0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте, прекарах часове наред във форума и реших да задам въпроса си. Ако решите, че темата не е за тук, моля преместете я.

През 2009 г. започнаха да ми се подуват краката и в рамките на 3-4 дни, буквално се схванаха. Тръгнах по лекари, правих различни изследвания, болкоуспокояващи, кремове и в крайна сметка само догадки. Докато след около месец само един лекар ми каза да си пусна изследвания за хламидия. Резултатът беше положителен и с партньора ми започнахме лечение със Сумамед. След завършване на курса на лечение отново пуснах изследване и резултатът беше отрицателен. Не можех да повярвам, че отведнъж сме преборили тази упорита инфекция, но все пак лабораторните изследвания го доказваха.
След което редовно си ходех на гинекол.прегледи (но повторно за хламидия не се тествах). По принцип всяка година ходя по 2 пъти на преглед (цитонамазка, микробиология, вагин.ехограф).

Всичко си беше наред до скоро. Отидох на поредния преглед с желанието да си направя отново изследване за хламидия. Докато ме преглеждаше, гинеколожката ми каза, че всичко е наред. Попита ме дали изпитвам болка, когато ме натиска ниско, долу в корема, аз отговорих не. След което ме прегледа с вагин.ехограф, при което по-продължително от обикновеното, но сметнах, че си внушавам. Попита ме дали правим опити за бебе със съпруга ми, но аз отговорих, че не толкова сериозно, а тя ми каза първата година да не ходя на никакви лекари, изследвания и пр. След което ми даде амб.лист и аз си тръгнах успокоена, че всичко е наред с мен.
След около 5 дни резултатът от изследването беше отрицателен, но друго ме беше притеснило, а именно, че на амб.лист АГ беше написала: с лек хидросалпингс .А не беше споменала за това при прегледа. Изчаках да си получа резултатите и говорих с нея, а тя каза, че може да се лекува с физиотерапия. На въпроса от какво се е получило, тя отвърна: "От стара инфекция". Но хламидията беше през 2009, а досега бях "чиста". Възможно ли е, чак сега да е повлияла негативно тази инфекция?

Изчетох толкова мнения из нета и не знам, дали да чакам една година и да опитваме, или през септември да търсим други начини за забременяване. Ако наистина има вероятност да се разрасне хидросалпингса и по-добре още сега да се действа.

Извинете ме за дългия постинг! С най-добри чувства!  yahoo_33
*
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #1 -: Юли 10, 2013, 17:47:11 pm »
Здравей, bam!

Да, хламидията може да повлияе на проходимостта на тръбите. Чрез ултразвуков преглед може  да се види хидросалпинкса /не винаги, обаче/, затова се диагностицира чрез цветна снимка или хидротубация. И за двата начина на диагностика има доста информация в сайта на Зачатие. По-късно ще ти добавя линкове.

Дали имаш или нямаш хидросалпинкс, само след ултразвуков преглед не може да се твърди категорично. При всички положения, обаче, щом има съмнение, ще трябва да си направиш допълнителни изследвания на проходимостта на тръбите и то възможно по-навреме.


Ето една полезна статия за диагностиката на тръбите: цък
« Последна редакция: Юли 10, 2013, 19:10:19 pm от Елфи »
*
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #2 -: Юли 12, 2013, 10:58:15 am »
Благодаря, Елфи! :wink:
*
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #3 -: Юли 23, 2013, 00:14:16 am »
При положение, че си имала хламидии, моят съвет към теб е задължително да направиш цветна снимка за установяване проходимостта на тръбите.Смени си лекарката и се  обърни се към клиника по репродуктивно здраве.
*
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #4 -: Юли 23, 2013, 15:32:11 pm »
Извинявам се, че се намесвам в темата, но в момента ме мъчат подобни проблеми... Аз не съм имала хидросалпингс досега, доказано с цс и лапароскопия преди две години и хидротубация този април. При хидротубацията или последвалото скоро след това вземане на материал за кокултивация обаче ми е пренесена инфекция в матката и нагоре. Видя се на вагинален ехограф корем, пълен с течност и се изказа мнение за (голям?) двустранен хидросалпингс. Спешно ми беше назначен антибиотик за 10 дни + флажил 10 дни, от които болката понамаля, като по своя инициатива проведох и калолечение 10 дни. Направих също така веднага нови изследвания за хламидия, уреаплазма и микоплазма - отрицателни. В момента стартираме процедура, а аз все още имам болки, макар вече да са само при натиск. Докторът ми казва, че няма нужда да правя цветна снимка, защото ако имаше хидросалпингс щеше да го види на УЗД. Също така каза, че хидросалпингс може да се появи за четири часа, но също и че може да изчезне. Не разбирам как така някои лекари са съвсем спокойни при съмнения за хидросалпингс - във форума ли се преувеличава ролята му или нашите доктори не ги интересува много-много здравето на пациента?
За съжаление не мога да направя цветна снимка преди опита, защото всичко това ми се случва на фона на тримесечно кървене и... няма как... Търся варианти с пиене на билки, които биха спомогнали възпалението да мине. Приемам съвети.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #5 -: Юли 23, 2013, 17:00:58 pm »
Лили, няколко момичета, по няколко пъти те посъветвахме да отложиш опита. Не знам какво повече мога да те посъветвам. Как да няма нужда от ЦС, след като е била разнесена инфекция 8O Хидросалпинкс не се диагностицира с УЗИ, писали сме го това хиляди пъти вече. Оправи си проблемите с цикъла, установи с точност има ли, няма ли хидрос и тогава пристъпвай към ин витро. Защо зорлем се напъваш да правиш процедура при толкова рискове?
Не, не е преувеличено значението на хидросалпинкса и да, има лекари, които не са баш лекари, не и в частта с отговорната грижа към пациента. Това мога да кажа аз. Ти отдавна си взела решение въпреки всичките ни предупреждения и съвети, да направиш процедурата въпреки всичко. Не разбирам защо продължаваш да ни питаш. Различен отговор ли очакваш? Поне от мен - няма да получиш. Стоя зад мнението си. Надявам се, няма да се обидиш, не искам да те нагрубя, ако се почустваш засегната, извинявай, но наистина не разбирам.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #6 -: Юли 23, 2013, 17:54:27 pm »
Лили, заставам за думите на Сикс, ти имаш проблем, който не е решен.Не е нормално това кървене, не е нормално да започнеш така опит.Ин витро на всяка цена, не си заслужава, защото после психически ще се самонакажеш.

Потърси задължително второ мнение, аз не бих се оставила така!

*
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #7 -: Юли 23, 2013, 17:58:10 pm »
Лили, няколко момичета, по няколко пъти те посъветвахме да отложиш опита. Защо зорлем се напъваш да правиш процедура при толкова рискове?
Аз отидох при лекуващия лекар, отложих опита вече два пъти, бях изследвана и лекувана, лекувах се и аз както мога, гледат ме - всичко е ок според тях. Не се знае какво е било, хидросалпингс беше просто изтървана дума, но на мен много ми се наби в главата и усили всичките ми страхове. Уж са ме оправили и няма пречки за започване на опита... аз обаче се притеснявам, защото мисля че още имам някаква болка. Чела съм много за хидросалпингс във форума, и за всичко, но когато трима лекари-специалисти от две различни водещи клиники смятат че няма проблем - загубвам се в противопоставянето между мнението на sixsens и magi (образно казано) и на 'светилата'. Казва ми уважаван лекар, че хидросалпингс може да изчезне, нямало нужда да правя цветна снимка. Аз съм чела друго във форума, ама тук мацките не посещават специализирани конференции, де да знам кой е прав - може пък да има нови практики в медицината... Не се обиждам, просто се опитвам да се доверя на лекаря, той е наистина много добре започнат със случая ми, след като само тази година ме е преглеждал повече от 20 пъти, но имам своите страхове и се надявам се да не платя твърде скъпо за доверието си.

П.П. По проблемите с цикъла - последните два месеца нямам цикъл и нямам проблеми. Кървя от противозачатъчните, които би трябвало да са блокаж. Това е обяснението.
*
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #8 -: Юли 23, 2013, 18:09:49 pm »
Не е нормално това кървене, не е нормално да започнеш така опит. Ин витро на всяка цена, не си заслужава.
Точно нещо такова имам предвид. Според 1-2-ма лекари (честно казано не разбрах добре мнението на втория по въпроса, но не възрази на първия) това е ок и не е проблем. Вие тук ми пишете, че е много лошо. Аз отивам при доктора си и му казвам, че не мисля че е нормално, притеснявам се и не искам да правим опит. Той казва, че причината за кървенето е такава и такава, това е нормално кървене и прочие. После вие пак ми пишете, че това е ужасно и трябва първо да спра кървенето на всяка цена. Докторът от своя страна е готов всяка седмица да отговаря на въпросите ми спокойно и уверено и го прави. Опитен лекар е. Не е показал, че за него е проблем да отлагам опита, т.е. той не смята че прави нещо на всяка цена. А аз се побърквам вече, защото ми е трудно да се въртя в този омагьосан кръг от мнения, а не знам кого още да попитам. Не искам да сменям лекаря си и да започвам с друг съвсем отначало  :?.
*
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #9 -: Юли 23, 2013, 19:09:16 pm »
Лили, само ти можеш да решиш как да постъпиш, ние изказваме мнение, на което ти сама решаваш дали да се довериш.Питаш-отговаря ти се.

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #10 -: Юли 24, 2013, 00:13:41 am »
Лили, аз не съм лекар и не ходя по конференции, но елементарната логика сочи, че ако беше нормално да кървиш през целия цикъл, то всички щяхме да кървим по 2 месеца, а не по няколко дни по време на менструацията. Има си норма - вагинално кървене е нормално по време на месечния цикъл, през другото време - не е и явно има някаква причина, за да продължава. Аз за себе си не мога да приема, че като ми дойде и кървя неопределен период от време без ясна причина, това си е нормално и няма да се притесня. Може и да греша, не претендирам за правота, но замисли се.
Казваш, че единият лекар е обяснил, че кървенето е от противозачатъчните. По принцип, може да имат такъв страничен ефект, но това е в началото и би трябвало да отшуми, ако не - просто се сменят с други, които ти понасят. Ти за пръв път ли ги приемаш? Не опитахте ли да ги смените с други? В крайна сметка как се установи кога кой ден ти е от цикъла, за да се започне със стимулация?
Относно хидросалпинкъст - той не изчезва, просто се "свива", така да се каже. Т.е. - когато е възпален, той се раздува и се пълни с течност, образувайки джоб на тръбата. След време течността се излива в матката и хидроса се прибира. Но не изчезва, стои си там и може отново да се раздуе. По време на хормонална стимулация е много вероятно да се активизира отновво и да се напълни пак с течност. Затова и се препоръчва отстраняване или прекъсване на тръбата, за да се избегне риска. Тази диагноза категорично не се поставя или отхвърля чрез УЗ. Да, може да се види на ехограф, ако е голям, дебелостенен и активиран, какъвто беше моя, например, дори аз го видях. НО, това,  че не се вижда, не е доказателство, че го няма, разбираш ли? Има ли съмнения, задължително цветна снимка. В тази връзка - ти как разбра, че ти е разнесена инфекция? И това, че по време на процедура, при която е задължително да си с чиста микробиология, ти се е случило подобно нещо, не те ли притесни? Не ти ли поискаха изследвания за хламидии и микробиология преди да ти направят хидротубация? Изобщо, много неясноти има, може би и ти накъсано ни подаваш информацията, но аз в тази ситуациия бих разколебала доверието си. За радост или за жалост, вече и аз не знам, но имам твърде много информация по тия въпроси и не ми е нужно много, за да си направя определени изводи. А информация за хидросалпинкса има достатъчно в нашия форум, можеш да прочетеш, макар да знам, че вече си го направила вероятно.
Ти решаваш какво да правиш, ние както е казала Маги - само отговаряме на въпроси.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #11 -: Юли 24, 2013, 01:05:50 am »
Лили, Сиксенс бе достатъчно изчерпателна и съм абсолютно съгласна с всичко казано от нея.

Преди да премине към ин витро процедура, жената трябва да бъде здрава. При теб има 3-месечно кървене, болки и течност в коремната кухина.  И за всичко това няма ясно обяснение от наблюдаващия лекар. Не пришпорвай нещата, опитът няма да избяга. Важното е ти да бъдеш здрава.

Лили, попитай доктора си как ще извърши ЕТ при налично кървене. Ето една полезна статия:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=861&Itemid=26

*
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #12 -: Юли 24, 2013, 14:29:44 pm »
Лили, само ти можеш да решиш как да постъпиш, ние изказваме мнение, на което ти сама решаваш дали да се довериш.Питаш-отговаря ти се.

Така е, всяко момиче тук се опитва да помага на база собствения си опит и съм благодарна, че има подобно място за взаимопомощ, на всеки тук поотделно съм благодарна. В този форум супермного ми е помагано, и само понякога съм получавала погрешна информация. Страшно съжалявам че ми се налага да взимам решения за каквито не съм компетентна, нито съм лекар, нито имам някакви познания. От самото начало аз взимам всички решения и се боря с погрешните според мен решения, които са взимани от лекари по отношение на здравето ми и правя това само на базата на прочетеното във форум. Уморих се вече.

sixsens, лекарите не казват че е нормално състояние на организма, а че е нормално в конкретната ситуация. Аз нямам опит в това отношение, нямам представа какво трябва да бъде, затова се доверявам. Надявах се да срещна отговор 'Да, и аз кървях но после всичко беше наред и имам бебче' или поне 'Да, и аз кървях и затова стопирахме, лекуваха ме и после започнахме', но нямаше такива. Нямах отговори от момичета в същата ситуация и не мога да сравня с нищо. А лекарите проведоха някакви лечения и сега казват 'Супер си, започваме'.

Преди да премине към ин витро процедура, жената трябва да бъде здрава. При теб има 3-месечно кървене, болки и течност в коремната кухина.  И за всичко това няма ясно обяснение от наблюдаващия лекар.
Напротив, за всяко мое притеснение имаше ясен и конкретен отговор, веднага. Дали тези отговори са верни? Не знам. Имаше прилагани няколко терапии, смята се че в момента съм напълно здрава (в гинекологично отношение). Предполагам че наистина предавам непълна информация, но това са около 10 прегледа за два месеца от трима различни гинеколози (уточнявам, защото се допитах и до други видове специалисти), пуснати са ми над 20 различни изследвания и съм имала минимум 7-8 допълнителни разговора по телефона с лекаря, при когото ще правя процедурата. 

Съжалявам, че окупирах темата. Въпреки всичко ми беше от полза.
*
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #13 -: Юли 24, 2013, 15:09:58 pm »
Лили, надявам се да не ми се обидиш от следващите редове, които ще напиша.
Чела съм ти притесненията, които си изразила и в други теми, отговаряла съм ти доколкото мога. Може би ставам досадна с повтарянето за ЦС, но моята логика е да се направят всички възможни изследвания преди да се пристъпи към нова процедура. Несериозно ми е лекар да изразява съмнение за хидросалпинкс и да не ти прави ЦС.
Когато има няколко неуспеха се прави диагностична лапароскопия и/или диагностична хистероскопия, но доколкото съм те разбрала ти не искаш да се подложиш на тях, защото са операции. По-добре ли е да правиш опит след опит без резултат?

Аз не разбрах едно - имаш ли все още кървене и болки? Какво стана с течността в корема?
*
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #14 -: Юли 24, 2013, 17:51:41 pm »
Може би ставам досадна с повтарянето за ЦС, но моята логика е да се направят всички възможни изследвания преди да се пристъпи към нова процедура. Несериозно ми е лекар да изразява съмнение за хидросалпинкс и да не ти прави ЦС.
Когато има няколко неуспеха се прави диагностична лапароскопия и/или диагностична хистероскопия, но доколкото съм те разбрала ти не искаш да се подложиш на тях, защото са операции. По-добре ли е да правиш опит след опит без резултат?

Аз не разбрах едно - имаш ли все още кървене и болки? Какво стана с течността в корема?
Правени са ми ЦС и лапароскопия преди 1.5-2 години. Април 2013 поисках хидротубация за да видим има ли промяна в статуса на тръбите, резултат проходими хубави тръби + много хубава матка. Хистероскопия съм коментирала (да не казвам настоявала) около времето на хидротубацията с лекаря си, той каза че няма нужда да ми се прави, аз забременявам, но ембрионите спират развитието си (имаме доказан генетичен проблем). Обяснено ми беше, че може да опитаме и кокултивация, беше ми взет материал. 4-5 дни след това започнаха болки в матката и тръбите и се започна цялата сага...
В момента (на последния преглед преди два дни) нямам течност в корема и всичко е ок. Болките намаляха значително при започването на антибиотика и също от калолечението... но ги има. По съвет на приятелка и няколко аптекарки пия Калциум фосфо и 2 гр витамин Ц, от което кървенето в момента е слабо зацапване (затова пък ежедневно). Док е информиран, че ги пия, макар да смяташе че няма да ми помогнат за кървенето. Не беше прав - спрях ги за 24 часа и пак се започна. 
Хидротубацията ми беше направена без микробиология, интересувах се защо така и ми беше обяснено че преди нея се правят промивки с антибиотик и няма нужда. Държа да уточня, че вкарването на инфекция навътре е мое предположение, след като лекари в Щерев и Надежда бяха категорични, че при взимането на метериал за кокултивация не може да стане проблем. Но колкото повече мисля се чудя дали пък не е ендометрит точно от тогава... Защото болките и целия ужас започнаха 4-5 дни след взимането на материал  :?.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #15 -: Юли 25, 2013, 15:12:40 pm »
Лили, цветната снимка, лапароскопията и хидротубацията са правени ПРЕДИ проблема с течността и инфекцията. Как мислиш, след тая сага дали са актуални вече? Трябва да се направи ЦС СЛЕД проведеното лечение, за да се установи дали всичко е наред.
От всички изследвания установи ли се в крайна сметка има или няма инфекция? Макар че тази течност е достатъчно показателна, но все пак... За какво точно ти беше изписан антибиотик?
Пак повтарям, ако в следствие на въпросната инфекция има поражения по тръбите, те ще се видят само на ЦС. Ултразвуковият преглед НЕ МОЖЕ да изследва тръби, запомнете го това!!!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #16 -: Юли 25, 2013, 15:14:38 pm »
Скорошен пример момиче от форума, преглед на УЗИ, казват и хидросалпингс, в последствие ЦС и се оказва, че и двете и тръби са ОК.

*
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #17 -: Юли 26, 2013, 12:24:26 pm »
Как мислиш, след тая сага дали са актуални вече?
Пак да обясня: нищо не мисля. Ходя по лекари, разпитвам ги и ги слушам какво говорят. Специално за цветна снимка съм питала над седем пъти за един месец, за лапароскопия малко по-малко. Когато беше открита течността в корема ми беше назначен широкоспектърен антибиотик и вагинални глобули, самоназначих си кални бани (с тампони, естествено). В момента всички изследвания са чисти (пу-пу, цитонамазката не е излязла още). За допълнителна сигурност освен тези трима лекари записах час и при докторът, който ми направи лапароскопията. Той прегледа всички минали изследвания, изслуша перипетиите ми, последваха два обстойни прегледа и потвърди (за мое щастие) че съм съвсем здрава, нямам хидросалпингс, нямам ендометрит. На въпроса да направя ли лапароскопия за допълнителна сигурност той отговори, че това е ненужно и няма да даде никаква допълнителна информация, здрава съм. Не изключвам четиримата специалисти да грешат. В началото имах огромни съмнения и много се притеснявах (защото знам какво пише във форума, и му вярвам). Сега, след последния преглед обаче се чувствам спокойна, ще се доверя на лекарите и ще започна процедура.

Ултразвуковият преглед НЕ МОЖЕ да изследва тръби, запомнете го това!!!
Може би трябва да се разясни на лекарите, защото посещавам хора далеч от квартални гинеколози и тяхното мнение в конкретния случай е различно. Не знам защо и това много ме притесняваше. Но получих достатъчно на брой еднакви мнения и се надявам че не грешат.

Инфекция със сигурност е имало, течност в целия корем не е шега работа, но антибиотикът би трябвало да я е ликвидирал. Не е установено каква е била, пуснах веднага уреа и микоплазма, хламидии и т.н.т. Всичко е отрицателно. В момента микробиология, кръвни изследвания, (стерилна+) урина и прочие показват отлично здраве (по някакви причини не си направих предписания курс с вагиналните глобули).
Това което остана да ме притеснява е, че е взет материал от матката за кокултивация и ако той е заразен може да стане повторно заразяване. За момента не са наблюдавани никакви промени, надявам се всичко да е наред.

Много се извинявам, че 'замърсих' темата на bam, но се надявам постингите ми да помогнат на някого.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #18 -: Юли 27, 2013, 00:11:49 am »
 :wink: Успех!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Съществува ли "лек" хидросалпингс?
« Отговор #19 -: Септември 01, 2013, 09:06:28 am »
Изчетох всичко. lili2011, пожелавам ти всичко да се оправи и мине благополучно! И на всяка една от нас пожелавам в близко бъдеще да има своето така желано бебче!

Благодаря ви за съветите! Аз отскоро започнах да чета и да се сблъсквам с проблемите при забременяване и форумът е страшно полезен.
При мен от около 2 седмици цикълът закъснява, преди дни направих тест, но беше отрицателен. Скоро ще отида на преглед, защото това закъснение започва да ме притеснява.

Успех! yahoo_33