0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте, Дами,
Пиша защото имам нужда от съвет и малко разбиране. Предварително се извинявам за дългия ми разказ.Историята ми с проблемния цикъл е дълга, така че ще дам кратката версия. На 13 години- детски ендокринолог- изследвания на хормоните, откри поликистоза на яйчниците. Започнах лечение с Диане 35, което продължи 7 години. Много лекари ми потвърдиха диагнозата, а Мазнейкова- не само че потвърди ами каза че лапароскопията била единствения ми шанс. През март 2012(след може би година прием на Ясмин) питах  д-р Гагова, при която ходех тогава, и реших че спирам всички лекарства. Цикълът ми идва между 31-38 ден, с изключение на един два пъти по-сериозно закъснение. През септември се омъжих и известно време след това дойде на дневен ред и въпроса с бебеправенето. Искахме да сме сигурни че всичко е ок, затова си направихме изследвания в МЦ Пиродска. Като им казах обаче за диагнозата ми, ми препоръчаха да отида в МЦ Марковс, където имало много прецизен апарат. Направих го на 15/11/2013, но без да казвам че съм имала някакви диагнози преди това, обясних че цикълът ми не е съвсем редовен бях мерила от април до септември базална температура. д-р Атанасова ме прегледа и каза "няма данни за поликистоза на яйчниците", без аз да съм я споменавала изобщо. След това на 19/11/2013 и в Пиродска ме прегледаха и док. ми каза "ОВУЛАЦИЯ, ОВУЛАЦИЯ", обаче като ми видя температурата нещо не му хареса и реши да ме срещне с д-р Щерева. Когато се видяхме с нея показах и цялата папка с изследвания, който лично според мен можеше да разгледа по-внимателно. Думите и бяха, че след като толкова много колеги са потвърдили ПКЯ значи трябва да се направи диагностична лапароскопия, която ако се налага да премине в оперативна, каза че нямало смисъл от изследвания защото другото било по-бързо и лесно. След като ме прегледа на ехограф и аз натвърдих върху думите на док. от Марковс и нейния колега от Пиротска, реши да ми назначи изследвания. Та разказвам цялата тази история, защото не знам какво да правя, някой срещал ли се е с въпросната д-р Кр. Щерева. Дайте ми отзиви и за МЦ Марковс. Някак си не ми се иска да се хвърляме в някакви интервенции без дори да сме опитали веднъж. Моля ви споделете мнение.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Здравей! Първото, което ще те посъветвам е да смениш лекарите. Насочи се към клиника по репродуктивно здраве /предполагам си от София, изборът е голям/, където специалистите се занимават точно с такива случаи. Нито е по-лесно, нито е по-удачно да се хвърляш на лапароскопия, без да са проверени нещата и да се опитат други начини. Кое е по-лесното? Да ти фенестрират яйчниците ей така, за всеки случай? Това вече почти не се практикува, защото може да бъде нож с две остриета и да доведе до намаляване на яйчниковия резерв.

За да се установи дали имаш поликистоза е необходимо да се направят няколко изследвания, в рамките, обаче на един цикъл, за да са коректни. Първо на 3-4 ден се прави УЗИ, за да се преброят антралните фоликули, в същия ден се пускат полови хормони, за да се видят нивата им. Прави се фоликулометрия преди, около и след предполагаемата овулация /лекарите знаят кога и как/, за да се установи има ли доминантен фоликул и дали той се е пукнал, т.е. настъпила ли е овулация. Ако такава се установи, 7 дни след нея се пуска Прогестерон. Това е като за начало. Фоликулометриите е добре да са поне 3, в 3 последователни месеца, за да се потвърди наличието или липсата на овулация. Ако след тези изследвания се потвърди, че имаш поликистоза, то тогава има няколко варианта за действие, щом искаш да забременееш. Репродуктивните специалисти са наясно с тях и ще ги обсъдите заедно, за да решите как да действате.

Отделно, щом така или иначе сте тръгнали по лекари, тъй като се притесняваш от поликистозата, добре е да направите първо една спермограма на мъжа ти, задължително в клиника по стерилитет, НЕ В ЛАБОРАТОРИЯ - там не са реални. След хормоните и фоликулометриите, е добре да се направи една цветна снимка, за да се установи проходимостта на тръбите. Това са базовите изследвания, от които се почва. Лапароскопията идва на по-късен етап, АКО е необходимо. В твоя случай, мисля, че е рано за нея. Аз не бих се подложила при тези обстоятелства. Преди години ми се случи същото - предложиха ми фенестрация, заради поликистоза. Фенестрацията е "надупчване" на яйчницте, уж, за да има овулация. Но, не винаги това помага, дори може да навреди. Затова се прави оценка и на други фактори и тогава се решава дали да се направи. Та на мен ми предложиха и аз като не знаех - се съгласих. Слава богу, по стечение на обстоятелствата, по време на лапароскопията не се е стигнало до фенестрация, останала е само диагностична. В последствие разбрах, че не е трябвало да се съгласявам на фенестрация и добре че не бяха ми я направили.

Ако имаш други въпроси - питай.
Ето една статия за поликистозата, доста е изчерпателна - http://zachatie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=397:-------&catid=183&Itemid=150
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!