0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,

Трябва да си пусна половите хормони и имам направление от личния лекар за гинеколог. Не знам обаче кой гинеколог ще бъде склонен да ми даде направление за половите хормони. Поне за тези хормони, които минават по касата (те така и така не минават всичките), бих си спестила едно 80-90 лв. Ако някой може да ми каже име, ще бъде благодарна. :-)
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
не съм от Пловдив и не мога да те посъветвам за гинеколог, но да допълня, че и ендокринолог също може да ти пусне направление за изследване на половите хормони.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

аз съм от Пловдив и д-р Патишанов ми е пускал някои по Здрвавна каса, но беше отдавна, последно всички хормони ми бяха проследени от ендокринолог,  но за целта ме хоспитализираха формално, ходех сутрин, давах кръв и си отивах в къщи

не съм от Пловдив и не мога да те посъветвам за гинеколог, но да допълня, че и ендокринолог също може да ти пусне направление за изследване на половите хормони.

Благодаря за инфото. Честно казано не знаех, но тъй като и хормони на щитовидната трябва да пускам, по-късно ще искам направление и за ендокринолог от ЛК, просто скоро съм ги правила някои от хормоните на щитовидната и антителата. Но като знам ендокринолозите как пускат само TSH и нищо друго, май трябва да питам и за ендокринолог в Пловдив, който работи по ЗК. Знам, защото съм си искала да ми пуснат и FT3 и FT4 и антителата, но ти казват, че само TSH е най-точният показател и тва е... Та не знам, всъщност се чудя и при кой ендокринолог да отида по-късно... Между другото антителата на щитовидната жлеза до скоро не минаваха по каса, но сега разбрах от една лаборатория, че и МАТ вече е по каса, та така...
........
« Последна редакция: Май 22, 2013, 16:31:14 pm от kiti13 »
*
Здравейте,
Трябва да си пусна половите хормони и имам направление от личния лекар за гинеколог. Не знам обаче кой гинеколог ще бъде склонен да ми даде направление за половите хормони. Поне за тези хормони, които минават по касата (те така и така не минават всичките), бих си спестила едно 80-90 лв. Ако някой може да ми каже име, ще бъде благодарна. :-)
Д-р Ямаков работи със здравната каса. Опитай при него.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Между другото, да споделя, та ако някой има мнение или опит да каже...

Аз бях с хипофункция на щитовидната около 2 години на близо 100 мг на ден. Обаче... промених доста неща в храненето си (зеленчуци, плодове, по-малко мазнини, разтоварвания и прочие) и за 8 месеца махнах Л-тироксина (невероятно, но факт: дори нутриционистът, при който се консултирах, ми беше казал, че за около 1 година се очаква да махна хапчето). От август 2012 г. ТСХ ми е напълно в норма - около 2 и малко се движи. На ехография съм ходила всяка година, жлезата вече си има почти здрав вид и там, ендокринологът се чудеше как е станало това, ама факт! Едното ми антитяло си влезе в норма, МАТ все още не напълно, но тенденциозно спада. Та, при мен това развитие не е случайно и аз не вярвам, че ей така може другия месец да скочи ТСХ пак (при условие разбира се, че си продължавам със здравословното хранене). Редовно си следя ТСХ - на всеки 3 месеца, антителата - на около 6 месеца. Обаче гинекологът, при който ходя, ми каза, че трябвало още по-често да ги следя, като искам да забременявам, което ми се вижда малко прекалено - едва ли не всеки месец... Всички ендокринолози, при които съм ходила (вкл. Орбецова), са ми казвали, че стойностите на антителата се променят бавно и изследвания по-често от на 3-4 чесеца са безмислени. Дори ендокринологът, който ми прави ехографията, всеки път едва ли не ще ме бие защо въобще ги правя тези антитела и давам пари.

Другото, което ме притеснява, е, че ако забременея (дай боже да е по-скоро!) при бременност ендокринолозите, дори и да нямаш нужда от л-тироксин, пак го изписват, а както писах вече по-горе при мен не е случайно възстановяването на щитовидната и да пия пак л-тироксин би било излишно, да не кажа вредно. Защо казвам вредно? Защото, докато пиех л-тироксин (нали уж безобидно хапченце) имах гликиран хемоглобин към горна граница, което показваше инсулинова резистетнтост. Та се бях побъркала да не би да имам СПКЯ, да не развия диабет видиш ли, да нямам скрит диабет и прочие. 2 глюкозотолерантни теста в 2 различни лаборатории правих, пращаха ме на ехография на панкреаса, дори антитела за диабет ANTI-GAD65 и IA2 си изследвах, е диабет нямам на 300 процента, няма и данни да се развие! Та, в момента, в който спрях л-тироксин на следващото изследване гликирания хемоглобин беше паднал съвсем в норма. Та, малко по-късно на преглед при Орбецова тя ми обясни, че това малко безобидно хапченце л-тироксин може да доведе до инсулинова резистентност.

Та в тая връзка с безобидните хапченца, ще допълня и, че дълго време имах проблеми с червата - подуване, газове и прочие... Пробиотици пих кви ли не, нищо не помогна. Помогна пак храната, или т.нар. суперхрана спирулина. За около 2 седмици по една ч.л. всеки ден сутрин в портокалов сок и вече съм друг човек (такива проблеми имах сигурно от около 2 години по-обострени, иначе в по-слаб вариант, откакто развих хипофункция на щитовидната)... та затова съм много скептична и към разните му там хранителни добавки...

Та мисълта ми е, ако има жени с подобна история, дето ТСХ си им е влезнало в норма, и не са пили л-тироксин по време на бременност, да споделят или да ми пишат на ЛС.
Да кажа за д-р Патишанов. Не само, че не ми пусна никакви хормони, а трябваше да му кажа да ми ги напише на листче, при което ми написа 2-3 - не било нужно всички - а аз му представих цяла папка с документи и изследвания, и нямаше основания да отказва. И като го попитах: а по каса не минават ли, ми каза, че минават, ако има направления. Почна да ми обяснява от Здравната каса колко пари му искали, понеже не му признавали направления, които бил отпускал,...Абе стигна се дотам, че ми каза да отида пусна жалба срещу него в Здравната каса, а аз му казах, че е трябвало да си поискам обратно направлението от него и въобще да не му подписвам листа за прегледа. Та с една дума изгубих си времето! И така от системата си постигат целта - щото човек за да не си губи времето, отива направо при частния доктор и си плаща като поп... Просто се удивлявам на това колко директни са станали лекарите дет работят по ЗК... Абе побеснях, ама сега няма да се нервя, заради някви смотани системи и доктори... Ще ида при личната, ако може да ми даде поне болнични да избия малко  от малко изследванията и тва е... Мдда обясняваше ми тоя доктор също, че нямало направления дори за бременните - а да не би кандидатките за забременяване да са с по-малко права ли какво?...