0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Болка по време на секс
« -: Януари 18, 2013, 14:46:11 pm »
Здравейте, наскоро бях на профилактичен преглед. Правиха ми цитонамазка, чакам още резултатите. Като ме гледа със спекулум, първоначално нищо не чувствах, но като го натисна малко надолу и навътре, явно за да огледа по-добре, ме заболя и то гадно нещо вътре. И друг път съм изпитвала такава болка, при секс, все едно членът удря на нещо и боли и е неприятно доста, никакво удоволствие в такъв момент не изпитвам. В амбулаторния лист е записано "нормален цикъл, оплаква се от болки в хипогастриум; рвку-зачервена хипопластимна матка, аднекси-леко скъсени." Гледа ме и на ехограф и каза, че ми няма нищо - нито кисти, нито нещо друго, всичко е окей. Но мен ме притеснява тази болка. Естествено, ще изчакам резултатите и дано да няма нищо, но да не кажа почти всеки път при секс я има и нито мога да се отпусна, нито нищо. На какво може да се дължи, моля кажете някакъв съвет. :(
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Болка по време на секс
« Отговор #1 -: Януари 18, 2013, 15:20:11 pm »
Имаш ли правени някакви операции? Прекарвала ли си някакви възпаления, хламидии, други половопредавани болести? Питам, понеже в следствие на някое от гореизброените може да са се получили сраствания, откъдето да идва болката. Аз бях така, почти всеки път, в определена позиция при секс имах точно такава болка. Оказа се, че имам сраствания, след отстраняването им нямам проблем вече. Друга възможна причина е ендометриозата. Проблеми с цикъла имаш ли? Закъснения, болки? Разбира се, не е задължително да имаш някой от тези проблеми, но вероятността я има. Пусни си едно изследване за хламидии на първо време, микробиология също. Дано е нещо леко и незначително. Ако имаш въпроси, пиши. Успех!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Болка по време на секс
« Отговор #2 -: Януари 18, 2013, 15:50:12 pm »
-Операции - не.

-Възпаления, хламидии, др. половопредавани болести - предполагам не, защото водя полов живот от има няма една година, че и по-малко (на 19 съм), не съм си правила изследвания, но тази болка я имам от самото начало на започване на полов живот. Първоначално си мислех, че не съм отворена като хората и това ме боли, после си мислех, че съм тясна, после, че не съм отпусната достатъчно(в интернет четох, че когато не си отпусната достатъчно, влагалището не се разширява достатъчно и члена удря матката и това може да боли - ама почти всеки път ли?!), после си мислех, че някакви несъзнателни мисли ми минават през главата и т.н. Даже си мислех, че самата болка не е вътре, ами на входа на влагалището и чак сега като ме гледа гинеколога със спекулум ми светна, че е същата болка.

-Eндометриозата - сега попрегледах какво е това, но доктора не ми спомена нищо такова.

-Цикъла - от както водя полов живот си е даже точен, последните месеци е +-1 ден(идва на 29-30-31, най-често на 30 и направо бях очудена как ми е толкова точен, никога не е бил така), а преди ми е бил дооооста по-объркан. Болка - само първия ден като ми идва.

-Изследване за хламидии и микробиология - това не се ли включва в цитонамазката? Ако реша да си направя такива изследвания - те покриват ли се от здравната каса, защото вече взех едно направление и личната 100 % няма да ми даде друго. Как протичат изследванията? Да се посъветвам ли с гинеколога дали са нужни или направо да си ги искам?

П.П. Забравих да кажа, че също на амбулаторния лист пишеше: "умерено бял влагалищен секрет на точковидни налепи по влагалищни стени" - каза, че това са гъбички и всяка втора жена ги има и с едно хапче минават - изписа ми Флукорик едно хапче, което вече изпих.

И още нещо, как се разбира дали матката ти е обърната или не? В нета намерих, че с ехограф на профилактичен преглед като отидеш може да се останови, мен 2 пъти са ме гледали на ехограф, но никой от двамата гинеколози не са ми споменали за това.
« Последна редакция: Януари 18, 2013, 17:28:42 pm от zdraveii »
*
Re: Болка по време на секс
« Отговор #3 -: Януари 18, 2013, 23:04:34 pm »
-Изследване за хламидии и микробиология - това не се ли включва в цитонамазката? Ако реша да си направя такива изследвания - те покриват ли се от здравната каса, защото вече взех едно направление и личната 100 % няма да ми даде друго. Как протичат изследванията? Да се посъветвам ли с гинеколога дали са нужни или направо да си ги искам?

Изследването за хламидии и микробиологията на влагалищен секрет не се включват в цитонамазката и са съвсем отделни изследвания. Микробиологията на влагалищен секрет се поема от ЗК. Изследването протича по същия начин както се взима цитонамазката - след поставянето на спекулум, с помощта на специален тампон, се взима секрет от вътрешността на влагалището.
С това изследване се установява дали няма някакво възпаление, венерическо заболяване или гъбична инфекция. Не знам как гинекологът ти е предписал хапче за гъбички без да е направена микробиология. Обикновено ако има гъбична инфекция лечението се състои от вагинални глобули + таблетки за перорален прием.

Ето какво е цитонамазка и защо се прави:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=476&Itemid=20

Обяснение за хламидиите:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=421&Itemid=42
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=398&Itemid=42

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Болка по време на секс
« Отговор #4 -: Януари 18, 2013, 23:32:46 pm »
Ще допълня само Мецани - хламидиите не се поемат от здравна каса. Щом водиш полов живот е задължително да си правиш профилактични изследвания поне веднъж годишно. Особено за хламидии, защото са много опасни, могат да нанесат необратими поражения по репродуктивната система, а в повечето случаи протичат без симптоми и освен с изследване - няма как да се разбере.
За съжаление, повечето гинеколози нямат навика да назначават профилактични изследвания, а това е много важно. Аз лично не чакам на гинеколога, интересувам се, информирам се и си искам. Съветвам те за по-сигурно да постъпиш и ти така. Особено след като каза, че ей така само с преглед ти е поставил диагноза гъбички, че и лечение ти е изписал. Не говори добре за професионализма му :? Направи си задължително микробиология, за да се види какво е. Не пропускай и хламидиите, за тях се взима венозна кръв. Това че водиш полов живот от една година съвсем не ти гарантира, че не си се заразила с нещо. То става от първия път, ако партньорът е приносител :wink: Надявам се използвате презервативи, само те предпазват надеждно от половопредавани болести.

Защо смяташ, че матката ти може да е обърната? Иначе, да, с ехографски преглед може да се установи.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Болка по време на секс
« Отговор #5 -: Януари 19, 2013, 10:36:27 am »
Ами уж се води най-добрия в града.

Мислех си, че може да е обърната, защото четох, че пак имало болка при полов акт тогава, но след като не са ми казали, значи си е нормална.

Честно казано не ползваме презервативи, но като че ли си мисля да изключа някоя венерическа болест, защото още най-първия път пак си ме болеше там, т.е. и преди това си го е имало това нещо, за да ме боли още тогава.

За микробиология ще го питам и ще искам, ако не отделно при друг ще отида - без здравната каса, знаете ли колко струва микробиологията?

За хламидиите прочетох и разбирам, че са много опасни, няма ли някакъв друг начин, освен да ми вземат кръв, защото имам панически страх от това и припадам. От 4 години някъде не съм ходила да ми взимат кръв.
*
Re: Болка по време на секс
« Отговор #6 -: Януари 19, 2013, 10:47:14 am »
Желателно е да ползвате презервативи. В днешно време само на доверие не става. Така хем се предпазваш от половопредавани болести, хем и от нежелана бременност.

Цената на микробиологията е около 20 лв.

Във втория линк за хламидиите, който съм ти посочила, пише какво изследване може да се направи - взима се намазка от шийката на матката). Това изследване показва дали има в момента хламидозна инфекция. Кръвните изследвания са по-точни, тъй като показват дали има и стара инфекция.
Няма нищо страшно от вземането на кръв. По добре е да го изтърпиш за няколко секунди, отколкото да имаш и да стош с хламидии, които биха нанесли непоправими щети по репродуктивната ти система.

Младо момиче си, в момента не се интересуваш от забременяване, но мисли в бъдещ план и използвай презервативи.
*
Re: Болка по време на секс
« Отговор #7 -: Януари 19, 2013, 10:59:44 am »
Честно казано не ползваме презервативи, но като че ли си мисля да изключа някоя венерическа болест, защото още най-първия път пак си ме болеше там, т.е. и преди това си го е имало това нещо, за да ме боли още тогава.
Как ще ги изключиш тия болести без изследвания?
 
Момичетата по-горе са се постарали подробно да ти обяснят какво точно да направиш, приеми съветите им сериозно - не са шега работа тези неща. Имаш късмета да попаднеш на правилно място за съвети, които ще ти бъдат полезни в бъдеще и когато решиш да станеш майка, ще си доволна, че си се погрижила за репродуктивното си здраве навреме, повярвай ми.

Интелигентно ми звучиш, аз много се радвам на такива млади хора, с удоволствие ще ти отговаряме на всеки въпрос, но има неща, които са извън възможностите ни - да ти поставяме диагнози онлайн и да ти направим изследванията, а това са стъпките, които ще ти дадат отговори и ти трябва непременно да направиш.

И накрая като майка на 18-годишна дъщеря те моля - не подценявай предпазните мерки по време на секс! Ползвай презерватив! Една хламидия може да ти направи такива бели по репродуктивните органи, каквито сега не можеш да си представиш. Да не говорим за другите болести.

Споделяш ли с майка си? Каква е нейната роля в запознаването ти с тези проблеми?

Re: Болка по време на секс
« Отговор #8 -: Януари 19, 2013, 11:46:33 am »
Цитат
Това изследване показва дали има в момента хламидозна инфекция. Кръвните изследвания са по-точни, тъй като показват дали има и стара инфекция.

Т.е. дори даден човек да е имал, тя може да е преминала и по първия начин чрез вземане на секрет да не отчете, че има проблем? Не би ли следвало дори да е преминала инфекцията да отчете наличието на хламидии?  :? Или не разбирам правилно идеята.

Цитат
Как ще ги изключиш тия болести без изследвания?

Нее, не ги изключвам, че е възможно да ги имам вследствие, а че по-скоро не са причина за болката, тъй като още при първия път я имах.

Честно казано не споделям с майка ми, защото нямаме такива близки отношения, а и тя е голяма паника, ако и кажа, че искам да отида на преглед или на изследвания ще си помисли, че съм бременна или че задължително съм лепнала някоя болест и положението е трагично и необратимо и... по-добре сама да се оправям.

Благодаря ви за отговорите :hug2: За сега вие ми давате най-пълни обяснения какво-що. По-рано бях попитала в друг форум, че искам да отида на профилактичен преглед при гинеколог и какво точно да искам от него и там ми казаха да си направя цитонамазка. Като отидох при доктора и му казах, че искам да се прегледам профилактично, той ме попита какво точно имам предвид под профилактично, за да знае какви изследвания да ми направи и аз му казах - цитонамазка и той това ми направи човека. Ако знаех по-рано за микробиологията и хламидиите щях да му кажа тях да ми направи или и трите заедно.
Дали ще е проблем като отида при него да си взема резултатите да му кажа и за тези изследвания, че съм прочела примерно, че е добре и тях да си направя (също евентуално да спомена пак тази болка, която той също записа в амбулаторния лист и съм чела в интернет или че някоя приятелка ме е посъветвала, че може някоя болест да е причина за нея) и ако може да ми ги пусне, дали ще ми иска второ направление или да направи проблем, че го размотавам?
« Последна редакция: Януари 19, 2013, 12:46:04 pm от zdraveii »
*
Re: Болка по време на секс
« Отговор #9 -: Януари 19, 2013, 11:58:03 am »
Вземи си смени лекаря.
Не мога да повярвам, че има такива като твоя, които не знаят що е профилактика.
Масовата безотговорност към репродуктивното здраве на младите хора ме изкарва извън кожата, затова и тук, в Зачатие работим много в тази посока.
За да не се налага на по-зряла възраст да лекувате болести, трябва да се грижите те да не се появяват - толкова е просто. Предпазване е АБ-то на тези проблеми - родителите и лекарите са тези, които трябва да следят за това.

*
Re: Болка по време на секс
« Отговор #10 -: Януари 19, 2013, 12:48:13 pm »
Ето маркерите на кръвните изследвания за хламидия:
IgA - положителен при остра фаза на инфекцията
IgG - стар имунен отговор при прекарана инфекция
IgM- пресен имунен отговор при протичаща инфекция

Сиксенс е по-веща от мен за хламидиите. Вероятно ще се включи по-късно с разяснения.
Има много теми за хламидията във форума, прегледай ги.

Профилактиката е задължителна. Ще ти спести много главоболия и лоши последици. Веднъж годишно се прави цитонамазка(Пап тест) - тя е метод на изследване за скрининг и профилактика на рака на маточната шийка.
Микробиология и преглед при гинеколог минимум 1 път годишно.

Не мога да си обясня защо посещението  при гинеколог се свързва само с бременност или венерическа болест? Това е безумие! Съжалявам, че хората не са чували за профилактика или ако са чували, то масово я пренебрегват.
Re: Болка по време на секс
« Отговор #11 -: Януари 19, 2013, 12:54:26 pm »
Да, и аз затова от тази година съм решила всяка година да си правя през Януари профилактика - зъболекар, гинеколог... единствено не мога да се престраша за кръвни изследвания :o Но това е отделен въпрос.

Като отида за резултатите от цитонамазката, ще го попитам дали трябва да си направя и изследвания за болести и ще видя какво ще ми каже. Ако не иска да ми направи, като се върна след сесията в София ще отида на частно там :(
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Болка по време на секс
« Отговор #12 -: Януари 19, 2013, 14:50:10 pm »
Няма какво да го питаш дали трябва, той по-добре трябва да знае, че е задължително, не да чака ти да му казваш. Понеже обаче ти сподели, че той тебе питал и явно не е наясно що е то профилактика 8O /това е недопустимо просто, всеки гинеколог трябва да знае/, моето мнение е категорично, че трябва да си смениш лекаря. Това с най-добрия в града сме го чували и чували. Не вярвай на слухове, а на факти. А фактите говорят зле за твоя лекар. Най-нормалното нещо, когато пациент отиде на лекар и поиска профилактичен преглед и изследвания, е лекарят да знае какви са те, а не да чака пациента да си ги поиска. Пациентът не е длъжен да знае, той затова отива на доктор.

Пак ще се повторя, че и момичетата преди мен ще поентя - ползвай презерватив задължително. Това ще ти спести много проблеми в бъдеще. Сега аз като веща по хламидиите :lol:, ще ти споделя нещо. Веща съм, понеже именно заради хламидии на 24 години се оказах стерилна, необратимо. Единственият начин да забременя беше с ин витро. Отне ми 4 години и 3 опита. Казвам ти го не, за да те плаша, а за да те накарам да си помислиш много добре - трябва ли да рискуваш да ти се случи същото? Хламидията е заболяване, което в повечето случаи протича без симптоми и при жените, и при мъжете. Т.е. партньорът ти колкото и да е свестен, внимателен и т.н. може спокойно да е носител, без дори да е заразен, но ти ще се заразиш. Понеже много често мъжете са основно носители на бактерията, но не се заразяват, заразяват обаче партньорките си. Последиците са катастрофални, ако не се хване на време, а това както вече казах, става само и единствено с редовни изследвания. Няма друг начин, за съжалени. Веднага обяснявам защо е по-добре да се направи кръвно такова, макар Мецани вече да е обяснила много точно. При наличие на хламидия организмът изгражда три вида антитела - 1. за стара, вече прекарана и преминала инфекция /обикновено високите стойности тук дават сигнал, че вече е станала белята и са нанесени поражения/, 2. за налична, току що-започнала инфекция, която тепърва се разразява /в този момент ако се хване е най-добре, най-бързо се реагира и обикновено няма последици/ и 3. за налична вече активно действаща от известно време инфекция /тука е последния влак да се предотвратят щетите/. След определен период от време, ако не се хване инфекцията, тя сама отшумява, тогава стойностите при 2 и 3 спадат, а при 1 скачат сериозно. Стигне ли се дотам, това означава, че инфекцията вече е преминала на "горния етаж" на половата система, т.е. в малкия таз, а именно - матка, тръби, яйчници. Оттам насетне - връщане назад няма, инфекцията си става хронична, дори да спаднат стойностите /това може да отнеме години/, хламидията вече е направила непоправими щети - запушени тръби, сраствания около яйчници, матка и т.н. Това е необратимо, казвам го от личен горчив опит, наложи се да ми отстранят и двете тръби, които бяха толкова срастнали, че се бяха увили около яйчниците ми, залепени за задната стена на коремната кухина, чак по черния дроб имах сраствания. Това ти го разказвам за илюстрация на възможните щети.

Та да се върна на изследванията. Всички тези стойности, които описах се установяват само с кръвни изследвания. Другият метод с цервикална слуз, при който се прави ДНК тест за хламидии дава резултат само за наличие на прясна, активна инфекция. Ако вече е минала и са останали само антителата за вече прекарана инфекция, няма да отчете. Обикновено този метод се използва като допълнителен тест след направен кръвен такъв, ако има гранични стойности или съмнения при ранна инфекция, когато нивата на антителата тъкмо са започнали да се покачват. С две думи, направи си кръвен тест. Разбирам, че те е страх от игли и подобни, но мисля, че е оправдано да се опиташ да го преодолееш в името на здравето си.

Извинявам се за дългия и описателен пост, исках да бъда максимално подробна за да разбереш рисковете, които крие това заболяване. Подобни рискове има и при всяка полово-предавана или друга инфекция на репродуктивната система. Сега не ти е време за деца още, но и този момент ще дойде, затова трябва да си максимално отговорна към себе си, за да нямаш проблеми, когато един ден решиш да станеш майка. Може сега на дневен ред да ти е болката при секс, но това не значи, че не трябва да си обърнеш цялостно внимание на здравето. Потърси си читав лекар, ако трябва в друг град, но не отлагай. Много е важно.

Ако имаш и други въпроси - насреща съм. Искрено се надявам всичко да е наред, а за да е така и в бъдеще - отговорността е твоя, грижи се за себе си.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Болка по време на секс
« Отговор #13 -: Януари 19, 2013, 15:59:10 pm »
Уоу, доста изчерпателен отговор.. и доста плашещ :?

Все пак ще опитам с този доктор, че ми е под ръка, ако не иска вече ще се обърна към друг. Можете ли да ми препоръчате някой доктор в София, но да не е много скъп :lol:

Сега прочетох още нещо: "Изследването за хламидии се провежда на проба взета от тъканна течност или урина." Предполагам и урината не е надежден начин... В сайта на Фрамар са дадени само тези два начина за изследване.
 
П.П. Микробиологията изследва ВСИЧКИ останали болести, които може да се лепнат, нали така, няма да ми се налагат др. изследвнания?
« Последна редакция: Януари 19, 2013, 16:13:03 pm от zdraveii »
*
Re: Болка по време на секс
« Отговор #14 -: Януари 19, 2013, 16:28:58 pm »
zdraveii, Сиксенс ти е дала изчерпателен отговор, аз също ти посочих начините за изследване. Най-точният метод за изследването е кръвният тест, защото:  
Другият метод с цервикална слуз, при който се прави ДНК тест за хламидии дава резултат само за наличие на прясна, активна инфекция. Ако вече е минала и са останали само антителата за вече прекарана инфекция, няма да отчете. Обикновено този метод се използва като допълнителен тест след направен кръвен такъв, ако има гранични стойности или съмнения при ранна инфекция, когато нивата на антителата тъкмо са започнали да се покачват. С две думи, направи си кръвен тест.

Нищо страшно няма от взимането на кръв, броени секунди е.
« Последна редакция: Януари 19, 2013, 16:30:56 pm от Мецани »
Re: Болка по време на секс
« Отговор #15 -: Януари 19, 2013, 16:33:07 pm »
Ясно. :?

Другият метод с цервикална слуз, при който се прави ДНК тест за хламидии дава резултат само за наличие на прясна, активна инфекция. Ако вече е минала и са останали само антителата за вече прекарана инфекция, няма да отчете.

Т.е. като е преминала инфекцията, вече си го има заболяването, но това изследване няма да отчете, че има заболяване, най-просто казано?
*
Re: Болка по време на секс
« Отговор #16 -: Януари 19, 2013, 17:59:17 pm »
Zdraveii , както се казва хубавото и евтиното се продават отделно. Ако ти се налага ти да си просиш изследванията и правилната профилактика от доктор бягай от там с 300. По добре е да отидеш при читав специалист и да платиш 10 лева повече, отколкото да повтаряш, като отидеш при този, който ти е "по-удобен", той да ти "спести" някои изследвания под някакъв предлог и после да търсиш друг и пак да плащаш. Хламидите наистина и за жалост все още се неглижират от много АГ специалисти. Хламидиите са много "тихи", а в същото време коварни и с фатални последствия след като години си нанасят пораженията безсимптомно. sixsens много добре ти обясни. Боцкането при кръвно изследване на никой не е приятно (меко казано), изтърпи ги тези 10-15 секунди, неизбежно е ако искаш да си сигурна в резултата, другото е полвинчата работа.
Не съм от София, иначе с удоволствие бих препоръчала АГ.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Болка по време на секс
« Отговор #17 -: Януари 21, 2013, 00:47:04 am »
И аз не съм от София и не мога да помогна с АГ.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Болка по време на секс
« Отговор #18 -: Януари 21, 2013, 01:45:27 am »
Можете ли да ми препоръчате някой доктор в София...

zdraveii, препоръчвам ти доц. д-р Елиза Тюфекчиева, работи в Майчин дом.  Има частен кабинет на бул. "Витоша" № 51.  
Телефон за записвания за преглед- 02 98 88 224, от 10 до 18 часа.
Не знам каква е цената за посещение, но определено е много добър специалист и си струва.
« Последна редакция: Януари 21, 2013, 01:46:59 am от Пепка »
Re: Болка по време на секс
« Отговор #19 -: Януари 21, 2013, 15:32:18 pm »
Можете ли да ми препоръчате някой доктор в София...

zdraveii, препоръчвам ти доц. д-р Елиза Тюфекчиева, работи в Майчин дом.  Има частен кабинет на бул. "Витоша" № 51.  
Телефон за записвания за преглед- 02 98 88 224, от 10 до 18 часа.
Не знам каква е цената за посещение, но определено е много добър специалист и си струва.


Благодаря! Намерих някакви цени от 2007 - преглед 25 лв, МБ 16 лв... дано да са актуални! Ако някой знае със сигурност нека да каже. :)