0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Предварително се извинявам,че пускам специална отделна тема за това,но ми е нужна помощта ви,а поста ми в другата тема може би няма да видите.Случаят е следният:
Подготвих документи за кандидатстване във ФАР по точката за неизяснен стерилитет.Правили сме 4 инсеминации преди години в частният кабинет на лекар.Не е клиника по стерилитет,не е специалист,в Пловдив е.След години минали напразно,след стотици левове дадени на вятъра разбрах,че така не трябва да се прави,но вече беше минало.
Вече съм пациентка на клиника Щерев,посъветваха ме да кандидатствам във фонда,но аз обясних ,че нямам никакви документи за направените преди време инсеминации.Казаха ми-обади се на лекаря,той ще издаде,трябва да пише,че в периода от еди кога си,до еди кога си ,са направени 4 инсеминации и няма настъпила бременност от тях.Обадих се на човека,обясних му какво ми е нужно,той каза--няма проблеми,но не съм изготвял такъв документ до сега и не знам какво да пиша.Предадох му каквото ми казаха от клиниката и той го написа човека,но наистина е не повече от 5-6 реда и изглежда прекалено кратко и ясно.
Вчера от фонда ме върнаха ,като казаха ,че трябва да опише по-подробно всяка инсеминация по отделно.Това добре,но аз контактувам само телефона с лекаря и как точно да му обясня какво да напише,като очевидно и двамата не знаем.
Казват,че в интернет пространството може да се намери всичко,е да ама не-два дни ровя и не мога да открия етапна епикриза за инсеминации ,за да покажа на човека какво да ми напише в документа.
Молбата ми е,ако можете да ми помогнете.Не знам,ако някой има такава епикриза,да ми покаже какво са написали в нея.Знам ли и аз :(
Благодаря предварително.
*
Re: Етапна епикриза за извършени инсеминации
« Отговор #1 -: Октомври 12, 2012, 14:58:27 pm »
ВиЛиЛи, защо не се обадиш пак в клиника Щерев и не ги помолиш да ти обяснят какво точно трябва да пише в епикризата за инсеминация.

Предполагам, че трябва да бъде отбелязано дали е имало стимулация и ако да, то каква; колко фоликула си образувала; кога е направена инсеминацията - на спукан или неспукан фоликул... Но това е мое предположение.

Надявам се някой да се включи, но имай предвид, че тази документация( за инсеминация и/или ин витро) се съхранява в досието на пациента.
« Последна редакция: Октомври 12, 2012, 15:02:04 pm от Мецани »
Re: Етапна епикриза за извършени инсеминации
« Отговор #2 -: Октомври 12, 2012, 15:59:25 pm »
Ами аз като подготвях документите за фонда им показах тая недъгавата епикриза и те я видяха ,казаха че може и да не ми я харесат във фонда,ама не ми казаха какво трябва да съдържа една правилно написана.Да кажа само-"Това ми даде доктора!"
Е,казах го,ама отказаха да ми я приемат  :(
Иначе знам,че епикризите не ги раздават след всяка процедура,но се надявах някое от момичетатат,които вече са подали документи да пази някое ксерокопие или нещо такова.
Мецани,благодаря ти за взетото отношение.
*
Re: Етапна епикриза за извършени инсеминации
« Отговор #3 -: Октомври 12, 2012, 17:25:16 pm »
ВиЛиЛи, и аз като Мецани мисля, че са нужни факти и подробности за тези инсеминации, не специална бланка или формат за документа.

За да си помогнеш, опиши инсемнациите с
- причина да се проведат инсеминациите - предшестващи изследвания (хормонални, проходимост на тръбите, спермограма, антиспермални антитела)
- дати и дни от цикъла (стимулация, фоликулометрии, ако са правени, инсеминция)
- лекарства и дози на стимулацията, ако е правена
- брой и размер на фоликулите по време на фоликулометриите, ако са правени
- лекарство за таймиране на овулацията, ако е правено
- начин на обработка на спермата, ако е правена, и параметри (брой, подвижност)
- лекарство и дози на прогестеронова терапия, ако е прилагана
- резултат и вид тест, уринарен или кръвен (очевино, отрицателен)

Със сигурност не помните всички подробности, но поне приблизително опишете как е преминала всяка процедура - по-добре е от нищо. Ако нещо липсва, защото не помните, запишете "няма данни", за да не лъжете. Валидността на тази информация идва от потвърждението на лекаря с подпис и печат. (Зная, че в България всичко опира до печата...)

Дано лекарят ти не се отметне, защото това е ситуация, в която може лесно да лъснат лоши и опасни практики, недопустими в асистираната репродукция.
« Последна редакция: Октомври 12, 2012, 17:28:36 pm от цигу »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Етапна епикриза за извършени инсеминации
« Отговор #4 -: Октомври 12, 2012, 17:54:26 pm »
Изпращам ти примерна епикриза на мейла, който си посочила в профила си.

Дано лекарят ти не се отметне, защото това е ситуация, в която може лесно да лъснат лоши и опасни практики, недопустими в асистираната репродукция.

Спокойно, няма такъв риск. В България никой не преследва опасните и недопустими практики, а само неудобните лекари с гражданска позиция.



"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Етапна епикриза за извършени инсеминации
« Отговор #5 -: Октомври 12, 2012, 23:53:56 pm »
ВиЛиЛи, преди 2 години подавах документи за първи опит по фонда точно с диагноза неизяснен стерилитет и сега намерих някакво копие от етапната епикриза и бележката, която са ми издали за инсеминациите и инвитро опита ми.
Документът е оформен със заглавие служебна бележка за извършени вътрематочни инсеминации и в него са посочени моите лични данни - трите имена, ЕГН, адрес и възраст. Написани са колко инсеминации и опита инвитро имам, като са отбелязани само датите на процедурите. Естествено накрая има дата, подпис и печат на лекаря ми.
Просто в много опрестена форма ми е било, но сега, ако не се лъжа, се изисква от фонда да са описани как са протекли инсеминациите, дали има стимулация, с какво и по кое време на цикъла и т.н.
Спомням си при моите инсеминации, че се попълваха от лекаря ми и от акушерката нещо като протоколи за процедурата, които оставаха в досието ми. Там се описваше датата на цикъла ми, от кой ден съм била в стимулация (при мен 3-7 ден от цикъла), с какъв препарат и каква доза(клостилбегит и меногон при мен), кога ми е бил сложен прегнила и на кой ден от цикъла ми е направена самата инсеминация.

Надявам се, че по тази схема твоят доктор вече ще може да ти напише необходимата бележка за инсеминациите.

P.S. Видях, че Мели ти е пратила примерна епикриза. Успех :)
« Последна редакция: Октомври 13, 2012, 00:18:52 am от nani76 »
Re: Етапна епикриза за извършени инсеминации
« Отговор #6 -: Октомври 15, 2012, 10:56:00 am »
Много ви благодаря на всички и на теб Мели специално.Свързах се с доктора,пратих му примерната епикриза,дадена от Мели и сега остава да се надявам,че ще ги напише както трябва :(Ако или когато подам документите във фонда и ги приемат,ще пиша.