0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #180 -: Октомври 06, 2012, 21:26:51 pm »
Хайде, рускинчетата, споко!  :wink: Вижда се, че е цитат. Руснак го е казал, не аз.
Вие представяте ли си 10 милиарда китайци, ако няма ограничението на раждаемостта! Ами, какво ще ядат? Виждали ли сте китайски град как изглежда? Няма нито една дупка, прекрасни паркове, уреден градски транспорт, всички работят, няма гладни. Ще взема да питам как стои въпросът там с майчинството, има ли такова животно, предполагам да, защото много треперят за единственото си чедо.

http://en.wikipedia.org/wiki/Shenzhen  Среден по големина град.
« Последна редакция: Октомври 06, 2012, 21:40:18 pm от Smaraidi »






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #181 -: Октомври 06, 2012, 23:08:08 pm »
Smaraidi, аз съм виждала и едни такива снимки от китайски градове, дето ме ужасяват само като ги гледам, а ако трябмваше да живея там, просто щях да се самоубия без преувеличение.
да не говорим за селските области.
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-china-15956299

тия китайци, дето се врат тука по кухните на ресторантчетата и сергиите на Илиянци, сигурно от много добро са избягали.

това беше офтопик, но и не съвсем - цялата тема показва колко са ни незрели и идилични представите за света.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #182 -: Октомври 06, 2012, 23:50:33 pm »
По въпроса за зелените карти...
 Преди 7 години беше така, предполагам, че и сега...
Необходимо е да имате някого там, който да ви стане гарант. Това означава, да ви гарантира, че ще ви посрещне в щатите и ще има къде да живеете докато ви излезнат документите, защото отнема време, понякога повече от месец.
На интервюто искаха да докажете, че ще имате някакви средства да заминете и да си посрещнете първоначално нуждите- документ от банка.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на интервюто отивате цялото семейство. Бият ли ви виза, до 6 месеца трябва да сте се изнесли всички от бг. Обикновено семейните с деца избират първо да замине таткото, после всички останали, за да не се натресат цялата рода на гаранта си, пък и да може да се поустанови единия поне докато пристигне челядта. Спомням си, когато бях в щатите, имаше едно семейство, което беше решило да оставят детето в бг при бабите, за да може двамата да започнат работа и да стъпят на крака по-бързо. Никой не ги беше предупредил, че не се ли използва визата до 6 месеца- гориш. Големи мъки бяха за да успеят после да си вземат детето при тях. Много тъжно!
Сигурно има и други подробности, за които в момента не се сещам, а може и да са се поизменили нещата.
 P.S: Сега се сещам, че май имаше нещо такова, че спечелилия зелената карта трябва да напусне пръв страната /освен естествено ако не са решили да тръгнат всички на куп/
И още нещо, което се сещам. Ако не сте сключили брак с половинката, трябва да го направите преди да е заминал печалившият, даже най-добре преди интервюто, в противен случай рискувате да си останете разделени едва ли не завинаги... Много става сложно след това, да не кажа невъзможно. Ако сте сключили брак след като единия е спечелил зелената карта, ще искат да докажете че сте двойка от дълго време :) По мое време си носеха албумчета със снимки :)
Идруго- Ще ви пратят на изследвания. Навремето приемаха резултатите само от две клиники в София. Едната, в която ходих и аз си спомням, че се намираше в някоя от Младостите. Правеха рентген на бял дроб, кръвни изследвания- СПИН и т.н. искаха да си носиш картона с имунизаците, за да ти направят липсващите според техните изисквания. Мисля, че задължително биеха и противогрипна.... Такива неща
« Последна редакция: Октомври 07, 2012, 00:56:56 am от джиджи »


*
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #183 -: Октомври 07, 2012, 06:02:57 am »
Smaraidi, една от последиците на политиката за раждане само на едно дете, е фанатичното предпочитание на момчетата и доброволните аборти на момичета сред всички прослойки. Това вече е довело до нарушено равновесие на половете сред китайците. И е гнусна практика, кореняща се във феодалния строй.

Пресен ми е отговорът на колежка китайка, която обясни, че при втора, "наезаконна"  бременност, властта понякога принуждава жената да направи аборт в напреднали месеци за назидание.

Скоро четох статия, която се позоваваше на проучвания за допусканите и контролирани изключения от тази политика, доколото помня в разни далечни провинции, в селски райони. Оказва се, че дори когато имат избор да създадат повече от едно дете, повечето семейства не се възползват от привилегията. Това е причината в някои управленски кръгове в Китай вече да има поддръжници на идеята за разхлабване, ако не за пълна отмяна на ограничението за едно дете на семейство.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #184 -: Октомври 07, 2012, 06:14:23 am »
Пресен ми е отговорът на колежка китайка, която обясни, че при втора, "наезаконна"  бременност, властта понякога принуждава жената да направи аборт в напреднали месеци за назидание.
О да, скоро беше по новините., Гадна работа, имаше снимка с умъртвено бебе в 7ми месец от бременността хвърлено на леглото до майката, направо се разплаках. Убили го ( абортирали , така го наричат в 7ми месец идиотите) понеже нямала пари да си плати глобата за второ дете.
 Всеки ден такива новини чета какво неща стават по света, че мога само да се благодаря, че не съм родена на някое друго място.


  
*
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #185 -: Октомври 07, 2012, 07:53:15 am »
Лиде, аз само ще доуточня джджи /прясно ми е от мои близки/, че този гарант всъщност не гарантира нищо за теб там. Задълженията му се изчерпват да получиш документите на неговия адрес, вичко друго е на добра воля. На моите близки този т. нар гарант /техен близък роднина/ беше наел предварително къща, близко до тях и други  българи да не се лутат. Работа и издръжка си е изцяло отговорност на новодошлите.

Важно нещо тук в България преди напускане на семейството е уреждане на всички задължения, вади се декларация за липса на задължения.
Моите близки трябваше да си погасят оклоло 25 000 лв.
Заминаха с още около 25 000 лв. Натрупаха задължения тук към приятели и роднини за да заминат.
Нещото, което ме втрещи и изплаши е пазаруването им на посуда в България - тигани, тенжери, спални комплекти, че там да не се охарчвали....
И двамата на една средна възраст вече - около 37 г., без език, без конкретна тясно специализирана професия, с дете на 14 г.
На мен отстрани на фона на техния ентусиазъм ми изглеждаше много страшно...
*
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #186 -: Октомври 07, 2012, 08:53:08 am »
Само да уточня липса на задължения не се вади те не искат да имате еди колко си пари това си е ваша работа,така беше преди години,изследвания се правят и ваксини ако има нужда по техните имуницационни стандарти на децата нищо не слагат и изобщо не е сложно има тема и форум където е описано всичко.Това за женитбата е така ако не са били женени преди това за да замине и съпруга/съпругата,ако имате деца,но не сте били женени след като спечелите не се изисква нищо за доказване като снимки и т.н.децата са достатъчно доказателство.Това е за зелената карта.
*
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #187 -: Октомври 07, 2012, 09:08:47 am »
Ох, май не трябваше да се включвам, не за друго, после не ми се пише пак :)

Декларацията за липса на задължения я вадиха за тук в България, за пред българските власти, влючваше погасяване на здравни осигуровки и овърдрафт към банка.

За пари в брой при заминаване, никой не е искал, но да тръгне цяло семейство без пари на другия край на света...поне за себе си знам, че без пари не бих тръгнала

Под "страшно" разбирам първоначалния културнен и социален шок в чужда страна...
*
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #188 -: Октомври 07, 2012, 10:39:39 am »
В България циганите, които ровят по кофите, имат вода на двора, а не в къщата да не са на по- различен хал. И тук има дето живеят във фургони, даже и в храстите. В Китай бедните, които искат да се освободят от беднотията отиват да работят по заводите и там се... самоубиват. Последния случай със самоубилите се китайци в завода за сглобяване на iPod, iPhone, iPad. Колко от вас имат? Защитници на човешките права, обаче си купувате въпросните стоки, а и не само тях - спортните марки, бебешки колички и т.н. Сега, защо са се самоубили китайците? Работели 8 часа и после си отивали в общежитията, където се депресирали от обстановката и си слагали въжето. Никой не казва, че получават достатъчно пари в завода на iPod, че могат да си позволят квартира, но не искат и се тъпчат в общежитието. Манталитет!
Катайците работещи в офиси СПЯТ всеки ден между 13 и 14 часа! Става 12 часа, всички вадят ориза и започват големия обяд. И в 14 разпъват леглата и хъркат. Лично съм чула как хъркат!
Цветът на Китай не е нито бял, нито черен, а сив. Забранено е да се казва пола на бебето от лекарите. На моя позната българка са й отказали да кажат пола, въпреки че и тя и мъжът й не са китайци.
Ако си интелигентен човек знаеш, за забраната за повече от 1 дете и се пазиш. Или в краен случай ранен аборт. Освен това, може да имаш повече деца, но затова плащаш сума, като глоба и поемаш разходите за детето, като здравни, ДГ, училище, университет, кооито иначе са безплатни за едното дете. Богатите имат повече от едно дете. Значи има как да се има повече деца. Другото са сензации за нас.
Мога много да пиша за Китай, ако на някой му е интересно, де.  :wink:, за да не ставам досадна. Това е един друг свят! Може да питате, ако ви е интересно нещо.  :D






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #189 -: Октомври 07, 2012, 12:03:13 pm »
Смарайди, няма нужда да ни се караш, моля ти се... Никой от нас не е избрал цялото световно производство да се изнесе в Китай, а и не виждам китайците да се оплакват от това, че имат работа... Пък купуваме си, защото в момента на пазара няма нищо, което да не се произвежда другаде освен в Китай.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #190 -: Октомври 07, 2012, 15:35:01 pm »
И в 14 разпъват леглата и хъркат. Лично съм чула как хъркат!



И как? Искам да науча от първоизточник  :lol: :lol: :lol:

В очакване ....
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #191 -: Октомври 07, 2012, 15:38:47 pm »
Аз лично не съм се почуствала като да ми се карат :) Може би защото нямам никакъв от изброените "i"-ове  :lol:
Аз съм гледала филм за живота в дълбоките китайски провинции, където хората живеят единствено отглеждайки ориз. Буквално ориза е единствената им храна и се налага да работят от ранни зори до късна вечер на оризовата нива. Хората там сякаш са от друг свят, дори не знаят какво се случва извън територията на селото, в което са се родили. Разбира се допускам да има и някаква доза манипулация в подобни филми и може би само човек, който е посетил едно такова място може да знае със сигурност как е.


*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #192 -: Октомври 07, 2012, 16:01:07 pm »
Кисела,не съм взимала майчиство, защото не съм работила.:)
Със съпруга ми имаме фирма, и аз съм директор, той заместник директор.

 8)
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #193 -: Октомври 07, 2012, 16:42:04 pm »
Със съпруга ми имаме фирма, и аз съм директор, той заместник директор.

 8)


Матриархат, а ;)

Че какво като сте директори, те не работят ли?


*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #194 -: Октомври 07, 2012, 17:21:03 pm »
Водим се самоосигуряващи се.Плащаме само данъци и пенсионен фонд, през 2005/2006 нямаше застраховка за самоосигуряващи се. Сега вече има и ако се регистрирам и  плащам 6 месеца вноските,ще имам майчинство на процент от това, на което се осигурявам. Мисля, че е така.

We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #195 -: Октомври 07, 2012, 18:27:14 pm »
Благодаря за отговорите.  :) А знае ли някой какво става, ако все пак двойка с деца отиде там, похарчи своите пари и не успее да си намери работа. Няма пари за квартира и папкане и остане на улицата. Тогава какво правим. Защото със сигурност е напълно възможен вариант. Дето викат хората, страх лозе пази. Всички варианти трябва да се обмислят добре. Не че това и тук не би могло да се случи...
Заслужава си да се рискува,ОК. Когато сте двама възрастни сами ще го измислите някак, но ако с вас има и дете, това е абсолютно недопустимо да се случва. Ако нямате и познати при които да отидете. Държавата подпомага ли ви по някакъв начин, например с намирането на работа?
« Последна редакция: Октомври 07, 2012, 18:30:40 pm от lidia »
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #196 -: Октомври 07, 2012, 18:42:18 pm »
Ако си интелигентен човек знаеш, за забраната за повече от 1 дете и се пазиш. Или в краен случай ранен аборт. Освен това, може да имаш повече деца, но затова плащаш сума, като глоба и поемаш разходите за детето, като здравни, ДГ, училище, университет, кооито иначе са безплатни за едното дете. Богатите имат повече от едно дете. Значи има как да се има повече деца. Другото са сензации за нас.
Е да,ама това че някой не го е направил не може да е причина камо ли оправдание да му убият детето. Има глоба, като не можеш да  я платиш , задължаваш към държавата и те тормозят за това, ама да абортират напълно развито бебе .. ми убийство си е и никакви по-меки думи не го променят. Не е сензация, ако беше твоето дете нямаше да ти е приятно някой така да го нарече. Обаче е иситна, че е рядкост. То кел файда , след като въобще се случва.   

Китай са 1,2 милиарда. Големите им градове са вече по-модерни, но има и страхотна беднотия и нищета, каквато у нас няма. Не случайно дори и в България е пълно с китайци. Не са дошли понеже там им е било по-добре финансово.

Колкото до стоките, които купуваме - ако не ги купуваше по-добре ли ще са като нямат работа? 



  
*
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #197 -: Октомври 07, 2012, 18:47:13 pm »
Ако не подбират работа и не ги мързи, винаги се намира начин.
Имигрантите винаги имат около себе си група сънародници, които помагат - с информация, вещи за дома, намиране на (по-евтино) жилище, временна грижа за децата... Ако имат много близки приятели в това обркъжение, и заем могат да получат.

В най-лошия случай почти всеки може да прибегне до каквото е оставил в България. Редно е да не се затварят всички врати, да не се горят мостове и да се предвиди хипотетично завръщане.

В Щатите конкретно след първоначален период от няколко месеца за натрупване на кредитна история чрез сметки за газ, ток, телефон, може да се вземе кредитна карта. Макар и малък, този кредит дава мегдан да не се гладува и да се вържат двата края в трудни месеци.

Също в Щатите, при сключен договор за наем на жилище, законът добре пази наемателя, дори когато не плати наема няколоо месеца. Процесът по изгонването му е сложен, а и собственикът ще предпочете да прибере наема макар и със закъснение, отколкото да троши пари за изгонване и пак да не вземе и стотинка.

В краен случай на голяма нищета в гладен период, може да се прибегне до помощ от църкви, кухни за бедни, програми за бедни в конкретния щат или град. Благотворителността в Щатите е много на почит и се практикува от почти всички.

Това са различни сценарии и начини, но по мои впечатления българите рядко опираме дотам.

Цитат
Държавата подпомага ли ви по някакъв начин, например с намирането на работа?

Не в смисъла, който ти влагаш. Но има обществени библиотеки, където има безплатен интернет, ако човек иска да търси обяви. Работа има и не е нужно някой да посредничи, толкова е просто. И дори не особено добре платената или приятна работа пак позволява да се живеее сносно - има евтина храна, евтини дрехи, евтини апартаменти... С труд и малко подкрепа в началото всеки, който иска да не мизерства, може да го постигне. Повечето българи,  които са дошли със зелени карти около мен, са пристигнали с децата си и живеят добре.

Изключенията са алкохолизъм, употреба на дрога, побойничество или още по-сериозни провинения на член от семейството. Виж тогава децата и другия родител могат да пострадат лошо, но не обсъждаме такива семейства.
« Последна редакция: Октомври 07, 2012, 19:01:02 pm от цигу »
*
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #198 -: Октомври 07, 2012, 19:18:45 pm »
Последния случай със самоубилите се китайци в завода за сглобяване на iPod, iPhone, iPad. Колко от вас имат? Защитници на човешките права, обаче си купувате въпросните стоки, а и не само тях - спортните марки, бебешки колички и т.н. Сега, защо са се самоубили китайците? Работели 8 часа и после си отивали в общежитията, където се депресирали от обстановката и си слагали въжето. Никой не казва, че получават достатъчно пари в завода на iPod, че могат да си позволят квартира, но не искат и се тъпчат в общежитието. Манталитет!

Смарайди, куца ти тезата. Какво твърдиш: че работниците са експлоатирани и правим лошо, като купуваме стоки на apple? Или че работниците не са експлоатирани, работят и живеят в добри условия, но манталитетът им ги кара да мизерстват? Не можеш да твърдиш и двете в един параграф.

Историята, която аз слушах скоро, е че в общежитията имаше бутнове, но не за друго, а заради своеволие и насилие от страна на охраната. Работниците възстанаха заради накърнено достойнство, а да се разчуе това помага точно реномето на apple и огромният брой консуматори на продуктите им.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Слънчева и ведра Октомврийска седмица 01.10.-07.10.12
« Отговор #199 -: Октомври 07, 2012, 20:06:40 pm »
Декларацията за липса на задължения я вадиха за тук в България, за пред българските власти, влючваше погасяване на здравни осигуровки и овърдрафт към банка.
Може да е някакъв специален случай да не са могли да извадят паспорт заради овърдрафта, не знам. Но имаш ли си паспорт, няма как да стане. Аз поне за първи път чувам за подобно нещо пък и хора със задължения непрекъснато пътуват напред-назад.По тазли логика излиза, че ако изплащаш апартамент не можеш да пътуваш.  Ние поне никога не сме вадили. Цялото семество ( 4 човека) сме заминавали, после на мъжа ми съм вадила зелена карта и после на баща ми ( той само дойде за седмица ама ти няма как да знаят) и гарант съм била. Не виждам въобще връзка със зелената ти карта. Ти си излизащ от страната с международния паспорт както при всяко излизане.От българкса страна ти се иска да имаш паспорт и виза за където пътуваш, понеже ако те върнат те поемат разходите, друго не се иска.