0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Позволявам си да пусна нова тема, в която да разискваме различни проблеми и въпроси, които касаят цялостното функциониране на държавата ни, както и съответните последици от това. В тази тема можем да обсъждаме всичко, което ни ядосва, дразни, кара ни да недоволстваме, създава ни дискомфорт и проблеми.
Ако модераторите преценят, че мястото й не е тук, моля да я преместят.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Да се изкажа и аз по темата от предната тема. Изключително много ме дразни двойния стандат. Ако, някоя от нас отиде утре да роди в АГ Варна ще и бъде връчен списък с т.нар. "консумативи", т.е. марли, ръкавици, спирт, памук, абокати, конци (които са около 90 лева) и други, общата сметка е около 160 лева. Не си длъжен да ги купиш, но те гледат в ръцете и те питат тъпо и употиро дали си занесъл, докато занесеш. Ако отиде "симпатягата" и се отварят широко вратите като за скъп гостенин, нищо не и искат, защото знаят, че те "нямат пари". И не е въпросът в тези 160 лева, макар, че за някои не са малко пари, въпросът е за двойния стандарт.
Същото е и ако не си платиш тока, на мен ми го спират, а симпатягите са дискриминирани...
И аз като Джам си плащах на частно. Това е хубавото на ниските цени в здравеопазването, че поне поддържат цените на частните болници що годе приемливи.
Сигурна съм, че всеки има някаква такава история, но докага ще търпим, не знам...
За бързата помощ мога да кажа добри думи, спасиха близки мои хора и за колеги сме ги викали, като знам в какви условия и на какви заплати са докторите там, чак им се възхищавам...
За курса по първа помощ и аз съм карала за шоф. книжка, но лекторката беше много добра и така обясняваше нещата, че много от тях ги помня и до днес с големи подробности, друг е въпросът дали ако се наложи няма да съм твърде вцепенена да окажа първа помощ на когото и да било.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
От предната тема искам да отговоря на Jam и Jbrul. Много dобре разбирам позицията ви, че хора, които нищо не вкарват в системата често получават много повече от тези, които вкарват, особено че говорим за хора, който нямат никаква причина да не работят и да се осигуряват. Което вие не разбирате, е че аз скочих срещу това, че темата за здравната система се обърна срещу циганите при положение, че проблемите там нямат нищо общо с тях. другото, което вие не разбирате е как може аз хем да разбирам какво имате предвид, хем да не съм съгласна и следователно си вадите извода, че явно нещо не съм разбрала. Много добре знам за какво става дума. Обаче моята позиция е, че има 2 варианта - всеки за себе си или здравна каса. Понеже съм видяла и двете страни на монетата ви казвам, че въпреки всички проблеми, тази система по мое никого незадължаващо мнение е по-добра. Колкото до паразитите и как да се намали този паразитизъм , това е проблем на цялостната социална политика на държавата не в частност на здравеопазването. Напълно съм съгласна, че има мноооого сериозен проблем с нея.


Jbrul, точно политиката, която  провежда Обама в здравната сфера е причината да гласувам за него. Ще се опитам да ти обясня моята позиция. Аз не искам утре, ако се разболея и не мога да работя един месец, да бъда изхвърлена на боклука, както съм виждала че става в тази така прекрасна система. Прекрасна е докато си здрав, но какво става ако се разболееш и не можеш да работиш - оставаш без застраховка и ставаш част от 5-те милиона тексасци, които нямат никаква застраховка. държавните са за наистина много бедни хора, трябва да умираш от глад, затова и тези които работят, но за малко пари страдат най-много, понеже хем не са безработни, хем са хора, който имат нещо т.е. не са заслужили помощи. Такива трагедии съм виждала, че не е истина. Някои обичат да казват, че нали спешното било безплатно, нямало да останат на улицата. Мерси от такова безплатно здравеопазване. Ми на мен ми е умирал в ръцете човек от хепатит С, понеже не е лекуван, понеже лечението не е спешен случай.  Никога няма да го забравя, понеже тогава аз бях лекувала хепатит С в България ( да са живи и здрави лекарите, вече 11 години минаха и тестовете ми са все отрицателни). А го лекувах в България, понеже нямах пари тук, понеже пътувах заради мъжа си и нямах постоянна работа. Иначе сега щях да съм част от статистиката. Лечението на рак също не е спешен случай, в спешното те преглеждат, стабилизират, ако те боли нещо, може болкоуспокояващо да ти дадат и те пращат да си ходиш с рецепта за лекарство, което никога не можеш да си купиш и с предписания да видиш еди какъв си специалист, който никога не можеш да си платиш да видиш. Така че да, ако трябва да избирам хиляди пъти предпочитам политиката на демократите точно за тези неща, ако че ще спонсорирам някакъв малък процент паразити,които ще се лекуват за моя сметка. Поне ако утре стане нещо с мен, няма да съм оставена да умра, както буквално се случва тук всеки ден. Сега съм здрава, работя , примирила съм се, че и такива неизменно има ( поне аз не знам държава с някаква социална политика, където да ги няма), но утре може да не съм здрава, така че от здравната система за всички не желая да пипат, независимо кой издържам днес. другото положение ми се струва много по-страшно. Не смятам, че ще те убедя някого в правотата си, всъщност дори смятам, че няма. Вероятно на тази тема винаги ще сме си на различни мнения, но затова сме хора, мнения различни винаги ще има.

Хайде оставям ви да си бистрите моториката на държавата. Има надежда, не е всичко така черно, вижте тук:  http://www.youtube.com/watch?v=R1RuDUSGREE
« Последна редакция: Ноември 05, 2012, 06:49:04 am от Bobbie »


  
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
когато аз пея химна винаги съм права!!!!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
когато аз пея химна винаги съм права!!!!
Ей начи, това някой вече го беше изкоментирал вече в линка и има много хубав отговор от един участник. Не знам колко често ти пееш химна, но повечето българи го пеят пияни на Нова година и с това се приключва.  Като няма друг косур сега пък защо не били прави. Вместо нещо хубаво да видиш, ти търсиш под вола теле. Ми ако не са ги научили да са прави, няма да са прави, не е като че нарочно са го направили. На мен много ми харесаха момчетата. За съжаляние от малки са научили, че са без вина виновни ( горният коментар само доказва, че са прави) и се извиняват за постъпките на други. На мен например и през ум няма да ми мине да се извиня за простотиите, които съм виждала от мои сънародници тук, а такива вярвай ми не липсват.
« Последна редакция: Ноември 05, 2012, 07:38:51 am от Bobbie »


  
*
Завиждам ви за курса по спешна помощ. Лекаря, който води моя си беше работещ в спешно и ни даде много примери за хора с пирони в главите и т.н., но това не ме е научило на нужните и важни неща. Наистина си беше отбиване на номера, нищо важно, само убиване на времето, защото повечето от влизащите питат колко ще продължи  :( и аз го карах като задължителен.
За издръжката на всички безработни, социално слаби, които са намерили начин да ни лежат на гърбовете по всякакъв начин предполагам, че трябва да се правят промени в законите, но то имам чувството, че колкото се опитваме да се справим с проблема той става по-голям за нас. В един момент може би ще се окажем в ситуацията, която Боби описва и когато някой от нас дълго работещите има нужда няма да може да получи помощ. Но много ми е интересно защо човек, който видимо не е социално слаб, има право да се реди за помощи. То златото, колите и климатиците като ги видят тия служители трябва да се намери начин да се откаже помощта. Не може наистина да са на един кантар с бабите.
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Боби, мерси за клипчето! :)
Онези снимки във фейсбук, чиито отговор е този клип, наистина бяха отвратителни!... Браво на тези момчета, че застават с лицата и с имената си, поемайки отговорност за гавра, която не е извършена от тях!...Това действително са будни деца... Да, химна се пее прав, но подобни забележки може да се обяснят и спокойно, както се прави с повечето младежи...

Което вие не разбирате, е че аз скочих срещу това, че темата за здравната система се обърна срещу циганите при положение, че проблемите там нямат нищо общо с тях.
И аз това хич не харесвам (мисля, че някъде съм го писала) - че каквато и тема да се подхваща в България, каквито и новини и проблеми да се разискват, в крайна сметка дискусиите все завиват в посока "циганите са виновни..."

То златото, колите и климатиците като ги видят тия служители трябва да се намери начин да се откаже помощта. Не може наистина да са на един кантар с бабите.
Да, трябва да има инструменти да се регулира това...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Много ми е интересна дискусията и не ми се иска да пропускам и едно мнение по нея.
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)

И аз това хич не харесвам (мисля, че някъде съм го писала) - че каквато и тема да се подхваща в България, каквито и новини и проблеми да се разискват, в крайна сметка дискусиите все завиват в посока "циганите са виновни..."

Опира до товаа, защото много от нас просто са си изпатили...
Давам няколко примера:
В гр. Ихтиман, от където съм родом от септември месец има епидемия от хеп. А, която се развихри най-напред в циганската махала, заради ниска хигиена и т.н. Всички там чакат някой друг да им изчисти. Преди много години града се наводни (2005г.) - имаше страхотни валежи, на един напоителен язовир подаде стената, цялото поле беше във вода, след време почистиха коритото на реката, която минава в близост - и след още известно време даваха как същото това корито прелива, защото е задръстено с боклуци от махалата.
Преди години в гр. Пловдив построиха чисто нови апартаменти за братята роми, които апартаменти заприличаха на бунища и свърталища на свине буквално. Не знамнякой дали е минавал през Столипиново или Шекер махала - на мен ми се е случвало - до кофите за боклук е заринато с боклуци - кофите празни.
Преди 4-5 години ни се лсучи следното - офиса на фирмата ни е точно срещу махалата в Пловдив. Един ден отиваме на работа и се оказва, че тръбичките на климатика ни са срязани - за някакви си 5см. медна тръба, от която циганчетата няма да изкарат и 50ст. сигурно на нас ни се отвори работа за 200лв. - от полицияа не си мръндаха пръста- нямало свидетели, нямало шанс да намерят извършителя...
След време бяха успели да пробият дупка в стената на склада ни, а преди месеци разбиха единия ни бус и изкормили буквално касетофон, който не струва дори 20лв. особено след вредите, които са му нанесли след зверското изскубване...
Това са все случаи, в които наистина циганите са виновни, а още по-виновна е системата ни, защото всички закони са писани така, че те могат да си правят каквото си искат, често се оправдават, че са дискриминирани и тем подобни. На тях им е позовлено да не учат, да не се стараят, и всичко да им е на готово. Ако аз не си пратя детето на училище толкова бързо ще ми спрат и помощи и детски, че няма да се усетя, но на тях никой нищо не им прави. Въпреки че в закона има заложени мерки, че уж ако отсъстват от училище няма да се плащат детски и социални, до сега сякаш не знам за подобни случаи...
Преди две седмици ми се наложи да водя малкия в спешното - просто не мога да ви опиша картинката. Става дума за детско спешно, което беше пълно с възрастни и ромски произход и тогава се почуствах особено безсилна и абсолютно малцинство, защото осъзнах, че дори  10месечно бебе в ръце, което се задушаваше, нямах никакъв шанс да потърся предимство, защото щяха да гракнат сто човека срещу мен, че се възползвам, защото съм българка. Та в този ред на мисли за пореден път се възмутих, че общо взето аз плащам осигуровки и за тези хора, които задръстват спешните кабинети, защото за да получиш пешна помощ не те питат осигурен ли си, не си ли, а и не плащаш потребителска такса и т.н. В крайна сметка си хванах детето и го заведох в частна болница, където си платих, за да ми го прегледат и то не защото толкова мога да си го позволя, а просто в конкретния случай наистина имах много спешна нужда от помощ, а се уплаших, че докато чакам да ми дойде реда, ако не да се удави в собствените си секрети, то детето ми щеше да залепи чревен вирус... И точно в тоя момент и в такива, които ми се случват доста често, защото ако на мен ми се наложи спешно да търся лекар общо взето отивам и си плащам, въпреки че си плащам осигуровките и то стабилни осигуровки просто нямам шанс да стигна до специалист, който да ми обърне подобаващо внимание :(
И още нещо - този "малък процент" за който споменава Bobbie тук съвсем вече не е малък и аз честно казано съм много против да плащам специално за този процент. Да не говорим за това как си позволяват да се гаврят с нас. Не знам дали виждахе сраницата им във Фейсбук, в която прокламираха откровен раизъм спрямо българите...
А скоро дори разбрах, че с новата система за кандидатстване в детски градини при равни други условия ромчето се ползва с предимство ... е това вече ми мина всякакви граници, защото всички знаем ромските майки колко работят и колко са заети ...
Далеч съм от мисълта, че няма такива българи, аз лично познавам семейства, които се възползват от всяка най-дребна вратичка в закона - пример детските надбавки и доходите, както и помощите за първокласник, както и майчинството, въпреки две годишния срок за изчисляването му, а също така и семействата в които родителите живеят на семейни начела - знаем за предимствата с които се ползват "самотните майки" въпреки че частично решиха тоя проблем...
Четох стратегияа за демографско развитие на странта ни до 2030г., която няма нищо общо с действителността - е една голяма част от стратегията има де - анализа на текущото демографско състояние на страната ни. Останах изумена от факта, че в такъв докумен се обсъжда раждането на деца от деца ( възраст до 15г.) - а всички знаем кои деца раждат деца ....
Та общо взето наистина нещата стават "циганите са виновни". Но реално като се замисля не е луд тоя дето яде баницата....
« Последна редакция: Ноември 05, 2012, 12:13:41 pm от julia_m »
*
Преди две седмици ми се наложи да водя малкия в спешното - просто не мога да ви опиша картинката. Става дума за детско спешно, което беше пълно с възрастни и ромски произход и тогава се почуствах особено безсилна и абсолютно малцинство, защото осъзнах, че дори  10месечно бебе в ръце, което се задушаваше, нямах никакъв шанс да потърся предимство, защото щяха да гракнат сто човека срещу мен, че се възползвам, защото съм българка.

Ако не ти, то кой ще ти защитава интересите? Решила си, че си по - спешен случай от тайфата в спешното, и дейсташ. Какво те интересуват, че крякат? Нали бебето то е важно, а не другите?






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #10 -: Ноември 05, 2012, 12:47:47 pm »
Боби, мерси за клипчето! :)
Онези снимки във фейсбук, чиито отговор е този клип, наистина бяха отвратителни!
Обаче, ако бяха на българи, рекцията нямаше да е такава, а щеше да има възмущение и в крайна сметка да се стигне до консенсус, че „младежка му работа“.  На тийнейджърите в тази възраст толкова им е акъла. Мои съченици са правили подобни стойки с портрети в класната стая, много добре си спомням, беше извор на майтап за момчетата от класа. А какви портрети мало в стаята - ми пак някакви такива са били вероятно. Това че никой не го знае е понеже тогава нямаше социални мрежи.

julia_m , много хубава история разказа за спешното, от която аз разбрах 2 неща, които са факти в нея - 1. ти си видяла там много цигани( не е ясно дали не е имало дете вътре, понеже те се мъкнат цялата махала като има нещо на някого) и 2 - сменила си спешното. Всичко друго общо взето беше твои разсъждения какво можело да се случи евентуално ( какъв е този чревен вирус дето го разнасят циганите и се пренася по въздуха? ) Ако бебето ми се задушава, аз няма да хукна да сменам спешни отделения, ако ще в Столипионово да се намирам,понеже времето за местено вероятно няма да е по-малко.
« Последна редакция: Ноември 05, 2012, 12:57:59 pm от Bobbie »


  
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #11 -: Ноември 05, 2012, 14:24:35 pm »
Опира до товаа, защото много от нас просто са си изпатили... ...

Работата е в това, че много от нас НЕ са имали личен досег с ромите и злото, което са видяли от тях само са го чели по вестниците или са се притеснявали от присъствието им като ЕВЕНТУАЛНА заплаха... и въпреки това са "ЖЕРТВИ на циганизацията"... Бедна държава сме, гражданите ни са бедни, системата е с много пропуски... - от там идват проблемите според мене...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #12 -: Ноември 05, 2012, 14:53:38 pm »
Не смятам, че ще те убедя някого в правотата си, всъщност дори смятам, че няма. Вероятно на тази тема винаги ще сме си на различни мнения, но затова сме хора, мнения различни винаги ще има.

Напротив Боби, точно на тази тема - няма нужда да ме убеждаваш в правотата си, защото аз споделям мнението ти как е за предпочитане да функционира една здравна система /по принцип/. И въпреки всичките й кусури - тази у нас е по-човечна отколкото тази при вас в пъти, не това й е кусура на здравната ни система. Темата ми е близка и постоянно бистрена у дома /по разбираеми причини/ и лекарите край мен като се заприказват по въпроса, често дават пример точно със САЩ от вида: "Накрая ще докараме ситуацията дотам - да оставяме да умират пациенти от лечими заболявания, заради безкрайни и безумни "псевдореформи" и експерименти на хора нищо неразбиращи от здравеопазване". Аз поне не познавам практикуващ лекар, който счита че вашата система е "добра система за пациента" и да иска тук да стане същото - точно напротив.
Обаче пък - сама се сещаш, че една солидарна здравна система /както е у нас/ - не може да функционира безкрайно, а още по-малко качествено, ако е постоянно нарушаван именно принципът на солидарност върху който тя се гради. У нас идеята е, че всеки имащ възможност да се труди се труди и на база доходите си - внася своя дял и за здравеопазване. От това, което внасяме всички - се ползва всеки, който има нужда. Дотук - добре, хубаво е замислено, аз съм ЗА. Обаче всичко струва пари както знаеш, особено съвременната и качествена медицина и то немалко пари. За "обща сметка" се лекуват всички, които не могат да се трудят и да внасят - пенсионери, деца, инвалиди. Нормално, ОК, това е идеята. Днешните пенсионери, които се лекуват "за моя сметка" са работили когато аз съм била дете и още не съм имала трудови доходи - тогава аз съм се лекувала за тяхна сметка пък. Хората "изтеглили късата клечка в живота" и възпрепятствани да се трудят не по своя воля - също се лекуват за сметка на работещите и внасящите, така е редно да бъде, затова все пак имаме държава, не сме в джунглата я. ;)

И тук идва третият момент, а именно - много, повтарям МНОГО здрави, прави, имащи възможност да се трудят хора /или трудещи се, "ама на тъмно"/ - също ползват здравните услуги на тази солидарна система, но грам не са солидарни с нея. Те реално не са изпаднали нито във физическа, нито във финансова невъзможност да внасят своята лепта в общата касичка наречена здравеопазване, обаче постоянно бъркат в нея и ползват здравни услуги "на корем". Нали се сещаш, че при това положение - нито системата може да е добре финансирана, нито болниците ни да са "кЪт хората", нито лекарите работещи в тях имат възможност постоянно да се доквалифицират, да усвояват нови техники и методи на лечение и накрая - осигурени и неосигурени - получаваме една и съща калпава услуга. Аз като осигурено лице, при нужда съм в твоето положение Боби - отивам в частната болница и си плащам релната цена на здравната услуга от която имам нужда. Не, защото нямам право да ида в държавната болница, а защото държавната болница е толкова прокъсана и продънена поради гореизброените причини /и не само/, че там просто никой не може да ми предостави здравна услуга с качеството, което ще получа в частна болница. И не говоря за "хотелската част", ами за чисто медицинската. И лекарите в държавните болници - нямат грам вина, че не могат да се погрижат за мен като в 21 век, при положение, че в масовия случай - работят при условия, с техника и инструменти типични за средата на миналия век. Какво да направят хората?! Да купят от джоба си нужното оборудване /не че имат пари за това/, да завършат освен медицина и ХОУГОРТС та да се доквалифицират за магьосници?

Казваш ти - не е въпросът в здравната система, ами в цялостната социална политика допускаща паразитизъм в огромни мащаби. Така е Боби, само дето здравната политика е част от цялостната социална политика провеждана у нас и не е възможно да говорим за едното "ей така на парче" и отделно от всички останали направления на тази социална политика. Затова винаги се намесват циганите в такива теми, защото са най-голямата и социално значима група паразити в държавата, при това стремглаво увеличаваща се като брой, а не защото само те така правят. При вас примерно този същият проблем не идва от цигани, ами от мексиканци да кажем, в Германия - идва от турските емигранти, в друга държава от други ей такива хора, може и българи да бъдат... Няма никакво значение какъв точно е етносът на групата създаваща подобен проблем в дадена държава и е абсолютно невярно и спекулативно да се твърди, че у нас някой настръхва срещу циганите конкретно, само защото били цигани и просто не ни кефели като етнос.  8O То е смешно чак, ако някой сериозно го мисли това. "Настръхва" се срещу поведението им, начинът им на живот, който ощетява по множество начини всички останали членове на това същото общество и не на последно място - ощетява непрекъснато собствените им деца. По брутален и неприемлив за цивилизована държава начин при това.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #13 -: Ноември 05, 2012, 15:06:59 pm »

 За децата си плащам по $250 на месец, на всяка визита по $35 , за лекарства на Ивана току що дадох $110 за един месец, а когато преди месец беше в болница за една нощ, дори 24 часа не бяха, ми излезна $500 понеже имам застраховка( сметката е няколко хиляди). Всяка визита в спешното ми струва $150 и не един пътми се е налагало да си правя сметка дали може да ми издържи детето до сутринта да не ходим в спешно, където освен това се чака по 5-6 часа. Не пожелавам на никого да му се налага да прави такъв избор. Раждането на Ивана ми излезна почти $2000, понеже имам застраховка и е обикновено раждане. В същото време познат, който много внимава да не работи повече от колкото да се води социално слаб,че държавата да му дава застраховка, плати за секциото на жена си $200 и беше силно възмутен от тази работа.  Всичко това е така понеже не съм достатъчно бедна дъравата да ми ги поеме тези разходи и имам моя застраховка. Навсякъде е така, дори като няма цигани :-). Въпреки всичко не мисля, че трябва да се спрат помощите за бедни независимо, че много от тях са точно такива търтеи, понеже съм виждала и другата страна на монетата, когато бачках в спешно и има голями трагедии поради липса на здравно обслужване. Та винаги има някакви нередности, винаги има търтеи, само в третия свят е всеки за себе си, но там не искаш да живееш.

Съжалявам,че вчера не успях да се включа,но трафика беше ужасен,а милото се опитваше да търси някакви руски сайтове.
Тези цифри са коректни,но изобщо си пропуснала да споменеш какъв е „прага на бедността”и каква е минималната ставка за работен час(или ден)
И изобщо ако сравниш нащата ще видиш какво е да си социално слаб тук.
От предната тема искам да отговоря на Jam и Jbrul. Много dобре разбирам позицията ви, че хора, които нищо не вкарват в системата често получават много повече от тези, които вкарват, особено че говорим за хора, който нямат никаква причина да не работят и да се осигуряват. Което вие не разбирате, е че аз скочих срещу това, че темата за здравната система се обърна срещу циганите при положение, че проблемите там нямат нищо общо с тях. другото, което вие не разбирате е как може аз хем да разбирам какво имате предвид, хем да не съм съгласна и следователно си вадите извода, че явно нещо не съм разбрала. Много добре знам за какво става дума. Обаче моята позиция е, че има 2 варианта - всеки за себе си или здравна каса. Понеже съм видяла и двете страни на монетата ви казвам, че въпреки всички проблеми, тази система по мое никого незадължаващо мнение е по-добра. Колкото до паразитите и как да се намали този паразитизъм , това е проблем на цялостната социална политика на държавата не в частност на здравеопазването. Напълно съм съгласна, че има мноооого сериозен проблем с нея.


Понеже видях,че само Джам и Jbrul смяташ за опоненти,а всичко тръгна от мой пост-държа да кажа:всеки сам прави своя избор и може би цената,която плащаш ти, е тази,Боби.
Знаейки,че системата е виновна аз пък ще ти кажа:това не е по-добрата система.
И социална и здравна политика се е заговорило в Европа още през 1911г.,в Германия,после във Франция....много преди Америка да се сети...Там янките(сега не знам дали и това не е обидно)решили да създадат нова система за социално облагане едва 1935,без да се съобразят с опита на други държави
А за ромите-ми тях ние си ги отгледахме и си ги дондуркаме.Те не само са мързеливи да работят,тях ги мързи и да учат.И такъв модел на подражание виждат около себе си децата...За себе си съм си отговорила-да,бих гледала ромче.Смятам,че средата от която децата не  могат да избягат и примерът на околните ги прави такива,не генът.
Сега да питам:Колко от вас,защитаващите ги биха родили,или биха отглеждали ромче?ама честно!
И нямам притеснение да кажа:бедния е беден,защото е мързелив.
Ми защо да работи като е по-лесно да краде,или да рови в кофите?
И ПОСЛЕ ДА СЕ ПРАВИ НА СОЦИАЛЕН АУТСАЙДЕР?



Което вие не разбирате, е че аз скочих срещу това, че темата за здравната система се обърна срещу циганите при положение, че проблемите там нямат нищо общо с тях.
Аз добре разбирам срещу какво скочи,Боби,а не разбирам защо не прочете края на поста ми.Там където пиша за специалистите...Ама иначе да се информира модератор ни бива.

Ми за какво здравеопазване говорим без специалисти?То който завърши тук последните 10-15години се изнесе.Тук и за специализация нямаш шанс,пълна мизерия!
А колко хора с медицинско образование(без значение какво)се отказа от дипломите си?Познавам и лекари дето станаха търговски представители на фармацефтични фирми.Е-много ще е полезен там.За това ли е учил?Ама системата ни кара да се нагаждаме,за да оцелеем.
Много се разпених,а си бях обещала да не взимам отношение...станах като онази бясна катерица дето пише по много.Няма да се оправим скоро!Всеки сам да се спасява.

Редактирано от модератор. Т.9 от правилата на форума.

Искам правилно да ме разбереш.Аз не бих работила за такива пари.А ти,Боби?
Би ли се върнала тук,за да работиш за заплата от 450-500лв?


Само на този въпрос ако си отговориш,ще е ясно защо сме на този хал.Здравеопазване без пари не се прави!
« Последна редакция: Ноември 05, 2012, 17:14:54 pm от Мецани »


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #14 -: Ноември 05, 2012, 16:00:50 pm »
Боби, мерси за клипчето! :)
Онези снимки във фейсбук, чиито отговор е този клип, наистина бяха отвратителни!
Обаче, ако бяха на българи, рекцията нямаше да е такава, а щеше да има възмущение и в крайна сметка да се стигне до консенсус, че „младежка му работа“.  На тийнейджърите в тази възраст толкова им е акъла. Мои съченици са правили подобни стойки с портрети в класната стая, много добре си спомням, беше извор на майтап за момчетата от класа. А какви портрети мало в стаята - ми пак някакви такива са били вероятно. Това че никой не го знае е понеже тогава нямаше социални мрежи.

julia_m , много хубава история разказа за спешното, от която аз разбрах 2 неща, които са факти в нея - 1. ти си видяла там много цигани( не е ясно дали не е имало дете вътре, понеже те се мъкнат цялата махала като има нещо на някого) и 2 - сменила си спешното. Всичко друго общо взето беше твои разсъждения какво можело да се случи евентуално ( какъв е този чревен вирус дето го разнасят циганите и се пренася по въздуха? ) Ако бебето ми се задушава, аз няма да хукна да сменам спешни отделения, ако ще в Столипионово да се намирам,понеже времето за местено вероятно няма да е по-малко.
В конкретния случай по-бързо смених спешното, отколкото да чакам пред вратата на кабинета...
Иначе повярвайте ми имам много голям опит с поведението на ромите и разсъжденията ми не са само хипотетични, просто съм била свидетел на какво ли не от тяхна страна. И не не казвам, че моя случай е по-спешен, просто всепризнат факт е, че те ходят по спешните кабинети, защото нямат осигуровки, демек здравноосигурителни права, т.е. нямат лични лекари, а това съвсем не е хипотеза, защото нямат и постоянни адреси, а без постоянен адрес няма как да имаш личен лекар, защото и те се избират по постоянен адрес, е има и временни такива, но надали някой от тях си прави труда да ходи да си търси времнно джи пи. Наистина аз взех решение, което в конкретния случай беше според ситуацията, няма да крия, че бях изключително уплашена, а в такива моменти рядко разсъждаваме по най-логичния начин.
Иначе за чревния вирус, който не съм казала че те разнасят, просто точно на влизане в спешното срещнахме едно дете, което излезе навън повръщайки, а за чревните вируси поправете ме ако греша, но съм чела че се предават по въздушно-капков път, така че там няма застраховка...
Освен ова не карам никой да застава на моята позиция, просто споделям личния си опит...
Иначе в тоя ред на мисли бих споделила и колко отвратително и безсилна се чуствам от месец и половина, т.е. откакто каката започна да ходи на детска градина...Защото всичките ни неприятности започнаха от там: тя се разболява, донася нещо си вкъщи, което се лепи на малчо, но тя е по-голяма и се справя сравнително бързо, тръгва пак на градина, но малчо продължава да точи сополи, да кашля. Водя го на лекар - джи пито, което ми казва че нищо му няма, след два дни, той се дави в собствените си лиги (спешния случай) водим го три дни на инхалации в частната клиника(добре че таксата им е маллка и за двете деца е една, та не е тотално разорение), защото джи пито ни когато не е на смяна, ако й е вклюен телефона - не го вдига. Мислила съм за смяна, но от всички близки и познати, никой не ми препоръча с открито сърце своето джи пи - добрите са супер заети или частни, а останалите са майка плаче... След инхалациите, казвам на джи пито през какво сме минали - все едно не става дума за неин пациент, а всъщност цялото семейство сме при нея. Минава се не минава два-три дни и малчо пак с Т, отивам при нея пак - преглежда го - нищо му нямало, след ден й водя каката, която също е с т, нищо й нямало и на нея, само леко червено гърло. Тъпчем ги с лекарства по ред на номерата, но малчо е малък и при него нещата стават бавно и трудно, пак се наложи да ходим до частната клиника, където му изписват поредната химия, след два дни пак вдига Т и най-накрая някой се сети да пусне кръвна картина, за която общо взето аз се преборих, до тоя момент всички ми обясняват как му растяли зъби и ме гледат като луда, която се чуди чии лекарски кабинет да посети най-напред....На фона на цялата разправия една две майки от групата на Кате в д.г. ми споделят, че половината деца в групата са кое със сопол, кое със зверска кашлица, а едната учителка казвала на една от майките - "айде пускай я твойта, вие докато висите пред кабинета на джи пито ще се разболеете повече..." Много побеснях и дори писах писмо на кмета, защото е тотална анархия в деските градини...
Веднага превключвам за тези, които ще ми кажат, че някои родители нямат избор: става дума за деца, чиито родители конкретно имат избор, просто не могат да вместят децата си между ходенияа на фитнес и посещенията на фризьорския салон или козметика.

Брей че дълго стана, но нали така или иначе темата е за споделяне...
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #15 -: Ноември 05, 2012, 16:10:43 pm »

Брей че дълго стана, но нали така или иначе темата е за споделяне...

 :D Tема-говорилня,харесва ми,ама защо пък тук я запратиха?Беше си удобна преди.
 julia_m ,бързо оздравяване на домочадието ви,другото са подробности.
« Последна редакция: Ноември 05, 2012, 16:13:58 pm от kisela_2000 »


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #16 -: Ноември 05, 2012, 16:30:46 pm »
kisela_2000, има неща за които Боби е много права и проблемът не опира до доходи само. Опира до това, че в тяхната система - Боби, с нейните доходи - може да плаща за здраве и да получава качествена услуга само докато е трудоспособна, или не стане безработна /не по свое желание/. Ако настъпи едно от двете събития и Боби се разболее тежко, тя не ползва "с натрупване" внасяните досега суми, а поради това че не може да ги внася повече /и да доплаща в брой регламентираното/ - тя няма да получи нужното й лечение /което при нас не е така/. Има си разни детайли, но в общия случай - това е крайният резултат, при подобно развитие на нечий живот.

И аз, и ти, и Джам и който се сетиш - не сме застраховани от нищо и можем и без работа да се окажем в един момент и да сме нетрудоспособни, да не можем да изкараме и един лев, не защото не искаме и ни мързи. Тогава - ни високи здравни вноски ще можем да плащаме, ни частни болници, ни дяволи. Нашата система обаче - няма да ни остави да умрем, защото сме неосигурени в даден момент, ама точно в него пък сме се разболели от рак примерно. Каквото позволява медицината - ще бъде направено и за теб и за мен, въпреки че няма да можем да платим реалната му стойност в същия този момент. Ако се случи същото на Боби там - в спешното ще я закрепят колкото да диша и да мърда, ще й подарят един морфин, за да не я боли и ще я пратят у дома с карцинома да си мре, понеже - не може да си позволи цената да я оперират, химио, лъчетерапия и каквото се налага още по случая. Аз не считам, че това е редно да се случва, така че идеално разбирам защо е на позицията на която е.

В същото време обаче, не считам за приемливо и редно ставащото у нас в момента. Просто трябва да се измисли ефективен начин, една група хора да спре да паразитира по всички социални пера, вкл. и здравеопазване. Механизми за това - има достатъчно, само някой да иска да ги приложи, ама не искат - знаеш защо. ;) Държавата, ако желае - може напрактика ВСИЧКО. Както ни научиха да караме и да се возим с колани и да си возим децата в столчета и въобще не минава "ама аз нямам пари за столче". Както ни наложиха да не пушим дори в заведенията и дори в специални зали за целта и въпреки, че лично аз се чувствам яко дискриминирана по въпроса - спазвам правилата, понеже не ме сърби 500лв. да ги дам от пусти мерак да пална където е забранено... Както на НАС - за всичко държавата "ни намира колая" да си го плащаме - било сметки, било данъци, било к'вото се сетиш и НИЕ нямаме право да писнем, че това и онова е "дискриминация" /дори когато реално е/ и да се скатаем... Така, по същата логика, онези "симпатяги" могат силово /не с бой и стригане  :lol:/ да бъдат поставени в положение - да им е по-изгодно да се трудят и да не въртят "бизнес с раждане на деца", отколкото да го правят.

ИЗОБЩО не може, човек претендиращ да е нормален малко от малко, сериозно да приема, че дадена група хора паразитира с поколения понеже е жертва на обстоятелства каквито напрактика - не съществуват!!! Не били образовани и затова били безработни.  8O Че кой бе джанъм им е попречил, или в момента им пречи да се образоват?!! Ма то тяхната необразованост била причина за всичките им несгоди, трябвало в тази посока "да се работи". Ми как да се работи "в тази посока" с хора, които просто отказват да се образоват, не че не им се предоставят безброй възможности да го правят, при това възможности - недостъпни за всички останали граждани в тази страна. Даже последното което гледах, беше как по някакъв проект им направили училище, в което хора на всякаква възраст - могат да отидат да се ограмотяват от ниво "първи клас", вкл. ако са и на 80 и кусур години към момента. И не само, че им е безплатно това, ами им се заплащат по 4лв. на ден само и само да ги прилъжат да идат и да научат поне азбуката. Резултатът? Една баба-циганка и една по-млада от нея и двете неграмотни съвсем буквално - на гости при Карбовски по темата. Карбовски на видео-стената /огромна/, показва буквата "А" в най-различни вариации и шрифтове - главна, малка, печатна, ръкописна и моли бабата да му каже коя е тази буква, знае ли я, разпознава ли я? Бабата е ходила на въпросното училище и е взимала въпросните 4лв. на ден за посещенията си естествено. Не разпознава буквата и излиза с обяснението, че не можела да каже коя е щото недовижда - буква с размер 2х2 метра поне, ама тя не я виждала милата и затова не я знаела нали... :lol: После тази баба отрязва на Карбовски питанията за буквата с реплика, че да оставел ся това тя дали знаела, или не знаела буквите, ами по-големият проблем бил, че плащанията за нейното ходене на училище били забавени и тя защо ходела да виси там половин ден, като не й се плащало за това. Да не говорим, че то какво плащане били тия умрели 4лв. на ден, то с тях как се живее, тя има м'найсе деца, внуци, правнуци, те искали да ядЪт, то с тия 4лв...
Ако я слушаш отстрани без да знаеш каква е темата - звучи като някой дето работи поне в подземен рудник на 3 смени и не стига, че само 200лв. му е заплатата, ами и от половин година не са му я плащали. Да си призная - даже не зяпнах от удивление като ги гледах тези, понеже стигнахме дотам с тях, че то това си е "логично и нормално". Ще зяпна, ако някой от тях каже как е изкарал безплатен курс за квалификация и се е хванал на работа и взима заплата, а не помощи. Обаче ме съмнява да го доживея... :?


Брей че дълго стана, но нали така или иначе темата е за споделяне...

 :D Tема-говорилня,харесва ми,ама защо пък тук я запратиха?Беше си удобна преди.
 julia_m ,бързо оздравяване на домочадието ви,другото са подробности.
Понеже Сикс и аз я мислихме "темата-говорилня" снощи, да ти отговоря вместо нея. Тук, защото това е подфорумът за "общи приказки". Темата на Бърди си е негова и там той определя за какво да се говори, заслужил си е това право, предполагам няма хора на обратното мнение. ;) В темата за "безхаберни родители" - не можем да бистрим всичко, понеже тя си е конкретно за родителстване и като се разлеем в друга посока - все има недоволни. Та решихме, че вместо да изпадаме в ситуация, че "все спамим някъде в някакъв момент" - би било по-лесно и удобно да имаме тази тема тук. Чувствайте се свободни да пишете за каквото ви душа иска и ви вълнува - няма никакви ограничения, освен форумните правила /никой не е по-голям от тях ;)/

П.П. kisela_2000 , не че ми е голяма драма, но ще ти бъда признателна все пак, когато ме коментираш, или се обръщаш към мен лично - да ползваш надлежно изписания ми ник, или ако предпочиташ името ми - Светослава се казвам. Предварително благодаря!  :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #17 -: Ноември 05, 2012, 16:52:33 pm »

П.П. kisela_2000 , не че ми е голяма драма, но ще ти бъда признателна все пак, когато ме коментираш, или се обръщаш към мен лично - да ползваш надлежно изписания ми ник, или ако предпочиташ името ми - Светослава се казвам. Предварително благодаря!  :)

Приятно ми е!За приятели съм Ети  :D.Това кисела ми го лепна мъжа ми :(
Ама много труден този твоя ник :oops:


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #18 -: Ноември 05, 2012, 17:08:44 pm »

П.П. kisela_2000 , не че ми е голяма драма, но ще ти бъда признателна все пак, когато ме коментираш, или се обръщаш към мен лично - да ползваш надлежно изписания ми ник, или ако предпочиташ името ми - Светослава се казвам. Предварително благодаря!  :)

Приятно ми е!За приятели съм Ети  :D.Това кисела ми го лепна мъжа ми :(
Ама много труден този твоя ник :oops:


Верно си е извратено никче, ама случайно стечение на обстоятелствата и така си остана. Може да се копира, интерпретира на кирилица както ти дойде. Може Жбрул, Джей, Джибрул, Сис, както ти е удобно. "Ети" ме наричат и мен у дома, така че отпада да не сЪ объркваме за кого става дума. :lol:

По моя край да ти кажа, "катерица" и "катеричка" е често ползван жаргонен синоним на "женски полов орган". Та сещай се каква асоциаця си правявя като го чета... :oops: :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #19 -: Ноември 05, 2012, 17:25:51 pm »
julia_m, само за протокола чревните вируси не се предават по въздушно - капков път, а по фекално - орален. Демек не чрез въздуха, а чрез мръсни ръце.

Аз съм от тези работели с циганския контингент. Едана част от тях (не всички, но повечето) като дойдеше време за изписване на отрочето и ги няма никакви със седмици. Понеже докато са при нас си получават детските що да дойдат и в момента когато попаднат на друго място, и им спрат помощи и детски, веднага идват да си ги вземат.
« Последна редакция: Ноември 05, 2012, 17:39:21 pm от Smaraidi »






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.