия ден на 800, но днес, след още една седмица,17ти ден от хистероскопията, ЧХГ отново се е покачило на 2100.
   Докторите ми казаха да отида на преглед след седмица. Нищо не ми е предписано. Няма химио.
   Страх ме е да не изпуснем нещата от контрол!
   Ще се радвам да се включи д-р Даскалова или някой,който се е сблъсквал с проблема. Възможно ли е такова вариране на ЧХГ стойностите, или са тръгнали пак нагоре? Не е ли адекватно да се предпише химиотерапия. С такава диагноза да продължавам лечение при моите си доктори ( много си ги обичам) или е редно да отида в ракова болница.
  Много ме е страх да не си загубя матката. Искам още едно детенце.
  Благодаря за вниманието!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: МОЛА хидратидоза
« Отговор #1 -: Март 06, 2014, 11:42:38 am »
Дидон, наистина е притеснително това нарастване на ЧХГ. Трябва да се проконтролира, разбира се, за да се изключи лабораторна грешка. С лечението на този проблем се занимават по принцип онкогинеколозите. Съвет за лечение не мога да ти дам и не бива да го правя в този формат, но ти давам два линка, прочети ги, за да добиеш представа какви са протоколите за диагностика и лечение. Ако нещо не ти е ясно, питай. И не се изоставяй, лекувай се.

http://www.rcog.org.uk/files/rcog-corp/GT38ManagementGestational0210.pdf
http://www.guideline.gov/content.aspx?id=38578&search=gestational+trophoblastic


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: МОЛА хидратидоза
« Отговор #2 -: Март 06, 2014, 23:25:05 pm »
  Мели,
много благодаря за отговора. Ще трябва явно да отида при гинеколог онколог. Не ме е страх от химиотерапията, а по-скоро от това, че още нямам назначена такава.