0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Пускам темата с идеята по-късно да я превърна в библиотека.
Полезни статии и връзки засега ще слагам на първа страница, а по-късно ще оформим като библиотека.

Ето една статия, относно здравословно хранене през бременноста: http://www.moetodete.bg/hranene/balansirano-meniu-za-zimata.html

Една статия за пълномаслените и обезмаслените продукти:
http://www.ecomedia.bg/be-eco/health-and-food/article/2254

Една статия за сладките неща: http://dieti.net/zahar/

и още една за плодовете: http://dieti.net/plodove/


Моите топ 5 заместители на шоколад са фурми, стафиди, сушени кайсии, ананас и ябълки поляти с мед :)

[/url][/url]
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Ми ето нещо и от мен, във връзка с предишния ни разговор:
http://bodytime.bg/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE.-%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%82%D1%8F%D1%85-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8/
Разбира се, трябва да се направи известна разлика между "диетично" и "здравословно" хранене, но в общия смисъл, аз се придържам към правилото: "ограничи/замести/изключи/наблегни".
Ограничавам мазнините от животински и растителен произход, пърженото, бялото брашно, белия ориз, захарта, млечните продукти/ без да ги изключвам напълно/. Замествам тортичкокесовосметановите изкушения с плодове, но и с тях не бива да се прекалява. Изключвам тлъсти меса, кренвирши, колбаси с неясен произход /ако ги е правила баба, може /и маргарин. Включвам задължително риба и някои морски продукти, червено, нетлъсто месо /пека, варя, задушавам/, кафяв ориз, сурови зеленчуци. В общи линии се придържам към режима не само за да отслабна, а за да се почуствам по-добре. Карала съм продължително време на него и ми понася добре. Смятам, че средиземноморската диета е най-добрия начин на хранене /и диетично и здравословно/. Намирам режимите на глад и виене срещу луната за глупави и неефективни /обичайно, следва връщане на всички килограми/. Естествено, движението не трябва да се пропуска от всичко това.
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

Абсолютно :)
Цаката е мярката, но когато има причина да се спазва хранителен режим,понякога е трудно.
На мен ми е по-лесно да не консумирам въглехидрати вечер, поне не получавам подуване на корема после :lol:
[/url][/url]
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Абсолютно :)
Цаката е мярката, но когато има причина да се спазва хранителен режим,понякога е трудно.
На мен ми е по-лесно да не консумирам въглехидрати вечер, поне не получавам подуване на корема после :lol:
Напълно вярно! А това е така, тъй като, когато човек се ограничава, обичайно получава апетити именно към "забраненото". Помня дядо ми /Бог да го прости/, милия разви инсулинозависим, старчески диабет. Ми тоя човек умираше за сладко! По цял ден за нещо сладичко мечтаеше, все гледаше да чопне нещо /скришом, не, че ние не знаехме/. Съзнаваше, колко е опасно това за него, но както сам признаваше :"Никога не съм прекалявал или бил зависим от сладките неща. Обаче сега умирам за нещо сладичко". Аз си го обяснявам с това, че му беше забранено. Та така и с драконовските режими или дългосрочното спазване на режими. Когато му намалиш калориите, организма минава в "авариен" режим и почва да разгражда собствените си мазнини. Това е добре, така се топят килца. В един момент обаче, организма "свиква" с намалените дажби и ефекта може да намалее, да се получи задържане на килограми. За това е хубаво, от време на време да се правят почивки - хапни парче пица или нещо сладко. Естествено, нежелателно е да се прекалява с тия почивки, защото ефекта от постигнатото може да се загуби. Освен това, хората сме различни - не значи, че нещо ефективно при мен, ще важи и за теб и/или обратното. Две неща обаче са верни: Средиземноморската диета не е диетично хранене в общия смисъл, защото не ограничава почти нищо, просто набляга на сложните захари /пълнозърнести храни, кафяв ориз-които "амбицират" организма, тъй като се разграждат по-трудно и съответно, се горят повече калории/, рибните продукти /чиито ползи са известни отдавна/ и обработването на храната /не се пържи или поне много рядко/.Счита се, че средиземноморските народи са най-дълголетни и изключително рядко страдат от наднормено тегло и всички проблеми произтичащи от него. До като, дебели сомалийци наистина не съществуват, но няма нужда да обсъждам тяхната продължителност на живота, нали? Казано накратко, няма как да очакваш с пържени картофи и мазни хамбургери да доживееш 100...но може пък и да не искаш  :)
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

Просто да ви следя какво си говорите. Имам едни 15 кила, които искам да подаря на някой друг, те са ми наследство от стимулации и бременност+кърмене. Видях че за вега тест си говорихте, къде е правен и ако някой се е подлагал на режими след такъв тест има ли резултат?
Мъжът ми вчера :) Виж в Кафето съм писала:)
[/url][/url]
Да, така е има една тънка разлика между здравословното хранене, което според мен трябва да го правят всички и т.нар. диетично, което е абсолютно индивидуално според самият човек и неговите показатели-ръст, тегло, години, пол, кръвни, хормонални и др. изследвания :D
Ето тук както виждам в заглавието на темата е свързано повече със самото здравословно хранене, а в дневника ми съм описала чат от спецификата на диетичното ми хранене :)
На първо време и аз също бях изненадана 8O, какво ми се забранява, но поне знам с какво здравословно нещо да го заместя, защото честно казано е наистина много трудно да се откажеш от нещо, нали винаги ще бълнуваш за него, даже и на сън :)
Например захарта в моят случай е строго забранена и май до живот ще карам на нейни заместители, не че нещо лошо, добре че изнамериха тази стевия, нещата подсладени с нея са адски вкусни.
Второ - зехтинът, олиото, маргаринът са забранени, но само за три месеца, обаче хапвам маслини, пасирано авокадо, и разбира се естествената мазнина от месото и рибата, които си пускат при топлинна обработка (печено или варено). Като лойта от пържолите никога не съм я и консумирала.
По отношение на плодовете - да, мога да ям банани, круши, ябълки до пръсване, но не мога да ям сушени плодове, не мога да ям натурално грозде, нито стафиди, смокини, мед.
Принципно млечните продукти не са забранени изцяло, но за момента не мога да консумирам пълномаслените такива. Една извара, обаче мога да ям, за да не лишавам организма от калций, мога да пия и онази Верея фитнес (прясно мляко), така че реално не съм примърцала и откъм мляко и сирене.
Иначе кафяв ориз, киноа и всякакъв вид брашно, освен бялото са ми позволени.
Как ще си реша въпроса с палачинките например? Ми мляко Верея фитнес, с брашно от лимец, и се разбъркват с миксер, добавят се и останалите продукти за тестото за палачинки и пържене на тефлонов тиган без мазнина, подслаждане с плънка от пасирана ябълка или авокадо. Между другото странно звучи, но е адски вкусно :)
Една статия за различните видове олио.
http://www.menumag.bg/za-hranata/produkti/olio

Аз съм се засилила към царевичното сега :)
Казах ли ви, че днес ме обвиниха в орторексия :lol:
[/url][/url]
Чак пък орторексия  8O Е, да, ако човек е вманиачен, ама точно ти, едва ли?
Споко това със забранените мазнини при мен е до време не е завинаги  :D
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Една изключително подробна и полезна информация за гликемичния индекс на храните:
http://www.glycemicindex.com/index.php

и една за тези, които не ползват английски:
http://fhl.bg/news/article/305
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"