0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Антибиотик в първи триместър
« -: Декември 25, 2012, 18:17:09 pm »
Хора, имам нужда от съвет!
Бременна съм в 8 седмица, но се разболявам, гърлото ми е зачервено и имам суха кашлица, която все повече ме мъчи. Моята лекарка ми предписа Азатрил от 250 мг. за три дни, но майка ми каза, че той спирал деленето на клетките, а именно сега е органогенезата на плода и сега активно се делят клетките на бебето ...

Проблемът е, че януари месец направих спонтанен аборт, горе-долу по същото време, пак се разболях така, температура не съм качвала, но ме мъчеше ужасна кашлица и две седмици по-късно абортирах. В болницата казаха, че вероятно това е причината - вирусът...

Сега не знам какво да правя, страх ме е, че с антибиотик ще му навредя, но ме е страх, че без антибиотик пак мога да го изгубя!
Някой има ли опит с този антибиотик и толкова рано да го пия ли ?
Ще съм ви благодарна, ако споделите мнение.
*
Re: Антибиотик в първи триместър
« Отговор #1 -: Декември 25, 2012, 18:45:02 pm »
Аз съм пила АБ в първи триместър по друга причина - имах кръвоизливи почти до 12 г.с. и го пих, за да се избегне инфекция. Не е имало проблем. Но е важно да се преценят рисковете. После към 13 -14 г.с. се разболях, но не сериозно, не съм вдигала над 38градуса температура и лекарите ми прецениха, че не се налага да пия нищо повече от парацетамол.

Аз на твое място не за суха кашлица и болно гърло не бих пила АБ.
Re: Антибиотик в първи триместър
« Отговор #2 -: Декември 25, 2012, 19:17:28 pm »
Благодаря, Сия,и аз мисля да изчакам.
Ако положението се влоши ще взема нещо. То ако се окаже вирус, антибиотика няма да ми помогне ...
Дано този път имам късмет!
Направо не знам зимните бременности как оцеляват изобщо, с тези гадни вируси!
*
Re: Антибиотик в първи триместър
« Отговор #3 -: Декември 26, 2012, 00:19:34 am »
Аз три пъти съм пила АБ, но веднъж във втория и два пъти - в третия триместър. И то беше или аугментин, или амоксициклин. За азатрила не знам дали е позволен по време на бременност.
Купи си Стодал за кашлицата! Пила съм го няколко пъти, докато бях бременна. За гърлото - мажи го със сода, пий чайове с мед, може и нещо хомеопатично от аптеката. Не помня какво взимах за него.
И обяснението на лекарите, че вирусът бил причина за спонтанния аборт, ми се струва странно поне на базата на моя опит. Аз бях болна точно след трансфера. Синът ми ме зарази и двамата бяхме с температура (аз с 38,5, той - с 39,5 градуса), кашлица и болно гърло. Това не попречи да изкарам бременност до 42 г.с., въпреки че много често боледувах.

Успешна бременност!

Re: Антибиотик в първи триместър
« Отговор #4 -: Март 01, 2013, 23:44:59 pm »
На мен ми се наложи да пия зинат по време на първия триместър. Мисля, че е от позволените. Но антибиотик бих пила само при консултация с АГ.
Re: Антибиотик в първи триместър
« Отговор #5 -: Март 04, 2013, 21:04:03 pm »
Аз, все пак, не пих антибиотик :-)
« Последна редакция: Март 04, 2013, 21:08:11 pm от Дени »
*
Re: Антибиотик в първи триместър
« Отговор #6 -: Март 05, 2013, 16:35:13 pm »
Добър вариант е коластрата - естествен антибиотик е и не би навредила при бременност  yahoo_33
Re: Антибиотик в първи триместър
« Отговор #7 -: Март 06, 2013, 17:05:31 pm »
По-добрия вариант според мен е да използвате медикаменти на билкова основа или такива предназначени за бебета. Мога да ви препоръчам един сироп за кашлица, който няма странични ефекти и е изцяло приготвен от билки. Ако искате все пак можете да се консултирате и с друг лекар.