0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Боби, извинявай, че те цитирам с "копи-пейст", ама знаеш другата опция колко е по-трудоемка тук, пък е късно и съм кисела... :lol:

"Какъв идиот трябва да си да си сложиш подписа, че знаеш за нарушение, за което би трябвало да ги затвориш и да си вкараш сам главата в торбата. То всъщност това поне ще се разбере, понеже има санкции и се знае за какво са били.  Също и ще се разбере в хода на делото какви са правомощията на въпросните инспектори, та не искам да спекулирам с това, понеже и аз не съм запозната. "

Предлагам ти бас, залогът да е по твой избор, срокът за разследване, евентуални присъди на виновниците - също да е по твое усмотрение. Такъв, какъвто ти считаш за разумен и реалистичен. Моят залог е: "Няма да има има виновни и наказани, когато някога изобщо приключи делото, ако такова започне изобщо, щото...няма предприятие вече."  Няма как да се установи подписалите, че всичко е ОК, дали са подписали за нещо дето не е било ОК наистина, понеже нещото го няма просто, няма доказателства, ама има адвокати за сметка на това. И текстове, дето изискват така да докажеш вина, че ако сега те докопам в София и те удуша - ще си Одя ненаказана за деянието докато "оня горе" ме прибере. Това ти го пиша с огромно отвращение и дълбоко осъзнаване на местната реалност. МНОГО искам да изгубя този облог точно. И още 100-ина подобни, бъди сигурна. Но точно тези ги печеля винаги, за моя жалост. Най-много, ако някой бъде изкаран виновен ще е "бай Генчо" (който е на пепел сега) и който поради своята некадърност и разсеяност (заради проблеми с жена си) МНОГО ВЕРОЯТНО е рязал с флекса някоя мина и така е взривил цеховете И прилежащия им бункер биля. Когато са проверявали проверяващите - бай Генчо не е бил на смяна, не е имал флекс, не е бил скаран с жена си, но при всички положения - не е имало и грам основания тези въпросните проверяващи да видят нещичко опасно в дейността и начина на извършване на същата. Толкоз.

"Жбрул, все пак МВР не могат просто да си отнемат лицензи, не са те решаващата инстанция."
Така е.
1. Не аз, г-н Президента ни, в деня на национален траур е този, който ни обясни, че МВР опитвало да отнеме два пъти дори лиценза , ама не могли. С добавката - да не виним държавата за случката.
2. МВР, като не са решаваща инстанция, но явно са били в час какво става и че не е ОК (иначе що ДВА ПЪТИ ще опитват да отнемат лиценз) - са били длъжни, имат ресурса, правомощията и пр. - да уведомят "решаващата инстанция", която па да може да го вземе този лиценз бе!
3. Не само МВР, ами още куп "инстанции" и отговорни другари са били наясно какво става в тая ми ти фабрика, то не става за първи път де (ама тоя май беше последен наистина), но адекватни мерки - никой не е взел. Очевидно.

Излишно е да коментирам мисля, какво значи да ти зависи размера на заплатата от това колко МИНИ в час разглобяваш.  8O  Тук едва ли някой мисли, че това е нормално, редно, безопасно...  То е като заплатата на лекарите да зависи от това колко пациента на час "обработват"...пък здравето и живота...е ся подробности. Не мисля, че работниците конкретно не са били наясно каква опасна работа вършат....В общия смисъл - били са. Но не и в детайли, защото нямат подобно образование, че в детайли да се замислят, страхуват и да кажат...таковал съм ти парите, колко ще да са при тоя риск. Майка ми е права като й се сопна при всяко разболяване на детето, или мое, че и преди секциото дори, като ми седи с някаква траурна и загрижена физиономия - побеснявам. И все се караме, че тя драматизира и ме стресира и натоварва с нейните вечни опасения и страхове и пр. Побеснявам, защото аз съм "е , кво толкоова бе?". Пък съм така, защото аз просто поназнайвам, а не знам наистина. Като знаеш наистина нещо и превъртиш всички възможни кофти варианти - не си мноУ смел, не си и мега глупав за някои неща. Тези работници - не са виновни, че са наети за работа, за коят дори риска не могат да преценят наистина адекватно.

Виновни са едни други хора за цялата тази история, за която апропо - в понеделник вече няма да става дума особено често. А до петък - все едно не е било никога. Пък "разследването" ще се точи толкова дълго и безрезултатно, че дори ти, дори да си го запишеш, че трябва да го следиш, ей така заради бас...в един момент ще го забравиш изобщо. Стой и глеЙ само.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Не знам какви присъди очакваш, че е реално да има за подобни неща, дори и изрядно да си свършат работата. Дори и да се докаже точно и ясно, за подобно нещо вероятно ще отнесат някоя административна глоба , най-много да плащат на семействата на починалите и толкоз. Това впрочем е навсякъде по света, не знам защо си мислиш, че на друго място би било по-различно. Ти да чу осъден за трагедията, която стана с Шел? Колко хора умряха и в допълнение замърсиха целият Мексикански залив и пак виновни нямаше. Шел даде куп пари за разни акции, но няма ефективни присъди, защото такива не са предвидени за подобни неща. И то не Шел, ами подкомпанията, която държи платформата - те не бяха осъдени, случила се грешка, те си спазвали всичко, но нещо си не било предвидено и така виновни няма.


  
*
Боби, "случила се грешка, те си спазвали всичко, но нещо си не било предвидено" е едно и да кажем, че е правилно никой да не е осъден, но вкарваш в оръжеен завод хора без необходимото обучение, без нужното облекло и ги караш да "отварят мини на струг" извинявай, не ти ли се струва престъпно? Да подкупваш проверяващи за да ти пишат предписания, вместо да ти затворят обекта до изпълнение на нужния минимум, не е ли престъпление? И според мен този човек трябва да е в затвора до живот, не че ще върнем нещо назад, просто благодарение на него, няма да се стига до това отново.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Всъщност аз съм объркала и има дори доказано какво е щяло да го предотврати. Мислех, че не са доказали, затова няма осъдени. Сега като прочетох,  има дори присъда в съд, която ги обвинява в "gross negligence"  доказано е, че компанията е виновна, цялата трагедия е щяла да бъде предотвратена ако тествали някакъв цимент, което щяло да им струва $128 00( жълти стотинки за тях) и да им отнеме 8-12 часа. но не са го направили. 11 човека умряха там и 16 бяха тежко ранени, цялата платформа потъна и причини замърсяване от невиждан до сега характер и лежащи в затвора аз не съм чула да има. Просто посочвам, че така е по цял свят, за жалост. Пиша го не за да ги защитавам, а понеже вечно чета как у нас това , у нас онова, пък в другите държави видиш ли това не ставало, та искам да посоча, че не са някакво бългаско изключение тези случаи.


  
*
Навсякъде стават грешки, които водят до големи трагедии. Случва се. При нас обаче не се случва, при нас те вече са ежемесечие. Само таси година сигурно над 50 човека си отидоха и стотици останах без дом и препитание, не защото някой искал да си спести едни пари, а защото престъпно му е разрешено да осъществява дейност, от която еднолично печели. Или защото у нас законите ги има, но само на хартийка, не и за да се спазват. И не се спазват, тъй като все си мислим и сме уверени дори, че на нас ще ни се размине пак и няма да ни се случи лошото. Ние тук не мислим отговорно и с перспектива, както правят в цивилизованите държави, ние тук мислим от днес за утре келепира да е сигурен, пък след нас и потоп да е.

Колкото до подписа Боби, който си мислиш, че никой разумен човек няма да постави под такива документи. Има, Боби, при това много хора има, които ще си поставят подписа и името, защото този подпис е пари и облаги. А и знаят, че днес са тук, утре ги няма и и са на принципа колкото повече, толкова повече. Да цитирам случая със служителката от военно министерство, която беше пратена на почивка до екзотична дестинация от фирмата, собственик на завода за утилизация тук до Петолъчката, който гърмя преди две години. Пряко може и да не лежат на нейната съвест трите жертви, но косвено е виновна, понеже е разрешила достъпа до обществена поръчка на фирма с не дотам изрядна документация. Фирмата печели, развива дейност и следват три жертви. Не е мислила, че ще се случи, както и всички други поставящи грифа си под официални документи. Слушайки ги сега, имам чувството, че сме две години назад - същата драма, същите приказки, същите обещания, а де факто нищо ново. Всяко чудо за три дни - говорим, обсъждаме, тъгуваме с пострадалите и после забравяме. И забравяме да търсим отговорност от виновните, защото ни е разтърсила друга трагедия.

Не знам какво трябва да стане, за да тръгнат тук нещата към добро. Не вярвам някой ден да започнем да спазваме предписаните правила и да не ни хрумва дори, че можем да нарушим закона.  Бях тъп упорит оптимист, че тук има шанс нещата ще се случат някой ден, но вече съм напълно отчаяна. Не знам доколко е късно за мен, но за детето ще работя в посока навън.
« Последна редакция: Октомври 04, 2014, 12:52:58 pm от twin »
*
Боби, аз не виждам нещо различно да казвам от теб ;) Нищо няма да установи разследването, още по-малко кои са пряко отговорни за случката, кои косвено - съвсем. Кои служители имащи отношение по казуса са корумпирани да кажем - също няма да се установи. Ако "Шел" поне са изплатили сериозни суми (не знам дали, платили ли са?) на семействата на жертвите - на нашите хора тук никой нищо няма да им изплати. Ни по своя инициатива, ни при евентуална присъда да плаща.
Накрая ще се окаже, че никой не може със сигурност да установи причина за взрива, поради което - става невъзможно да се доказва нечия вина за същия взрив, като причината не е ясна.
Такова нещо не се случва за първи път у нас, с такъв тип предприятие баш. Няколко случая са в последните години т.е. не можем да си говорим изобщо за чиста проба случайност и малшанс, че станало така И този път. Щом се случва честичко - ми явно има куп проблеми с безопасността при работа и контролът върху тази безопасност от страна на съответните държавни звена.

Обаче...мине не мине време - гръмне някое такова предприятие, заточат се едни "разследвания" с години, всичко се обявява за "секретна информация" вкл. като стигне до съда случая - пак секретно и се решава "на тъмно" всъщност дали има виновни, дали няма, ако има кои са... До момента - не помня за такъв "инцидент" да има някой осъден (може и да греша, но не си спомням наистина да има такава присъда), няма обезщетения поне за пострадалите... Нищо няма. Има само следващ взрив на някое такова място.

Аз не искам да има осъдени хора, защото просто съм кръвожадна и зла и някак ме кефи някой да гние в затвора. Искам да има осъдени, за да стане ясно, че не може повече да си позволяват подобни предприемачи да превръщат разни хора в камикадзета. Искам да има осъдени длъжностни лица, отговарящи за контрола в такива предприятия, за да "имат страх" в бъдеще и да си вършат работата съвестно. Простичко е. И това е ролята по "превенция" на един нормално работещ съд все пак. Ако "Шел" е огромна корпорация, с огромно влияние и лобита и подходяща за обсъждане в "конспиративната тема" в този смисъл, то фабричката (вече бивша) край едно българско селце - не е "Шел", че по такива причини да кажеш - не моЙ ги осъдят. И сама пишеш, че въпреки, че са "Шел", в посоченият от теб случай - все пак е доказана вина, доказано е и как е било в тяхна власт да предотвратят случката, та дори по какъв начин, с какви средства и колко са стрували същите средства...Лежащи в затвора като няма по този случай, обезщетения, тлъстички за пострадалите няма ли? Не само "лежането в затвора" е начин да те накажат за издънка. Тлъстите глоби и обезщетения също са такъв начин.

По случая в Горни Лом обаче - няма да се случи ни едното, ни другото. И аз не съм убедена, че по целия свят е баш така.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Аз гледах репортажа по Нова от тази сутрин. Останах с впечатлението,че прекия ръководител носи огромна вина и той е отговорника за юркането и примитивния начин на работа. Като знам фирмата на мъжа ми, бившата това, собственика не знае за 90% от нещата, които ръководителя прави и за липсата на инструктаж на работницитя. Той бачка по договори и нови поръчки. Има много предприятия и не следи всичко. Айде в София по,-може ама за провинцията не успява.
[/url][/url]
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Жбрул, аз също искам да има осъдени и смятам, че трябва да лежат в затвора ( не само да плащат), просто се включих по темата, че в България било само така. Не е само в България така.

Питаш дали са изплатили - не знам какво са и какво не са, но често такива дела се водят от името на голям брой потърпевши, като адвокатите се облагодетеслстват най-много, а потърпевшите после като си разделят парите и се оказва, че не са въобще толкова много. Само звучат много, ама като се раздели и хич не е толкова много на човек, доакто адвокатите си правят процент и правят луди пари от подобни дела.


  
*
На това попаднах днес във Фейса...

"Днес четох, че семействата на загиналите ще трябва да преживеят още една трагедия. Поради липсата на останки не можело да им издадат смъртни актове, т.е. в продължение на поне пет години вдовици и сираци няма да могат да уредят нещастните си наследства, да получават мизерни пенсии и пр."


*
На това попаднах днес във Фейса...

"Днес четох, че семействата на загиналите ще трябва да преживеят още една трагедия. Поради липсата на останки не можело да им издадат смъртни актове, т.е. в продължение на поне пет години вдовици и сираци няма да могат да уредят нещастните си наследства, да получават мизерни пенсии и пр."
Днес зам. социалната министърка каза (по новините на БТВ), че ще направят всичко възможно да се ускори процеса по издаване на смъртни актове. Открити са и "трупни части" при огледа, които ще бъдат сравнени с ДНК материала взет от роднините на загиналите. Няма да си позволят да протакат точно това, надявам се.
*
Чакай сега малко Вени... "прекият ръководител" си има и той ръководител ;) Собственикът на бизнеса, назначеният от собственика на бизнеса изпълнителен директор... На прекият ръководител  - мноУ му дреме за темпото на работа, той е на заплата и той. Виж, ако неговият пряк ръководител неофициално му каже, че ако юрка онези под него ще вземе още пари...става доста различна ситуацията. Тогава прекият ръководител - юрка "с благословия и заръка отгоре", неофициално и не в писмен вид естествено. Нито плащанията за юркането се отчитат в НАП.

Няма такъв филм Вени, че някой "по средата на веригата" по своя инициатива започва да се прави на Леонсио и онзи над него си няма хабер. Що да го прави според теб самосиндикално? И не е ли твърде удобно сега да излиза, че един кадър от средния управленски персонал на фирмата (също вече на пепел) е предизвикал цялото това бедствие? А баш шефът нямал хабер? Не е дал той разпореждания да се работи така? Вярваш ли го? "Рибата се вмирисва откъм главата" - не е случайна приказка маци и за съжаление - важи и в този случай. Ако баш шефът наистина не е знаел и някакъв льльо под него на своя глава е юркал  хората - работниците щяха да са наясно, да се оплачат директно на биг бос-а и тоя дето ги юрка и рискува и тях и самия бизнес с това юркане - просто излита. От раз.

И ти го казвам, защото бившият ми свекър, гони 70-те ( и обикновено е лично на обекта, всеки ден, въпреки ЕГН-то), фирмата му работи в сектор енергетика, има немалко служители и НИЩО не се случва без негово знание и благословия. В генерален план имам предвид. Особено в тяхната работа, дето е рискова...ма нЕма начин той да не знае, че някой върши глупости от подчинените му. Или някой шеф бригада, ако юрка - ще се оплачат на него лично юрканите и тоя шеф на бригада си излита одма. И това се знае, затова няма сакатлъци. Затова има яка глоба, като си бил без очила и каска. Не щото той  (свекър ми) със 100 кинта става по-богат, а защото тоя свалил каската с "абе к'во толкова, аз за малко" да не го дават по новините. И да се научи, че ще е с каска и очила по устав и точка и изключения - няма, защото е ОПАСНО. Защото, ако умре - не моЕм го плати, не моЕ погледне жена му, заминава репутацията на фирмата и пр.
Затова ти казвам, твърдя го всъщност, че няма такъв филм как "горкият собственик" не знаел какво вършат тия под него, щото нЕмал време да следи. Знаел е, но е бил убеден, че не може да се случи това, което се случи всъщност. Но се е работело така с личната му благословия, да не кажа по лично негово разпореждане. И протекциите за всичките им констатирани нарушения досега са бли осигурени от същия този шеф и неговите политически контакти (респективно протекция). Или шефа на смяната ги е осигурявал а? Щото обича да юрка хората и да работи извън правилата и е искал и той да се самоубе ефектно?

Знам, че никой не е искал така да стане Вени. Знам, че лично го приемаш, знам че ти се ще да имаш оправдание за тези, които лично познаваш донякъде. Но такова просто няма в случая.

П.П. Момичета - ще издадат смъртните актове все някак, особено в този случай. Ма журналята все пак - сън не ги лови да доразръчкат драмата, сещате се... :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Синът на шефа е ръководил процеса и е сред жертвите. Съвсем ясно е, че им е било известно какво се случва. Всички са били наясно.

От прокуратурата припомнят, че на 1 октомври сутринта /часове преди взрива/ изпълнителният директор на фирмата е поискал от служба КОС на 5 РУП-София разрешение за транспорт от завода в с. Горни Лом и съхранение в склада на фирмата в с. Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини, което му е отказано.
Установено е, че на 30 септември и на 1 октомври по договор в завода са пристигнали шест камиона /ТИР/ с мини, които са разтоварени в складово помещение.


Горните институции и да не са знаели с какви точно чукове и длета се утилизират въпросните мини им е ясно, че с такива количества не се прави заря и не е нормално да се съхраняват на едно място. Формално има откази. Сигурно формално са правени и предишни проверки.
*
На това попаднах днес във Фейса...

"Днес четох, че семействата на загиналите ще трябва да преживеят още една трагедия. Поради липсата на останки не можело да им издадат смъртни актове, т.е. в продължение на поне пет години вдовици и сираци няма да могат да уредят нещастните си наследства, да получават мизерни пенсии и пр."
Днес зам. социалната министърка каза (по новините на БТВ), че ще направят всичко възможно да се ускори процеса по издаване на смъртни актове. Открити са и "трупни части" при огледа, които ще бъдат сравнени с ДНК материала взет от роднините на загиналите. Няма да си позволят да протакат точно това, надявам се.
Дано...

*
Ами Додич, лошото е, че думата "сигурно" в нашенските условия всъщност се превежда като "със сигурност" и добавката - "добре, че е недоказуемо".
Сега като писа, сещам се че специалистът по взривни вещества (който цитирах  в пост по-напред), каза нещо и по този въпрос, който споменаваш. Било е няколко часа след самия взрив, цитирам по смисъл и докъдето мога по памет... Та човекът каза, че взривове с подобен мащаб и поражения - "нищо да не остане", говорят за огромно количество взривни вещества, складирани на това място, което не би следвало да е възможно и не е допустимо по никакви правила. Особено пък на място където на метри се обработват ръчно мини, по такъв начин и шансът да гръмне нЕкоя е огромен. Явно е имал пълно право да го каже, но понеже е специалист наистина - било му е ясно още тогава, не като на мен и теб - да чакаме някой все пак да го спомене, или намекне.

От което излиза, че в тази вече липсваща фабрика...не е имало едно нещо дето да се прави както трябва и едно предписание дето да се спазва. И това е продължавало с години, имало е и други, по леки инциденти и не бе! Никой не знаел, не видял, не разбрал, не взел мерки... Моля ви сЪ, ама дори Дани няма да върже на тия неща. То и на полигона до нас НИИИИЩО, ама НИЩИЧКО не се случва и то от години, ако не знаете. Едни зелени ливади са и ги пазят едни хора, сакън да не тъпчем тучната трева и т'ва е. Е чат-пат се чуват гърмежи, на хората в околните села им изгниха и асми и плодни дръвчета и каквото и да бучнат по "неведоми причини" мре. Тук си имаме обгазявания разбира се, но те категорично не са от полигона, на който нищо не се прави ;) В някои проби има едни частици особени дето няма как от ТЕЦ-а да се пръкнат, ми само от определен вид боеприпаси, ама и на това намериха обЕснение де - имало си ги нормално в атмосферата въпросните, ся просто (незнайно как) били завишени. От трафика, от ланшния сняг...

Е това с нашия полигон е същото като с това в бившия вече завод край това село. Всички знаят за какво става дума, ама никой от имащите право да вземат мерки - не ги взимат. Щото и те имат дял в алъш-вериша. По принцип - утилизацията на остарели боеприпаси е бизнес за страните от 3-я свят, ясно защо. Ние утилизираме излезлите от употреба противопехотни мини на фалиралита все пак съседка Гърция и сме уж държава в ЕС. Изводите какви сме и къде сме - оставям за вас, аз моите си ги направих отдавна. Не, че ме топлят особено.

Боби , ТОВА не е така само у нас с големи производствени аварии, пострадали, обезщетения. При нас просто е крайно безочливо всичко СЛЕД случката, това първо. И за разлика от "по света" то е пак такова и при всеки друг далеч по-дребен като мащаби инцидент, дето чака правосъдие. Такова няма. И затова казваме, че у нас все е такова. Защото мащабът на сакатлъка - няма значение, за да няма никой осъден, виновен, поне маааалко. Просто няма. Не питай мен защо обаче. Е понякога има и присъди де, като оня човек дето топола му смазала колата, съдът го признал за жертва, ама накрая той има да плаща на Общината по чиято вина е случката. (помниш го предполагам) Да, по-добре да няма никакви осъдени, ако така ще се "правораздава" пък, когато изобщо ги напъне по темата някои съдии.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Да ти кажа Джей не става и дума за лични усещания, защото не познавах момчето. Колкото до Диди хората се променят. Но не съм видяла един работник от Монтана където са кариерите на фирмата на мъжа да сеоплаче на баааш шефа. Тези хоря не ся получавали заплати от 5-6 месеца. Дали баш шефа знае-знае. Дали му пука - не. Пука му за резултатите не как се постигат. Вервай ми няма на идея за тъпия си подчинен който е ръководител как и какви ги дяла. Важен е резултата на хартията в отчета. Не знам за свекър ти, но аз съм чувала как говорят не един и двама босове за работниците си. Жалка история, но е така, смятат ги за хлебарки едва ли не. И това няма да се промени. И пак ще има инциденти...и те така. Като Китай сме в това отношение, човешкия живот да нас е обезценен. Не виждам шанс за промяна, колкото и правителства да се сменйт.
[/url][/url]
*
И аз не виждам шансове нещо да се оправи Вени, затова ти казах м'найсе пъти - добре че се махнахте.
Имах предвид, че безчинства от подобен род - не стават и не са възможни без знанието на "чорбаджията". Той може да не е наясно с всички детайли по вършенето на безобразия, но е наясно, че се вършат. И в този смисъл - като стане белята - той не е "невинен" и пр. Бившият ми свекър - изключително държи на служителите си и им помага и им е помагал във всякакви ситуации, за отношение като към "хлебарки" и дума не може да става. Не съм пристрастна. Казвам го, защото от негов служител бях слушала доволно що за шеф е и цъкахме всички с език, че "и такива имало", мисля 5-6 години преди да се запознаем с Иван изобщо. Т.е. каквото бях чувала преди да го познавам - после лично съм виждала, че е баш така, вече "вътре в ситуацията". Не ми е новина, че той явно е от изключенията.
Но дали добър, дали не дотам добър шеф/собственик - винаги знае какво става във фирмата му и как се случва то. Винаги. Виновен е и за успехите и за провалите и за трагедииите. Една идея по-виновен от всички дето са на заплата там. Нека е мое мнение.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Тази концентрация /над рисковите нива/ на взривни вещества не се ли е получила точно поради отказа на КОС за превоз на мини до друг склад в Сеславци?? не бива да отхвърляме варианта за "чист" работен инцидент,според мен.Казват,че и синът и другите от ръководството са били добри професионалисти и едва ли детската им мечта е била да си отидат в професионална авария,особено в техния бранш/Бог да ги прости/.Мисля,че в Италия тези дни гръмна някакъв химически завод.Подобен случай. :(
/www.mamaibebe.com][/url]
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Казват,че и синът и другите от ръководството са били добри професионалисти и едва ли детската им мечта е била да си отидат в професионална авария,особено в техния бранш

https://stantorlak.wordpress.com/2014/10/02/%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B4%D1%8A%D1%82-%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F%D0%BC%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA/
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Но дали добър, дали не дотам добър шеф/собственик - винаги знае какво става във фирмата му и как се случва то. Винаги. Виновен е и за успехите и за провалите и за трагедииите. Една идея по-виновен от всички дето са на заплата там. Нека е мое мнение.

И мое! Шеф е за това, за да носи отговорност както за успехите, така и за провалите. Това, някой да няма идея какво става по долните етажи на управлявана от него фирма, е недопустимо. Най-малкото, че подобно незнание или неглижиране води до такива трагедии. Лични при това, както видяхме в случая.
*
Рачо, има и много добри в пряката си работа лекари (примерно), чисто като професионални умения говоря... Които обаче увреждат, или убиват дори свои пациенти от немарливост, от подценяване на риска при някаква процедура, след като са извършили стотици пъти успешно същата и дори подсъзнателно започват да считат, че "просто не моЙ нещо да се обърка" при нея, ама то пък вземе, че се обърка...
Във всяка дейност/професия, при която по принцип се предполага известен (или висок) риск, твърде често големите фалове стават, когато вземеш да подценяваш риска. Когато си го поемал и "се е разминавало" все пак, многократно - започваш да рискуваш още повече и накрая - БУМ!
Фактът, че синът на собственика е бил там, за мен говори за една много опасна самоувереност, че "правилата за безопасност" са някаква безсмислица, която "да ни пречи да бачкаме на макс". Ми нали така са си работели открай време..., е станали взривове 1-2 пъти и преди този, ама "нищо особено" в очите на баш-боса. И са я карали в същия дух....докато собствената им немарливост и самоувереност буквално ги издуха от лицето на земята, заедно с много други хора, които не са били в състояние да работят безопасно, не защото не са искали.

Да приемам, че материала, който Джам постна е 100% истина. Не е преувеличено. Щом редовият работник там е бил наясно, че работи в "минно поле", това е било в пъти по-ясно на собствениците и инстанциите по контрол на дейността. Апропо - много точно е описан механизмът "по контрол" и как хем те контролират на хартия, хем си безчинстваш на воля и нЕма дерт.

Апропо, едно на ръка е, че са разглобявали мини по начин и със средства, от които всеки специалист по темата  го втриса. Има и друго обаче. За тези взривове, с такава сила и мащаб - оказва се, че е имало и складирани експлозиви, неправилно и в количества в пъти надвишаващи допустимото по каквито и да било норми и предписания съществуващи. Изниква въпросът, кой и как е допуснал това и защо? Това все пак не са дренки, че да ги разнасяш и трупаш както и където ти хрумне. Това са боеприпаси, които се транспортират дори със специални разрешения, по определени протоколи и изобщо....не моЙ да стане тая работа дето стана, без собственика и още куп отговорни другари на държавна службица да я организират. Съвсем съзнателно.  :?

П.П. Да допуснем, че служба КОС която е отказала да "разтовари" тази база е виновна. Ми като си наясно, че базата ти в момента е "барутен погреб" - спираш дейността бе джанъм. Изтегляш хората, търсиш решение на проблема. Не чепкаш мини с чук, насред тонове тротил с идеята "а дано пък нищо не стане". А, дано, ама на....
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!