0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте, за първи път пиша във подобен форум на можах да намеря сходна активна тема, за това пиша на нова ( не знам как се процедира, за това ви моля да ме извините)

На 20 години съм, преди седмица ми направиха оперативна лапароскопия в Майчин дом, поради открита киста - ендометриоза. В следствие, ми назначиха лечение с Золадекс 6 месеца, четох в една от темите коментари, на жени които са също са били на тези инжекции. Аз не искам да забременявам, или поне не сега - много ми е рано още. Страх ме е безумно много от страничните реакции, предизвикани от Золадекса, или поне това което прочетох на листовката и това което са писали други жени с моя пробелм. Още не са ми били първата инжекция, но ако има някой, които е в моето положение и на моите години, моля нека сподели какво да очаквам... защото съм много притеснена - страх ме е повече от операцията. :(
*
Здравей!
Писала съм в другите теми за ендометриозата. Тъй като аз целях забременяване, не се подложих на лечението, а преминах директно към ин витро. В твоя случай, след като не желаеш забременяване на този етап, е добре да се подложиш на лечението. Не закъснявай с поставянето на първата инжекция( мисля до 20 дни след лапароскопия трябваше да се сложи).
Да, страничните реакции са неприятни, все едно навлизаш в менопауза. Ендометриозата трябва да се лекува. Предполагам си чела какво причинява тя.
Да запозната съм, ще започна лечението... няма как просто ме е страх от страничните реакции :( исках някой, които са му слагали такива инжекции и е горе долу на моята възраст да каже, каак е било при нея... защото сигурно има значение и от това на колко години си, а може да зависи само от организма - как ще понесеш лечението... не знам вече
Все пак ти благодаря за отговора, успех :)
Преди 2 дена ми сложиха първатаинжекция золадекс, гони ме вълчи глад.. и няма засищане... (буквално) след ядене ме боли стомаха горе високо ... май золадекса ме почва!
*
Здравей denibeni!
Аз бях на 28г., когато проведох лечение и със золадекс и с диферилин. Мога да кажа, че ефекта от золадекса беше по-добър от към ползи за преборването на ендометриозата, а като странични ефекти и от двете лекарства, мога да кажа, че при мен не бяха нищо особено, а при мен беше и 9 месеца лечението /3 преди операцията и 6 след, което е една недомислица но както и да е, лутането сред лекари и липсата на достатъчно инфо преди 8г доведоха и до това/. Имала съм някоя и др топла вълна, но наистина нищо чак толкова фрапиращо, напълно нормално си се чувствах. Може би ако се вглеждах повече за странични реакции щях да открия, но си водех един съвсем нормален живот, даже в някои отношения и по-добър заради сигурността и съотв спокойствието, че няма нова киста.
Така беше при мен, при др жени може и да е по-различно, но от моя гл. т. ми се струва, че болките в корема не би следвало да са от това, а при мен също апетит не съм имала повишен, както и не съм напълнявала.
Мен лично повече ме е притеснявало в дългосрочен план до какво може да доведе това лечение, имайки предвид свалянето на костна маса, която се възстановява наполовина и др такива, но си казвам че след като нямаме избор, въобще е излишно да се разсъждава в тази посока.
Мнението ми е че тр да си проведеш лечението спокойно без излишно вглеждане в стр реакции, освен естествено, ако не е нещо наистина важно. По-важното е да има ефект от золадекса, откъм стопиране на ендометриозата - дано имаш късмета точно затова!
Здравейте, благодаря ви за отговора. В крайна сметка и аз все това си повтарям, каквото и да ме чака или пък не, не е страшно... Важното е да се излекувам и дай боже след някоя година да си имам бебе.

Моята лекарка ( генеколожката ми) ми каза, че е възможно след края на 6 месечното лечение  отново да ми излезе ендометриозна киста, което ме притеснява малко... :( дано да не стане.. От време на време ме понаболва единия яйчник ( този, който ми оперираха), но сигурно и това е нормално.  :(


Благодаря ви за мненията, който също е минал през това, нека сподели.
Здравейте!И аз преминах лечение със Золадекс-6 месеца след първата лапароскопия + още 2 след втората лапароскопска операция.При мен най-силно изявени бяха топлите вълни и безсънието. Засега лечението на ендометриозата е успешно и няма рецидив.
Здравей !
Аз съм на 25 години , минах съвсем скоро през 3 инжекции Лукрин Депо (дори още не ми е дошъл първият цикъл след инжекциите) . При мен освен горещите вълни,най-вече нощем, друго не е имало, никакви болки, никакво отражение върху емоционалното ми състояние, само не можех да отслабна въпреки усилията ми , че бях качила някое килце преди това. Истинските вълни започнаха след 2рата инжекция и  си мислех ,че няма да мога да издържа даже и месец, но после се свиква , даже като стане по- студено, ще те топлят :)) , няма ги и гадните пъпки преди цикъл (поне при мен )
Успех ти желая, да не се връща никога болестта и един ден като искаш да имаш дете да нямаш никаквии проблеми !
Здравейте дАМи, благодаря ви за отговорите!
 Топли вълни имам, но ще ги преживея! не искам повече да имам кисти.. дано не се повтаря и дано не се налага пак да лягам под ножа :(
Re: ЛАПАРОСКОПИЯ НА ЕНДОМЕТРИОЗНА КИСТА-> ЗОЛАДЕКС
« Отговор #10 -: Август 27, 2013, 09:57:04 am »
Здравейте! Моя позната беше оперирана в Майчин дом-лапароскопия с цел премахване на ендометриозни кисти от единия яйчник.След операцията премина 6 месечен курс със золадекс.Преди 2 месеца спря лечнието,но сега се вижда киста(около 1,5 см) в другия,неопериран яйчник...В епикризата след операцията не е записано да е установена такава киста-възможно ли е да се е появила по време на лечението със золадекс или просто я е имало и преди?  8O Дайте мнение към кой специалист в София да я насоча?  :?
Re: ЛАПАРОСКОПИЯ НА ЕНДОМЕТРИОЗНА КИСТА-> ЗОЛАДЕКС
« Отговор #11 -: Септември 15, 2013, 14:03:37 pm »
Нямам идея, на мен ми казаха, че след като мина лечението с золадекса пак може да ми се появи ... дано да не стане като с твоята приятелка, но на мен някой ми беше казъл, еч золадекса  има действие, ако има нещо да го събере на едно място.... :( Успех, кажи после лекарското мнение!
*
Re: ЛАПАРОСКОПИЯ НА ЕНДОМЕТРИОЗНА КИСТА-> ЗОЛАДЕКС
« Отговор #12 -: Септември 16, 2013, 15:33:47 pm »
*Sunny*Angel*, до колкото знам, ендометриозна киста може да се "види" само при лапароскопия,  така, че това което се вижда при твоята приятелка може би не е ендометриозна киста. Колкото до ендометриозата, тя е хронично заболяване и е възможно след лечение да се появи пак.
За специалист - аз съм за доктор Попов с две ръце, но в момента не знам в коя болница е - преди беше в Шейново.


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*
Re: ЛАПАРОСКОПИЯ НА ЕНДОМЕТРИОЗНА КИСТА-> ЗОЛАДЕКС
« Отговор #13 -: Септември 16, 2013, 18:26:39 pm »
Д-р Попов оперира във Вита в момента, моята операция мина там юни месец, но аз бях с функционална киста.


Re: ЛАПАРОСКОПИЯ НА ЕНДОМЕТРИОЗНА КИСТА-> ЗОЛАДЕКС
« Отговор #14 -: Декември 04, 2013, 16:13:10 pm »
Здравейте,

Искам да подаря една ампула Лукрин Депо 3,75мг, на някой нуждаещ се.