0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Трансплантация на яйчник - Първата в БГ
« -: Февруари 05, 2005, 17:12:01 pm »
Днес във в. 24 часа:

За първи път у нас, за 5-и път в света

ПРИСАДИХА ЯЙЧНИК, ЗАМРАЗЕН ПРЕДИ 3 Г.

Операцията е шанс за зачеване след химиотерапия


Анна Ботинова

Замразени тъкани от яйчник бяха присадени за първи път у нас в университетската АГ болница “Майчин дом”, съобщи шефът й доц. Николай Доганов. Това е 5-ата трансплантация в света.

Пациентката е на 26 г. През 2002 г. й открили раково заболяване на кръвта. Предстояла тежка химиотерапия, при която фини органи като яйчниците загиват. Преди онколечението обаче трябвало да се извади далакът. По време на операцията преди 3 г. са взети половинките от двата й яйчника. Стояха замразени в течен азот при –196 градуса, обясни д-р Георги Стаменов, който е изучавал метода в Белгия. Така се замразяват и яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони за ин витро.

Момичето е излекувано от рака и на 1.II. й присадили яйчниците. Размразяването било отлично извършено от криобиолога Пламен Тодоров.

Тъканите са поставени около десния яйчник и маточната тръба, след месец ще е ясно има ли хормонална функция, обасни доц. Доганов. Няма риск от отхвърляне, защото това е автотрансплантация. Пациентката е омъжена, без деца и учи в Германия.

Този метод е шанс за десетки млади жени след успешно лечение на онкозаболяване да станат майки, каза доц. Доганов. Иначе при около 40% менструацията спира завинаги, а от останалите излекувани повечето не могат да заченат.

“Цялото ми семейство се радва, добре съм”, каза момичето пред “24 часа” вчера. Тя съветва другите жени с подобни диагнози да настояват за замразяване на здрави тъкани.

Снимки: Доц. Доганов и д-р Стаменов по време на уникалната операция. На малката снимка се виждат взетите здрави части от яйчниците.

*
Трансплантация на яйчник - Първата в БГ
« Отговор #1 -: Февруари 05, 2005, 17:19:56 pm »
Браво на екипа !  :D
 2bg Толкова е хубаво, че и у нас вече се правят такива операции и се дава шанс и на момичетата с този проблем да станат майки  ylinfant
Много се радвам за успешната операция, дано всичко е наред оттук нататък и много здраве, късмет и щастие пожелавам на момичето  :sunshine:
Трансплантация на яйчник - Първата в БГ
« Отговор #2 -: Април 03, 2005, 17:33:32 pm »
А колко щеше да е хубаво ако можеше да присаждат и маточни тръби 8O

*

    Anonymous

Трансплантация на яйчник - Първата в БГ
« Отговор #3 -: Април 25, 2005, 15:49:22 pm »
Надиавам се скоро да пресаждат и матка много касмет на момичетол