0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    piera

  • ****
  • 896
  • Keen on boots
Високи дози Фраксипарин при бременност
« -: Февруари 07, 2014, 12:37:39 pm »
Здравейте!
Не успях да намеря информация за последиците от Фраксипарин 0,6 по време на бременност, а имам и проблем с ТСХ, за това реших да създам нова тема...
Бременна съм в 16 г.с (4-та бременност, 1 раждане на здраво дете 2007г). 2 вида мутации, хомозиготни, свързани с тромбофилия. Успешната ми бременност бях на терапия Фраксипарин 0,3, аспирин протект, 3 вливания на имуновенин през първите 3 месеца от бременността. С тази бременност започнах същата терапия, но без вливанията, тъй като изследванията ми от 9 г.седмица бяха в норма и не се наложи да го правим. В 13 седмица пуснах отново тромбоцитно-левкоцитни агрегати и излязоха повишени- 3,80 при горна граница 3,16. Гинеколкога ми в Плевен ми увеличи дозата на Фраксипарина от 0,3 на 0,6. Имам притеснения не е ли твърде висока, а корема ми е просто ад...Още от 0,3 започнаха да ми се появяват големи болезнени подкожни топчета, а сега като увеличихме дозата, цялото място в радиус от 5 см ме боли. Пробвахме да махаме въздуха, да бием под различен наклон, но резултата е все същият. Целия ми корем е на топчета и усещам дебели уплътнения подкожно...Въпросите ми са- има ли някоя от вас с такава доза и с такива последици от инжекциите, както и има ли рискове от ежедневното поставяне на тази доза? Могат ли тези тромбоцитно-левкоцитни агрегати да се повлияят от друго?
Ине само това...Никога не съм изследвала хормони на щит. жлеза. Малко преди да разбера, че съм бременна бях записала час при ендокринолог, заради притеснения с теглото, косопад и просто да видя какво се случва с жлезата. В 5г.седмица при първото ми изследване, излезе резултат на ТСХ 4,78...Ендокриноложката ми изписа 0,25 мг л-тироксин с препоръка гинеколога да ми увеличи дозата при нужда. Три седмици по-късно започнах 0,50 мг и след месец ТСХ ми беше паднало на 2,55. Изкарах целия първи триместър със стойности между 4,78 и 2,55. Сега ми увеличиха дозата на 0,75 мг, тъй като след едномесечен прием на 0,50 мг, резулата се се беше повлиял почти-2,47.
Покрай другите ми проблеми с инжекции и терапии, не бях търсила в нета нищо за щит. хормони по време на бременност, докато един ден се зачетох... 8O Последиците са забавяне в развитието на ембриона и доста се уплаших. Правих БХС(много добри резултати) и ФМ и всичко изглежда ок, но много се притеснявам за това, че не се хванах на време с по-високите дози и от самото начало да сваля стойностите. Какво е вашето мнение относно рисковете и дали да търся други мнения...
П.П. Отделно пия една шепа други лекарства- Селен, Малтофер( с доста нисък хемоглобин съм от много години), фолиева киселина по 10 т.,витамини, Биозин...
Притеснена и много объркана съм, хаотично написах темата, съжалявам.
« Последна редакция: Февруари 07, 2014, 12:43:28 pm от piera »
Re: Високи дози Фраксипарин при бременност
« Отговор #1 -: Февруари 07, 2014, 15:04:34 pm »
Piera на фраксипарин 0,4 съм всеки ден ,също корема ми стана в това състояние и гинеколога ми каза да го бия в краката или в ръцете ,за да може да ми минат бучките и синените в корема !Почнах да си бия фраксито в краката и корема ми е много по добре ,за сметка на краката :wink: но бебето да е добре ,а синените и бучките ще преминат !
 На еутирокс 100 съм,не се притеснявай важното е ,че на време е открит проблема с жлезата и си започнала лечението!Важното е че сега стойностите на ТСХ са добри ,изследвай ги всеки месец за да си спокойна!
*
Re: Високи дози Фраксипарин при бременност
« Отговор #2 -: Февруари 07, 2014, 15:51:45 pm »
Здравей, piera  :)
Дозата Фраксипарин се определя от резултатите от направените изследвания. Също така се следи кръвотока към бебето. В хода на бременността дозата може да се корегира ( да се увеличи или намали).

За да не стават бучки и синини, не изкарвайте въздуха от спринцовката. Хванете и издърпайте кожата напред, забийте иглата под прав ъгъл, след което вкарайте съдържанието на спринцовката. Не разтривайте след това. Освен в корема, може да поставяте фраксипарин и отстрани на корема, където са паласките, бедрата и ръцете. Всеки ден редувайте мястото.
Цялата си бременност съм била на терапия с фраксипарин 0,3 и не съм имала проблеми.

Относно ТСХ.
В ранните седмици от бременността си, приемах Л тироксин като редувах дозите - 0,25 мг с 0,50 мг.  В 14 г.с.  при ТСХ 1.970 mlU/l  дозата на Л тироксин  бе увеличена ( редувах 0,50 мг с  0,70 мг).  В 17 г.с. при ТСХ  2.99 mlU/l  дозата отново беше увеличена( редувах 75 -100 мг) .

Разбирам те, че си притеснена, но ти все пак посещаваш лекар, който следи бременността ти и е запознат със случая ти. Довери му се.
Желая ти леки оставащи месеци и здраво бебе на финала  :)

 п.п. мисля че стойността на ТСХ трябва да се свали още. Посъветвай се отново с ендокринолог и с лекаря, следящ бременността ти.
« Последна редакция: Февруари 07, 2014, 16:00:08 pm от Мецани »
*

    piera

  • ****
  • 896
  • Keen on boots
Re: Високи дози Фраксипарин при бременност
« Отговор #3 -: Февруари 08, 2014, 11:26:53 am »
Благодаря ви за отговорите :bighug:
С предишната бременност и аз бях от началото до края на Фракси 0,3 и не съм имала такива проблеми, за това сега се притесних така. Получавали са ми се някой път бучици или синки, но са отминавали бързо и безпроблемно. Не знам дали има значение факта, че сега съм с 20 кила по-дебела от преди и сланинката на корема дали оказва влияние  :lol: Явно така ще си карам, успокоихте ме, че не е само при мен  :) Гинеколога ме посъветва ако реша да мина на Клексан от 0,6, но цената му е към 11 лева(двойна на фраксито) и ще ми е солено, та ще си оставам на фраксипарина.
За ТСХ ще продължавам да следя, дано да падне , щом увеличихме дозата.
Благодаря отново!