0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Община Кърджали също ще последва примера на останалите общини в страната, които отпускат средства от бюджета си за семейства с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на общината. Предложението е на д-р Марин Мухтаров, независим общински съветник. Предвидено е 24 000 лева  от бюджета за 2012 г. да бъдат отпуснати за процедури ин витро. Това ще даде възможност на 12 семейства да бъдат подпомогнати финансово в борбата им за рожба. Ползите от изразходваните по този начин средства са огромни не само за потърпевшите, но и за общината и обществото ни като цяло, убеден е д-р Мухтаров.
„Надявам се това да бъде подкрепено от всички, така както беше направено от постоянните комисии и от кмета чрез които то влезе в бюджета”, каза при обсъждането вносителят на предложението за ин витро-програмата, независимият общински съветник д-р Марин Мухтаров. Той изрази надежда, че чрез програмата ще се появи поне едно дете и си пожела неговите родители да поканят кмета и самия него за орисници. Предстои и приемането на правилник, който да регламентира условията и начина на получване на финансовата помощ.

Той дава пример с няколко общини в страната – Благоевград, Бургас, Несебър, Велико Търново, Разлог, Русе и Стара Загора, където работят по общински програми за асистирана репродукция, за да помогнат на двойките с репродуктивни проблеми. Там общинските съвети са приели правилници, които регламентират критериите за финансиране на ин витро процедурите.

Чрез предвидените средства се дава още един шанс на бездетните семейства, които са използвали възможностите на държавния фонд „Асистирана репродукция”, позволяващ само до 3 опита. На 12-те семейства ще бъдат отпуснати по 2 000 лева за необходимите процедури. Условията за кандидатстване, правилника и срока за подаване на документи ще публикуваме допълнително, когато бъдат уточнени.
 
Сдружение "Зачатие" сърдечно благодари за инициативата на д-р Мухтаров и се надяваме чрез тази програма да се родят много дългоочаквани дечица, и още повече български общини да последват този прекрасен пример.
*
В бюджета на Община Кърджали за 2012 година са заложени 24 000 лв. за подпомагане на  семейства и лица с репродуктивни проблеми. С Решение № 69 от 28.03.2012 г.  на Общински съвет-Кърджали  е приет Правилник за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала, с репродуктивни проблеми на територията на Община Кърджали.

Съгласно Правилника ще се  финансират лица с безплодие,  лечимо преди всичко с методите на АРТ и по-конкретно чрез ин витро оплождане при наличие на следните индикации:

1. Безплодие с неизяснена чрез конвенционалните диагностични методи етиология;

2. Ендометриоза, засягаща аднексите и свързана с безплодието;

3. Тубарен стерилитет при жената /МКБ-Х: N97.1/, доказан лапароскопски:

-  липса на маточни тръби двустранно /оперативно отстранени/;

-  едностранна липса с контралатериална непроходимост или стеноза;

-  двустранна непроходимост на маточните тръби /вкл.след стерилизация/;

-  едностранна непроходимост с контралатериална стеноза;

- двустранна интерстициална или истмична стеноза;

- състояние след пластика на маточни тръби, най-малко 12 месеца след пластика, при положение, че не е настъпвала вътрематочна бременност.

4. Стерилитет при жената, свързан с липсата на овулация пораци LUFS.

5. Стерилитет, свързан с мъжки фактор /МКБ-Х: N97.4/.

Кандидатите трябва да отговарят на следните условия:

1. Да са български граждани, притежаващи постоянен и настоящ адрес на територията на Община Кърджали през последните три години. При двойките във фактическо съжителство и при семействата на това условие следва да отговаря поне единия от кандидатите;

2. Да нямат задължения към Община Кърджали и данъчни задължения към държавата.

3.  Да са здравно осигурени;

4.  Да не са  поставени под запрещение или влязла в сила присъда;

5. Да са семейства или лица живеещи на семейни начала, което се удостоверява с копие от удостоверение за сключен граждански брак или при двойките, които са във фактическо съжителство с декларация;

6. Възрастта на жените кандидатстващи за финансиране по програмата да  съответства на Наредба № 28 от 20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция на Министерство на здравеопазването.

7. Да е налице доказан стерилитет /независимо с женски и/или с мъжки фактор/, лечим единствено с методите на АРТ и по-конкретно IVF или ICSI. Удостоверяването се извършва с медицински документи

8. Удостоверяването на необходимостта от извършване на дейности по асистирана репродукция се извършва с медицински документи, издадени от оторизирани за целта лечебни заведения:

- етапни епикризи;

- медицински картони;

- стимулационни протоколи;

- удостоверения от клиники с отразяване факта на лечението на пациента при тях;

- извършени  манипулации.

9. При нужда комисията може да изисква и допълнителни документи и данни от медицинските заведения, както и да извършва проверки и запитвания.



Правилникът регламентира подпомагането на един опит в рамките на текущата година и не ограничава правото и възможността за кандидатстване за финансово подпомагане от Център „Фонд за асистирана репродукция", при положение, че не се финансира една и съща процедура.

           Кандидатите подават  заявление по образец   в периода от 07.05.2012 г. до 11.06.2012 г. в Информационния  център на Община Кърджали.

            Лице за контакти: Нермин Мехмед – гл. експерт в Община Кърджали,   етаж 1, ст. 113,    тел. 0361/67387


http://www.kardjali.bg/index.php?pid=2,2&id_news=3085
http://www.kardjali.bg/index.php?pid=8,6