0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте! След 10 години стерилитет, четири неуспешни опита ICSI, две спонтанни бременности, едната завършила с мисед, а другата прекъсната по медицински причини, от скоро съм пациент на Надежда. Там ми препоръчаха да си направя пакета имунологични, включващ имунофенотипизиране и автоантитела. Всичко е в норма, но в препоръчват изследване за наличие на донор специфични алоантитела при пациентката, чрез крос-мач реакция. Звъннах в имунологията, но не разбрах много от обясненията им, каква е целта на това изследване, освен, че трябва да се вземе кръв от двамата. Обясниха ми нещо от сорта, че от предишни бременности можело да остане нещо в матката, ама не разбрах нищо от това обяснение,а и пропуснах да попитам, ако има отклонение, какво се прави- т.е може ли да се коригира нещо.
Моля някой ако е наясно, да даде мнение или коментар.
s.wasi, виж тук http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=41870.0. МОже  да ти помогне да си изясниш някои неща.
Потърси още в този подфорум, мисля, че имаше някакви теми за крос мач, активна имунизация и т.н.
Аз лично съм правила такова изследване, след това правих Активна имунизация и беше се позитивирал резултата по единия показател (те са 2- Т и В). Но тълкуванията на двама различни лекари бяха различни.  Та, и на мен не ми се изясни тази материя.
*
Благодаря ти alia_alia. Много се надявах, точно ти да ми помогнеш, за което благодаря. Прочетох статията, но пак ще се задълбоча. Наистина ми се по изясниха някои неща, но не съвсем. Може ли да питам допълнително, след като прочета още веднъж статията и други теми във форума?
Може ли да питам допълнително, след като прочета още веднъж статията и други теми във форума?

С удоволствие ще ти отговоря, ако мога.  :)
*
От прочетеното в статията, а и във форума, оставам с впечатление, че теза антитела се изграждат, ако вече е имало успешна бременност- т.е раждане на дете, а аз нямам такава, а само неуспешни бременности. Защо тогава ми се препоръчва да направя този тест. Аз ли не разбирам правилно или..., още повече, че като звънях да питам какъв е този тест, и ме питаха дали имам раждане или не. Моля кажете ми дали съм права. Четох и за активната имунизация, по-скоро след нея трябва да е теста???
И само да добавя, това май не са ме питали, преди да направя имунологичните, при стимулация, правя доста яйцеклетки, които след оплождане, до трансфер винаги треперя дали ще имам оцелели ембриони, защото почти не оцеляват, а тия които оцелеят, не са с добро качество. При тази ситуация, съвсем се чудя, дали от този крос-мач тест, нещо ще изкочи и в тази насока :ask:
« Последна редакция: Март 01, 2014, 13:55:37 pm от s.wasi »
При тази ситуация, съвсем се чудя, дали от този крос-мач тест, нещо ще изкочи и в тази насока :ask:
Мисля, че разсъждаваш в правилната посока. По-добре се насочи към получаване на жизнени ембриони. Може да помогне прецизиране на стимулацията(това е майсторството на лекаря ти), включване на допълнителни лекарства или хранителни добавки, подобряване на общия хранителен режим, спиране  на цигарите, ако някой пуши и т.н. Мъжкият фактор как е?
*
Благодаря ти alia_alia. При последната спермограма в Надежда и SDI теста, имахме въздържание 5 дни, и бяхме да ръба на всички показатели, и препоръчват при следващ опит, въздържанието да е 3 дни. Само показателят ни, който показва вероятност от спонтанни аборти е в норма. Цигари от две-три години не пушим и двамата.Утре съм на преглед, да видим какво ще каже док. за спермограмата, SDI теста и имунологичните.
Аз бих опитала да оправя показателите. Пиши какво казват докторите. :)
*
Говорих с имуноложката, попитах я, за това, че тези антитела се изграждат при раждане и тя потвърди, че е така, ама имало някаква минимална вероятност, която на теория я няма, да се изградят и без раждане. Честно много се замислих за това, дали не искат само да ми вземат парите за изследване. Показах на док. Шефкетова, тя каза, "не се харчи, за сега няма нужда".  Явно и тя смята като мен. Относно лошото качество на ембрионите, имунологичните не могат да помогнат.
Попитах в имунологията, ако има отклонение на крос-мач теста, какво се прави, казаха ми, че се влиза имуновенин или още нещо, но не го запомних, за мен е нов препарат. Абсолютно отхвърлиха интралипида. Според последни проучвания, интралипида не трябвало да се влива, особено при проблеми с щитовидната жлеза, а аз съм с Хашимото, което е открито преди първата ми спонтанна бременност, и по време на бременността вливах интралипид-тя завърши след това с мисед. Интралипид с имуновенин съм вливала и преди първият си опит-неуспешен. И двете вливки са по препоръка на доц.Конова.
По отношение на лошите ембриони и резултатите от спермограмата и SDI теста, док.Шефкетова каза това, което и от ембриологията казаха, че при опит да е по-малко въздържанието. Предложи ако искаме да направим изследване за митохондиален потенциал. Но от ембиологията ни казаха, че по-добре при опит, да искаме MACS  и евентуално с IMSI.
Mоите впечатления са, че имунологичните пречки за забременяване са изключително редки, но има някаква "мода" да се търси ключа там...
Три дни въздържание според мен е по-добре за опити, а 5 дни са за спермограми за анализ.
*
Благодаря ти alia_alia, за това че се включи с мнение. Впрочем, момчето от ембриологията каза, че може да пробваме американската система при опит- 3-4 дни всеки ден изпразване, след това 2/не 3/ дни въздържание, но все пак, да го обсъдим това като наближи момента за опита.