0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
НАРЕДБА № 4 на Министерството на здравеопазването от 10 декември 2013 г.за утвърждаване на медицински стандарт „Урология“, пулбикувана в брой 2 на Държавен вестник от дата 07.01.2014 г.

Извадка:

"9. Андрология:
9.1. Обхват – диагностика и лечение на вродени възпалителни и предавани по полов път заболявания на мъжката полова система, нарушения в сперматогенезата и оплодителната способност, еректилна дисфункция, прояви на преходните възрасти.
9.2. Дейности за изследване на мъж с нарушена оплодителна способност и преценка за преминаване към асистирана репродуктивна процедура. Това става, след като се проведе съответното лечение и не настъпи бременност по естествен път.
9.3. Извършват се:
9.3.1. спермограма – по критериите на EHSRE-NAFA-2010:
9.3.1.1. при нормоспермия – тестове за антиспермални антитела;
9.3.1.2. при пиоспермия – микробиология, етиологично лечение;
9.3.1.3. при олигоастеноспермия – варикоцеле, хормонален статус, асансьорен тестис, кисти на епидидима, други заболявания;
9.3.1.4. при азооспиермия – хормонални изследвания за оценка на състоянието на сертолиевите клетки, биопсия и др.;
9.3.2. преценка за наличие на хромозомни аномалии.
9.4. При наличие на курабилна причина за мъжки стерилитет се провежда лечение. Ако в срок от 6 – 9 месеца няма резултат, се преминава към процедура на асистирана репродукция."



"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Добро утрио,Мели! Това е ново и вече се поема от ЗК ли?
/www.mamaibebe.com][/url]
Това е ново и вече се поема от ЗК ли?
И на мен също ме интересува да ли ще се поема от ЗК.Благодаря за информацията,Мели.

*
Аз също имам един въпрос, може би към Мели, не знам кой може да отговори.
Аз вече минах през успешна ин-витро процедура с ICSI, с мъжки фактор, като успешно стана от втория път.
Но проблемът при мен така и не беше открит.
Единственото, което знам със сигурност е, че хормоналните ми нива не бяха наред, особено тестостерона който макар че беше в норма беше в долната граница.
Лечението ми (преди ин-витрото) с тестостерон според мен имаше нулев резултат.
Въпросът ми е, дали новият закон допуска някакви изследвания (без никакво лечение) по Здравната Каса, примерно някакви контролни хормонални изследвания, предвид факта, че отдавна не съм правил такива а наближавам една преходна възраст - 50 години. А проблемът си остава неизяснен.
Благодаря предварително.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Това е ново, но няма връзка с касата. Наредбата утвърждава стандарта по урология, в който досега не бяха включени цитираните дейности.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
 До МелиИскам да попитам кога във вашата клиника ще започнете да правите спермограма . Питам понеже смятам да си запазя час при Даскалов за края на този месец а искам и спермограма да направим с едно идване до Пловдив.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
На този въпрос ще мога да отговоря едва след като министърът на здравеопазването даде указания по прилагането на Наредба № 4 от 10 декември 2013 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Урология“, както е записано в документа - "§ 2. Указания по прилагането на наредбата се дават от министъра на здравеопазването."

Малко предистория. От самото си създаване сдружение Зачатие като организация, и аз като лекар, сме защитавали правата на хората с репродуктивни проблеми с всякакви позволени от закона средства. Опитвали сме се да посочваме проблемите в областта на репродуктивното здраве и да предлагаме решения. Напр. през 2004 г., т.е. преди 10 години, взехме участие в кръгла маса на тема "Пътят до бебе в епруветка" - Какво прави държавата за двойки, страдащи от стерилитет?. В линка можете да прочетете какво сме предложили на държавните институции, какво е направило Зачатие със собствени средства и сили и какво - държавата.

На кръглата маса се оформиха следните предложения към отговорните държавни институции:

1. Провеждане на широк публичен дебат за включване на клинични пътеки за лечение на стерилитет в НРД за 2005 година.

2. Поемане на всички разходи по лечението на възпалителните заболявания на репродуктивната система при мъжа и при жената от НЗОК.

3. Създаване и обзавеждане на кабинети по репродуктивно здраве, които осигуряват достъп до акушер-гинеколог, уролог (андролог) и психолог в големите градове на страната.

4. Скрининг при двойките (след двегодишни безрезултатни опити за забременяване) чрез пакет от процедури, включващ спермограма, изследване на проходимостта на маточните тръби и изключване на възпалителни заболявания на репродуктивната система с цел своевременно прилагане на достъпни и лесноприложими методи на асистирана репродукция.

5. Приоритетно ограмотяване на мъжете за причините за безплодието с цел своевременна диагностика и лечение на все по-разпространения мъжки стерилитет.

6. Приоритетно ограмотяване на родителите за ранното започване на полов живот при децата с цел профилактика на пренасяните по полов път заболявания като причини за стерилитет.


Също така можете да си припомните, че от 2003 г. до 2014 г. мъжете бяха забравени от Бога /държавата/ участници в репродуктивния процес. Дори най-простото и основно изследване при тях беше изключено от Националния рамков договор, от високоспециализираните дейности и от контрола на държавата.

Ето какво съм казала накратко във Варна през 2004 г.
"Д-р Мариела Даскалова - зам. председател на сдружение Зачатие

Първото скринингово изследване при мъжа е спермограмата. Много често жената се подлага на какви ли не интервенции, без преди това да се изследва партньорът й. Мъжът трудно се убеждава, че стерилитетът може да идва от него. Нужна е сериозна просветна кампания.

За съжаление дори, когато партньорът преодолял своите народопсихологични, емоционални, инстинктивни страхове и дал проба за анализ получава една услуга, която няма нищо общо с истината. Която е на светлинни години от съвременното ниво на познание и няма дори допирни точки с критериите на СЗО. Случаите на недобросъвестно направени спремограми не са единични, те са масова практика. И специално искам да чуя мнението на НЗОК къде е спермограмата в последния и в следващия и още неподписан рамков договор? Защо изчезна като дейност, след като преди две години беше включена в пакет ависокоспециализирани дейности?

Общоизвестен факт е, че спермограмите се правят от лаборанти или акушерки. Квалификацията им в тази посока е никаква. Лично до мен достигат десетки спермограми с абсурдни данни – напр. 96% сперматозоиди с нормална морфология или 93% активно подвижни. Проблемът идва от ключовата прогностична стойност на спермограмата. При едно такова дадено заключение “Нормозооспермия” автоматично, по метода на изключването, причината за стерилитета започва да се търси у жената. Едно такова погрешно заключение я обрича на продължителни, скъпоструващи, емоционално обременяващи, дори инвазивни и рискови процедури, която забавя лечението на двойката с години. От друга страна, проблемът при мъжа се диагностицира късно, хронифицира и често се пропуска моментът за лечение."


Как мислите, нещо да се е променило?

И сега се връщаме в настоящето. Извадката от цитираната Наредба № 4 е опит за регулация по отношение на спермалния анализ. В същия документ, в раздела за минимално оборудване на урологичните кабинети, няма изискване да има микроскоп. Което предполага, че не лекарите уролози ще правят спермограми, те и по принцип никога не са се занимавали с тази дейност, а вероятно това ще е лабораторно изследване, което автоматично ще се пренесе в клиничните лаборатории и пак стигаме до пасажа в червено.

В ситуация, в която законодателството е неясно, се създават условия някой да не спазва закона, но понеже е удобен, да не бъде проверяван и наказван. Това е реалността - лабораториите продължават да си работят като преди и никой не се вълнува от това. Но, както казват по-умни хора от мен, избирателното прилагане на закона е по-лошо от липсата на закон.

Разбира се, аз не съм наивна, макар да изглажда така отстрани, и знам, че никоя власт не обича правозащитниците. От момента, в който съм решила да изказвам мнението си публично, съм приела, че ще бъда критикувана, ще ми бъде оказван натиск, ще ми бъдат пращани провокатори, ще бъда следена, записвана и изнудвана и т.н. Затова работя максимално прозрачно и стремейки се да спазвам закона, което понякога е доста трудно заради неясното законодателство и противоречащи си един на друг нормативни документи. И въпреки че след всички проверки, които ни бяха назначени, се доказа, че работим в съответствие със закона, бяхме предупредени официално от ИАТ и от РЗИ, че ако не заличим от предмета на дейност на нашето лечебно заведение "репродуктивна медицина", ще последват "сериозни административни наказания". Разбира се, това няма никакво правно основание, тъй като "репродуктивна медицина" е съвсем различно от "асистирана репродукция", но държавата винаги е по-силна от обикновения човек, когато е сам. Също така в няколко неофициални разговора ми беше прошепнато "добронамерено и приятелски" да внимавам, да се сниша, да не говоря толкова за профилактика, за това, че пирамидата на здравеопазването е обърната и че целият обществен ресурс се дава за асистирана репродукция, а не за диагностика и лечение, и изобщо да не дразня силните на деня, които и да са те.

От друга страна, след публикуването на Наредба № 4 от 10 декември 2013 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Урология“, никой не реагира, а беше логично някой да попита министъра какво предвижда. Като казвам някой, имам предвид примерно БАСРЗ /Българска Асоциация по Стерилитет и Репродуктивно Здраве/, националния консултант по асиситрана репродукция доц. д-р Щерев, Българското Урологично Дружество, пациентите, които са директно потърпевши ... След като на никого не му прави впечатление, че има неясноти и пропуски в законодателството, може би аз греша, а мнозинството има право и няма проблем. Демокрация. :)

Такива работи. Свободата, Санчо ...


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу