0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Доказване на СПКЯ
« -: Юни 19, 2013, 10:49:50 am »
Здравейте, дами!
Чета форума и ви се възхищавам!
Аз съм от София, видях как действа един виден ендокринолог, който ми постави тази диагноза, но не съм сигурна доколко е реална. Може ли да споделите информация за изследванията и резултатите им, изобщо за всички признаци на това състояние.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Доказване на СПКЯ
« Отговор #1 -: Юни 19, 2013, 14:46:58 pm »
Здравей! Заповядай две статии за СПКЯ от библиотеката на Зачатие:

http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=397&Itemid=17
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=411&Itemid=17

Ето и част от книгата на д-р Малпани - "Стерилитет от А до Я", главата е посветена на СПКЯ:

http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=948&Itemid=104
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Доказване на СПКЯ
« Отговор #2 -: Юни 19, 2013, 16:43:54 pm »
Sixsens, благодаря за бързия отговор! Прочетох статиите, които са много изчерпателни, но все пак имам и един въпрос, който хора, които са в това положение, сигурно знаят. Възможно ли е да нямам наднормено тегло, инсулинова резистентност, нормален прлактин, понижем DHEA-S и дълги години с липсващи и нередовни менструации и да имам ПКЯ? Освен това, Клостилобегит, той ли е решението за този проблем (с фоликулометрии), за стимулиране на овулацията или на вас са ви помогнали други методи?
*
Re: Доказване на СПКЯ
« Отговор #3 -: Юни 19, 2013, 18:20:17 pm »
Аз също нямам наднормено тегло, лекувал съм инсулинова резистентност, не съм имала проблеми с DHEA-S,с пролактин да , и си имам ПКЯ,диагностицирана преди 8 години. Не мог д кж дали стимулция с Клостилбегит е решение, споменаваш за  липсващи и нередовни менструации, аз бях на 13 когато ми беше първата и така до 20 годишна възраст тя си беше нередовна и липсваща по 3 месеца. За проблемите с менструацият при мен ми помогнах  редовните прегледи и консултации, и и прием на доста различни неща- хормони, хормоно-зместителна терапия -казвам го най общо. След акто не си сигурна в този лекар смени го или най добре ако целиш забременяване посети клиника по репродуктивна медицина! Дано мога да бъда полезна!  :)
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Доказване на СПКЯ
« Отговор #4 -: Юни 19, 2013, 23:13:20 pm »
Да,възможно е да нямаш повечето симптоми или те да не са силно изразени, но все по някакъв признак трябва да се е установило, че нещо не е наред. Клостилбегит НЕ Е препарат за лечение на СПКЯ. Това е медикамент за стимулация на яйчниците и се приема с цел забременяване. Но, този препарат се пие при строго определени показания, броени пъти в живота /иначе може да донесе сериозни вреди на яйчниците/ и се предписва след като е установено, че тръбите са проходими и спермограмата на партньора е добра. Пак повтарям, с него се цели забременяване, чрез яйчникова стимулация. Не гарантира овулация, доколкото знам. В никакъв случай не го приемай за лечение на СПКЯ, ако не целиш бременност и ако не си направила ЦС и спермограма на партньора. Насочи се към клиника по репродуктивно здраве, ако искаш да забременееш. Потърси мнението и на още един специалист-ендокринолог.
Какво показа ултразвуковото изследване? Виждат ли се множество малки фоликули? Фоликулометрии правила ли си? Някакви хормонални изследвания? Какви са стойностите на LH и FSH? На база на какво ти поставиха тази диагноза? Необходимо е да ни предоставиш по-подробна информация, за да дадем адекватни коментари и съвети.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Доказване на СПКЯ
« Отговор #5 -: Юни 20, 2013, 11:03:18 am »
Аз целя забременяване (може би с това трябваше да започна). Правили сме спермограма (няма проблем), изследване на LH нямам, само предположение, FSH - 5,03, проба взета на трети ден от началото на цикъла. Не зная дали имам малки кистички, не съм виждала монитора при прегледите. Пия Клостилобегит за трети месец, първия нямаше фоликул, втория и третия, имаше по един фоликул, който според лекаря се е спукал и е имало овулация (следи ме в определни дни). След доказване на овулация (с преглед на УЗУ) пия Дуфастон 10 дни.
Искам само да добавя, че съм благодарна за отзива и също, че днес имам час при лекар от клиника за репропуктивно здраве, именно по съвет на всички вас.
*
Re: Доказване на СПКЯ
« Отговор #6 -: Юни 20, 2013, 11:15:46 am »
Алиса, трябва да пуснеш всички полови хормони.Чак тогава може да се съмнявате и да предполагате СПКЯ, както и след обстоен ехографски преглед.Клостил НЕ СЕ пие без проверяване проходимостта на тръбите.Ако имаш там проблем, как ще забременееш пиейки клостил.Този препарат е хормонален все пак, не са някакви бонбонки.

Много хубаво е че имаш час за лекар по репродуктивно здраве.Предполагам ще започнете точно от където ти пишем - хормони, цветна снимка.

*
Re: Доказване на СПКЯ
« Отговор #7 -: Октомври 18, 2013, 11:13:53 am »
Доколкото знам СПКЯ се доказва или с лапароскопия или с ехографски преглед  :ask:
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Доказване на СПКЯ
« Отговор #8 -: Октомври 18, 2013, 14:07:55 pm »
СПКЯ се доказва с комбинация от изследвания.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Доказване на СПКЯ
« Отговор #9 -: Февруари 04, 2014, 22:27:08 pm »
Здравейте и аз да се разпиша. СПКЯ ми поставиха като диагноза когато бях на 13. Вече съм на 24 и искаме бебе. последно на ехограф бях на 15/11/2013 и на 19/11/2013 при различни лекари. на 15/11/2013 бях при д-р Атанасова в Марковс беше ми 10 ден от МЦ, тя ме прегледа и каза че всичко е ок, няма данни за ПКЯ(аз и бях казала само че искаме бебе и проверяваме дали всичко е наред, без изобщо да споменавам че са ми поставяли някакви диагнози преди). Показах и БТ и тя каза че повишаването става по-късно, но това не би трябвало да е проблем защото МЦ ми е с продължителност 31-37 дни(с изключение на последния, дойде ми на 48- ми ден). Когато на 19-ти отидох при другия док, той ми каза че има ЦС някъде си(не запомних точно къде) и това било признак че настъпва Ову. Обаче като му показах БТ, нещо не му хареса и ме прати при негова колежка, която иска да ми прави направо лапаро. Та въпросът е възможно ли е на толкова рано да има Ову при МЦ с такава продължителност или тогава док се е размечтал?
Вчера (6-ти ден от МЦ) си правих изследвания и ЛХ ми е
ден 6-ти - цибалаб LH ( Лутеинизиращ Хормон )   6.70   IU/l   М: 1.7-8.6; Ж: фол. 2.4-12.6, овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59
ден 7-ми кандиалров  LH         8.1       U/l          2.4 - 12.6            ECLIA
това според моите надежди е в норма, обаче въпросът е дали тестовете за Ову ще ми отчетат правилно? И моля ви споделете как мерите БТ.
Извинявайте за дългия пост Embarassed
« Последна редакция: Февруари 04, 2014, 22:29:07 pm от bamzi »
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Доказване на СПКЯ
« Отговор #10 -: Февруари 05, 2014, 15:46:00 pm »
Бамзи, отговорила съм ти на въпроса с лапароскопията и в другата тема. За хормоните - 6 ден е късно да се пускат. Правят се между 2-5 ден. Освен това, тестовете за овулация не доказват, че има такава, те само отчитат пика на LH и указват приблизително кога евентуално ще настъпи. Овулация се доказва само с фоликулометрии - ехографски прегледи в определени дни. Дори LH да се е вдигнал, дори теста за ову да е положителен, това не значи, че на 100% овулация ще има. Казах ти и в другата тема - започни да ходиш в клиника по репродуктивно здраве. Тези гинеколози от разни центрове и поликлиники няма да ти свършат работа.

За БТ не мога да кажа - не съм мерила.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Доказване на СПКЯ
« Отговор #11 -: Февруари 05, 2014, 17:56:19 pm »
Включвам се относно Базалната Температура. bamzi, в тази тема има много информация по въпроса http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=49816.0  На кратко, БТ се измерва сутрин(7.30-8.00) преди ставане от леглото, приблизително по едно и също време. Мери се вагинално или ректално без да се сменя термометъра, от личния ми опит най-добре с обикновен термометър, ако е дигитален се държи 3-4 мин. след сигнала, поне така казват момичетата, аз съм ползвала обикновен.
Може да си направиш регистрация в Овулационен календар  и при нужда графиката ти да бъде видяна и коментирана от други момичета, които да те подкрепят и дадат напътствия. Имам предвид тези теми във форума:  http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=28.0
Ето една много информативна статия от библиотеката на Зачатие относно съставянето на графика и измерване на БТ:
http://zachatie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=799:---sp-412581654&Itemid=144&highlight=WyJcdTA0MzNcdTA0NDBcdTA0MzBcdTA0NDRcdTA0MzhcdTA0M2FcdTA0MzAiLCJcdTA0M2RcdTA0MzAiL
Но, както и sixsens е писала, ако има ПКЯ графиката е слабо информативна. За О. може да се ориентираш като знаеш, че ЛФ(фазата след овулация) е с продължителност около 14дни (между 10 и 16 дни) и от цялата продължителност на МЦ изваждаш тези дни. Но, ако О. не е настъпила и имаме задържан фол., цикълът може да закъснее доста до спукването или редуцирането на фоликула.
Най- добре в рамките на два-три поредни цикъла да се направи фоликуломентия, което означава проследяване нарастването на фоликулите и измерване на хормони(започва се обикновено около 3 ден на МЦ), за да си наясно колко фол. тръгват, има ли доминантен и дали се спуква, т.е. настъпва ли спонтанна овулация. Ако имаш още въпроси, питай  :). Успех!
« Последна редакция: Февруари 05, 2014, 18:27:17 pm от marsi »