0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
4D в 9 седмица ?!
« -: Ноември 02, 2012, 12:07:24 pm »
Здравейте скъпи дами , имам нужда от вашето мнение и съвети . Преди половин година претърпях спонтанен аборт в 9та седмица ... Сега отново съм бременна , на 04.11.2012 би трябвало да влезна в 9та седмица .
От началото на тази ми бременност посещавам един и същ лекар , но не съм сигурна във неговата компетентност . Преди няколко дни ми заяви че трябва да ме види на 4D , за да може да види дали плода има сърдечна дейност , защото с тази техника не се виждало . Днес отново бях на преглед и той отново ми заяви че трябва да отида във неговия дом на 4D за да видел дали има сърдечна дейност срещу сумата от 50 лева , също така ми каза че на този преглед щял само да види дали има дейност плода , и нищо повече . До този момент този доктор не ми е казвам нито 1 какви са размерите на плода , в коя седмица съм , кога да се запиша на консултации и т.н. дори не ми и показва да го видя със собствените си очи , казва ми само едно "Ъхъ добре" ?!?!?!? .Попитах го задължителен ли е този преглед и не е ли рано ? А той ми отговори "Като се има в предвид това , което ти се случи предишният път , е задължително , и не е рано " .
Според вас този лекар не се ли опитва да изкара някой лев и да си избие ново-закупената техника , и възможно ли е да е видял сърдечна дейност , но да не ми е казал ?
*
Re: 4D в 9 седмица ?!
« Отговор #1 -: Ноември 02, 2012, 13:01:15 pm »
Съвсем точно си се усетила, че човекът се опитва да изкара някой лев отгоре и то по грозния начин - спекулирайки с нещастната случка при миналата ти бременност.  :?

Сърдечна дейност на плода се вижда спокойно и преди 9 ГС, аз още не бях в 7 ГС, когато се видя и то в 2Д режим на ехографа! И изобщо, през първия триместър е съвършено безсмислено да се гледа човечето в 4Д режим, просто преди този срок - плодът е една "запетайка" и 4Д-режимът с нищо не спомага да се огледа същата, че да се забележи евентуален проблем и пр. Искала съм да ми покажат моя син в 4Д и преди този срок, ей така от любопитство просто, правили са го - ми нищо интересно дори няма за гледане, за "информативно" - още по-малко.

П.П. Всички лекари, които са гледли бебето ми - разполагат с космически ехографи, имат си 4 Д, но докато влязох във втория триместър - оглеждаха плода в 2Д-режимът на апаратите. Т.е. не е до липса на възможност. Явно просто няма необходимост в тези седмици да се ползва 4Д. Ако имаше - биха го правили, все пак разполагат с тази апаратура.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: 4D в 9 седмица ?!
« Отговор #2 -: Ноември 02, 2012, 13:09:28 pm »
Съгласна съм с Jbrul. Само се чудя кои са четирите измерения в това 4D osi_10
Аз знам за три измерения на ехографа: височина (горе-долу), ширина (ляво-дясно) и време (секунда 1, секунда 2...). Кое е четвъртото?

Нали и на кино гледаме 3D? Там създават илюзия за дълбочина с наслагването на два еднакви, но леко разместени образа, и ги виждаме с очила. Но на ехографа няма такъв ефект.

Респект, намери съвестен лекар, пък макар и с 2D ехограф. Лека и успешна бременност!
*
Re: 4D в 9 седмица ?!
« Отговор #3 -: Ноември 02, 2012, 13:16:51 pm »
Благодаря ви много момичета , вашите изказвания ми помогнаха да взема 100% решение , защото честно казано се двоумях , във понеделник ще си взема направление и ще отида при друг лекар за второ мнение :)
*
Re: 4D в 9 седмица ?!
« Отговор #4 -: Ноември 02, 2012, 13:20:50 pm »
цигу 4-тото "измерение" се явява възможността за ротация на образа, който е 3-Д. Сори, че така нескопосано се опитвам да го обясня, ама понеже съм питала мъжа ми същото и той в качеството си на инж. ми обяснява, обяснява, по инженерно му... :lol: Ама аз в качеството си на прост икономист - не мога да го преразкажа дори. :oops:

_RESPECT_ , подкрепям мнението, че лекарят ти е за смяна. Намери си някой читав, да установи сърдечната дейност и следващата стъпка е БХС. Това е важно на този етап от бременността ти.

П.П. "третото измерение" всъщност е дълбочина, не е време, когато говорим за това, което коментираме в момента т.е. не виждаш плосък образ, както би го виждала нарисуван върху лист примерно /височина и ширина/, а го виждаш обемен т.е. в дълбочина. Пространствено демек... Абе и аз обяснявам да си такова таковата, ама дано ме разбираш.  :lol:
« Последна редакция: Ноември 02, 2012, 13:29:35 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: 4D в 9 седмица ?!
« Отговор #5 -: Ноември 02, 2012, 13:21:39 pm »
Цигу, ей туй намерих като обяснение за 4D :D

4D ултразвукът използва триизмерни образи, като ги представя във времето. В резултат на това се създава напълно реален образ на вашето бебе и неговата вътрешна анатомия в движение.

Какви са предимствата на 4D техологията?
За разлика от триизмерните диагностични методи, 4 D позволява на вашия лекар да проследи анатомичните структури в реално време. Например начинът на движение на бебето може да служи за преценка на неговото развитие, По този начин специалистът може да потвърди или изключи голям брой заболявания на вашето неродено дете - от съдови аномалии до генетични заболявания.

*
Re: 4D в 9 седмица ?!
« Отговор #6 -: Ноември 02, 2012, 13:39:00 pm »
А! мерси Ники  :D Та в случая - времето се явява това 4-то измерение прословуто, пък докторът може да си го оглежда как се движи, мига и пр. от всякакви ъгли и позиции. Т.е. вижда се точно по начина, по който би го видял, ако ти отвори корема.

В интерес на истината, последната снимка на лицето на Дани беше седмица преди секциото и като ми го показаха - нямаше разлика между снимката и реалния му вид. Съвсем точен е образа, който вадят новите апарати. Друг въпрос, че целта на тази опция не е "забавление за мама", както аз често се изкушавах, събирах снимки и клипчета и после ги гледах с часове.  :lol: Но диагностичната функция е сериозна, за който умее да вижда де. Една увита пъпна връв примерно - на секундата лъсва при такъв преглед. Та не е просто глезня това, но в БГ често се използва с повод и без повод, понеже не струва и толкова скъпо както на други места. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: 4D в 9 седмица ?!
« Отговор #7 -: Ноември 02, 2012, 14:23:09 pm »
3Д -4Д си е кино за родители. Лекарят при ФМ гледа и си дава заключението въз основа видяното от него на 2Д. Пуска 3Д за забава и радост на родителите.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Re: 4D в 9 седмица ?!
« Отговор #8 -: Ноември 02, 2012, 15:13:12 pm »
3Д -4Д си е кино за родители. Лекарят при ФМ гледа и си дава заключението въз основа видяното от него на 2Д. Пуска 3Д за забава и радост на родителите.

Пете, не е съвсем вярно и това. Имат си място в диагностиката и тези функции на апаратите. Дълбоко се съмнявам, че производителите им са ги създали само "за забава на бъдещите родители", или лекарите ръсят немалко пари за същите пак с цел "да си веселят пациентите". ;) Но наистина, всичко важно за една бременност може да си се види и на 2Д-апарат, важното е КОЙ точно борави с него и какво вижда. По-модерните опции на ехографите са за улеснение на самия лекар и "допълване на картинката с детайли". Радосттта на бъдещите родители от гледката е "бонус" в случая, не основна функция и замисъл на тези режими на работа.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: 4D в 9 седмица ?!
« Отговор #9 -: Ноември 02, 2012, 16:11:46 pm »
Е, добре, а какво "диагностицират" на 3Д, което не могат да видят на 2Д?






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Re: 4D в 9 седмица ?!
« Отговор #10 -: Ноември 02, 2012, 16:19:39 pm »
3Д -4Д си е кино за родители. Лекарят при ФМ гледа и си дава заключението въз основа видяното от него на 2Д. Пуска 3Д за забава и радост на родителите.

Точно това ми казаха и на мен по време на моята фетална морфология. 2Д за сериозния преглед, другото да ме зарадват. И не в нечий кабинет, ами в Центъра за перинатална диагностика на една от най-големите болници във Филаделфия.

Тоест важни са уменията и опитът (и етиката) на лекаря или техника, не дали апаратът има 3Д/4Д.

Ники, благодаря за обяснението.
« Последна редакция: Ноември 02, 2012, 16:22:04 pm от цигу »
*
Re: 4D в 9 седмица ?!
« Отговор #11 -: Ноември 02, 2012, 16:47:46 pm »
Ето още малко инфо :D

-2D/3D/4D ехографията – означава 2/3/4 измерна. Първият ехографски апарат е работил в режим 1D – едноизмерен (виждало се е само разстоянието между черепните кости на плода).

По- късно се конструират 2D – апаратите. При тях имаме образ в две пространствени измерения: по абсцисата – x и по ординатата – y, т.е. полученият образ е в една полоскост (равнина).

При 3D – ехографията към 2D образа се прибавя и трето пространствено измерение – z (в дълбочина), което оформя образа в пространството и му придава обем.

При 4D ехографията към 3D образа се прибавя четвърто измерение – време, т.е. ако 3D образът е обемна снимка, то при 4D – образа снимката е в движение в реално време. Разликата е като между снимка и видеозапис.

На фона на тези разлики, основните предимства на 3D/ 4D ехографията са:

• по-качествен образ, който дава по-задълбочена информация;

• по-прецизна, защото качеството е много по-високо. Всеки 4D апарат може да работи и в 3D и 2D. Стандартният режим за изследване на органите на плода си остава все още 2D. Но един 4D апарат, работещ в режим 2D, дава много повече информация поради по-високите технологии, внедрени в него;

*
Re: 4D в 9 седмица ?!
« Отговор #12 -: Ноември 02, 2012, 22:40:07 pm »
Ииии страшни сме момичета, от едно "добър ден" сме в състояние да заформим научен спор...хайде дискусия да е  :lol: :lol: :lol:

Тя Ники е обобщила фактите - кое, как и за какво. Мисля, че всички сме на мнение, че в 2Д се вижда всичко, което е важно и трябва да се види и, че е от значение кой го гледа най-вече.
Мисля, че относно функциите на тези апарати - най-точно могат да се изкажат лекарите, които ги ползват. Т.е. те са наистина наясно кое за какво служи и доколко им е от полза като опция, в сравнение с апарат, който няма такава опция. Но жизненоважно - не е със сигурност, нямаме разногласия по темата мисля.

Да обобщим за бъдещите читателки, които не са толкова "светнати" като нас значи  :D
Важното е мили бъдещи майки не на колко "D" апарат ще ви гледат бебето и колко снимки и дискове ще ви връчат! Важно е лекарят ви да си разбира от работата и конкретно - да е кадърен ехографист. Относно ФМ - не са особено много специалистите в България и това, че някой има ехограф последна дума на техниката - хич не е гаранция, че може да работи качествено със същия и да "види" това, което  трябва. Не се подвеждайте само по лъскавото без да проверите зад него какво/кой стои. Ако ви е трудно да прецените сами на кого да се спрете и доверите - и за това го има този форум, питайте, информирайте се, избирайте с главите си!

П.П. Ако някой АГ специалист сериозно твърди, че не може да констатира сърдечна дейност в 9 ГС, само защото се нуждае от 4Д режим на работа на ехографа, при все че в 2Д всъщност се вижда по-лесно... Та ако това е сериозно твърдение, а не опит да се изкарат 50 лв. - то имам сериозни претенции, че съм повече АГ специалист от него.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: 4D в 9 седмица ?!
« Отговор #13 -: Ноември 03, 2012, 19:34:07 pm »
П.П. Ако някой АГ специалист сериозно твърди, че не може да констатира сърдечна дейност в 9 ГС, само защото се нуждае от 4Д режим на работа на ехографа, при все че в 2Д всъщност се вижда по-лесно... Та ако това е сериозно твърдение, а не опит да се изкарат 50 лв. - то имам сериозни претенции, че съм повече АГ специалист от него.  :lol:
И аз така мисля :wink:

*
Re: 4D в 9 седмица ?!
« Отговор #14 -: Ноември 06, 2012, 11:50:35 am »
П.П. Ако някой АГ специалист сериозно твърди, че не може да констатира сърдечна дейност в 9 ГС, само защото се нуждае от 4Д режим на работа на ехографа, при все че в 2Д всъщност се вижда по-лесно... Та ако това е сериозно твърдение, а не опит да се изкарат 50 лв. - то имам сериозни претенции, че съм повече АГ специалист от него.  :lol:
И аз така мисля :wink:

И то май си е и така ... сега се връщам от болницата и бях при друг АГ, имаме си сърчице , и си отговаряме за седмицата , бяха ми пуснати всички изследвания и всичко е на ред :)
*

    deep

  • *
  • 2887
  • believe in YOU
Re: 4D в 9 седмица ?!
« Отговор #15 -: Ноември 06, 2012, 16:50:26 pm »
Спокойна бременност до края ти пожелавам и по-далече от псевдо специалисти!  :cloud9:

Е, как е възможно да те заблуждава така, 9 седм. да гледа за пулс, отдавна би трябвало да го е видял.  Нямам думи просто...

П.п. Сега прочетох целия горният пост, Jbrul и аз потвърждавам...  :lol: :lol: :lol:  :lovedock: 
« Последна редакция: Ноември 06, 2012, 16:53:18 pm от deep »

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
*
Re: 4D в 9 седмица ?!
« Отговор #16 -: Ноември 06, 2012, 17:07:00 pm »
Ами хора всякакви ... поне се радвам че го сменихме , сега съм по-спокойна като знам , че всичко е добре със бебчо  :bori_022: