0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    rumi 84

  • ***
  • 215
  • Вярвам в чудесата!
Здравейте момичета,
Интересувам се от изследването Предимплатационна диагностика на ембрионите.
Моля ви който е правил изследването да сподели как протича то ,каква е цената?
На мен ми откриха че имам генетичен дефек и д-р Стаменов каза като излезе заповета от фонда че ще правим това изследване за ембрионите.
Предварително благодаря!
Re: Предимплатационна диагностика на ембрионите
« Отговор #1 -: Април 02, 2012, 07:42:23 am »
и за мен ще е полезно да науча повече на тази тема osi_1
Re: Предимплатационна диагностика на ембрионите
« Отговор #2 -: Май 28, 2012, 09:55:16 am »
Здравей Руми,
при мен също се отри генетична аномалия - нискостепенен мозайоцизъм и също съм за предимплатационна диагностика. Знаеш ли какъв точно е проблема при теб? Аз съм много притеснена и вече обезверена.
Хубав ден!
Re: Предимплатационна диагностика на ембрионите
« Отговор #3 -: Януари 11, 2015, 16:46:17 pm »
Здравейте и от мен,темичката има нужда от подновяване.
Преди 2 дни се установи след цитогенетично изследване,че причина за спонтанните ми аборти и не развиващите ембриони е хромозомна аномалия на 1 и 2 хромозома у мъжът ми.При евентуална бременност от него има мн.голяма вероятност детето да бъде увредено.Имаме 2 варианта 1 предимплатационна цитогенетична диагностика на ембриони ( 4 бр.) или инвитро с  донорски материал.Обясниха ми че тази диагностика не се прилага все още в България и изследването ще трябва да се проведе в чужбина и оскъпява доста процедурата,която така или иначе не се покрива от фонда,всеки следващ ембрион след 4ти се заплаща по 600 лв.Според лекуващият ми доктор.процедурата е по рискова,доста скъпа и по нейна препоръка е инвитро с донорският материал.Има ли някой повече инфо относно този вид диагностика на ембрионите и има ли двойки с бебенца след тази процедура. Не съм правила консултация с генетик, болницата,която посещавам няма.Задължително ли е да си уговоря консултация с генетик,моля препоръчайте ми добър такъв. И вторият също мн.важен въпрос е въпросът за донорският материал,малко съм шокирана да избера анонимен баща на детето си,но ако това е единственият успешен вариант съм готова на всичко,само за да имам дете. :(
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Предимплатационна диагностика на ембрионите
« Отговор #4 -: Януари 12, 2015, 00:58:53 am »
доц. Алексей Савов е ръководител на Националната генетична лаборатория в Майчин дом. проф.Кременски - бившият й шеф - също още дава консултации.

ПИД наистина не се прави май у нас, а в чужбина. имам смътен спомен, че май при д-р Владимиров предлагаха ПИД, като идваше по заявка генетик от Испания да извърши анализа или вземането на пробата тук - не съм сигурна. ако искаш, позвъни и разбери как е.
http://www.ivf.bg/dom/index.php/bg/pgd

относно цената, пише, че хромозомен анализ на 24 хромозоми (от 1 до 4 ембриона) е 3820 лв
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Предимплатационна диагностика на ембрионите
« Отговор #5 -: Януари 18, 2015, 15:45:27 pm »
Хромозомният анализ на ембриони предполага те да се замразят, нали? А не може ли да се направи диагностика на материала от мъжа и този от жената и така?...
Re: Предимплатационна диагностика на ембрионите
« Отговор #6 -: Февруари 03, 2015, 11:47:06 am »
Здравейте,
Аз щях да правя този месец ПГД, но се отлага, тъй като съм забременяла спонтанно. Ето какво проучих:
-при биопсирането на ембрионите с 1 клетка има вероятност 30% тази клетка да е различна /с неправилни хромозоми/ и резултата от теста да е неверен. Затова може да се биопсират две клетки - тогава риска пада на 15%. Т. е. в ембрионите може да има мозайцизъм.
- ако имате много ембриони, след биопсирането част от тях могат да се замразят, но понеже обвивката им е нарушена, може да не оцелеят след време при размразяване.
-при обработването на биопсираните клетки се умножава тяхната ДНК, но поради технически ограничения има ~20% риск количеството ДНК да не е достатъчно да се проведе изследване.
-може да се направи изследване за хромозомите; за конкретен ген; може да се направи кариомапинг /гледат се гените за нововъзникнали мутации/. Всички тези стават за два-три дни, за да може да се прави трансфер на пети или шести ден.
Понеже аз пропуснах тази възможност ще чакам до 17та седмица, за да направя АЦ и ще изследвам: хромозомен анализ /там бяха два теста/, една моногенна болест; ако плода е от мъжки пол - за още една моногенна болест; отделно мисля да направя микрочипов анализ или кариомапинг за нововъзникнали мутации в плода. Страхувам се, че ще стане скъпо, но...
Направих си извод: генетиката предлага страшно много възможности за диагностициране на различни етапи от бременността чрез различни технически методи, повечето са достъпни в България, за други има утвърдена практика за пращане в чужбина. Понеже прочетох много информация, се затрудних да реша какво е нужно за моя случай, но се консултирах и имам план.
Източници: Д-р Владимиров, д-р Въжарова, проф. Тончева, доц. Савов, д-р Брадинова, д-р Валентин Пенчев.
Поздрави,
Даниела
Re: Предимплатационна диагностика на ембрионите
« Отговор #7 -: Февруари 03, 2015, 12:11:21 pm »
Хромозомният анализ на ембриони предполага те да се замразят, нали? А не може ли да се направи диагностика на материала от мъжа и този от жената и така?...

Здравей,

Хромозомния анализ на биопсираните клетки трябва да може да стане за два дни, за да могат да се трансферират незамразявани ембриони. Но ако имате повече ембриони - да, тези с ОК хромозоми се замразяват. Има и друг вариант обаче: ако ще се прави и анализ на един единствен ген /какъвто е моя случай/, то тогава е необходимо да се произведе предварително консуматив, който служи за сравнение на ДНК материала на новите ембриони с този на предишно родено дете с генетична болест. А това отнема повече време и със сигурност трябва замразяване след биопсирането.

Може да се тестват родителите предварително - ние направихме екзомно секвениране. Това изследване даде частичен отговор на въпроса - на какви генетични мутации сме носители аз и мъжа ми и има ли такива измежду тях, които при съвпадение дават бебе с генетична болест. Та сега знаем за какво да изследваме новия ембрион, който нося. Изследването даде и друга странична информация, която засяга нашето собствено здраве.

Поздрави,
Даниела
Re: Предимплатационна диагностика на ембрионите
« Отговор #8 -: Януари 27, 2016, 13:47:27 pm »
Здравей dani a,
Как минаха нещата при теб? Може ли да ми дадеш информация колко струва този микрочипов анализ и кариомапинг, и също може ли да се направи с амниоцентезата. При нас не е открита все още никаква мутация, но има съмнения за микро такава (делеция/дупликация) и ме интересува какво може да е направи за да се установи/отхвърли евентуална такава при бременност или трябва задължително да е инвитро с пгд? Мисля, че можеш да бъде много полезна с информация за различните генетични тестове.
Благодаря предварително!
Re: Предимплатационна диагностика на ембрионите
« Отговор #9 -: Януари 27, 2016, 14:33:20 pm »
При нас д-р Въжарова прави цитогенетичния анализ, иначе генетика, с който комуникирахме беше д-р Алексей Савов. Понеже при нас имаше риск да се наложи ПИД /Слава Богу при мен не се откриха мутации/. През 2007 г. само се говореше за тези неща и в България ги нямаше. Тогава Савов още не беше оптимист, защото както ни обясни едно е да се оцени цитогенетичо - бр.хромозоми, окачествяване, друго е да се анализират гени и да се търси мутация. В частност моят резултат излезе след около три месеца. Той ме увери, че искал да бъде сигурен, че е изследвал 99% от познатите мутации на гена за да е сигурно, че бебето няма да е увредено. Което е наложило и забавянето.
Re: Предимплатационна диагностика на ембрионите
« Отговор #10 -: Януари 28, 2016, 20:02:54 pm »
Извинете, ако ми е глупав въпроса.

На нас ни предстои да правим може би след около 2 месеца опит със замразени емрбриони.
Имаме 2 ембриончета, останали ни от лятото, когато забременях, но за съжаление в 3-тия месец изгубих бебето.Та въпроса ми е - как се прави тази ПИД без да се унищожат ембрионите, и какво въобще се прави.