0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #220 -: Януари 04, 2017, 10:18:25 am »
Само като "гадно" не ми е хрумвало да го определям :) :) :)

Иначе, другото, което им е интересно на страничните наблюдатели е "не пречи ли на секса?" :)



   La vita è bella
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #221 -: Януари 04, 2017, 15:41:13 pm »
Ми явно преди да имате деца, не сте се замисляли за кърменето и затова не ви се е сторило гадно  :lol: на мен неприятно ми се струваше, с първото дете в началото беше болезнено и изнервящо. Нямах кърма първите дни и беше на АМ, въпреки, че съм го слагала на гърдата на всяко хранене. После тотално отказа АМ и съм го кърмила колкото иска.
Раждах в две различни болници, в нито едната не са ми помогнали или дали адекватна информация за кърменето. Когато бяха в в кувьозите, дори ми отказваха в 3 през нощта да им нося кърма и си ги хранеха с АМ, а междувременно правеха опити да имат великата "нощна пауза", която е много важна за стомахчето, но малките бандитки се скъсвали да реват  :lol: на около 3месеца сами си направиха пауза, която до 6м. беше станала едни чудесни 8-9часа, но след захранването яко ги раздразних явно и вече 6м. се радвам ако някоя спи над 5 часа.
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #222 -: Януари 04, 2017, 18:39:03 pm »
Rumyanau, ако ме питат дали пречи на секса, ще отговоря,че даже помага заради новия уголемен размер на гърдите :D

М-и, аз затова много се ядосвам, защото още в болниците (в по-голямата част от тях) се създават много условности за неопитните кърмачки. Като се започне от кърмене под час, както казваш, известната нощна пауза, по-късно като педиатъра ти каже, че трябва да се яде точно определено количество за да не остане гладно или пък да преяде. Аз по едно време се бях отчаяла, защото все си мислех, че греша някъде, а всичко се оказа толкова просто-давам когато поиска, през нощта пак се ръководя от нея (понякога има 5-6 часа пауза, понякога не) и си имам достатъчно кърма, а бебето си наддава добре. И чак когато се успокоих психически, започнах да разбирам колко е приятно и удобно кърменето - доволна мама, доволно бебе и винаги готово топло мляко. :D Но и до ден днешен близки и познати ръсят бисери и ми дават странни съвети. Последния беше да спирам да кърмя, защото след третия месец кърмата е вредна за бебето  8O
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #223 -: Януари 04, 2017, 21:02:26 pm »
Абе те и на мен ми казаха, че след 6м. почнали да се будят, защото не им стигала кърмата, но аз виждам, че се дразнят от някой храни, та чак повръщат ;) то разбирачи много, но повечето не са кърмили. Във втората болница имаха нещо като консултант по кърмене, но нямаше деца жената, а на теория нещата са различни, ден преди да си тръгна реши да ми каже, че е консултант, аз пък я препитах  :lol:  Педиатърът ни е доста възрастен, но не дава съвети за почасово хранене и спиране на нощни хранения, но виж АГто ми настоява, че кърменето ми вреди и да спирам  :) за сега са ми добри изследванията и си гледам децата.
И даването на глюкоза беше мега важно във втората болница, първо скандал да си купя шишета, после проверки давам ли, пият ли, пък те не пият ама... Трябвало.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #224 -: Февруари 14, 2017, 17:55:43 pm »
...но виж АГто ми настоява, че кърменето ми вреди и да спирам  :)
Случайно  отварям темата   и това ме учуди- какво точно е  имал в предвид АГ-то ?
Ако  м-и надниква тук , за да отговори   ...


Иначе  аз като  се вдъхновя и имам време   ще  напиша доста за разликите от първия и втория път  , за различното отношение в болниците  и дори в частност на лекарите от различните смени ...
« Последна редакция: Февруари 14, 2017, 17:57:41 pm от nimika »


*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #225 -: Февруари 14, 2017, 18:18:11 pm »
Аз ако се замисля за всичко, което е имала предвид, направо да спирам  :lol: Изтощава се организмът, получават се липси на витамини, минерали... Хормонален дисбаланс, който продължава прекалено дълго... Нелечение на евентуални болести и възпаления или отлагането им във времето, докато се чака кърменето да спре. Другите предимства на Некърменето са, че можеш да се наспиш, някой друг да ти гледа и храни бебето, да не си 24часа залепена за него  :D
Моите впечатления са от болниците са, че някой им е казал да адмирират кърменето и те на уста го правят, но на практика не знаят как и те объркват със "смесени сигнали"  :lol: :lol: :lol: още настояват за нощни паузи, за 3 часови паузи, за оводняване и даване на глюкоза.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #226 -: Февруари 15, 2017, 09:28:10 am »
... Другите предимства на Некърменето са, че можеш да се наспиш, някой друг да ти гледа и храни бебето, да не си 24часа залепена за него  :D
Ами при условие , че и с номер  едно ,  и с  номер две сме си сами с таткото  -на кого да разчитам  да го храни и гледа ? Така или иначе съм залепена  , ако мога да спестя миене и стерилизиране на шишета  , а и финанси от Ам , предпочитам  да се получи .
Кърменето като естествен процес  едва ли изтощава толкова организма , както самата бременност , когато дърпа  от нас желязо , калции и и каквото се  сетиш .Може би АГ е  говорил за  продължително кърмене. 


Лично за мен кърменето е  бил и е  само процес на удоволствие  и наслада . Блаженство да виждам как гръдта го успокоява.


*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #227 -: Февруари 15, 2017, 09:35:56 am »
... Другите предимства на Некърменето са, че можеш да се наспиш, някой друг да ти гледа и храни бебето, да не си 24часа залепена за него  :D
Ами при условие , че и с номер  едно ,  и с  номер две сме си сами с таткото  -на кого да разчитам  да го храни и гледа ?
Не разсъждаваш като другите майки просто  :D ти като не го кърмиш, не е нужно баба да живее в същият град, може и на 500км., да го оставиш и да ти го гледат  :D
Всеки си вижда възможностите и реди приоритети.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #228 -: Февруари 15, 2017, 09:44:37 am »
Даже мога и на баткото да го оставя да го нахрани - той с такъв ентусиазъм напираше , че ще му дава шишенцето с  мляко  :)  . И ако бях от един друг етнос , дето на моите години стават   баби , че и прабаби  ,  и това е възможно  - голямото гледа малкото , кво толкова ...


*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #229 -: Февруари 15, 2017, 10:00:11 am »
Аз като майка, хранила и по двата начина, ще споделя само най-яркия си спомен, свързан с кърменето - нощта, в която кърмих и двете деца, се наспах. Ама така, както не се бях наспивала от месеци. Нямаше ставай бързо, водата, млякото на прах, разбивай, че чакай 7 минути докато бебето се скъсва да реве (нашето антирефлуксно мляко се чакаше толкова), айде приспивай после разсънило се бебе .... и след час повтори операцията с номер 2.
Отделно, че след кърменето кистите на гърдите ми изчезнаха. Лекарката, която ме следи от години, гледа няколко пъти, търси и не успя да ги намери.
Да, организма на майката се изтощава, но винаги може да се направят изследвания и да вземат добавки - разнообразие голямо има в момента и за мен лично това никога не е стояло като проблем. Въпросът беше да разбера, че имам липси. Така че, момичета, кърмете си и попълвайте липсите.
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #230 -: Февруари 15, 2017, 10:09:59 am »
Маури, съгласна! ЛЛ си ме следи и аз затова, не се впрягам на другите. Ам си има предимства, но те основно са при наличие на помощ, когато при всички положения мама прави всичко, по-лесно е кърмене.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #231 -: Февруари 15, 2017, 15:19:41 pm »
Да ви помоля  тогава да споделите  какви точно изследвания ви пуска ЛЛ , на какъв интервал от време ? Пихте ли някакви добавки ?
Питам ,защото с големия ,въпреки че кърмих дълго ,не помня да сме правили някакви изследвания .
Да знам какво да следим сега.


*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #232 -: Февруари 15, 2017, 15:48:46 pm »
Желязо и хемоглобин.Аз това следях.Но аз съм с анемия, желязодефицитна.която за мое учудване не се появи докато кърмех, но в момента в който спрях направо ме зашлеви.

*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #233 -: Февруари 15, 2017, 17:19:48 pm »
Мен пък никога не са ме съветвали да спра с кърменето, защото може да ми навреди на нещо си. Правих изследвания на ТСХ заради Хашимото, май и стандартните правих. Бяха в норма.

В болницата никак не ме насърчаваха, нито ми помагаха в кърменето. Добре, че предварително се бях образовала. Практическите съвети обаче щяха да ми спестят някои грешки и проблеми в началото. Е, не ми и пречеха :). Така поне разбрах, че бебка може и само на кърма още докато бяхме в родилното. С него нещата се получиха малко по-късно и не без притеснения и нерви от моя страна. Само да имаше кой да ме успокои тогава, че имам бол кърма и да не се кахъря за глупости... :)
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #234 -: Февруари 16, 2017, 07:51:51 am »
Беата, те майките винаги ще намерят за какво да се притесняват  :P
Нимика, ПКК плюс още някакви, предполагам те си знаят или преценяват. Аз имам и завишени чернодробни и гледаме и тях. ТСХ също, но за него, си знаеш.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #235 -: Февруари 16, 2017, 10:07:11 am »
благодаря  , момичета .

Май  с баткото пускахме някаква кръвна картина  навремето-беше  ок доколкото помня  , а тогава пих и малко желязо след раждането , че ми падна доста хемоглобина .

А  иначе ми е странно   кърменето да  влияе на хемоглобина , т.к  с кърмата единствено не се доставя желязо   на бебето ,  и ако спада хемоглобина на майката  , следва да е  по-скоро от общо изтощение , недостиг в храната или  анемия + нужда от вит В12  например .

За ТСХ  - д-р Начев ми каза 45 дни след раждането да пусна контрола , но сега не е чак толкова важно , както през бременността -  стига да се чувстваме добре  .


*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #236 -: Февруари 16, 2017, 10:48:52 am »
Включване и от мен - витамин Д, ако може следете, голям проблем се оказа за мен. Желязо, калций, цинк също са важни. Лошото е, че ако за витамин Д личния лекар с малко фантазия дава направление, за последните 2 поне моята лекарка не намери основание, а са си цифра.

Beata, кърменето на близнаци е малко по-сложно. Дори консултантите по кърмене не се чувстват подготвени да дават съвети там, да не говорим за персонала в болниците. На мен много ми помогна друга майка на близнаци, жива и здрава да е жената. Опитът си е от значение във всяка житейска ситуация.
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #237 -: Февруари 16, 2017, 17:37:30 pm »
Beata, кърменето на близнаци е малко по-сложно. Дори консултантите по кърмене не се чувстват подготвени да дават съвети там, да не говорим за персонала в болниците. На мен много ми помогна друга майка на близнаци, жива и здрава да е жената. Опитът си е от значение във всяка житейска ситуация.
И на мен ми помогна друга майка на близнаци, но тя си е и консултант по кърмене :). Проблемът не беше в това, че са близнаци. Можеше поне веднъж да ме погледнат и да кажат дали бебето засуква добре, по кое време да нося изцедената кърма в неонатологията, та да не се налага да изхвърлям... Най-елементарните неща не искат особено усилие, нито някой трябва да ми виси на главата, докато схвана. Просто леко надмогване на рутината.

И на мен д-р Начев ми беше казал да изследвам ТСХ 45 дни след раждането. Следвай си съветите на доктора и инстинкта :).
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #238 -: Юни 23, 2017, 19:38:19 pm »
Днес бяхме на първата си консултация с педиатъра,е той оцъстваше и беше само сестрата(след 10 дни сме пак, за да ни види и докторката).С дрешките измерихме малката 3540 и 52 см,от болницата ни изписаха 2920 и 50 см,което за 23 дни ми се вижда добре.Кърмум се изцяло,на поискване.Нощните ни хранения са около 1 ч,4 и след това към 8.Сестрата ми обясняваше,че след седмица е добре да започна да отказвам храненето в 1 ч. ,като я залъгвам с вода.Не е ли прекалено рано и ако спирам хранене не е ли по-добре това в 4?Тези дни през деня тя се храни по-често и съответно гърдите ми потичат,особенно преди храненето към 8.Дали това ще се регулира само?А ако пропускам хранене положението ще стане още по течашто :D.Нужно ли е въобше да тормозя детето?Да не говорим,че тя не е голям фен на водата,я изпие 20-30 гр на ден я не.Коментара на сестрата беше,че било малко
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #239 -: Юни 23, 2017, 23:24:56 pm »
Много се нервирам на такива като сестра ти и затова изобщо няма да я коментирам. Той и баща ми може да ти развива теории за кърмене  :wink:
Препоръчвам ти, да се водиш по бебето, не по нея.
Препоръките за кърмене, а вече и за бебета на АМ са, да се хранят на поискване. В тази схема бебетата предимно не пият вода. АЗ лично след втората седмица спрях и да я предлагам и започнах пак със захранването, като моето дете тогава изпиваше по 30мл. дневно и продължи така до годинката, когато плавно я увеличи. Кърмила съм го през цялото време. Пак мое мнение е, че ако не е гладно бебето не се буди, но и всички са различни. Някой денонощно търсят на 2 часа, други от раждането правят паузи. Първото ми дете се будеше нощем и след спиране на нощните кърмения. Тия са две, а имам по-малко ставания нощем взети заедно.
Ако искаш да прочетеш или получиш повече информация за кърменето, виж блога на Хедра или Бу, в ЛаЛечеЛига или Подкрепа за кърмене. Можеш да получиш/поискаш и лична среща с консултант пак там.