0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    iliqnka_85

  • *
  • 48
  • Ако не ти пука къде си-значи не си се изгубил
Първи цикъл след аборт
« -: Септември 16, 2013, 19:52:39 pm »
Създавам нова тема,защото съм силно притеснена.На 13.08 претърпях аборт,поради missed в 9.г.с.,днес вече е 35 ден след него,аз нямам цикъл.Вчера имах леко зацапване,но еднократно.Винаги преди цикъл ме болят гърдите,но сега -нищо.Цикъла ми е на 30-33 дни.Колко е нормално да закъснее,трябва ли да има обичайните ПМС както преди аборта?Моля ви,притеснена съм?
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Първи цикъл след аборт
« Отговор #1 -: Септември 16, 2013, 20:06:14 pm »
Здравей! Дано тази статия ти е полезна. Съветвам те да се обърнеш към лекар за консултация.

"Първата менструация след аборта
 
Първата менструация след нормален медицински аборт (без усложнения) настъпва обикновено след около месец. Това зависи от менструалния цикъл на жената. В конкретния случай за първи ден на менструалния цикъл трябва да се счита датата на извършване на аборта. Не трябва да се забравя, че овулацията може да се осъществи още на 10-11-я ден след аборта, още преди настъпването на първата менструация. Затова в този период контрацепцията е много важна. За тази цел обикновено акушер-гинеколозите назначават орални комбинирани контрацептиви (както за предпазване от евентуална бременност, така и за възстановяване на менструалния цикъл).
 
Възможно е началото на първата менструация след аборта да избърза или да закъснее. В такъв случай също трябва да се обърнете към лекаря. Късното начало на менструацията (след 45-я ден до аменорея) свидетелства за прекалено дълбок кюртаж на ендометриума – чак до мускулните слоеве.Понякога след такава манипулация в маточната кухина се образуват сраствания, които могат да доведат до безплодие в бъдеще. Понеже абортът е рязък срив в хормоналната система, много често първата менструация се състои от оскъдни секрети, което се свързва с подтискане функцията на яйчниците.
"




« Последна редакция: Септември 16, 2013, 20:08:36 pm от elle22 »
*

    iliqnka_85

  • *
  • 48
  • Ако не ти пука къде си-значи не си се изгубил
Re: Първи цикъл след аборт
« Отговор #2 -: Септември 17, 2013, 19:32:39 pm »
elle22,благодаря!
Re: Първи цикъл след аборт
« Отговор #3 -: Ноември 07, 2013, 09:49:39 am »
Когато става въпрос за спонтанен аборт, без кюртаж...знаете ли коя дата да считам за първи ден на цикъла, кога да чакам цикъл, трябва ли да се пазим няколко месеца? И въобще спонтанен аборт в 5-6 седмица счита ли се за аборт...ние дори не видяхме плодно сакче, само положителни тестове за бременност? Главата ми е пълна с въпроси...уж всичко ми е наред, само тръбите са ми увредени, а защо се случва спонтанен аборт  :(
Благодарим Ви д-р Александров, д-р Кисьов, д-р Ковачев, Малена и Ани - МЦАР Варна.