0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
В проповедта си към миряните след Светата божествена литургия на Голяма Богородица, отслужена в катедралния храм "Свето Успение Богородично", пловдивският митрополит Николай се обяви против сурогатното майчинство и съжителството без брак.
Негово високопреосвещенство нарече сурогатното майчинство "утроба под наем", предаде БТА.

Миналата година парламентът прие на първо четене промени в Семейния кодекс, с които се разрешава сурогатното майчинство, но се забранява заместващата майка да получава възнаграждение, че износва чуждо дете.

Митрополит Николай даде за пример Света Ана, която не е имала рожба до старините си, но не е прибегнала до нищо, освен до Божията помощ и Бог я ощастливил с чедо на старини.

Той се обърна с молитва към родителите на Света Богородица Свети Йоаким и Ана, чиито мощи Пловдив ще посрещне на 21 август, за вразумление на българските майки, които убиват децата в утробата си чрез аборт, предаде Радио Пловдив.

В края на 2011-а Светият синод разпространи позиция, в която осъди и ин витрото, и сурогатното майчинство, и това предизвика обществен скандал. По-късно от църквата уточниха, че не са изцяло срещу метода ин витро.
През януари тази година Главното мюфтийство обяви, че има сходна позиция с православната църква по разразилия се спор за ин витро процедурите и сурогатното майчинство.

От проповедта на пловдивския митрополит стана ясно още, че съжителството без брак е имотна сделка и пъклено дело.
"Съжителството без брак е заплаха за обществото, защото според Библията е грях, а всеки грях води до страдание в ада. Ето защо съвместното съжителство, което се нарича прелюбодеяние според Светата Библия, не би следвало да се узаконява със закон от българската държавност”, категоричен беше дядо Николай.

Той също помоли родителите на Божията майка да не се приема закон, който  позволява съжителството без брак, за да не се унищожат малките български църкви, каквито са християнските семейства.

Преди време митрополитът бе заснет в Пловдив на официално мероприятие с часовник "Ролекс" за 20 000 долара на ръката. По-късно той обясни, че му е подарък от много скъп човек, и дори има няколко луксозни часовника – подаръци от министри.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Преди време митрополитът бе заснет в Пловдив на официално мероприятие с часовник "Ролекс" за 20 000 долара на ръката.

Eвала, дядо Николай! :wink:
Само така!

сега сериозно. Нищо ново под слънцето, т.е. позицията на църквата по тия въпроси я знаем всички. Свещениците многократно са се обявявали против ин витрото, абортите и живеенето на семейни начала.
Божията воля е била семействата с репродуктивни проблеми просто да си останат без деца. А те - "безбожниците" тръгват по клиниките. В този смисъл Църквата е  против развитието на медицината.

питам се обаче аз: Защо по тази логика Църквата не се обяви против химиотерапията? Та нали Божията воля е болният от рак да умре?! А той взема, че тръгва да се лекува, вместо да се примири със съдбата си!
Що не се обяви Църквата и против хирургическите операции? Че то и там има намеса в Божиите дела!   .........
 :x

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Абстрахирайки се от личността на "дядо Николай" и неговия ролекс, бих искала само да кажа/в случай, че на някой не му е известно разбира се/, че аборта и съжителството без брак са в противоречие с 2 от Божиите заповеди: 1.Не убивай; 2. Не прелюбодействай. В тази връзка всеки, който има себе си за християнин (без значение дали православен, католик или протестант) е задължително да вземе това предвид. Разбира се не говорим за аборт по медицински причини и т.н.
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Има ли още някой да му се връзва на Николайчо, пък и да му се чуди на акъла.
„ Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти казвам “ - рекъл попа глозгайки пилешка кълка по време на пост. Та и с ролексите и скъпите лимузини на нашия митрополит тъй. А че и с байрячета на предния капак и накичето едното Ауди - не вози кой да е все пак :wink:.
*
Абстрахирайки се от личността на "дядо Николай" и неговия ролекс

А докога и защо изобщо трябва да се абстрахираме?
Християните по убеждение и самоопределение (а не само по кръщение като мен) не осъзнават ли, че толерирайки корупцията у свещениците допринасят към девалвацията и принизяването на собствената си църква? А тя е толкова откъсната от проблемите на съвременния българин, че повече няма накъде.
Има ли още някой да му се връзва на Николайчо, пък и да му се чуди на акъла.

Скоро в едно предаване по радиото, докато пътувах, чух че Митрополит Николай е едно от спряганите имена за следващ Патриарх. Та май е добре да му се връзваме, защото ваемя много крайни позиции по много светски въпроси...
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*
Има ли още някой да му се връзва на Николайчо, пък и да му се чуди на акъла.

Скоро в едно предаване по радиото, докато пътувах, чух че Митрополит Николай е едно от спряганите имена за следващ Патриарх. Та май е добре да му се връзваме, защото ваемя много крайни позиции по много светски въпроси...

Aз пък се чудя има ли още някой, на когото да му пука наистина от позицията на БПЦ? Ама сериозно се чудя. Не виждам въпросните господа да вършат каквито и да било добри дела в името на обществото, че поради тази причина, ей така от уважение, да взема поне да изслушам какво имат да казват. Още по-малко пък, който и да било човек, нуждаещ се от помощ по въпроси засегнати в това изказване, ще седне да мисли какво било мнението на тези и онези. И вярата няма нищо общо с религията, ами втората се опитва да се докопа до власт, благинки и влияние, чрез вярата на хората и от от хилядолетия. Ама двете не са никак едно и също. Хич не ми дреме на мен мен за мненията на сановниците от БПЦ, което никак не ми пречи да се опитвам да живея според 10-те Божи заповеди.Не казвам, че винаги успявам, защото би било доста самонадеяно. Нито пък ми е необходим "преводач" в тяхно лице, че да си "говорим с Господ" и някакви си толкова смъртни и вероятно доста по-грешни от мен люде, да ми тълкуват какво мнение по даден въпрос би имал Всевишния. Да нямат случайно GSM-а на Господ?! :wink: Ама Николайчо моЕ и да го има де, той какво ли няма вече...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Митрополит Николай се обяви против сурог&
« Отговор #7 -: Август 16, 2012, 22:52:02 pm »
Има ли още някой да му се връзва на Николайчо, пък и да му се чуди на акъла.

Скоро в едно предаване по радиото, докато пътувах, чух че Митрополит Николай е едно от спряганите имена за следващ Патриарх. Та май е добре да му се връзваме, защото ваемя много крайни позиции по много светски въпроси...


Това тук се говори отдавна. Но пък е много млад, а дали всичките му „колеги“ ще са навити да го траят още дъъълги години начело. :lol:
Иначе и аз мисля като Jbrul.
*
Мислех да не пиша повече, предвид че този подфорум не е за такива точно "разсъждения", но предвид конкретната тема си позволявам нещо конкретно.

След като БПЦ е против абортите /и аз не съм за, ако не се налага по медицински причини/, питам аз, какво конкретно е направила БПЦ, за да предотврати дори един аборт? Ако изключа Отец Иван от Нови Хан, който се числи към БПЦ уж, ама дейността му не е подпомагана от същата по никакъв начин... Та като изключа него, да питам аз Николай с "Ролекс"-а, къде са й на БПЦ приютите за самотни майки и болниците за бедни и неосигурени люде? Хосписите? Къде? Ма те сигурно не финансират приюти за бременни жени дето си нямат мъже и не са сключили брак пред Бог т.е. пред БПЦ, защото това би означавало да поощряват греха и извънбрачния секс? ОК. Ама понеже грях и извънбрачен секс, има от време оно и на тях им е ясно, пък са и против аборта...та що не вложат някой лев в спасяването на още неродените души, за които така шумно жалят когато има медии и микрофони? Или когато правят рекламна кампания на икона, която ще пристигне някъде и ще смъкват пари от това казано направо /както е в конкретния случай/им е много жално, ама иначе - мятаме се на краденото БМВ /пак подарък от "скъп" човек/ и нататък да не споменавам какво е... Ама не е пост и молитва. Кое е по-голям грах - извънбрачен секс, или аборт? Дори според...коя да е църква. Прелюбодеянието, или убийството? Дреме им на тях за абортите, точно колкото на мен ми дреме за тях. Ако беше иначе - да са направили нещо конкретно, реално, да се вижда, да се пипа, да са явни ползите. Като направят - тогава да говорят.
И БПЦ под "извънбрачно съжителство" - разбира "невенчан в църква", ако и да си минал през гражданското. И понеже у нас модата е, подчертавам МОДА, ако се жениш изобщо - да направиш и двата ритуала, че затова им е дерт да не се узаконява "съвместното съжителство". Ясно им е, че хората ако се женят го правят, или защото искат, или защото в социален план това им осигурява някакви ползи и са единици тези, на които им е мега важно и са толкова религиозни, че да се женят и църковно заради самия църковен брак. Затова има вой И по този въпрос. Не защото ги е грижа за "душевното здраве на нацията". Ако не беше така - нямаще да има такси за църковен брак. ;)
Няма да продължавам, макар че има още какво да се каже по тези въпроси.


Уважавам вярата на всеки от вас, не искам да засегна никого с последните си два поста. Пиша ги, защото се вбесявам от тези лицемерни и целящи облага изказвания на представители на БПЦ, именно защото те засягат тежко вярващите, религиозните, а това е грозно, грубо и нагло! мен лично не ме трогват, защото моята вяра е вътре в мен и не зависи от храмове и попове, но пък познавам хора които имат вяра не по-малка от моята, обаче я изживяват посредство всичките й "официални и наложени атрибути". И точно тези хора ги боли и им става супер объркано от подобни изцепки на уж "божи служители". :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Jbrul, и аз ще се опитам да съм въздържана и да си направя цензура на това което ще кажа.
Отвратена съм от БПЦ. В стремежа си за влияние, власт и най-вече пари са готови наистина на всичко. Това не е частен случай и не е сам в БГ.
Кръстена съм в църква в забранените  времена. Вярвам в нещо. Но тази вяра, която се опитват да кривят и после да вменят ... не знам колко трябва да е зле с мозъка си човек за да приеме и да се довери и .... подчини на това. Вбесявам се как може един такъв човек "божи" при това ще се появи и ще говори такива кретении. Тоя толкова се е самозбравил че не се усеща какви ги говори ли - по принцип. Не го ли е срам - ни най малко. За какви ни взима - малоумни дебили. Тоя няма връзка с реалния свят, не ще и да има. Човека просто се е обожествил. А защо ли.
ТОВА ще е следващия ни патриах. Да се приготвим за това чудо на природата. А дали ще излезе наяве някога кой е биологичния му баща?
« Последна редакция: Август 17, 2012, 10:23:20 am от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Аз лично съм абсолютно съгласна с това, което пишете за състоянието на българската православна църква в наши дни. Това което исках да кажа е че, каквото и да прави "дядо Николай" или който и да е член на православната или друга църква, това си е за негова сметка (пред Бога). Всеки от нас има персонална отговорност пред Бога. И това, че някой съгрешава не освобождава автоматично останалите от отговорност т.е. щом "дядо Николай" взима рушвети и т.н., защо пък аз да не живея без брак, да не правя аборти. Един ден всеки от нас ще бъде съден според делата му на тази земя. Позволявам си да пиша по темата тъй като считам себе си за вярваща (християнка). Не бих искала да обидя персонално никой.
Днес пък най-голямата идиотия, която чух по време на прегледа на печата по БНТ, беше, че епископ Галактион осъжда строго българските спортисти за представянето им на Олимпиадата и ги обявява за престъпници! 8O

Само не разбрах това в кой вестник е излязло. :?

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Според мен ние разглеждаме нещата едностранчиво, а не трябва така.Дядо Николай е представител на БПЦ и като неин представител той показва лицето и, пред нас, пред децата ни, ако щете пред другите църкви.Това вече е проблем.Ако ние не сме възпитаване във вяра, това се дължи на времето в което сме живели, но в повечето страни църквата е стожерът на населението, тя показва някакъв начин на държание за хората, вид възпитание.Ние не вярваме в никакви инстанции, разрушихме ги сами, сега трябва да си ги построим и точно за това, не трябва да има търпимост към Ролекси, лимузини, изказвания и т.н.И точно заради това ние хората който се считаме за православни християни трябва да търсим сметка на тази църква!Не трябва да оставяме всичко да си върви както е било, трябва да се промени.

*
Споделям мнението на magi_st .

Miriam , права си, че всеки си има "лична сметка" пред Господ. И аз и ти и Николай. И точно това казвам и в предишния си пост. За мен безобразията на духовенството - не са извинение аз, или който и да било да прави същите, или още по-големи безобразия. В никакъв случай. Но съгласи се, че не може да си затънал в грехове - пък да се изтъпаниш и да "лееш морал", само защото предствляваш някаква институция, пък било то и БПЦ. Както не приемам полицаи да взимат подкупи и в същото време да арестуват хора, защото са взели подкуп, както не приемам съдии да "правораздават" взимайки рушвети т.е. да продават "справедливост"... Така не мога да приема, че БПЦ, която нищо, ама нищо не прави за този народ - има моралното право от дъжд на вятър да взима становища по някакви светски въпроси, че да изисква и някой да взима същите становища насериозно и да се съобразява с тях.  :?

И ако от канонична гледна точка примерно, БПЦ не би могла да е за абортите, или за сурогатното майчинство, или за ин-витро оплождането... Пак питам, какво направи БПЦ КОНКРЕТНО, за да предложи алтернативни решения на такива проблеми, от позицията на нейните си разбирания за тях?
Хайде да кажем, че според БПЦ всички хора с репродуктивни проблеми трябва да си осиновяват деца. Просто хипотеза. Ами БПЦ някога да взе позиция по процедурите за осиновяване в България, да настоя, да се пребори те да бъдат оптимално бързи и лесни? Не. Давам ти само елементарен пример, че те нищо не вършат и изобщо не им пука наистина, ама грам по тези въпроси, пък дори и предложенията и усилията им да бяха насочени в посока хармонична с личните им разбирания по тези теми.

Ама да оставим репродуктивната тематика дори - пак е същото. Когато Теодора Захариева лека й пръст се бореше за всички онкоболни в тази държава, БПЦ някога да я подкрепи? Ей така с едно изявление поне. Не. Да не говорим, че въпросната институция има ресурса да натиска държавните ведомства и да "бие камбаната" тези проблеми да се решават. Нямааа. Просто защото не им пука за хората. Ами кухните за социално слаби хора? Те винаги са с държавно, общинско и чат-пат частно финансиране. БПЦ няма ресурса /сгради, пари, хора/, че да отвори такива кухни поне на някои места ли? ;) Има, ама тя БПЦ не ще да дава пари за народеца, ами иска да взима само - от продажба на свещи,икони, от такси за църковни ритуали, от дарения за строеж на нови храмове, ама от тяхна страна - нищо.
Мине се не мине време и пак се зачеква спора, дали да имало часове по вероучение в светските училища, или да нямало. Личното ми мнение е, че религията /все едно коя/ няма място в светските учреждения /в т.ч. и училищата/, защото уважавам еднакво и вярващите хора и атеистите. Точно затова църковната и светската власт са разделени, а не са едно цяло като през средновековието.
Едната ми баба беше родена през далечната 1913г. и е посещавала "неделно училище" в местния храм. Така се е правело тогава и така е най-редно и нормално за мен. Като на БПЦ й е тооолкова важно децата да бъдат "религиозно ограмотени" - храмове бол. Да си организират такива "неделни училища", да оповестят това по съответния начин, в наши дни това е много лесно и който родител желае - да си заведе детето на такова училище. Нямам нищо против. Обаче БПЦ хем това й е уж много важен въпрос, хем не й се ще да инвестира лични средства в подобен проект, ами дай да е пак за сметка на бюджета т.е. за наша. Сори, ама не става така.

Да не споменавам, че в други държави, освен всичко изброено дотук, църквите финансират дори болници, хосписи, приюти за бездомни, за жени преживели насилие и каквото се сетиш в тази посока.

Та когато БПЦ вземе да направи поне малка част от нещата, които посочих - тогава нейните представители да се изказват за каквото и да било. Дотогава - да си карат тихомълком лимузините, да гледат колко е часа на швейцарските си часовници и да мълчат гузно и засрамено. Защото нямат МОРАЛНОТО право в сегашната ситуация, да обелват дума по какъвто и да било въпрос бил той светски, или църковен.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Въпросният "дядо Николай", въобще по възраст както е писала Пешек не е никакъв дядо, може би най-младия митрополит в момента :lol:,  между другото той ме е венчавал.
Та си мисля, че едва ли говори по лично убеждение, просто така си плямпа в качеството на служител на БЦП, а такива като нас да си се "газират".
За скъпите придобивки, като всеки домогнал се до власт и бъркащ в меда.

Ако вземем някой централен всекидневник, там постоянно се леят статии за божие изцеление на бездетните - коланчета, промушвания, вълшебна вода и прочие....

Поне ми е кеф като ходя в св. Богородица по празници - пеят много-хубаво :lol:, всичко е  тържествено, като не стават за друг пример.
Най - малкото което можеха да направят тези така наречени свещеници, можеха да направят църковният брак толкова законен, без да се налага сключването на граждански.

Според мен, не можеш да излезеш и да кажеш на хората че са грешни, и същевременно дори да не са си направили труда, това да стане реалност, като са толкова загрижени за българското семейство.

Да си призная честно, предпочитам дядо Николай пред Варненския митрополит Кирил, да стане патриарх.
« Последна редакция: Август 17, 2012, 13:01:56 pm от Felindra »
http://news.plovdiv24.bg/374097.html
След като търпяхме обиди и преглъщахме гнева си, след като търсихме причини да запазим вярата си и сподавяхме тихо сълзите си ,сега не знам срещу какво и срещу кого трябва ние да се обявим и как трябва да коментираме подобно брутално изпълнение.
Като се замисля,мога само да кажа ,че всичко сторено от нас хората е един голям спектакъл,но Господ е извън тази игра!Той е нашият Учител и ни показва истината, за която не всеки има очи, а който не я вижда страда в света на суетата и хаоса.
Може би го казах малко имагинерно,но имах предвид следното:...."църквата" бе уличена в неправомерни и неприсъщи материални придобивки от страна на обществото,с които тя най-безцеремонно парадираше в лицето но своите най-високопоставени служители.
В стремежа си да се защити,тя удари по едно от най-болните места на човешката душа-желанието му да бъде родител,по скоро изборът му да бъде такъв.Абсурдно бе по този начин да се въздейства на хилядите жени,хванали се за сламка , молещи се и в съня си да имат своята рожба!Безрезервно поддържам тезата,че след като Господ е благословил лечението ин витро,както лечението на всички останали заболявания,то той ще ме подкрепя в моя тежък път.
Е,след направените опити за "помирение",че не сме разбрали правилно думите им,или те не са се изказали точно-господата от Синода,ето на ,дойде денят в който Господ ни показа кой е грешникът ,на нас живеещите в грехове.
Очаквам с нетърпение висшите Светейшества да се произнесат по случая,аз за себе си получих просветление :)
Животът е толкова хубав, колкото му позволим да бъде!
Той Митрополит Николай не се притеснява от набиращия все по-голяма сила радикален ислям, а се се е захванал с ивитрото и с изстрадалите и чакащи чудо майки. Чакат чудо и истински вярват. Нямам думи за наглоста на алчите и уяли се попчета. Аз съм вярваща-кръстена и венчана със съпруга ми, но съм отвратена от накои от "Божийте служители" като "дядо" Николай. Това тяхното говорене е поръчково и да настрой обществото срущу нас.
Тяхната най-важна задача е да запазят христяството, а не да се кичат с Ролекси и да карат Ленкълни. 8O
Не разбрахте ли, че с чуждата болка най-лесно се спекулира? Да, за да замажат очите за никаквата работа, която вършат, всичките отчета с ролекси от БПЦ се обявяват против инвитро, сурогатство, донорство на органи (за последното предполагам).
Обаче!!!!!!!!!!

Като са толкова отворени и не поощряват съжителство без брак и не позволяват инвитро, защо не излезат и не казат "Правете като Авраам и Сарра"

"Отначало Авраам и Сара имали за единствен наследник един свой роб, наречен Елиезер и не очаквали(поради продължителното безплодие на Сарра и напредналата им възраст), че ще могат да имат потомство, затова Авраам взел за наложница една робиня на Сарра, наречена Агар и тя родила първия му син, наречен Исмаил. Вторият му син, роден 30 години по-късно, бил наречен Исаак."

Съжалявам за добрите онци като Дядо Иван и манастира му, съжалявам за БПЦ като чета трилогията на Талев, сържето ми се къса като гледам, за какво са се борили предците ни, а какво се е превърнала БПЦ.
[/url][/url]
"С потрес и гнус изчетох материала и изгледах клипа. На
фона на мизерстващите възрастни и болни хора тези владици със съмнителни сексуални отношения помежду си, определено отблъскват и без това все по намаляващи миряни които влизат в черкв...ите.
Обърнете внимание на погледа който хвърля варненския владика - кирил!!!!
Това не е поглед на духовник с благ вид и приличие, а на касапин, кръволок, мутра и то мутра която изпълнява мокрите поръчки в групировката!
Нравственият стерилитет на нацията се провежда под егидата на клира, като се започне от патриарха и надолу по разклоненията--владици, и редови свещеници.
Резултатите са очевАдни. Деца раждат деца, деца пребиват възрастни хора и се снимат на видеоклип, деца вършат убиства на съучениците си, момичета пребиват съученичките си....а за порасналите, пътя към групировките и открит."

Думите не са мои, но ги споделям на 100%

http://www.youtube.com/watch?v=hcdMQJTaLUM&feature=player_embedded

Бъдете добри и не губете кураж! :)